Vliegen naar Canada

Reist u naar Canada, dan zijn er een aantal maatschappijen waarmee u kunt vliegen. Zo vliegt KLM dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Vancouver en Calgary. Er zijn ook maatschappijen die met een tussenstop naar deze steden vliegen. Zo kunt u met Air Canada via Frankfurt of met British Airways via Londen naar een van deze steden vliegen. Vertrekt u liever vanaf Frankfurt, dan biedt Lufthansa een directe verbinding.

Uiteraard kunnen ook de binnenlandse vluchten door Talisman worden verzorgd. Voor deze vluchten maken wij gebruik van de lokale luchtvaartmaatschappij Air Canada, watervliegtuigjes of privévluchten.

Tours & Transfers in Canada

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis naar Canada, dan heeft u voor de transfers van en naar uw accommodatie-s- de beschikking over een eigen privéchauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privéauto die uiteraard voorzien is van airconditioning.

De meeste excursies ter plaatse worden eveneens op privébasis uitgevoerd, maar er zijn uitzonderingen. Bepaalde boottochten voor de kust kunnen bijvoorbeeld alleen in klein internationaal groepsverband worden uitgevoerd.

Autohuur
Canada is een land bij uitstek om per huurauto te ontdekken. Een groot voordeel van het rijden per huurauto is flexibiliteit. U kunt eenvoudig van de geplande route afwijken. Verder bepaalt u uw eigen tempo, zodat u kunt stoppen waar en wanneer u dat wilt. Individueler kan niet! Voorafgaand aan de reis leggen wij de hotelovernachtingen voor u vast, zodat u altijd weet welke afstand u moet overbruggen en wat uw bestemming is. Wij zorgen ervoor dat de afstanden tussen de plaatsen goed te overzien zijn, zodat u nooit een hele dag aan het rijden bent. Zo houdt u genoeg tijd over om de omgeving goed in u op te nemen. Canada heeft over het algemeen een goed wegennet en deze worden zorgvuldig onderhouden. Echter in het noorden kunnen de wegen iets slechter zijn door de extreme temperaturen in de winter. Voor autohuur in Canada dient u in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs dat minstens 1 jaar oud is, mits de eigenaar tenminste 25 jaar oud is. Rijden onder invloed is verboden evenals geopende alcoholische drank in de auto te hebben. De huurauto Talisman werkt samen met de gerenommeerde maatschappij Avis. U kunt de autohuur beginnen of eindigen in diverse plaatsen zodat u zo efficiënt mogelijk kunt reizen. Echter houdt u dan wel rekening met een mogelijke toeslag voor deze enkele reis (tussen de CAD 50 - CAD 150). De huurauto is inclusief een uitgebreide verzekering en ongelimiteerde kilometers. Ter plaatse dient u te betalen voor registratiekosten, eventuele afleverkosten en additionele huur van bijvoorbeeld een kinderstoeltje en GPS (CAD 14,95 per dag tot een maximum van CAD 150,00 per huurperiode). Deze kosten variëren en zijn afhankelijk van uw eigen wensen. Voor een extra bestuurder betaalt u ter plaatse CAD 10 per dag met een maximum van CAD 50 extra. Een standaard '24 uur Roadside Assistance' is al bij deze huur inbegrepen maar u kunt deze service uitbreiden door bij het ophalen van de auto de 'Roadside SafetyNet Service' af te sluiten. De kosten voor deze extra service zijn CAD 6,99 per dag en betaald u ter plaatse aan de verhuurder. Als u een auto wilt huren, heeft u een creditcard nodig om de borgsom mee te betalen.

Klimaat in Canada

De beste reisperiode voor een bezoek aan Canada is het voorjaar, de zomer of het najaar, tussen juni en september. De maanden juli en augustus zijn in Canada het drukst. In de berggebieden kunt u goed skiën in de periode van december tot maart. Het hoge noorden van het land is alleen in de maanden juli en augustus aangenaam. Het zuidoosten van het land, is op haar mooist in het voorjaar of het najaar, als het veranderende klimaat zorgt voor spectaculaire kleuren in de natuur. In de steden Ontario en Quebec is het 's zomers vochtig en warm. In de winter kan het echter behoorlijk koud worden en valt er vaak sneeuw.

