Peru, Hoogteziekte

Wat is hoogteziekte?

Het menselijk lichaam functioneert het best op of nabij zeeniveau. Aan grotere hoogtes moet het lichaam zich aanpassen. Gebeurt dat te snel, dan ontstaat hoogteziekte.

Hoogteziekte kan optreden als u te snel naar een hoogte gaat van meer dan 2500 meter. Hoogteziekte is een signaal van het lichaam: ga niet hoger. Als u dit negeert, kan dit leiden tot ernstige klachten.

Hoe hoger u in de bergen komt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Dat wil zeggen: hoe hoger u komt, hoe ijler de lucht en hoe minder zuurstof deze bevat. Het lichaam heeft dan veel moeite de benodigde zuurstof binnen te krijgen. Uw lichaam past zich hierop aan. Vanaf 2500 meter gaat u dieper ademen en uw lichaam gaat meer rode bloedcellen aanmaken. Boven de 3000 meter gaat ook uw hartslag omhoog.

Niet iedereen heeft er last van. Waarom de een wel hoogteziek wordt en de ander niet, is niet bekend. Of u er last van krijgt, hangt af van uw gezondheidstoestand, de snelheid van stijgen en of u voldoende rust neemt.

Hoe kunt u hoogteziekte herkennen?

U bent kortademig, u heeft hoofdpijn en u bent misselijk. U kunt niet slapen en u heeft geen trek in eten. Als u nog hoger stijgt, wordt u wankel, kunt u moeilijker praten en raakt u verward. Nog later kunt u bewusteloos raken. De meest voorkomende symptomen van hoogteziekte zijn hoofdpijn (ondanks pijnstillers), misselijkheid, gebrek aan eetlust, slapeloosheid, duizeligheid, braken, kortademigheid zelfs in rust, ongewone moeheid en verminderde urineproductie.

Wat kunt u zelf doen bij hoogteziekte?

Hoogteziekte is in de meeste gevallen te voorkomen als u de volgende tips in acht neemt:

  • Het is nodig te acclimatiseren: verblijf op een hoogte waarbij u niet te veel klachten heeft (2000 – 2500 meter). Meestal is 2-3 dagen voldoende. Daarna kunt u voorzichtig stijgen. Bij klachten dient u af te dalen.
  • Voldoende vochtinname, zelfs indien er geen dorstgevoel aanwezig is. De urine dient helder te blijven.
  • Vermijd alcohol
  • Stijg langzaam, in uw eigen tempo en neem voldoende rust
  • Voorkom uitputting en uitdroging
  • Neem bij hoofdpijn paracetamol (werkt dit na twee tabletten niet, daal dan af)
  • De beste maatregel tegen hoogteziekte is afdalen naar een lager niveau.
  • In Peru en Ecuador wordt er door de lokale bevolking op cocabladeren gekauwd of cocathee gedronken. Zij bieden dit aan als middel om beter te wennen aan de hoogte. Tevens zijn er ook cocakoekjes en -snoepjes te kopen waar coca in verwerkt is. U dient er rekening mee te houden dat u deze producten niet mag meenemen naar Nederland of andere landen.

Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U kunt voor informatie over hoogteziekte contact opnemen met uw huisarts of apotheek of bij een travelclinic.