Vliegen naar Bhutan

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Bhutan. De internationale luchthaven in Paro wordt uitsluitend aangevlogen vanuit Bangkok (Thailand), Delhi en Calcultta (India) en Kathmandu (Nepal). Bij Talisman maken we vooral gebruik van vluchten via Bangkok en Delhi, twee bestemmingen waarop door diverse maatschappijen wordt aangevlogen. Zo kunt u vanaf Amsterdam met Eva Air, China Airlines of KLM rechtstreeks naar Bangkok vliegen. Vliegt u via Delhi, dan kunt u gebruik maken van KLM, Etihad (via Abu Dhabi), Jet Airways (vanaf Brussel) of Emirates (via Dubai). Vanwege vluchttijden en/of aansluitingen kan het zijn dat u een overbruggingsnacht nodig heeft na aankomst van uw intercontinentale vlucht om zo de volgende dag naar Bhutan te kunnen reizen.

Eenmaal in Bhutan kunt u zich binnenlands ook per vliegtuig verplaatsen. Druk Air is de nationale luchtvaartmaatschappij van Bhutan en beschikt over mooie toestellen van het type Airbus A313.

Tours & Transfers in Bhutan

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Bhutan, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en -chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer bij die ene tempel rondstruinen of onderweg een extra fotostop maken; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Bhutan

Het bergachtige Bhutan ligt aan de zuidkant van de Himalaya. Door de enorme hoogteverschillen heeft het land meerdere klimaatzones en is er tevens een duidelijk onderscheid in seizoenen. Het zuiden van het land, de Terai, heeft de laagste ligging. Het klimaat is hier subtropisch tot tropische met hete en vochtige zomers (met veel neerslag tijdens de moesson) en milde winters. De centraal gelegen valleien van Punakha, Wangdiphodrang, Mongar, Tashigang en Lhuntshi hebben een subtropisch klimaat met koude winters. In de hoger gelegen bergachtige gebieden gaat het klimaat over in een subalpine en alpine klimaat. Kenmerken voor dit klimaat zijn de zeer lage temperaturen in de winter en de altijd aanwezig sneeuw op de allerhoogste bergen. De Bhutaanse winter loopt van half november tot half maart. In deze periode is het overwegend droog, met in de valleien dagtemperaturen die variëren van enkele graden onder nul tot 12ºC. In het hooggebergte kan het dan bijzonder guur zijn en soms worden er vanwege de vele sneeuwval passen afgesloten. Vanaf maart gaan de temperaturen omhoog en beginnen de rododendrons te bloeien. In het voor- en najaar valt er weinig neerslag en is de temperatuur, met uitzondering van de hooggelegen gebieden, aangenaam. De eerste buien van de moesson dienen zich meestal vanaf half juni aan en vinden meestal in de namiddag en avond plaats. Tegen het einde van september, na de laatste regenval, begint de herfst die gepaard gaat met een daling van de temperatuur en een heldere hemel. Bent u een liefhebber van bloeiende flora en fauna, dan is het voorjaar, zo rond april, de beste reisperiode voor u. Maar ook het najaar, met helder en droog weer, is ideaal om het land te verkennen en eindeloze trekkings te maken. Het oogstseizoen levert dan bovendien zeer pittoreske plaatjes op. Ook worden er in september en oktober belangrijke festivals gehouden.

