Praktische informatie Myanmar A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Myanmar.

Afdingen
Afdingen is op markten en in souvenirwinkels gebruikelijk in Myanmar. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. In grote winkels of hotels kan in principe niet worden afgedongen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal verkrijgbaar zijn. Ook ijsblokjes kunt u het beste vermijden, tenzij het water eerst gekookt of op andere wijze gesteriliseerd is.

Elektriciteit
De spanning in Myanmar is 220/230 volt. Het soort stopcontact kan per regio variëren. De meeste internationale hotelketens hebben standaard de zogenaamde 13A stopcontacten, vierkante stopcontacten met drie pinnetjes. Wij raden u aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat de stroom uitvalt.

Fooien
Het geven van fooien is in Myanmar nog geen algemeen gebruik. Bedragen worden vaak naar boven afgerond vanwege het ontbreken van klein wisselgeld. Soms geeft men ook wel een snoepje, een zakdoek of een sigaret als wisselgeld. Maar in een relatief arm land als Myanmar wordt het geven van een fooi wel zeer gewaardeerd. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! In de wat luxere restaurants kunt u denken aan een fooi van zo’n 5 a 10% van de rekening. Op andere plaatsen volstaat het achterlaten van een klein bedrag of USD 1. Het geven van een fooi aan gidsen en chauffeurs tijdens een rondreis is wel gebruikelijk. Voor gidsen kunt u een bedrag tussen de USD 3 en USD 5 per dag aanhouden. Voor uw chauffeur USD 1 tot USD 2 per dag.

Fotografie
Myanmar is met haar verscheidenheid aan landschappen, glimmende heiligdommen en kleurrijke bevolking bijzonder fotogeniek. Het nemen van foto's is op de meeste plekken in Myanmar geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. Ook wanneer u mensen wilt fotograferen, kunt u hen het beste om toestemming vragen. De mensen stellen dit zeer op prijs en vinden het leuk als u de foto achteraf nog even aan hen laat zien.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd of het gebruik van malariatabletten.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen. Daarnaast is het verstandig om een poncho in te pakken. De lokale bevolking kleedt zich vrij conservatief. Van toeristen wordt verwacht dat zij zich in enige mate aanpassen. Daarnaast gelden er speciale kledingvoorschriften wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt. Het is een vereiste om kleding te dragen die uw schouders en knieën bedekt. Daarnaast is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen en respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Valuta
De munteenheid in Myanmar is de Myanmar Kyat (MMK, spreek uit tsjat). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Er zijn bankbiljetten van 5000, 1000, 500 en 200 kyat. U kunt met uw betaalpas of credit card gewoon kyats opnemen bij de pinautomaten. Het is handig om ook contant geld mee te nemen. Euro’s kunt u omwisselen voor de Kyat. Met Amerikaanse dollars kunt u betalen in hotels. In de meeste hotels kunt u ook betalen met een credit card.

Zowel de euro als de dollarbiljetten dienen nieuw of tenminste in zeer goede staat te zijn. Biljetten met vouwtjes, kreukels en/of vlekken worden niet geaccepteerd. Toeristen mogen buitenlands geld invoeren tot USD 10.000 per persoon zonder het aan te geven; samen met juwelen en camera’s. Als het meer is, dient u dit aan te geven.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’.  

Veiligheid
Myanmar is een heel veilig land om te bereizen. Toeristen zijn meer dan welkom en worden nieuwsgierig ontvangen en met veel respect behandeld. Uiteraard is het, net als op vele andere bestemmingen, altijd verstandig om waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting is reeds inbegrepen in uw ticketprijs.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en visum voor Myanmar zijn vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst. Uw visum kunt u op verschillende manieren verkrijgen.

Talisman werkt samen met het visumbureau E-Visums.nl. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor Myanmar aan.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Myanmar?
Tijdens uw reis door Myanmar bent u even weg van alles. U kunt meestal niet bellen via uw eigen provider. Op sommige locaties en afhankelijk van uw provider is het wel mogelijk sms berichten te versturen en te ontvangen. Wilt u toch bereikbaar zijn, dan kunt u ter plaatse een lokale simkaart kopen. Uw gids kan u hierbij helpen. Op steeds meer plaatsen is een WIFI verbinding, ook in de meeste hotels waar u verblijft. U kunt dus wel e-mails versturen en communiceren via WhatsApp. Houdt u er rekening mee dat de verbinding erg traag kan zijn en er soms helemaal geen verbinding is. Bij de reispapieren ontvangt u van ons een hotellijst met de telefoonnummers van de hotels en het lokale agentschap, zodat u voor het thuisfront toch bereikbaar bent. In noodgevallen kan het contact uiteraard ook via uw gids, ons lokale agentschap en Talisman lopen.

Welke kleding neem ik mee naar Myanmar?
Myanmar is een warme bestemming. Ondanks de hoge temperaturen gaat de lokale bevolking vrij conservatief gekleed; een shirt met mouwtjes en een lange wikkelrok. Van toeristen wordt verwacht dat zij zich in enige mate aanpassen. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen of linnen, zijn het prettigst om te dragen. Wij raden u af korte broeken of rokjes en jurkjes tot boven de knie te dragen.
Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Tijdens een bezoek aan een tempel of een lokaal huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen; u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.
Van november tot februari kan het in de hogere gebieden flink afkoelen, bijvoorbeeld in Kalaw en aan het Inle Lake. Hier kan het tussen 16.00 uur en 10.30 uur nog echt fris zijn. Neemt u daarom in die maanden ook een warme trui, fleecejack of  lekkere sjaal mee.

Ik wil graag iets uit Myanmar meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Uit Myanmar kunt u verschillende unieke aandenkens meenemen. U kunt hierbij denken aan kleurrijke geweven kleren en stoffen, sigaren of Birmees lakwerk. Een ander veel verkocht cadeau zijn de traditionele marionettenpoppen, welke worden gebruikt voor poppenspelen. Deze poppen zijn handgemaakt. Ook handgemaakt en traditioneel zijn de Birmese parasols. Deze papieren parasols met een frame van bamboe zijn creatief beschilderd en gaan een leven lang mee, indien zij zorgvuldig gebruikt worden.
Houdt u er rekening mee dat de uitvoer van archeologische kostbaarheden en antiek verboden is! Alleen in erkende winkels gekochte edelstenen, juwelen en zilverwerk mogen uitgevoerd worden.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Myanmar?
In Myanmar is het 4 uur en 30 minuten later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Myanmar?
De beste reisperiode voor Myanmar is de droge periode, van november tot en met april.

Feestdagen

Feestdagen in Myanmar in 2021

4 januari: Onafhankelijkheidsdag
12 maart: Maha Shivaratri (Grote nacht van Shiva)
27 maart: Tatmadaw (dag van de strijdkrachten)
29 maart: Holi
29 maart: Volle maan van Tabaung Pwe
13 t/m 16 april: Thingyan Waterfestival*
17 april: Birmees Nieuwjaar
1 mei: Dag van de Arbeid
27 mei: Dag van Boeddha
19 juli: Martelarendag
24 juli: Waso (begin van de boeddhistische vastentijd)
10 september: Ganesh Chaturthi (Geboortedag Ganesha)
20 oktober: Thadingyut Lichtfestival (einde van de boeddhistische vastentijd)
18 november: Tazaungmone (einde van het regenseizoen)
28 november: National Day

* Het Nieuwjaar (Thingyan) wordt het ‘feest van het water’ genoemd, omdat iedereen elkaar gedurende drie dagen met water nat mag gooien. Het idee hierachter is dat iedereen zo gezuiverd wordt aan het einde van het droge seizoen.