Vliegen naar Australië

Een vliegreis naar Australië is een hele onderneming. Vanwege de grote afstand zijn er uiteraard geen directe vluchten. Er zijn diverse maatschappijen waarmee u via een van de grote Aziatische steden naar Australie kunt vliegen. Talisman maakt graag gebruik van Singapore Airlines (via Singapore), Cathay Pacific (via Hong Kong), Emirates (via Dubai), Etihad Airways (via Abu Dhabi) en Malaysia Airlines (via Kuala Lumpur). Al deze maatschappijen bieden business class of zelfs first class, zodat u uitgerust op uw bestemming kunt aankomen. Afhankelijk van de route van uw rondreis kunt u in Australië aanvliegen op Sydney, Brisbane, Cairns, Darwin, Perth, Melbourne en Adelaide. Onze specialisten adviseren u graag welke luchtvaartmaatschappij het beste bij uw reisroute en wensen past.

Tours & Transfers in Australië

In Australië reist u over het algemeen altijd op privébasis. Dit betekent dat u tijdens transfers en excursies altijd over uw eigen auto met privéchauffeur en een privégids beschikt. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer rondstruinen door de haven van Sydney of onderweg een extra fotostop maken; het is allemaal mogelijk.

Er zijn echter een paar uitzonderingen. Zo worden bijvoorbeeld de activiteiten bij het tentenkamp Longitude 131º bij Ayers Rock in groepsverband uitgevoerd, namelijk met de overige gasten van het tentenkamp. De accommodatie is echter heel kleinschalig, waardoor de groep niet groot is.

Autorijden in Australië
Het is in Australië ook heel goed mogelijk om zelf met een huurauto rond te reizen. Rijdt u zelf, dan reist er geen chauffeur of gids met u mee. Er wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Het wegennetwerk is goed onderhouden en overzichtelijk. In de grote steden kan het verkeer drukker zijn en is het soms lastig rijden vanwege de vele eenrichtingswegen. In Australië dient u in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Deze kunt u verkrijgen bij de ANWB. In de afgelegen gebieden is het belangrijk dat u het benzine,- en oliepijl goed in de gaten houdt. Op sommige trajecten kunnen de afstanden tussen de benzinestations erg groot zijn. Altijd staat bij het benzinestation waar u bent aangegeven hoe ver de afstand is naar de volgende. Tijdens het rijden van lange afstanden is het noodzakelijk om genoeg drinkwater mee te nemen. Mocht u onderweg pech krijgen en er is geen hulp in de nabije omgeving, blijf altijd bij uw auto! De autohuur brengt Talisman onder bij Hertz. De autohuur is op basis van een ongelimiteerd aantal kilometers. Inbegrepen is een verzekering met volledige afkoop van het eigen risico. Ook dient u ter plaatse nog te betalen voor registratiekosten en afleverkosten (indien van toepassing). Het is verplicht om bij schade of een ongeval een politierapport op te laten maken en dit binnen 24 uur te melden bij een Hertz kantoor. Houdt u er rekening mee dat u in het bezit dient te zijn van een creditcard, aangezien Hertz hiervan als borg een afdruk maakt. Met een huurauto is het niet toegestaan om over ongeasfalteerde wegen (de dirt roads) te rijden. U bent hiervoor niet verzekerd!