Eten en drinken in Bhutan

De Bhutaanse keuken is beinvloed door Tibet en de buurlanden India en Nepal. Hoewel de Bhutaanse keuken niet zo heel gevarieerd is, kunt u hier toch heel goed eten. In Bhutan wordt veel rode en witte rijst gegeten, veelal met groenten, een vleescurry en pikante chilipepers. Bekende gerechten zijn onder andere 'emadatse', chili met een kaassaus en rijst, no sha huentseu, smakelijk rundvlees met spinazie en de Tibetaanse momos, gestoomde deegpakketjes met een vulling van vlees of groenten. Ook Tibetaanse specialiteiten als yakvlees en -kaas ziet u regelmatig op menukaarten terugkeren. In de meest hooggelegen gebieden van Bhutan wordt geen rijst verbouwd. In deze regios wordt rijst vervangen door tarwe, boekweit en aardappelen. De luxere hotels serveren naast traditionele gerechten overigens ook specialiteiten uit de westerse wereld. De meest populaire drank is thee en deze is in twee varianten verkrijgbaar. Sudja, de Tibetaanse boterthee, wordt gemaakt met zout en boter en doet eerder aan soep denken dan aan thee. Houdt u van zoet, dan moet u nadja proberen, zoete thee in Indiase stijl geserveerd met veel melk en suiker. Koffie is niet heel erg in trek in Bhutan en meestal alleen verkrijgbaar als instantkoffie. De meest populaire alcoholische drank is ara, een sterke drank met een hoog alcoholpercentage, die wordt gemaakt van mais of graan. Andere alcoholische dranken als bier en whisky worden in vrijwel alle hotels, bars en restaurants geschonken. Wijn is in mindere mate verkrijgbaar en vaak erg prijzig. Wij raden u af om in Bhutan water uit de kraan te drinken, maar in plaats daarvan te drinken uit goed afgesloten flesjes mineraalwater die door heel Bhutaan verkrijgbaar zijn.

Cultuur in Bhutan

Bhutan is een fascinerend land! Het land was lang van de westerse wereld afgesloten en ook vandaag de dag worden westerse invloeden maar met mondjesmaat toegelaten. Desondanks moet u niet gek op kijken als u jonge monniken met een Iphone voorbij ziet komen, iets wat in scherp contrast staan met de eeuwenoude heilige dzongs die verborgen liggen in de ongerepte valleien. Ook heel bijzonder: waar we in de westerse wereld onze welvaart en levenskwaliteit door middel van het Bruto Nationaal Product meten, berekent Bhutan de welvaart van het land en haar bewoners via het Bruto Nationaal Geluk, een uitvinding van koning Jigme Singye Wangchuck in 1972 waarbij niet de economie, maar het persoonlijke welzijn centraal staat. Het resultaat: Bhutan staat hoog in het lijstje met landen met de meest gelukkige bevolking ter wereld! De Bhutaanse bevolking hanteert een aantal bijzondere omgangsvormen, gebruiken en gewoontes. Het is niet alleen heel respectvol om u zich hier naar aan te passen, maar ook heel bijzonder om u in het lokale leven te mengen. Anders dan in andere Aziatische landen wordt u in Bhutan begroet met een handdruk met de rechterhand, zoals wij dat hier gewend zijn. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Religie speelt een heel belangrijke rol in het dagelijks leven van de Bhutaanse bevolking. Maar liefst driekwart van de bevolking is boeddhistisch en het overige deel hoofdzakelijk hindoeistisch. De bevolking heeft veel respect voor de religieuze heiligdommen, geestelijk leiders en monniken. Hoewel Bhutan bekend staat als een spiritueel en sereen land, wordt de rust eens per jaar onderbroken door de tsechu, een kleurrijk festival dat in verschillende plaatsen in het najaar wordt gevierd. Oorspronkelijk werden deze feesten ter ere van Guru Rinpoche -de Kostbare Meester- gehouden. Hoogtepunten van de tsechu zijn de religieuze gemaskerde dansen, die worden uitgevoerd door monniken, gecombineerd met muziek, zang en het uitrollen van gigantische thangkhas of thondrols -prenten of kleden-. Een fantastisch spektakel om bij te wonen!

Reisdocumenten
Reist u naar Bhutan, dan heeft u naast een geldig internationaal paspoort ook een visum nodig. Uw paspoort dient na thuiskomst van uw reis nog minimaal zes maanden geldig te zijn. De visumaanvraag wordt bij boeking van een rondreis door Bhutan met Talisman door ons voor u verzorgd. Om de aanvraag te kunnen doen hebben we een kleurenkopie van uw paspoort (voor- en achterkant) nodig. De visumkosten bedragen USD 20 per persoon en dienen ter plaatse bij aankomst op de luchthaven van Paro te worden voldaan. Bij de reispapieren ontvangt u van ons een visumautorisatie. Bij aankomst op de luchthaven van Paro dient u deze samen met twee pasfoto's te overleggen. Houdt u er rekening mee dat de pasfoto's aan de volgende eisen dienen te voldoen:
- De pasfoto dient in kleur of zwartwit te zijn
- De pasfoto dient recent te zijn (niet ouder dan zes maanden)
- De pasfoto mag niet beschadigd of verkleurd zijn of vlekken hebben

