Vliegen naar Brazilië

Er vertrekken vanaf Amsterdam dagelijks vluchten naar Brazilië, zowel rechtstreeks als met een tussenstop. Zo kunt u met KLM rechtstreeks naar Rio de Janeiro vliegen, of met Air France, die vanaf Amsterdam via Parijs naar Rio vliegt. Naast KLM en Air France biedt ook de Portugese maatschappij TAP vluchten naar Brazilië. Deze maatschappij maakt een tussenstop in Lissabon.

Uiteraard kunnen ook de binnenlandse vluchten door Talisman worden verzorgd. Voor deze vluchten maken wij gebruik van de lokale luchtvaartmaatschappijen TAM, GOL en Varig.

Tours & Transfers in Brazilië

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Brazilië, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en -chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer op de markt rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Brazilië

Brazilië is ontzettend groot en kent hierdoor per gebied ook grote klimaatverschillen. Er zijn altijd wel gebieden die geschikt zijn om te bereizen of juist beter vermeden kunnen worden. Vooropgesteld staat dat de seizoenen in vergelijking met hier precies andersom zijn. Is het bij ons zomer, dan is het in Brazilië winter. Desondanks is het land ook dan prima te bereizen, want echt koud wordt het nooit. Brazilië heeft overwegend, afhankelijk van welk gebied u bezoekt, een tropisch tot subtropisch klimaat. Het land kent een duidelijk regenseizoen. In het zuiden van Brazilië, waar Rio de Janeiro en de Pantanal gelegen zijn, loopt het regenseizoen van oktober tot en met maart. In het noordoosten, in bestemmingen als Fortaleza, Olinda, Fernando de Noronha en Salvador, loopt het regenseizoen van april tot en met augustus. In de regenwouden valt de meeste regen. Hier kan het gehele jaar door een bui vallen.

Eten en drinken in Brazilië

Brazilië is een walhalla voor liefhebbers van lekker eten! Elke deelstaat heeft zijn eigen specialiteit, maar de basis van een maaltijd bestaat over het algemeen uit rijst, bonen, sauzen, vlees en salades. Aan de kust wordt er vanzelfsprekend veel vis gegeten. Een typisch Braziliaans gerecht is feijoada, een smakelijke stoofpot met vlees en bonen. Tijdens carnaval is het gerecht barreado, rundvlees met reuzel, diverse kruiden en cassavemeel, erg populair.

Let u in Brazilië goed op wat u eet en waar u het eet. Eet geen gedeeltelijk gekookte groenten, vlees of schelp- en schaaldieren en eet fruit uitsluitend als deze ontdaan is van de schil. Houdt u er rekening mee dat gerechten die in restaurants op de kaart staat vaak voor twee personen zijn. Dit wordt er meestal niet bij vermeld. Als u twijfelt, kunt u dit het beste even navragen. Ook typisch Braziliaans zijn de -'kilorestaurantjes'. Dit zijn (vrij eenvoudige) buffetrestaurants waar de prijs van het eten afhangt van het gewicht van het eten dat u opschept. Er wordt per 100 gram betaald. De nationale drank van Brazilië is cachaca, een sterke witte rum gemaakt van suikerriet. Deze rum vormt de basis van een van s werelds meest beroemde cocktails: de caipirinha. Naast rum bevat dit heerlijke drankje ook limoen, suiker en ijs. Wij adviseren u geen water uit de kraan te drinken. Drink uitsluitend water uit goed verzegelde flessen. Indaia is het best merk. Vermijd ijsklontjes in dranken en niet gekookte melk of producten die daarmee bereid zijn, zoals ijs.

Cultuur in Brazilië

Brazilië is een fascinerende bestemming. Dit land heeft met zijn enorme afmeting ongelooflijk veel te bieden! Niet alleen de waanzinnige natuur met intrigerende ecosystemen in de Pantanal en de Amazone, de prachtige stranden, het bruisende Rio en lieflijke dorpjes zijn onvergetelijk, ook de cultuur is bijzonder interessant.

Brazilianen zijn over het algemeen vrij amicaal. Begroetingen vinden vaak plaats met een joviale klap op de schouder. De opgestoken duim is een teken van een goede verstandhouding en is erg handig te gebruiken wanneer u de taal niet spreekt. Hoewel de Brazilianen vriendelijk en behulpzaam zijn, schieten ze in hun gastvrijheid in onze ogen soms wat tekort. Zo is het niet gebruikelijk dat het bezoek een drankje krijgt aangeboden. Een welkomstdrankje is dan in de meeste hotels een onbekend fenomeen. Ook gratis flesjes mineraalwater op de kamer ontbreken doorgaans.

Het mooiste aan de Brazilianen is hun traditie. De religie en bijbehorende mystieke rituelen zijn voornamelijk meegebracht door de meer dan drie miljoen slaven afkomstig uit Afrika. Deze tradities leven hier tot aan de dag van vandaag sterk voort. De Portugese invloeden zijn herkenbaar in de architectuur van historische steden zoals Rio de Janeiro en Salvador en de inheemse Indiaanse elementen hebben bijgedragen aan een rijke traditie van sagen, mythes en muziek. Uit deze rijke mix is ook de Braziliaanse carnaval ontstaan, een symbool voor de aanstekelijke feestvreugde van het Braziliaanse volk.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Brazilië geen visum nodig. Houdt u er rekening mee dat uw paspoort na terugkomst in Nederland nog tenminste zes maanden geldig moet zijn en dat u in het bezit dient te zijn van een retourticket. Voor aankomst krijgt u in het vliegtuig een immigratieformulier en een verklaring voor de douane uitgereikt. Deze dient u in te vullen. Een deel van het formulier dient u te bewaren totdat u het land weer verlaat. Dit staat op de formulieren duidelijk aangegeven. Bij de douane ontvangt u een stempel in uw paspoort. Deze stempel geeft aan hoe lang u in het land mag blijven. Mocht u Brazilië combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn. API Om Brazilië in te kunnen reizen worden uw paspoortgegevens gevraagd. Deze gegevens moeten wij invullen bij de vluchtenboeking. Wilt u zo vriendelijk zijn ons een kopie uit uw paspoort te sturen, zodat wij dit foutloos voor u kunnen doen?