Klimaat in Australië

Australië is ontzettend groot en kent hierdoor per gebied ook grote klimaatverschillen. Er zijn altijd wel gebieden die geschikt zijn om te bereizen of juist beter vermeden kunnen worden. Vooropgesteld staat dat de seizoenen in vergelijking met hier precies andersom zijn. Is het bij ons zomer, dan is het in Australië winter. Dat wil echter niet zeggen dat u in onze zomervakantie niet naar Australië kunt reizen. In de zuidelijke helft is de winter inderdaad een minder goede periode om te reizen, al zijn veel gebieden nog steeds goed te bezoeken zolang u maar voorbereid bent op wisselvallig en wat kouder weer. Voor centraal Australië en de noordelijke helft van het land geldt juist dat de winter de beste reistijd van het jaar is. In de zomer zijn veel gebieden in dit deel van Australië zelfs niet toegankelijk vanwege regenval of kunnen ze beter vermeden worden vanwege de hitte. Heeft u een reis naar Australië in gedachten, dan is het verstandig om goed te kijken waar u naartoe wilt en wat voor weer het daar op dat moment is. Onze specialisten helpen u graag met het maken van de juiste keuzes en het uitstippelen van een mooie route.

Eten en drinken in Australië

Australië is een walhalla voor Bourgondiërs! Het is wat lastig om de Australische keuken te omschrijven, want naast een aantal lokale specialiteiten zijn de gerechten vooral een mengeling van verschillende wereldkeukens. Echt typisch Australisch is de barbecue, die hier ook wel liefkozend de 'barbie' wordt genoemd. U komt ze haast overal tegen: in restaurants, op stranden en bij picknickplaatsen in 'the middle of nowhere'. Hierop wordt flink wat vlees gebraden. Reist u door Australië, dan komt u op de menukaart geregeld gerechten tegen die met inheems vlees wordt bereid. Kijkt u niet vreemd op als er kangoeroe, haai of krokodil op het menu staat. De nationale drank van Australië is bier. U vindt hier ongelooflijk veel cafés waar zowel landelijk bekende merken als lokale merken worden geschonken. Daarnaast produceert het land uitstekende wijnen, die afkomstig zijn van de uitgestrekte wijngaarden in onder andere Barossa Valley. Het kraanwater is in Australië overigens gewoon drinkbaar.

Cultuur in Australië

Australië is een fascinerend land. Het heeft de grootte van een heel continent, waardoor er grote klimaatverschillen zijn en u elke keer weer een ander landschap tegenkomt. Wie aan de Australische cultuur denkt, denkt aan de Aboriginals, het volk waarmee het allemaal begon. De Aboriginals hebben voor meer dan 50.000 jaar helemaal geïsoleerd geleefd op het enorme eiland. In 1788 arriveerde de eerste Britse vloot. Vanaf dat moment werden gebieden in rap tempo gekolonialiseerd en werd alles anders, al is de Aboriginal cultuur -zij het in veel mindere mate- in bepaalde gebieden toch in stand gebleven. Ondanks dat de Australiërs en Aboriginals al eeuwen met elkaar samenleven, vormen ze nog steeds geen eenheid met elkaar. Wilt u tijdens uw reis meer leren over de bijzondere Aboriginal cultuur, dan kan dit op een aantal plekken, zoals in Arnhemland en The Red Centre. De Australiërs zijn nazaten van de Britse kolonisten. In de loop der jaren zijn er ook veel immigranten naar het land getrokken en is de bevolking nu een mengelmoes van culturen. Toch hebben de -Aussies- een heel eigen karakter. Te beginnen bij het accent waaraan ze duidelijk herkenbaar zijn en de soms onverstaanbare aparte bewoordingen die zij gebruiken voor alledaagse voorwerpen. Qua karakter zijn de Australiërs het beste te omschrijven als relaxed, vriendelijk en altijd in voor een praatje. Het 'good day mate' of 'how are you mate' zal u tijdens uw reis om de oren vliegen!

