Door: Harry & Nelleke Kooiker
Tijdens een onvergetelijke zeiltocht door Sydney Harbour werd ons duidelijk hoe fantastisch de ligging van Sydney eigenlijk is...

Na een lange vliegreis met een tussenlanding in Hong Kong kwamen we aan in Sydney, het startpunt van onze reis door Australië en Tasmanië. Het acclimatiseren verliep heel relaxed door een aangenaam verblijf in het Four Seasons Hotel. Tijdens een onvergetelijke zeiltocht door Sydney Harbour werd ons duidelijk hoe fantastisch de ligging van Sydney eigenlijk is. Het echte avontuur begon echter pas na aankomst in Alice Springs, "right in the middle of Australia". Hartje zomer op eigen gelegenheid rijden in de Outback over onverharde wegen door een magisch rood woestijnlandschap was een ware belevenis. De ongereptheid van de natuur is wat je direct opvalt. De rotsformaties Ayer's Rock en Kata Tjuta zijn van een opvallende schoonheid misschien wel juist door de eenzaamheid en uitgestrektheid van de natuur. We hebben overnacht in Cooper Pedy, een knotsgekke plaats in Zuid Australië waar mensen massaal de mijnen induiken op zoek naar opaal.

In de zomer bij temperaturen boven de 40 graden geven niet alleen de mijnen maar ook hun zelf uitgehakte rotswoningen enige verkoeling. Onze hotelkamer zag er precies zo uit. Het uitzicht bij het nabijgelegen "the Breakaways" is adembenemend en geeft een breed panoramisch beeld van wat eens een enorme binnenzee was. Kangaroo island bezoeken terwijl er een storm over raast met windkracht tien is heel bijzonder. Probeer je maar eens staande te houden... In het Grampians National Park waren de kangaroo's zo talrijk dat we bijna een aanrijding met ze hadden. Het volgen van de 240 km spectaculaire kustlijn, The Great Ocean Road met zijn twaalf apostelen was eveneens een absoluut hoogtepunt van onze reis. Een bezoek aan het Great Otway National Park met honderden koala's hangend en kruipend in hun favoriete eucalyptusbomen maakte die sensatie compleet. En Tasmanië moest nog komen... De dagen die we daar beleefd waren een aaneenschakeling van fantastische ervaringen. 

De hoofdstad Hobart met zijn prachtige haven, Bruny Island met zijn grillige kustlijn bestaande uit majestueuze granieten rotsformaties. Een en al hoogtepunten: kolonies zeeleeuwen, scholen dolfijnen, albino wallaby's, het eten van zelf geviste oesters, de Possum die 's nachts ons huisje bezocht op zoek naar eten, het spotten van de Echidna ofwel mierenegel genoemd, de schuwe Wombats die je zelden bij daglicht ontwaart, het Freycinet National park met zijn unieke uitgestrekte parelwitte stranden, het spectaculair uitzicht op Wineglassbay en tot slot Cradle Mountain National Park waar we volslagen onverwacht twee vogelbekdieren voor onze neus zagen opdoemen in een meertje. Na al die mooie momenten kwam ook nog een surprise, een verblijf op het paradijselijke Lord Howe Island. Dit eiland staat op de World Heritage List vanwege haar zeldzame collectie planten,vogels en zeeleven (koraal) Prachtige herinneringen hebben we aan de wandelingen foto en het scubaduiken in de lagune waar we pijlstaartroggen, schildpadden en rifhaaien gezien hebben in een decor van exotische koralen. Wat ons opviel is dat gedurende onze hele trip Australiërs vol trots en hartstocht vertelden over dit grootse continent. Maar de werkelijke boodschap komt voort uit hun ongecompliceerde houding en levensmotto: No worries mate... just enjoy.

Mvg,
Harry & Nelleke Kooiker