Nuttige adressen
Ambassade van Brazilië, Nederland
Mauritskade 19
2514 HD Den Haag
Tel: 070-3023959 Fax: 070-3023951
E-mail: brasil@brazilianembassy.nl 
Website: www.brazilianembassy.nl 
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.00 uur

Ambassade van Brazilië, België
Louizalaan, 350 (6de verdieping)
B-1050 Brussel
Tel: +32-2-6402015 / +32-2-6263460
Fax: +32-2-6408134
Website: www.brasbruxelas.be 
Openingstijden: maandag t/m Vrijdag Van 09.00 - 13.00 uur en 14.30 - 18.00 uur.

Gezondheid
Reist u af naar een Zuid-Amerikaans land dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld voor gele koorts. Dit geldt vooral voor bezoek aan de Amazone, de Pantanal en Iguazu. Een gele koorts inenting, en het bewijs daarvan, is verplicht als u minder dan 90 dagen voor aankomst in Brazilië een van de volgende landen heeft bezocht: Angola, Benin, Burkina Faso, Kameroen, Gabon, Ghana, Gambia, Guinea, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Soedan, de democratische republiek Congo, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Frans Guyana, Peru, Suriname of Venezuela. Voor bezoek aan de binnenlanden van Brazilië zullen de betreffende instanties u het gebruik van malariatabletten aanraden. In Brazilië komt ook de mug die het zikavirus verspreid veelvuldig voor. Het RIVM, de verantwoordelijke instantie voor de berichtgeving omtrent het virus, meldt het volgende: Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. De ziekte verloopt meestal vrij mild. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Voor meer en recente informatie verwijzen wij u naar de volgende websites:
* http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus 
* http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zika-countries-with-transmission.aspx 

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid in Brazilië is de real (R$). Eén real is ongeveer €0,26 waard. De waarde van deze eenheid fluctueert regelmatig. In alle grotere plaatsen kunt u ook pinnen. Op vliegvelden en in winkelcentra kunt u bij ATM-machines (pinautomaten) van Banco 24 horas en HSBC met uw PIN-pas geld opnemen. Wel moet het Maestro of Cirrus logo op uw pas staan. Ook kunt u hier bij 'Casas de Cambio' vreemde valuta inwisselen voor R$. In hotels kunt u vaak met credit card betalen en in veel restaurants en winkels wordt dit betaalmiddel geaccepteerd. U plaatselijke gids kan u hierbij assisteren. Winkelcentra (Shopping Malls) zijn geopend van 10.00 tot 22.00 uur.

Het is in Brazilië gebruikelijk om fooien te geven. In een restaurant wordt doorgaans automatisch 10% bij uw bestelling opgeteld als fooi. U hoeft hier dus in principe geen fooi te geven, maar het is gebruikelijk de rekening nog iets naar boven af te ronden als u tevreden bent over de bediening. Een kofferjongen is blij met een tip van 2 Real. Een gids die u de hele dag heeft begeleid krijgt doorgaans 50 real, de chauffeur krijgt de helft.

Afdingen is gebruikelijk op markten en in souvernirwinkels. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur.

Kleding
Brazilië is een overwegend warme bestemming. Over het algemeen is het dragen van comfortabele, lichte reiskleding het prettigst. Houdt u er rekening mee dat in het in hoger gelegen gebieden wat koeler kan zijn en in het zuiden en de binnenlanden is het 's avonds en 's nachts zelfs koud. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Fotografie
Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. Daarnaast is het belangrijk om voorafgaand aan de reis voor voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, zodat u eindeloos veel foto's kunt maken van de waanzinnige landschappen! Het maken van opnames van militaire objecten is verboden. Bezoekt u de Pantanal of de Amazone, dan raden we u aan een waterdichte tas mee te nemen om uw camera te beschermen tegen de buien, die vaak onverwacht en hevig optreden.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Brazilië op veel plaatsen. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk en wat de kosten zijn. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van internet, dan zijn er in de grote steden voldoende internetcafés en ook veel accommodaties bieden wifi.

Elektriciteit
De spanning is in Rio de Janeiro, São Paulo, Foz do Iguacu, Salvador en Manaus is 110-220 volt; in Belo Horizonte 120-220 volt; en in Brasilia, Recife en Fortaleza 220 volt. De meeste stopcontacten zijn niet geschikt voor onze Nederlandse stekkers. Om deze reden raden we u aan een universele reisstekker mee te nemen.

Veiligheid
Brazilië is een veilige bestemming om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te vermijden en op drukke plaatsen als markten en tijdens carnaval goed op eventuele zakkenrollers te letten. Verder is het verstandig om het dragen van sieraden, horloges en andere luxe spullen zoveel mogelijk achterwege te laten.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).