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor Australië een visum nodig. Talisman regelt voor u de visumaanvraag. Om het visum te kunnen aanvragen hebben wij een aantal persoonlijke gegevens en een kopie van uw paspoort nodig. Uw paspoort dient, voor de bestemming Australië, na terugkomst nog geldig te zijn. Echter met een overstap in Azië dient uw paspoort nog 6 maanden, na terugkomst in Nederland of België, geldig te zijn. Mocht u Australië combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Nuttige adressen
Ambassade van Australie, Nederland
Carnegielaan 4
2517 KH Den Haag
Tel: 070-3108200
Fax: 070-3107863
E-mail: austemb_thehague@dfat.gov.au 
Website: www.netherlands.embassy.gov.au 

Ambassade van Australië, België
Avenue des Arts/Kunstlaan 56
B-1000 Brussels België
Tel: +32-2-2860500
Fax: +32-2-2860576
E-mail: Austemb.Brussels@dfat.gov.au 
Website: http://www.belgium.embassy.gov.au/bsls/home.html 

Douaneformaliteiten
In Australië gelden strenge invoereisen voor levensmiddelen en organische stoffen. Wij adviseren u dan ook geen verse producten mee te nemen. Houdt u er rekening mee dat ook tussen de staten strenge controles plaatsvinden.

Gezondheid
Reist u af naar Australië dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Australië komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich in kunt laten enten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

In Australië is de gezondheidszorg goed en zijn vele basismedicijnen in de apotheek gewoon verkrijgbaar. Houdt u in Australië rekening met de kracht van de zon. De zon is hier namelijk erg sterk en u loopt snel kans te verbranden of een zonnesteek op te lopen. Bescherm uzelf met zonnebrandcrème van een hoge factor, een goede zonnebril die de sterke UV-straling tegenhoudt, bedekkende kleding en een pet of hoed. Daarbij is het verstandig om veel water te drinken en, met name overdag, zo min mogelijk alcohol.

Australië is berucht als het gaat om de aanwezigheid van gevaarlijke en giftige diersoorten die voor problemen zouden kunnen zorgen. In de praktijk valt dit echter reuze mee en is een gezond verstand voldoende om de risico's tot een minimum te beperken. Het is raadzaam dat u een goede reisverzekering heeft. Vanwege de grote afstanden in Australië is het soms noodzakelijk dat in geval van nood er dure(lucht-)evacuaties moeten plaatsvinden.

Geld
De munteenheid van Australië is de Australische dollar (AUD). AUD 1 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €0,65. U kunt bij aankomst op de luchthaven en bij banken en geldautomaten in de steden en grotere plaatsen eenvoudig dollars pinnen. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd, met name Mastercard en Visacard. Creditcards van American Express en Diners worden niet overal geaccepteerd.

Het geven van fooien is in Australië niet heel gebruikelijk in de zin dat er geen fooi van u verwacht wordt. Uiteraard wordt een fooi wel gewaardeerd. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend. Voor een bellboy kunt u denken aan AUD 1 of 2 per koffer en voor een gids of chauffeur uiteraard wat meer. De kosten voor taxiritten kunt u afronden naar boven. Als u na een diner in een restaurant de rekening krijgt ziet u dat hier vaak al 10% service charge in is opgenomen. Desondanks wordt een kleine extra fooi erg gewaardeerd.

Afdingen is niet gebruikelijk in Australië.

Kleding
Door de grote klimaatverschillen tussen de gebieden is de kans groot dat u zowel luchtige als warme kleding in moet pakken. Kijkt u voorafgaand aan de reis goed wat voor weer het is in de verschillende regios en pas uw keuzes hiernaar aan. De Australiërs zelf gaan casual gekleed. Als u graag chic uit eten gaat, dan is nette kleding wat meer gepast. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken. Zorg ook voor voldoende bescherming tegen de zon.

Fotografie
Australië is met haar waanzinnige landschappen een prachtige bestemming voor het maken van uw mooiste foto's. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit bijna overal. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima, maar houdt u er rekening mee dat u in de meer afgelegen gebieden soms geen bereik heeft. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés. Vandaag de dag bieden veel hotels ook uitstekende wifi faciliteiten.

Elektriciteit
De spanning is in Australië net als in Nederland 220 of 240 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet gebruiken op de Australische stopcontacten. Wij raden u daarom aan om een universele adapter mee op reis te nemen.

Veiligheid
Australië is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).