Praktische informatie Zuid-Afrika A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Zuid-Afrika.

Afdingen
Afdingen is gebruikelijk in souvenirwinkels en op markten. U kunt op toeristische locaties tot 40% afdingen. In hotels, restaurants en grote winkels kunt u niet afdingen.

Autohuur
In Zuid-Afrika rijdt men links. De wegen in Zuid-Afrika zijn uitstekend en op de borden staat alles duidelijk in het Engels en Afrikaans aangegeven. De grote verscheidenheid aan locaties en het veranderende wegennet, maken het lastig om tussen de verschillende adressen duidelijke routebeschrijvingen te maken en bij te houden. Het gebruik van een navigatiesysteem is daarom een aanrader. Wij raden u aan een internationaal rijbewijs mee te nemen, deze kunt u aanschaffen bij de ANWB. U dient dan uw rijbewijs en pasfoto mee te nemen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is drinkbaar in Zuid-Afrika. Desondanks raden we u aan uit voorzorg water uit verzegelde flessen te drinken.

Elektriciteit
De spanning in Zuid-Afrika is 220 volt. De stopcontacten zijn vaak alleen geschikt voor de driepolige stekkers. In sommige accommodaties kunt u een dergelijke stekker lenen. Wij raden u echter aan om zelf een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Zuid-Afrika wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids of chauffeur is de algemene richtlijn ZAR 75 tot 100 per dag, mits u tevreden bent over de geleverde diensten. Verblijft u in safarilodges, hanteer deze richtlijn dan ook. Het handigste is om een enveloppe voor 'All Staff' te maken en nog een aparte enveloppe voor uw ranger en tracker. In restaurants kunt u ongeveer 10% van de rekening aanhouden als fooi.

Fotografie
Zuid-Afrika is een fotogeniek land. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of kinderen wilt fotograferen. Gaat u op safari, dan is een goede camera onontbeerlijk. Vaak krijgt u in de safarilodges, indien u dit wenst, een korte stoomcursus fotografie. De meeste rangers zijn fanatieke fotografen en delen hun kennis graag met u!

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is wanneer u in de zeven dagen voordat u Zuid-Afrika binnenkomt in een gele koorts land bent geweest of een overstap heeft gemaakt waardoor u langer dan 12 uur in een gele koorts bestemming bent geweest. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet, wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding in te pakken. U kunt het beste met kleding in laagjes werken. Gaat u op safari, dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, maar kleding in aardetinten zoals beige, groen en bruin.
Reist u met de Rovos Rail, dan geldt er een kledingvoorschrift. Overdag is de dresscode smart casual, ’s avonds is voor heren een jasje en das verplicht en voor dames een cocktail-/avondjurk of pak.

Reisdocumenten
Voor een verblijf van maximaal 90 dagen is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Uw paspoort moet tenminste twee lege visumpagina's bevatten en dient na terugkomst nog minimaal 30 dagen geldig te zijn.

Valuta
De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. De valuta is in Nederland bij alle grote banken verkrijgbaar, maar u kunt ook in Zuid-Afrika met uw Nederlandse bankpas geld opnemen. De meeste Nederlandse banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Zuid-Afrika is een veilig land om te bereizen. Zoals in bijna alle landen dient u natuurlijk wel op eventuele zakkenrollers te letten! Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te mijden.

Veelgestelde vragen Zuid-Afrika

Heb ik bereik met mijn telefoon in Zuid-Afrika?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in safarilodges niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een telefonienetwerk en internet/wifi.

Wat voor kleding kan ik het beste inpakken voor mijn reis naar Zuid-Afrika?
De seizoenen in Zuid-Afrika zijn omgekeerd aan die van ons. In het noorden en oosten van Zuid-Afrika (Krugerpark, safarigebieden in de omgeving van Johannesburg en Johannesburg zelf) zijn de zomers warm en kan er een flinke bui vallen. In de winter is het hier overdag aangenaam warm, maar koelt het flink af in de avond. De Westkaap en de Noordkaap kennen hete zomers en koude winters.

Over het algemeen luidt het advies: neem vooral veel laagjes mee. Gaat u op safari, dan vertrekt u vroeg in de ochtend en dan kan het nog wat koud zijn. Het warmt echter snel op, en het is fijn dan laagje na laagje 'af te kunnen pellen'.

