Vliegen naar Argentinië

U kunt vanuit Nederland met KLM op dinsdag, vrijdag en zondag rechtstreeks van Amsterdam naar Buenos Aires vliegen. Op de overige dagen is het mogelijk om met KLM/Air France via Parijs naar deze bruisende tangostad te reizen. Naast KLM en Air France vliegt ook British Airways naar Buenos Aires, met een overstap in Londen.

Uiteraard kunnen ook de binnenlandse vluchten door Talisman worden verzorgd. Voor deze vluchten maken wij gebruik van de lokale luchtvaartmaatschappij Aerolineas Argentinas en LAN Chile.

Tours & Transfers in Argentinië

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Argentinië, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en -chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer op de markt rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Argentinië

Argentinië is ontzettend groot en kent hierdoor per gebied ook grote klimaatverschillen. Er zijn altijd wel gebieden die geschikt zijn om te bereizen of juist beter vermeden kunnen worden. Vooropgesteld staat dat de seizoenen in vergelijking met hier precies andersom zijn. Is het bij ons zomer, dan is het in Argentinië winter. Desondanks is het land ook dan prima te bereizen. Buenos Aires, het noorden van het land (bij Iguazu) en het westen met onder andere het wijngebied (in februari en maart wordt er geoogst), het Andesgebergte en het merengebied, zijn het gehele jaar te bezoeken. In de lente, van oktober tot en met december, is het hier mooi groen. In de zomer (onze winter) is het vrij warm. De herfst kan regenachtig zijn, wat zorgt voor een prachtig gekleurd landschap. In de winter is het overdag prima weer, maar kunnen de avonden fris zijn. Het zuiden van de regio Patagonië en de regio Vuurland zijn in de lente, zomer en herfst te bezoeken. Het klimaat is aangenaam en de dagen zijn lang. In de winter is het hier vrij koud en kunt u skiën!

Eten en drinken in Argentinië

Argentinië kent een gevarieerde keuken. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten, maar u ziet ook veel sporen uit de Spaanse keuken. De favoriete maaltijd van de Argentijnen bevat meestal een flink stuk rundvlees, het liefst van de parrillas, een grote grill. Let u tijdens uw reis goed op wat u eet en waar u eet. Eet geen gedeeltelijk gekookte groenten, vlees of schelp- en schaaldieren en eet fruit uitsluitend als deze ontdaan is van de schil. In Argentinië drinkt men graag met mate, een sterke kruidenthee. Daarnaast staat Argentinië bekend om haar uitstekende wijnen, men name de wijnen uit de regio's Mendoza en Cafayate. Wij adviseren u geen water uit de kraan te drinken. Drink uitsluitend water uit goed verzegelde flessen. Vermijd ijsklontjes in dranken en niet gekookte melk of producten die daarmee bereid zijn, zoals ijs.

Cultuur in Argentinië

De vriendelijke bevolking, gauchocultuur, goed eten, nog betere wijn en prachtige landschappen maken van Argentinië een fascinerende bestemming. De bevolking van Argentinië bestaat voor een groot deel uit Spaanse en Italiaanse immigranten. Spaans is de meest gesproken taal, gevolgd door het Italiaans en een aantal lokale talen. De meeste inwoners zijn rooms-katholiek, maar er is ook een uitzonderlijk grote groep joden. Daarnaast vindt u op het platteland veel gaucho's en indianen.

De Argentijnen zijn bijzonder beleefd. Bij een eerste ontmoeting krijgt u een hand aangereikt en bij informele gelegenheden zoent men elkaar eenmaal rechts op de wang. Ook wordt uit beleefdheid gevraagd hoe het met u gaat. De tango hoort onmiskenbaar bij de Argentijnse cultuur. Deze sensuele dans ontstond in de bruisende hoofdstad Buenos Aires, die ook wel liefkozend tangostad wordt genoemd. Een bezoek aan een weergaloze tangoshow, misschien zelfs inclusief een uitstekende Argentijnse maaltijd, mag tijdens uw reis door Argentinië niet ontbreken. De mix aan verschillende bevolkingsgroepen komt ook tot uiting in de festiviteiten die het gehele jaar door plaatsvinden. Waar feestdagen en festivals vroeger duidelijk gescheiden waren, hebben de verschillende culturen elkaar in de loop der tijd weten te vinden en hebben veel feesten kenmerken uit meerdere beschavingen. Ook de tradities van de Europese immigranten worden in eren gehouden.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Argentinië geen visum nodig. Houdt u er rekening mee dat uw paspoort na terugkomst in Nederland nog tenminste zes maanden geldig moet zijn en dat u in het bezit dient te zijn van een retourticket. Voor aankomst krijgt u in het vliegtuig een immigratieformulier en een verklaring voor de douane uitgereikt. Deze dient u in te vullen. Een deel van het formulier dient u te bewaren totdat u het land weer verlaat. Dit staat op de formulieren duidelijk aangegeven. Bij de douane ontvangt u een stempel in uw paspoort. Deze stempel geeft aan hoe lang u in het land mag blijven. Meestal is dit 90 dagen, maar soms wordt er 30 dagen ingevuld. Verblijft u langer dan 30 dagen, dan dient u dit direct aan te geven om eventuele problemen te voorkomen. Mocht u Argentinië combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting voor binnenlandse vluchten (USD 10 per persoon) is niet inbegrepen maar dient ter plaatse bij vertrek uit het land op de luchthaven te worden betaald. Ook de vertrekbelasting bij het verlaten van Argentinië dient ter plaatse op de luchthaven te worden betaald (USD 20 per persoon).

