Bhutan, praktische informatie

Reisdocumenten

Een geldig internationaal paspoort en visum voor Bhutan zijn vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn na thuiskomst. De visumaanvraag voor Bhutan wordt automatisch bij boeking van een Bhutan- arrangement door Talisman voor u verzorgd. Wij hebben hiervoor een kleurenkopie van uw paspoort nodig. De visumkosten van USD 40,- per persoon dient u ter plaatse bij aankomst op de luchthaven van Paro te voldoen.

Bij de reispapieren ontvangt u een visumautorisatie van ons. Bij aankomst op de luchthaven van Paro dient u deze visumautorisatie samen met twee pasfoto’s te overleggen. De pasfoto moet aan de volgende eisen voldoen:

  • De pasfoto dient in kleur of zwartwit te zijn
  • De pasfoto dient recent te zijn (niet ouder dan 6 maanden)
  • De pasfoto mag niet beschadigd of verkleurd zijn of vlekken hebben

De pasfoto dient verder aan alle eisen voor een officieel document te voldoen. Zo dient u recht in de camera te kijken, moeten de ogen goed zichtbaar zijn (geen gekleurde lenzen) en mogen een eventuele bril of sieraden niet reflecteren.

Het is niet mogelijk om voor vertrek in Nederland het Bhutanese visum te verkrijgen. Omdat u in de meeste gevallen via India naar Bhutan reist, dient u voor uw vertrek een (transit) visum voor India te regelen. Eventueel kan een visumbureau u hierbij van dienst zijn. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van € 5,00 per persoon.

Bagage

Kijk voor meer informatie op www.talisman.nl/bagage of op de website van de luchtvaartmaatschappij(en).

Vertrekbelasting

De vertrekbelasting voor vertrek uit Bhutan is inbegrepen in uw ticket.

Gezondheid

Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation. U kunt ook contact opnemen met de Landelijke Vaccinatielijn (tel. (tel. 0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (tel. 0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (tel. 0900-1091096).

Nuttige adressen

Consulaat van het Koninkrijk Bhutan
Koniging Marialaan 176
2595 GE Den Haag
Tel: 070-7786215

Embassy of Bhutan
Chemin du Champ d’Anier 17
CH-1209
Genève
Zwitserland
Tel: +41227990899
E-mail: mission.bhutan@ties.itu.int
Website: www.mfa.gov.bt

Ambassade India, Nederland
Buitenrustweg 2
2517 KD Den Haag
Tel: 070-3469771
Fax: 070-3617072
E-mail: webmaster@indianembassy.nl
Website: www.indianembassy.nl

Indian Visa Service
Anna Paulownastraat 26 D
2518 BE Den Haag
E-mail: info@indianvisaservice.nl
Website: www.indianvisaservice.nl

CIBT Visumdienst Rotterdam
Postbus 35048
3045 RD Rotterdam
Tel: 010-4049047
Fax: 010-4147106
E-mail: info@cibt.nl
Website: http://www.cibt.nl/

Ambassade India, België
217, Chaussee de Vleurgat
B-1050 Brussels
Tel: +32-2-6409140 / +32-2-6451850
Fax: +32-2-6489638
E-Mail: consular@indembassy.be / info@indembassy.be
Website: www.indembassy.be

Valuta

De munteenheid in Bhutan is de Bhutanese Ngultrum. € 1,- is ongeveer 62 Ngultrum waard. Aangezien u in Bhutan meestal op basis van volpension reist, heeft u in principe weinig cash geld nodig. Bij aankomst in Bhutan kan u het best een klein bedrag euro’s wisselen in Ngultrum, voor tips, drankjes, versnaperingen. Sommige hotels, zoals het Uma Paro en de Amankoras, aanvaarden creditcards, maar in de kleinere plaatsen buiten Thimpu wordt standaard in Ngultrum betaald. Pin-automaten zijn nog niet aanwezig. Bhutanees geld is niet meer inwisselbaar in India. Het veiligst is om geld te wisselen. Heeft u speciale wensen, vraag bij aankomst uw gids om advies.

Fooien

Het geven van fooien is niet gebruikelijk in Bhutan. Echter chauffeurs en gidsen werkzaam in het toerisme zijn voor een groot deel afhankelijk voor hun inkomen van de fooien die ze ontvangen van hun klanten. Richtlijnen bij het geven van een fooi zouden kunnen zijn: bent u tevreden, deed de gids/chauffeur ook meer dan enkel zijn/haar job, hoe lang en zwaar was u op pad, welke is de lokale levensstandaard. Een tip is dus altijd met plezier gegeven!

Veiligheid

Bhutan kan als een erg veilig land bestempeld worden. Zoals in bijna alle landen dient u natuurlijk wel op eventuele zakkenrollers te letten. Het is dan ook verstandig om uw waardevolle spullen zoals paspoort en tickets in een kluisje in het hotel op te bergen voordat u de straat op gaat.

Elektriciteit

De netspanning in Bhutan is 220 volt. De stopcontacten zijn meestal alleen geschikt voor zogenaamde Amerikaanse stekkers. Het verdient daarom aanbeveling een universele adapter mee te nemen.

Fotografie

U mag behalve binnen in de kloosters en dzongs vrijwel overal fotograferen. Wees echter terughoudend met het fotograferen van monniken en religieuze objecten. Ook is het verstandig om wanneer u mensen wilt fotograferen toestemming te vragen.

Fotorolletjes zijn te koop maar voor digitale camera’s is het aanbod in geheugenkaarten en andere benodigdheden beperkt.

Communicatie

Het mobiel telefoonnetwerk van Bhutan heeft tegenwoordig op steeds meer plaatsen bereik met Europese mobiele telefoons. Desondanks blijft mobiel telefoneren in Bhutan vaak lastig en ook zijn de kosten hiervoor over het algemeen zeer hoog. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend.


In Thimpu kunt u internationaal bellen vanuit het hotel en in sommige kleinere steden vanuit het postkantoor, maar de verbinding is niet altijd even helder.

In de grotere plaatsen zijn internetcafés, maar ook in veel hotels kan worden ge-internet. De internetverbinding en de snelheid laten echter vaak te wensen over.

Feestdagen/Evenementen/Festivals 2014

21 februari 2014                 Verjaardag van de koning
8 augustus 2014                 Onafhankelijkheidsdag
17 december 2014                 Start van de monarchie

Feestdagen/Evenementen/Festivals 2015

21 februari 2015                       Verjaardag van de koning
8 augustus 2015                       Onafhankelijkheidsdag
17 december 2015                    Start van de Monarchie


Het hele jaar door zijn er religieuze festivals. Deze festivals worden gebaseerd op de maankalender en vinden daarom ieder jaar op een andere datum plaats.