Reist u met de Rovos Rail, dan geldt er een kledingvoorschrift. Overdag is de dresscode smart casual, ’s avonds is voor heren een jasje en das verplicht en voor dames een cocktail-/avondjurk of pak.

Wat voor activiteiten kan ik ondernemen in Zuid-Afrika?
Eén van de aangename aspecten aan Zuid-Afrika is dat overal waar je verblijft een keur aan activiteiten mogelijk is. Doorgaans is het geen probleem om die zelf ter plekke te organiseren op het moment dat u er zin in heeft. Uit ervaring merken wij dat sommige activiteiten ter plekke soms niet meer lukken, terwijl reizigers het graag hadden geboekt. Deze kunt u dan beter van te voren via Talisman regelen:

  • Een tour naar Robbeneiland
  • Een kleinschalige boottocht waarbij u op zoek gaat naar walvissen
  • Meerdaagse wandelsafari's
  • Een ballonvaart
  • Een duikcursus

Is het veilig om met kinderen naar Zuid-Afrika te reizen?
Jazeker! Zuid-Afrika is een perfecte bestemming voor een vakantie met het hele gezin. U kunt ervoor kiezen om een selfdrive door de Westkaap en Oostkaap te maken. Dan combineert u Kaapstad met de Tuinenroute en een malariavrije safari in de Oostkaap. U kunt ook van Kaapstad naar Port Elizabeth rijden (langs de Tuinenroute) en vanaf daar naar Johannesburg vliegen. Hier in de buurt vindt u ook veel prachtige wildreservaten, waarvan sommigen malariavrij en erg familievriendelijk zijn. Wij selecteren graag de beste familieverblijven voor u. 

Wanneer is er de meeste kans op het spotten van walvissen?
Er zijn verschillende plaatsen in Zuid-Afrika waar u walvissen kunt spotten. Eén van de beste bestemmingen van Zuid-Afrika, en zelfs van de wereld, om walvissen te spotten is Hermanus. Tussen juni en december (met een piek in september en november) zijn hier veel walvissen te vinden. Overleg met uw Talisman bestemmingsspecialist vanwaar u het beste de walvissen kunt spotten.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika?
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika.

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?
Eigenlijk is Zuid-Afrika het hele jaar door goed bereisbaar. Wilt u een safari op het water combineren met een safari op het land, dan zijn de maanden augustus, september en oktober ideaal. In de safarigebieden in het noorden van Zuid-Afrika is de begroeiing nog droog en laag, zodat u gemakkelijk wild kunt spotten. U zit dan ook precies in het walvissenseizoen (zie hierboven). Ook al reist u dan in de winter/lente van Zuid-Afrika, de dagen worden langer en warmer en de temperatuur is aangenaam. Zoals overal ter wereld is ook in Zuid-Afrika het klimaat aan veranderingen onderhevig. Deze informatie is dan ook bedoeld als richtlijn, wij kunnen geen garanties geven.

Feestdagen Zuid-Afrika

Feestdagen in Zuid-Afrika in 2023
In Zuid-Afrika worden jaarlijks twaalf officiële feestdagen gevierd, waaronder speciale dagen om arbeiders, jongeren, vrouwen, de vrijheid, erfgoed en mensenrechten te eren. Veel van deze dagen draaien om een historische gebeurtenis die een diepe betekenis heeft voor de bevolking en daardoor van groot belang is. 

21 februari: Dag van de Strijdkrachten
19 februari: Maha Shivaratri (Grote nacht van Shiva)
21 maart: Dag van de Mensenrechten
8 maart: Holi-Phagwa 
27 april: Vrijheidsdag
16 juni: Dag van de Jeugd
18 juli: Nelson Mandela-dag
9 augustus: Nationale Vrouwendag
30 augustus: Raksha Bandhan
24 september: Erfenisdag
4 november: Dag van het Kind
16 december: Verzoeningsdag 
26 december: Welwillendheidsdag 

Let op: als een officiële feestdag op een zondag valt, dan wordt de maandag daarop tot feestdag verheven.