Nuttige adressen
Ambassade van Argentinië, Nederland
Javastraat 20
2585 AN Den Haag
Tel: (0031) 070 - 311 84 11
Fax: (0031) 070 - 311 84 10
E-mail: epbaj@mrecic.gov.ar 
Website: http://www.epbaj.mrecic.gov.ar/neerla   
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 - 14.00 uur

Ambassade van Argentinië, België  
Louizalaan 225 bus 3
B-1050 Brussel België  
Tel: +32-2-6477812
Fax: +32-2-6479319
E-mail: ebelg@mrecic.gov.ar 
Website: ebelg.mrecic.gov.ar 
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 - 18.00 uur

Gezondheid
Reist u af naar een Zuid-Amerikaans land dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Hoogteziekte
Argentinië heeft een aantal gebieden die boven de 3.500 meter liggen, zoals bij de grenzen met Bolivia en Chili. Door het lage zuurstofgehalte in de lucht kunt u op deze hoogte last van hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen of kortademigheid krijgen. U zult even aan de hoogte moeten wennen. Wij raden u aan om, wanneer u last krijgt, fysieke inspanning te vermijden en veel te drinken. 

Medische voorzieningen
In Argentinië bevinden zich in de grote steden ziekenhuizen met goede faciliteiten en medische specialisten. In het binnenland is de kwaliteit van de ziekenhuizen matig, maar zijn de privéklinieken goed. Medicijnen zijn vrijwel overal verkrijgbaar.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen, zorg er dan voor dat u er voldoende van meeneemt op reis. Daarnaast raden wij u aan om medicijnen tegen diarree en uitdroging mee te nemen. Ook een goede zonnebrandcrème en zonnebril mogen tijdens uw reis niet ontbreken.

Geld
De munteenheid van Argentinië is de peso (ARD). ARD 10 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €0,50 waard. Houdt u er rekening mee dat de waarde van de peso sterk fluctueert! Kijk hier voor de actuele koers. Buitenlandse valuta's (bankbiljetten en travellercheques) kunnen ingewisseld worden bij de grote banken. In de steden en op luchthavens kunt u echter ook geld pinnen bij de ATM. Houdt u er rekening mee dat er in de afgelegen gebieden geen ATM's zijn. Wij raden u aan om dan voldoende cash geld op zak te hebben. In de meeste hotels kunt u met uw creditcard betalen en ook steeds meer winkels accepteren een creditcard als betaalmiddel.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel heel gebruikelijk. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u laten afhangen van uw mate van tevredenheid over de geleverde diensten. In restaurants kunt u als fooi ongeveer 10% van de rekening aanhouden.

Afdingen is gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur.

Kleding
Over het algemeen is het dragen van comfortabele, lichte reiskleding het prettigst. Houdt u er rekening mee dat in het in hoger gelegen gebieden wat koeler kan zijn en in het zuiden zelfs koud. Reist u af naar het zuiden, dan raden we u aan om warme kleding in te pakken die u in laagjes kunt dragen en wanten, een muts en thermo-onderkleding in te pakken. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Fotografie
Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. Daarnaast is het belangrijk om voorafgaand aan de reis voor voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, zodat u eindeloos veel foto's kunt maken van de waanzinnige landschappen! Het maken van opnames van militaire objecten is verboden.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Argentinië op veel plaatsen. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk en wat de kosten zijn. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van internet, dan zijn er in de grote steden voldoende internetcafés en ook veel accommodaties bieden wifi.

Elektriciteit
De spanning is in Argentinië net als in Nederland 220 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet overal gebruiken. Om deze reden raden we u aan een universele reisstekker mee te nemen.

Veiligheid Argentinië is een veilige bestemming om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te vermijden en op drukke plaatsen als markten en treinstations goed op eventuele zakkenrollers te letten. Verder is het verstandig om het dragen van sieraden, horloges en andere luxe spullen zoveel mogelijk achterwege te laten.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).