Verder dient uw pasfoto aan alle eisen voor een officieel document te voldoen. Zo dient u recht in de camera te kijken, moeten de ogen goed zichtbaar zijn (geen gekleurde lenzen) en mogen een eventuele bril of sieraden niet reflecteren. Het is niet mogelijk om voor vertrek in Nederland het Bhutanese visum te verkrijgen. Omdat u in de meeste gevallen via India naar Bhutan reist, dient u voor uw vertrek een -transit- visum voor India te regelen. Eventueel kan een visumbureau u hierbij van dienst zijn. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van €5,00 per persoon. Naast het in het bezit hebben van een geldig paspoort en het visum is het voor reizigers naar India verplicht om biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en een gezichtsscan, af te laten nemen. Dit betekent dat u persoonlijk naar een kantoor van het Visa Application Centre van BLS Global moet gaan om deze af te laten nemen. Kantoren van BLS Global zijn te vinden in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Voor meer informatie en het maken van een afspraak kunt u kijken op: blsindia-nl.com.

Nuttige adressen
Consulaat van het Koninkrijk Bhutan
Koningin Marialaan 176
2595 GE Den Haag
Tel: 070-7786215

Embassy of Bhutan Belgium
Av. Jules Cosar 70
1150 Brussels
België
Tel: (+32) 2 761 9570
Fax: (+32) 2 761 9577
E-mail: infobhutan@bhutanembassy.be  
Website: mfa.gov.bt

Nederlands consulaat in Bhutan
Langjuphaka, Thimphu (P.O. Box 815, Thimphu)
Tel: (+ 975) 2 32 3259/ 4871/ 2732
Fax: (+975) 2 32 2649
E-mail: info@nlconsulate.bt 

Ambassade India, Nederland
Buitenrustweg 2
2517 KD Den Haag
Tel: 070-3469771
Fax: 070-3617072
E-mail: webmaster@indianembassy.nl 
Website: www.indianembassy.nl 

Indian Visa Service
Anna Paulownastraat 26 D
2518 BE Den Haag
E-mail: info@indianvisaservice.nl 
Website: www.indianvisaservice.nl 

Ambassade India, België
Chaussee de Vleurgat 217
B-1050 Brussels
Tel: +32-2-6409140 / +32-2-6451850
Fax: +32-2-6489638
E-mail: consular@indembassy.be / info@indembassy.be 
Website: http://www.indembassy.be 

Gezondheid
Reist u af naar de tropen dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Bhutan komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus en gele koorts. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Bhutan is de Bhutaanse ngultrum (BTN). BTN 10 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €0,13. Kijk hier voor de actuele koers. Aangezien u in Bhutan over het algemeen op basis van volpension reist, heeft u voor eten maar weinig cash geld nodig. Bij aankomst in Bhutan kunt u het beste op de luchthaven een klein bedrag euro's omwisselen voor ngultrum voor het geven van fooien of voor drankjes en versnaperingen. Wilt u geld opnemen bij een bank of ATM dan kan dat in Bhutan slechts op een beperkt aantal plekken. Bent u in het bezit van een creditcard van Mastercard of Visacard, dan kunt u geldt opnemen bij de banken van BOB. Ook bij de Punjab Bank kan met een creditcard geld opgenomen worden, maar uitsluitend met een Mastercard. Tegenwoordig bevinden zich er in Thimpu en Bumthang een aantal ATMs, waar u met uw reguliere bankpas, voorzien van het Maestro of Cirrus logo, geld op kunt nemen. Sommige hotels, zoals Uma Paro en de hotels van Amankora, aanvaarden creditcards (met name Visacards), maar in de kleinere plaatsjes buiten Thimpu is het vrijwel altijd alleen mogelijk om in ngultrum te betalen. Houdt u er rekening mee dat geldopname per bankpas of credit card nog geen vanzelfsprekendheid is in Bhutan. Om deze reden raden wij u aan om hier niet van afhankelijk te zijn en voldoende contant geld mee te nemen.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel gebruikelijk in Bhutan. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme, met name voor gidsen en chauffeurs. De hoogte van het bedrag dat u wilt geven voor uw gids, chauffeur of kamermeisje is geheel vrijblijvend. In restaurants wordt een tip van ongeveer 10% van de rekening verwacht.

Afdingen is op markten en in souvenirwinkels heel gebruikelijk in Bhutan. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar dit is absoluut niet nodig, want het vormt een onderdeel van de cultuur. Het is een spel: de vraagprijs ligt vaak het dubbele of zelfs drie keer zoveel hoger dan het bedrag wat de verkoper er echt voor wil hebben. Na wat onderhandelingen kunt u soms de helft of zelfs minder van de vraagprijs af krijgen.

Kleding
Welke kleding u mee moet nemen naar Bhutan hangt helemaal af van het seizoen waarin u reist en welke gebieden u bezoekt. De zuidelijk en centraal gelegen valleien hebben een subtropisch klimaat, waardoor het met name in de zomer tropisch warm kan worden. De winter is in het zuiden mild, maar in het centrale deel kan het erg koud worden. De hooggelegen gebieden hebben altijd een koel klimaat en 's winters kan er een dik pak sneeuw vallen. De moessonperiode loopt van midden juni tot en met september. In de periode kunnen er aan het eind van de middag en in de avond fikse buien vallen. Bekijkt u goed in welk seizoen u reist om te bepalen welke kleding u moet inpakken, maar over het algemeen doet u er goed aan om zowel luchtige als warme kleding mee te nemen en eventueel een poncho tegen de regen.

Religie speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de bevolking van Bhutan. Er gelden speciale kledingvoorschriften wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt. Het is een vereiste om kleding te dragen met lange mouwen en dat u tot aan de enkels bent bedekt. Ook is het niet toegestaan om kleding te dragen met een laag decolleté, een hoofddeksels op te houden of uw schoenen aan te houden tijdens het bezoek. Een omslagdoek is vaak niet afdoende omdat er dan geen garantie is dat deze later weer af gedaan wordt of dat de doek per ongeluk afzakt. Tijdens uw rondreis raden wij aan om altijd iets van lange kleding mee te nemen in uw dag rugzak of handtas.

Fotografie
Bhutan is een inspirerende bestemming voor liefhebbers van fotografie. De smetteloze valleien, talloze dzongs, meanderende rivieren en met sneeuw bedekte bergen leveren prachtige plaatjes op. Ook de bevolking is bijzonder fotogeniek, vooral tijdens de tsechu, als ze bont gekleed gaan en duidelijk in hun element zijn. Het nemen van foto's is op de meeste plekken in Bhutan geen probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. Binnenin kloosters en andere heiligdommen is het meestal verboden om te filmen of foto's te maken.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw telefoon en internet, dan kan dit in Bhutan op een aantal plaatsen. Wilt u bellen met uw mobiele telefoon, controleer dan voorafgaand aan uw reis bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. Het is tevens mogelijk om een lokale simkaart aan te schaffen of te bellen vanuit een openbare telefooncel, die zich in de grotere steden bevinden. Wilt u gebruik maken van internet, dan kunt u in de grotere plaatsen terecht bij internetcafés of postkantoren. De verbinding en de snelheid zijn vaak echter niet optimaal.

Elektriciteit
De spanning is in Bhutan net als in Nederland 220 volt, echter zijn de stopcontacten meestal alleen geschikt voor Amerikaanse stekkers. Het is daarom verstandig om vanuit Nederland zelf een universele reisstekker mee te nemen. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat het licht uitvalt.

Veiligheid
Bhutan is een erg veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen, bijvoorbeeld voor zakkenrollers. In Thimpu raden we u aan s avonds niet alleen op pad te gaan en donkere straatjes te vermijden.

Roken
Bhutan is het enige land in de wereld dat geheel rookvrij is. Er worden hier dan ook geen sigaretten verkocht, maar u mag deze wel invoeren. Per persoon mag u maximaal 200 stuks sigaretten meenemen en deze dient u bij aankomst op de luchthaven aan te geven bij de douane. Hierover wordt 200% belasting geheven (circa USD 40 per pakje). Na betaling ontvangt u een rookvergunning. Heeft u deze in bezit dan mag u op bepaalde plaatsen wel roken, bijvoorbeeld op het terras of balkon van uw kamer of in speciale rookruimtes. Op andere plekken en wanneer u niet in het bezit bent van de rookvergunning is roken absoluut verboden.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).