Vliegen naar Botswana

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Maun. De beste manier om naar Maun te reizen is via Johannesburg in Zuid-Afrika. KLM vliegt dagelijks vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Johannesburg. U komt hier altijd later op de avond aan, waardoor een overnachting in Johannesburg (in een hotel in de stad of in een prettig hotel nabij de luchthaven) noodzakelijk is. De volgende dag kunt u met South African Airways of Air Botswana in een kleine twee uur naar Maun vliegen. Indien u een overnachting heeft in Johannesburg alvorens door te vliegen naar Botswana, dan willen wij u adviseren er bij check-in goed op te letten dat de bagage niet wordt doorgelabeld naar Botswana, maar naar Johannesburg. Binnenlandse vluchten Binnenlandse kunnen wij eveneens voor u regelen. Deze vluchten worden uitgevoerd met kleine toestellen.

Gewicht- en Bagagebeperkingen voor airtransfers in Afrika

Gewicht- en bagagebeperkingen in Botswana

U dient er rekening mee te houden dat er specifieke regels van toepassing zijn wanneer u reist per airtransfers in Afrika.
1) Bagage, waaronder camera-apparatuur en handbagage, wordt als volgt beperkt per persoon: - 20kg (44lbs) in Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe - 15kg (33lbs) voor trajecten naar en in Malawi, Mozambique, Kenia en Tanzania
2) Alleen zachte tassen (soft bags) worden geaccepteerd. Wieltjes, frames of niet buigbare structuren kunnen niet worden vervoerd.
3) Wanneer u een soft bag nodig heeft, kunt u tegen een redelijke prijs een zachte nylon tas aanschaffen. Houd er rekening mee dat de bagage compartimenten op airtransfers slechts 25 cm hoog (10 inch) zijn.
4) Bagage met inklapbare wielen is toegestaan, mits de tas verder vergelijkbaar is met een soft bag.
5) Het kan voorkomen dat airlines naar uw gewicht vragen. Wanneer u 100 kg of meer weegt, kan het zijn dat er een extra stoel geboekt dient te worden in verband met veiligheid en comfort.
6) Deze voorwaarden zijn van toepassing op passagiers die reizen op een 'één stoel tarief basis'. Wanneer u per privécharter reist, is het gewicht afhankelijk van het type vliegtuig en het aantal passagiers die hebben geboekt.

Tours & Transfers in Botswana

Met Talisman reist u op de meeste bestemmingen altijd op privébasis. Er zijn echter uitzonderingen, want op sommige bestemmingen is het niet mogelijk of exorbitant prijzig om op privébasis rond te reizen. Een van deze bestemmingen is Botswana. Maakt u een reis door dit land dan verplaatst u zich, afhankelijk van de afstand tussen de lodges waarin u verblijft, veelal per kleine cessna vliegtuigjes. Deze vliegtuigen fungeren hier als een soort bus; er worden mensen opgepikt en bij diverse lodges afgezet. De transfers per vliegtuig zijn niet privé, maar aangezien ze niet over veel zitplaatsen beschikken hoeft u het toestel maar met een paar mensen te delen. Liggen de lodges waarin u verblijft dicht bij elkaar, dan worden de transfers overland uitgevoerd. De activiteiten, waaronder gamedrives, wandelsafari's en boottochten, worden in klein groepsverband uitgevoerd, met uitsluitend reizigers die in dezelfde lodge verblijven. Wij kiezen voor kleinschalige lodges op de meest bijzondere plekken. De groepjes zijn hierdoor niet heel groot en bovendien komt u tijdens uw avonturen vrijwel geen reizigers uit andere lodges tegen.

Klimaat in Botswana

Botswana kan het gehele jaar door worden bereisd. Het land kent echter twee seizoenen: een groen seizoen en een droog seizoen. Elk seizoen heeft zo zijn voordelen, dus laat u door onze specialisten informeren welke periode voor u het meest geschikt is. Normaal gesproken wordt de periode van mei tot oktober, de droge winterperiode, gezien als de beste reistijd. Reist u in deze maanden, dan vermijdt u de regen en de hitte en door de weinige begroeiing is het makkelijker om wild te spotten. Het achterland is vooral in september en oktober erg droog. Grote kuddes dieren als olifanten en buffels verzamelen zich bij de rivieren, die op sommige plekken haast droog staan. Deze periode wordt ook wel de tijd van de 'survival of the fittest' genoemd, omdat het wild soms letterlijk moet vechten om het schaarse water. De Afrikaanse zomer loopt van november tot en met maart. In de periode valt de meeste regen, is het warm en is de natuur fantastisch mooi. De flora en fauna snakken na een lange tijd van droogte naar water en vers gras. Zodra het begint te regenen verandert het landschap in een groene oase en trekken er spectaculaire wolkenpartijen voorbij. In deze tijd is er weer voedsel in overvloed en worden er veel jongen geboren, wat erg aantrekkelijk is voor de roofdieren die de rondtrekkende kuddes op de voet volgen.

Eten en drinken in Botswana

Op culinair gebied zult u tijdens uw reis door Botswana niets tekort komen. In welke lodges u ook verblijft, alle maaltijden plus de lokale dranken en extraatjes als snacks zijn overal inbegrepen en van een uitstekende kwaliteit. Het meest bijzondere aan de maaltijden is de setting waarin u deze nuttigt. Onder een rieten dak, met uitzicht op een waterhole of in de open lucht, omringd door niets anders dan sfeervolle lantaarns en de geluiden van de bush; het is hoe dan ook heel anders dan u gewend bent! De eerste gamedrives vinden over het algemeen vroeg plaats. Na een 'early wake up call' en een licht ontbijt gaat u op pad. Eenmaal terug in de lodge staat vervolgens een uitgebreide brunch op u te wachten. Vaak volgt er in de middag, net na de siësta, een afternoon tea. Absoluut hoogtepunt is het diner. Deze maaltijd bestaat doorgaans uit drie gangen en de chefs pakken echt uit! De maaltijden worden begeleid door uitstekende geïmporteerde Zuid-Afrikaanse wijnen. Wij raden u aan om tijdens uw reis door Botswana geen water uit de kraan te drinken. In de lodge en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.

Cultuur in Botswana

Botswana is een fascinerende bestemming. Niet alleen om de hoogstaande kwaliteit van de lodges en safaricamps en het uitbundige wild, maar ook om de lokale cultuur. De meeste inwoners van Botswana wonen in het zuidoosten van het land, het meest vruchtbare gebied. De inwoners behoren allemaal tot een lokale stam. Heel bekend zijn de Bosjesmannen, die in het overwegend droge gebied leven. Bij een eerste kennismaking is het gewoonlijk om elkaar op een typisch Botswaanse manier te begroeten: u schudt de hand met rechts en u legt de vingers van uw linkerhand op de binnenkant van uw rechter elleboog en uw linkerhandpalm legt u naar beneden, dit als teken van respect. Hierbij zegt u in het Setswana (de lokale taal) 'dumela rra' tegen een man en 'dumela mma' tegen een vrouw.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hoeven voor een verblijf tot maximaal 90 dagen geen visum aan te vragen. Desondanks dient u paspoort minimaal twee blanco pagina's te hebben. Uw Nederlandse of Belgische paspoort dient na terugkomst nog tenminste zes maanden geldig te zijn. Mocht u Botswana combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Reizen met kinderen
Wanneer u reist via Zuid-Afrika of uw reis combineert met Zuid-Afrika dan gelden er belangrijke regels wat betreft het reizen met kinderen. Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vanaf 1 oktober 2014 een nieuwe plicht ingesteld voor reizende ouders met minderjarige kinderen (kinderen tot 18 jaar) om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kind(eren). Volgens de immigratiewet moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van beide ouders staan vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte. Wanneer u met kinderen reist, treft u meer informatie bijgevoegd. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid voor kinderen te verhogen en gaat in op 1 oktober 2014. Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen. Tot eind september mogen gezinnen met minderjarige kinderen nog zonder origineel geboorteakte reizen. Dit betekent dat de gezinnen die nog geen maatregelen hebben getroffen met betrekking tot de wetsherzieningen van 2007 en 2011 en de nieuwe immigratieregulaties nog de mogelijkheid krijgen om op vakantie te gaan met hun kinderen.

Reizen met kinderen 
Botswana rekent voor alle reizigers die Botswana bezoeken een toerisme ontwikkelingsheffing (TDL). U dient USD 30,- contact te voldoen bij aankomst op de luchthaven of grenspost. Na de betaling wordt een uniek bonnetje dat overeenkomt met het paspoort gegenereerd. Het ontvangstbewijs moet aan de ambtenaren voor immigratie worden overhandigd. Het paspoort en het bonnetje worden gestempeld en teruggegeven aan de reiziger. De geldigheid bedraagt 30 dagen.

Nuttige adressen
Consulaat van de Republiek Botswana, Nederland
Keizersgracht 310 1016 EX Amsterdam
Tel: 070-4208844

Ambassade van de Republiek Botswana, België
Avenue de Tervuren 169 B-1150 Brussel België
Tel: +32-2-7352070 / +32-2-7391170
Fax: +32-2-7356318
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 - 13.00 uur en van 14.15 - 17.00 uur.

Gezondheid
Reist u af naar Afrika dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Botswana komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat vaccinaties tegen gele koorts en een choleraverklaring (stempel) verplicht zijn. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Botswana is de pula (BWP). BWP 100 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €8,25. Kijk hier voor de actuele koers. De BWP is in Nederland niet verkrijgbaar. De mogelijkheden om in Botswana pulas te pinnen zijn beperkt. Wij raden u daarom aan om een creditcard en daarnaast recent uitgegeven Amerikaanse dollars of euro's in kleine coupures mee te nemen.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u baseren op uw enthousiasme over de geleverde diensten. Ook voor het geven van fooien is het handig om Amerikaanse dollars en euro's in kleine coupures bij u te hebben.

Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels. Wilt u de beste prijs, dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.

Kleding
We raden u aan om luchtige, katoenen kleding mee te nemen, zeker in de warme zomermaanden (onze winter). Daarnaast kunt u het beste kleding in natuurkleuren dragen (om het wild niet af te schrikken) 's Avonds bieden een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen en een lange broek bescherming tegen de muggen. De winters in Botswana (onze zomermaanden) kunnen erg koud zijn en dan met name 's nachts. Warme kleding (inclusief muts, sjaal en handschoenen) is tijdens de ochtendsafari zeker geen overbodige luxe. Ook is het prettig om met laagjes kleding te werken. Een regenjack is handig om mee te nemen tijdens de zomermaanden; het groene seizoen in Botswana. Op (wandel)safari zijn een paar wandelschoenen met een goed profiel en stevige zolen onmisbaar.

Fotografie
Botswana is met haar groene, waterrijke Okavango Delta, maar ook droge steppes en ontelbaar veel wild een heel fotogeniek land. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich soms op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Botswana op een aantal plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er in de grotere plaatsen voldoende internetcafés. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een netwerk en internet.

Elektriciteit
De spanning is in Botswana 220 of 240 volt. Veel lodges en safaricamps werken met hun eigen generator die niet de hele dag aan staat. Om deze reden is het verstandig om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen die werken op batterijen. Wilt u gebruik maken van stroom, dan dient u hiervoor een verloopstekker mee te nemen. De stekkers zijn in Botswana namelijk driepolig (de Zuid-Afrikaanse variant). Heeft u nog geen verloopstekker, dan kunt u deze op de meeste grote luchthavens aanschaffen.

Veiligheid
Botswana is een veilig land om te bereizen. De weinige criminaliteit die voorkomt concentreert zich in de hoofdstad Gaborone, een plek waar u als Talisman reiziger niet zult komen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).