Eten en drinken in Canada

Canada kent een multiculturele samenleving, wat ook terug te zien is in de keuken. Met name in de grote steden hebben de restaurants een internationale kaart met gerechten uit alle wereldstreken. De Franse keuken is het populairst. Typische streekproducten zijn Franse taartjes en pasteitjes in Quebec en de zoete 'maple sirup', en diverse visgerechten in British Colombia.

Wist u dat Canada producent is van een aantal uitstekende wijnen? In de Okanagan Vallei en in British Columbia en het Niagara-schiereiland in Zuid-Ontario worden de beste druiven geoogst en verwerkt tot smaakvolle wijnen. De Canadezen drinken niet alleen graag wijn, maar ook bier. De twee nationale merken Labatt Blue en Molson Canadian zijn erg populair onder de lokale bevolking.

Cultuur in Canada

Canada is multicultureel. In de loop der jaren hebben de Engelsen en Fransen zich hier gevestigd, wat duidelijk invloed heeft gehad op de cultuur. Ook de Indianen en Inuit hebben hier en daar hun sporen achtergelaten. Wie aan Canada denkt, denkt aan het nationale symbool dat trots op de vlag prijkt: het esdoornblad. Ook de Royal Canadian Mounted Police en de totempalen in Stanley Park op Vancouver doen de meeste mensen direct aan Canada denken. De Canadese bevolking is vriendelijk en sportief. De sporten lacrosse en ijshockey zijn beide erg populair. Bijna elk land kent naast de algemene feestdagen als Kerst en Nieuwjaar ook een aantal lokale festiviteiten die doorgaans elk jaar weer terugkeren. Het Tulip Festival in Ottawa en de Calgary Stampede zijn hier enkele voorbeelden van. Op 1 juli wordt in het gehele land Canada Day gevierd, de dag waarop in 1867 de Confederatie van Canada tot stand kwam. Canada Day wordt vaak uitbundig gevierd met optochten en vuurwerk.

Reisdocumenten
Voor Canada heeft u een paspoort nodig dat geldig is tot na uw verblijf in Canada. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Canada korter dan 6 maanden geen visum nodig. De douane kan u vragen uw retourticket te tonen en/of aan te tonen dat u over voldoende middelen voor uw terugreis beschikt.

Electronic Travel Authorization
Vanaf 15 maart 2016 is voor Canada een ETA (Electronic Travel Authorization) verplicht voor reizigers die vrijgesteld zijn van een visum. Hiervoor dient u voor vertrek een formulier in te vullen dat u via de website http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta.asp kunt verkrijgen. Om het formulier in te vullen heeft u uw paspoort, een geldige creditcard (kosten bedragen CA $7) en een email adres nodig. Na het invullen van het formulier wordt de autorisatie binnen enkele minuten per email naar u toegestuurd. Print u deze uit en neemt u deze mee op reis. Mocht u Canada combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Nuttige adressen
Ambassade van Canada in Nederland
Sophialaan 7
2514 JP Den Haag
Tel. 070-311 1600
Fax: 070-3111620
Email: info@canada.nl 
Website: http://www.canadainternational.gc.ca/netherlands-pays_bas/index.aspx?lang=nld 
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 9.00-13.00 uur, 14.00-17.30 uur

Ambassade van Canada in België
Tervurenlaan 2
B-1040 Brussel
Tel. 02-7410611
Fax: 02-7410643
Email: bru@international.gc.ca 
Website: http://www.canadainternational.gc.ca/belgium-belgique/index.aspx?lang=nld  
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 9.00-12.30 uur, 13.30-17.00 uur

