Sri Lanka, praktische informatie

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na vertrek uit Sri Lanka nog tenminste zes maanden geldig te zijn. Daarnaast is vanaf 1 januari 2012 voor Sri Lanka een visum verplicht. U kunt dit visum laten regelen door een visumburo. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van € 5,00 per persoon.

Ook mogelijk is vooraf een Electronic Travel Authorization (ETA) zelf in te vullen. De elektronische goedkeuring kunt u uitprinten en bij aankomst overhandigen. De kosten bedragen USD 30,- per persoon voor vertrek of USD 35,- per persoon ter plaatste. Wanneer u alleen een tussenstop heeft in Colombo dan bedragen de visakosten USD 30,- per persoon voor vertrek. Meer informatie over de Electronic Travel Authorization kunt u vinden op http://http://www.eta.gov.lk/

Als u langer dan 30 dagen wilt blijven, kunt u het visum verlengen. De voorwaarden hiervoor zijn een retourticket en een bewijs van voldoende geld om tijdens uw verblijf in uw onderhoud te voorzien (USD 15,- per persoon per verblijfsdag).

Bagage

Kijk voor meer informatie op onze website of op de website van de luchtvaartmaatschappij(en).

Vertrekbelasting

Er is geen vertrekbelasting

Gezondheid

Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation. U kunt ook contact opnemen met de Landelijke Vaccinatielijn (tel. 0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (tel. 0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (tel. 0900-1091096). Over het algemeen worden vaccinaties geadviseerd tegen hepatitis A en DTP. Als u van de gebaande paden afgaat, kan ook het gebruik van malariatabletten aangeraden worden.

Nuttige adressen

Ambassade Sri Lanka, Nederland
Jakob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel: 070-3655910
Fax: 070-3465596
E-mail: mission@infolanka.nl
Website: www.infolanka.nl

Ambassade Sri Lanka, België
Jules Lejeunestraat 27
B-1050 Brussel
Tel: +32-2-3445585

Valuta

De munteenheid is de Sri Lanka roepie, afgekort lkr. De waarde van 1000 Srilankaanse roepie is ongeveer € 6,42. In grote steden kunt u met een credit card geld pinnen. In veel grote hotels en winkels kan ook zonder problemen met een credit card betaald worden. Eurocheques worden zelden geaccepteerd. Geld wisselen kan op het vliegveld, bij banken en in hotels, maar let wel goed op de koers. Bewaar de bonnetjes bij het wisselen voor het geval u over houdt en terug wilt wisselen. Roepies kunnen buiten Sri Lanka namelijk niet gewisseld worden. Bij aankomst mag u tevens geen Srilankaanse roepies invoeren.

Fooien

Veel Sri Lankanen die werkzaam zijn in het toerisme zijn niet in eerste instantie afhankelijk van hun loon, maar van de fooien. Ze werken hard om het de gast naar de zin te maken; een fooi is dan dus volkomen op zijn plaats. Onbeschaamd de hand ophouden is een Sri Lankaan vreemd, hoewel er uitzonderingen zijn. In de betere hotels en restaurants wordt vaak al 10% bedieningsgeld bij de rekening opgeteld. Het is echter gebruikelijk daar nog 5 tot 10% bovenop te geven. Voor een gids/chauffeur is INR 1500 per dag per gezelschap gebruikelijk en voor kofferjongens INR 100 per koffer.

Veiligheid

Sri Lanka kan als een veilig land bestempeld worden. Reizen naar de noordelijke provincie rondom Jaffna wordt afgeraden, maar dit is geen toeristisch deel van het eiland.

Elektriciteit

In Sri Lanka is de spanning 230-240 volt. Het is aan te raden om een universele adapter mee te nemen. Ook een universele stekker (driepootstekker) wordt aanbevolen.

Fotografie

Neem het zekere voor het onzekere en vraag altijd vooraf toestemming als u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Communicatie

Controleer vooraf of uw telefoon geschikt is voor het netwerk. De grotere steden hebben een goed telefonienetwerk. Ook zijn hier internetcafés te vinden.

Tips

Kleding
In de laaggelegen gebieden kunt u, in verband met de warmte, het beste lichte en luchtige (katoenen) kleding dragen. Onthoud dat in een conservatieve cultuur als die van Sri Lanka korte rokken en broeken niet vanzelfsprekend zijn en soms als ongepast worden beschouwd. Draag bij een bezoek aan religieuze bezienswaardigheden altijd iets dat de schouders en knieën bedekt. In hoger gelegen gebieden komt iets warms ook van pas. Neem goede wandelschoenen, sandalen en een hoed of pet tegen de zon mee. Tenslotte is het verstandig om een regenponcho of iets dergelijks mee te nemen (of daar te kopen) omdat er altijd wel een buitje kan vallen.

Kinderen
Aan bedelende kinderen kunt u in Sri Lanka het beste niets geven. Hierdoor worden ze namelijk alleen maar aangemoedigd om te blijven bedelen bij toeristen. Het beste kunt u rechtstreeks aan een weeshuis of school doneren. Zo weet u zeker dat het goed terecht komt. Ook kunt u liever geen geld, maar bijvoorbeeld pennen of fruit geven. Vraag de chauffeur gerust of hij een stop wilt maken bij een weeshuis of school onderweg.

Feestdagen/Evenementen/Festivals

Feestdagen kunnen per regio verschillen, maar de belangrijkste feestdagen op Sri Lanka zijn:

2014

1 januari 2014                                              Nieuwjaarsdag
4 februari 2014                                            Onafhankelijkheids- en Nationale dag
16 maart 2014                                              Holi
13 mei 2014                                                  Wesak (Boeddha dag)
26 september 2014                                      Bandaranaike dag
23 oktober 2014                                           Divali

2015

1 januari 2015                                               Nieuwjaarsdag
4 februari 2015                                             Onafhankelijkheids- en Nationale dag
6 maart 2015                                                 Holi
4 t/m 6 april 2015                                           Boeddhistish Nieuwjaar (Theravada)
14 augustus 2015                                         Feest van de heilige (gouden) tand
26 september 2015                                       Bandaranaike dag
11 november 2015                                        Divali

Buiten deze dagen zijn er diverse feestdagen die op de traditionele kalender gebaseerd zijn. Deze dagen veranderen jaarlijks. De Poya-dag (gebedsdag) is in Sri Lanka een belangrijke traditionele feestdag. Deze dag wordt maandelijks gevierd op de dag van de volle maan. Buiten de hotels wordt op Poya-dag in Sri Lanka gewoonlijk geen alcohol geschonken. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten.