Door: Natasja van Amerongen
De landingsbaan komt in zicht maar we moeten nog een extra rondje vliegen want er staat een olifant in de weg...

Ik zit aan boord van de BP 216 van Air Botswana, een vrolijk gekleurd vliegtuigje. Over een uur land ik in Maun en gaat mijn grote safari-avontuur beginnen, een reis door de schitterende Okavango Delta, de grootste door land omgeven delta ter wereld.

Aangekomen in Maun reis ik in een Cessna verder naar Tubu Tree. M'n eerste juichmoment - en er zullen er nog vele volgen - beleef ik als ik vanuit het vliegtuig een kudde zebra's zie, meteen gevolgd door olifanten, een giraffe en een nijlpaard. Vanuit ons vliegtuigje zie ik alleen maar delta, delta en nog meer delta, een eindeloos water/landschap. Een labyrinth van kronkelende waterwegen, kanaaltjes, moerassen en eilanden. Ik zie zelfs onder water krokodillen liggen, zo helder is het! De landingsbaan komt in zicht maar we moeten nog een extra rondje vliegen want er staat een olifant in de weg. De tweede landingspoging slaagt wel. Wat een spectaculaire aankomst. "Dumela to beautiful Tubu Tree!!"

De gids op mijn eerste game drive is TK, een wandelende natuurenceclopedie, die overal prachtige verhalen bij heeft. Midden in deze ongerepte wildernis in een open voertuig rondrijden is een heel bijzondere ervaring. Antilopen gezien en een kudde zebra's met een kleintje dat pas vier dagen geleden geboren was. Metershoge termietenheuvels, prachtige vogels, een schitterende Afrikaanse zonsondergang en de ogen van een luipaard gevangen in de bundel van een zaklamp. Er hangt overal een heerlijk bush lucht, moeilijk te omschrijven wat het precies is, maar die bijzondere atmosfeer maakt de ervaring compleet. Na een ongewone 'carwash' door een dieper dan verwacht beekje, komen we weer bij de lodge aan. Tijd voor een drankje aan de bar, gevolgd door een heerlijk Afrikaans maal. Ik kijk uit naar de nacht. Afgelopen nacht zijn alle gasten wakker gehouden door een troep leeuwen rondom het camp. Daardoor wil ik wel uit mijn slaap gehouden worden!!

Een paar dagen later en vele prachtige ervaringen en foto's rijker arriveer ik in het legendariche Mombo Camp. Dit camp is vrijwel altijd meer dan een jaar van tevoren volgeboekt. Er zijn hier veel BBC documentaires gemaakt en ook National Geographic is hier kind aan huis. De lodge is inderdaad schitterend, m'n tent fantastisch en ik realiseer me dat ik toch wel een geweldige baan heb. Dan gebeurt er iets dat voor altijd op mijn netvlies gebrand zal staan. Een olifantenfamilie komt voorbij. Precies voor mijn tent waden ze door het water. Ademloos kijk ik toe en luister naar het geluid van het water dat door de enorme poten opzij wordt geduwd.

Tijdens de volgende game drive staat me nog veel meer moois te wachten. Een troep leeuwen in topvorm (zeven vrouwtjes en één mannetje) heeft een hippo gevangen en ze genieten volop van hun feestmaal. De aasgieren zitten al klaar maar wachten netjes op hun beurt. Niet veel later spotten we een prachtig luipaard. Hij ligt er relaxed bij. Zijn prooi van een dag of twee geleden, een impala, heeft hij in de boom gehangen om hem buiten bereik te houden van een rondsluipende hyena. Die ruikt de impala wel, maar kan hem niet vinden. Terug bij het camp worden we weer enthousiast ontvangen en staat mijn 'Amarula on the rocks' al klaar.

Beschenen door de indrukwekkende Afrikaanse sterrenhemel word ik teruggebracht naar m'n tent na een traditioneel 'Boma dinner'. Heerlijk gegeten en de staff voerde een Afrikaanse dans op. Omdat geen van de andere gasten mee wilde doen heb ik me twee keer opgeofferd. Hier zijn helaas geen foto's van ;-)

Na een week rondgereisd te hebben door de delta is mijn conclusie dat mijn reis door Botswana een aaneenschakeling van onvergetelijke momenten was. Zoveel dieren van zo dichtbij!! Vanuit een jeep en boot, gewoon vanaf m'n terras en zelfs vanuit het vliegtuig. Geslapen in prachtige lodges, stuk voor stuk één met de natuur. Ongerepte wildernis met nauwelijks andere bezoekers, sporen gevolgd, heerlijk gegeten, genoten van onvergetelijke zonsondergangen en sterrenhemels. Deze trip vergeet ik nooit meer!