Gezondheid
Reist u af naar een ander land dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. Over het algemeen worden er geen aanvullende inentingen aangeraden. Talisman is echter geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn -0900-2025505-, het Havenziekenhuis in Rotterdam -0900-5034090- of de KLM Travel Clinic -0900-1091096-. Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Medische voorzieningen
In Canada is de gezondheidszorg erg goed, maar duur. Zorg voor een degelijke reisverzekering die ook ziektekosten dekt. De meeste medicijnen zijn in de apotheek verkrijgbaar. Neemt u medicijnen, dan is het aan te raden de bijsluiter of een medisch paspoort mee te nemen. Voor de zekerheid kunt u ook een extra voorraad medicijnen meenemen op reis. In de bosrijke gebieden komen teken voor, die de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Bescherm de huid goed en controleer uw lichaam op teken. In het noorden kunt u in de zomerperiode last hebben van insecten, vliegen en muggen.

Geld
De munteenheid van Canada is de Canadese dollar -CAD-. CAD 1 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €0,71 waard. U kunt in Canada heel eenvoudig geld pinnen op de luchthaven, bij banken, bij supermarkten of bij de ATM als uw bankpas voorzien is van het Cirrus of Maestro logo. De meeste winkels en restaurants accepteren creditcards, waaronder Visacard, Mastercard en American Express.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u laten afhangen van uw mate van tevredenheid over de geleverde diensten. In restaurants kunt u als fooi ongeveer 10 tot 15% van de rekening aanhouden, maar soms is dit al in de rekening opgenomen. Ook taxichauffeurs verwachten een tip van circa 15%.

Kleding
Vanwege de klimaatverschillen die binnen het land bestaan is het raadzaam om kleding mee te nemen voor verschillende weersomstandigheden. Bezoekt u een gebied waar de temperatuur erg laag is, dan is het aan te raden om kleding in laagjes over elkaar heen aan te trekken. Als u het tijdens een wandeling warm krijgt, kunt u zo iets uittrekken. Canadezen kleden zichzelf vaak casual behalve als zij bijvoorbeeld gaan dineren in een chic restaurant.

Fotografie
Canada is met haar waanzinnige natuur een zeer fotogenieke bestemming! Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Canada bijna overal, met uitzondering van afgelegen gebieden. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk en wat de kosten zijn. In de grotere plaatsen is het telefonienetwerk prima. Hier kunt u ook gebruik maken van telefooncellen. Wilt u gebruik maken van internet, dan zijn er in de steden voldoende internetcafés en ook veel accommodaties bieden wifi.

Elektriciteit
De netspanning in Canada is 110 volt. Belangrijk is om uw elektrische apparaten na te kijken of deze kunnen worden omgeschakeld van 220 op 110 volt. U kunt uw Nederlandse stekkers niet gebruiken. Om deze reden raden we u aan een universele reisstekker mee te nemen.

Veiligheid
Canada is een veilige bestemming om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen en geen kostbaarheden in uw huurauto achter te laten. Op de luchthavens zijn de veiligheidsmaatregelen streng en paspoortcontroles kunnen soms lang duren. Houdt u er rekening mee dat u minimaal 3 uur van te voren op de luchthaven aanwezig bent voor uw vlucht naar huis.

Beren
De kans om beren tegen te komen tijdens uw reis is aanwezig. Hoewel deze kans vrij klein is adviseren wij u in ieder geval geen eten of afval achter te laten in uw auto of sterke geuren te gebruiken als u gaat wandelen. Maak geluid en/of neem een 'berenbel' mee. Mocht een beer tegenkomen ga dan niet schreeuwen of wegrennen, klim niet in een boom maar blijf kalm en spreek met een lage stem. Probeer de beer af te leiden en loop rustig met uw gezicht naar de beer gericht terug. Blijf uit de buurt van beren met jongen en zorg dat u niet tussen beide komt te staan. Houdt u altijd een minimale afstand van zo'n 100 meter. Loop de beer ook niet tegemoet om foto's te maken. Als u aan een wandeling begint adviseren wij u van te voren de regels van het park door te nemen en uw voedsel voor onderweg te verpakken in goed afsluitbare zakjes of gebruik een zogenaamde 'bear resistant food container'.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).