Reisverslag Zuid-Afrika - Cultuur
door Eric en Rene

Reisverslag uit Zuid-Afrika
Door Eric en Rene
Datum 11 februari 2009

Dag Ingrid (en Linda),

Graag brengen wij jullie op de hoogte van onze belevenissen in Z-Afrika.

Overigens, voor we het vergeten, dank voor het mooie boeket bloemen dat we vrijdag ontvingen.

Het was een prachtige en indrukwekkende reis en alles verliep precies zoals we het ook hadden geboekt. Complimenten voor jullie en voor de partners waarmee jullie werken.

De vlucht per KLM heen en terug verliep prima. Het was zondag 11 jan. ´s morgens wel een puinhoop bij de KLM balies. We hadden gelukkig thuis via internet ingecheckt en de boardingpass geprint. Er stonden enorme rijen voor de balies, ook om alleen de bagage af te geven. Er waren gewoon veel te weinig balies open (bezuiniging?). We waren behoorlijk assertief en lieten ons niet uit het veld slaan door een KLM-dame die zei dat we gewoon drie uur voor aanvang op Schiphol moesten zijn!! Via een wel behulpzame dame kwamen we in de rij spoedeisende gevallen en konden een uur voor vertrek onze bagage nog afgeven.

Wat we bijzonder zijn gaan waarderen, zijn de kleinschalige luxe B&B´s. Ze zijn goed verzorgd met vaak een heel persoonlijke benadering. We troffen het bijzonder in Four Rosmead, waar twee dames de guest relations deden en ´s morgens bij het onbijt kwamen informeren naar de plannen voor die dag en behulpzaam waren met leuke tips voor het diner (en dat vervolgens ook regelden, inclusief taxi´s). Ook Carla en Maarten in Bloomestate (Swellendam) deden enorm hun best. Ze heetten je persoonlijk welkom met een glas wijn, verzorgden zelf het ontbijt en waren de hele dag aanspreekbaar. Maarten heeft ons ´s ochtends rondgeleid door het lokale township en dit was gewoon service-van-de-zaak. De Nederlandse eigenaars (Niels en Margaret) van Lily Pond waren wat dat betreft veel afstandelijker, één van de twee zag je hooguit bij het ontbijt of bij het avondeten eventjes en voor de rest lieten ze alles over aan hun (overigens voortreffelijke) staf. Dat gold ook een beetje voor Klein Genot waar eigenaresse Angie zich weinig liet zien en op ons nogal een "plastic" indruk maakte. De staf in Makweti was perfect en wat we erg waardeerden was de formule waarbij de staf (in wisselende samenstelling) met jou de maaltijden gebruikt. Omdat je in-the-middle-of-nowhere zit, is het heel aardig dat de gasten bij elkaar aan één tafel schuiven, je bent toch teen beetje tot elkaar veroordeeld. Overigens vonden wij drie dagen lang genoeg (we hadden de indruk dat veel gasten één of twee nachten bleven). Het ligt echter prachtig en de staf en game driver doen alle moeite het je naar de zin te maken.

Een kleine dissonant was Kievitskroon bij Pretoria. Het was een mooi terrein met gebouwen die pasten in het concept van de reis. De kamer was nogal gedateerd en het hotel lag behoorlijk ver buiten Pretoria, een half uur enkele reis per taxi naar het centrum, 20 euro per rit. Het "ergste" was het personeel. Ze waren heel vriendelijk, maar konden eigenlijk niks. Chaos in het restaurant, een receptie die alleen vriendelijk lachtte maar niets regelde en een businesscenter met waardeloos internet en zonder postzegels....Van diverse zijden hoorden wij dat er in Pretoria betere (kleinschalige) alternatieven zijn, ons advies is die te onderzoeken. Pretoria is echt de moeite waard, we bezochten o.a. de Union Buildings en Melrose house en hebben het centrum doorkruist. Op eigen gelegenheid is dat prima te doen. In tegenstelling tot Kaapstad (een heel Europese stad) maakt Pretoria een veel meer Afrikaanse indruk. We waren zo´n beetje de enige blanken op straat en toch voelde dat niet vreemd of onveilig.

De auto via Budget was uitstekend. Als je links moet rijden is een automaat een zorg minder. Het links rijden wende overigens redelijk snel, al blijft het oppassen. Prettig was ook dat alles inclusief was, alle kosten die voorzienbaar waren, waren ook al betaald. We hebben dat met huurauto´s wel eens anders meegemaakt. Een klein puntje over "inclusief": In Makweti moesten we de toegang tot het park wel apart afrekenen (ik geloof 50 of 60 rand p.p.p.d.). We hadden verwacht dat dit wel in de prijs zou zitten, maar enfin.

Ingrid en Linda, nogmaals dank voor jullie inzet. Talisman heeft absoluut waargemaakt wat is beloofd. We komen dus zeker terug.

Hartelijke groet van Eric en Rene
Overige reisverslagen van reizigers die Zuid-Afrika hebben bezocht

Door Janny Jansen en Dennis Genemans
op 20 juli 2009

Beste Birgit,

Alhoewel we (helaas) alweer een behoorlijke tijd terug zijn van onze reis naar Zuid-Afrika, willen hierbij toch nog even laten weten hoe we het hebben gehad (onze computer is namelijk heel kort na thuiskomst gecrasht). En dat is eigenlijk in één woord te vatten: fantastisch!
... lees het volledige reisverslag 'Zuid Afrika Rondreis' door Janny Jansen en Dennis Genemans

Door Harry en Catrien van den Broek
op 8 april 2009

Beste Ingrid,
Allereerst natuurlijk bedankt voor de fraaie bos bloemen. We hebben weer genoten in Zuid Afrika.
En, ook al waren we er voor de tweede keer, toch vermoed ik dat dit niet de laatste keer is geweest :-) Het blijft een heerlijk vakantieland en de natuur in KwaZulu Natal is prachtig. De ... lees het volledige reisverslag Zuid-Afrika door Harry en Catrien van den Broek

Door Willem Mossel en Karla van Duyn
op 30 maart 2009

Hallo Ingrid, Linda en alle andere Talismanmedewerkers,

Wat was dat een leuke verrassing om te gaan eten in de Aubergine. En het was bijzonder attent van jullie om aan hen aan te geven dat wij we vegetarisch en vis eters zijn.We hebben er zojuist heerlijk gegeten. Beslist een goed adres waar ... lees het volledige reisverslag Zuid-Afrika door Willem Mossel en Karla van Duyn

Door Eric en Rene
op 11 februari 2009

Dag Ingrid (en Linda),

Graag brengen wij jullie op de hoogte van onze belevenissen in Z-Afrika.

Overigens, voor we het vergeten, dank voor het mooie boeket bloemen dat we vrijdag ontvingen.

Het was een prachtige en indrukwekkende reis en alles verliep precies zoals we het ook hadden

Door Van der Eerden
op 26 januari 2009

Geachte mevrouw van Spanje,

Allereerst willen we Talisman hartelijk bedanken voor de organisatie van de reis en het uitstekende diner in Kaapstad bij Aubergine. Dit was een culinair hoogtepunt van ons verblijf in Kaapstad.

De reis is prima verlopen en we hebben genoten van de mooie boutique ... lees het volledige reisverslag Zuid-Afrika door Van der Eerden

1
2

Reisverslagen van andere landen in Afrika