Exclusief verblijf op het eiland van mythen en legenden

Het gebouw waarin hotel Tierra Chiloé gehuisvest is, een avant-gardistisch concept van de architecten Sebastian Morandé, Patricio Browne en Antonio Lipthay, dateert uit 2011. Hoe futuristisch het ook oogt, vreemd genoeg misstaat het totaal niet in de groene heuvels van Chiloé. Het is vooral de vorm die opvalt; het materiaalgebruik (vooral alerce-hout uit de streek) is traditioneel en sluit goed aan bij de architectuur die u elders op het eiland aantreft. Chiloé is vooral een eiland van traditie, rust en natuur en staat verder bekend om de uitstekende gerechten met schaal- en schelpdieren.

Prachtig landschap

Wanneer u in Tierra Chiloé verblijft, kunt u, in overleg met uw gids, verschillende excursies maken. Tierra Chiloé beschikt over een team van gidsen en de excursies vinden plaats in een kleine internationale groep (minimaal 2, maximaal 8 personen). Chiloé is vooral bekend vanwege het prachtige landschap, maar ook de culturele erfenis is indrukwekkend. 

Het eiland Chiloé staat bekend om haar bijzondere architectuur. De paalwoningen, huizen en kerken die met houten 'dakpannen' zijn geconstrueerd zijn bijna allemaal in vrolijke kleuren geverfd. Veel kerken staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Op Chiloé leeft een diertje dat verder nergens op aarde voorkomt: de pudu. Dit dwerghert is nauwelijks groter dan 40 centimeter en wordt beschermd in reservaten en natuurgebieden. 
Naast kajakken tussen de Chileense fjorden en wandelen in het Nationale Park Chiloé kunt u ook uitstapjes maken met de Williche, het eigen schip van Tierra Chiloé. Na een actieve dag kunt u vrijelijk gebruik maken van de spa.

Uitzicht op de Golfo Corcovado

Tierra Chiloé telt 24 kamers, twee daarvan zijn suites. Enkele kamers kunnen met elkaar verbonden worden om zo een familie-appartement te creëren. Alle kamers hebben grote ramen zodat u van het fantastische uitzicht kunt genieten. U kijkt uit op de oceaan of de Golfo Corcovado, vernoemd naar de majestueuze Corcovado-vulkaan op het vasteland die u soms, bij helder weer, in de verte kunt zien. Er zijn aan de overkant nog meer vulkanen te onderscheiden, zoals de 2450 meter hoge Michimahuida (betekenis: 'Bekleed met bomen') en de veel lager (1150 meter) reikende Chaitén, die in mei 2008 uitbarstte en de complete evacuatie van het eronder gelegen dorp tot gevolg had - de gigantische rookkolom was vanaf het eiland Chiloé goed te zien! In de gemeenschappelijke ruimtes zoals de woonkamer met open haard, de leesruimte en de eetzaal kunt u eveneens van mooie uitzichten genieten. De service in hotel Tierra Chiloé voldoet, net als in de andere hotels van de Tierra-groep (in Torres del Paine en in San Pedro de Atacama) aan de hoogste standaard: het management stelt zeer hoge eisen aan het personeel.

Castro is de hoofdstad van Chiloé en heeft naast de meest kleurrijke kerk van het eiland een aantal leuke musea. De twee diepe baaien zorgen ervoor dat de stad langs drie kanten door water is omgeven. De Plaza de Armas onderbreekt de steile straten, die verderop weer steil omlaag naar de zee lopen.

Curanto

U verblijft op basis van Full Inclusive. Dit houdt in dat de excursies met Engelssprekende gids, de maaltijden en de overnachtingen bij de prijs zijn inbegrepen. De keuken in Tierra Chiloé serveert voornamelijk Chiloé gerechten. Er wordt gebruikt gemaakt van de uitstekende lokale producten van het land en uit de zee. Op het menu staat vaak lokale vis. Probeer ook het beroemde gerecht curanto. 

De excursies:
- Een 3 uur durende excursie met een busje van Tierra Chiloé naar de hoofdstad van het eiland, Castro, bekend vanwege de 'palafitos' (huisjes op palen in het water), de Mercado Yumbel (een kleurrijke markt) en de - door de paarse en gele tinten - zeer opvallende San Francisco-kerk die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Tijdens een wandeling door Castro van ongeveer 2 uur ziet u ook de scheepswerf waar de eigen boot van Tierra Chiloé, de Williche, gebouwd is. In de houten kerk van het nabijgelegen Nercón krijgt u een goede indruk van de verbeeldingskracht van de 'chilotes' aan de hand van kundig houtsnijwerk.
- Een dagexcursie naar de Chepu, waar u een boottocht maakt over de rivier. Chepu maakt deel uit van het Nationale Park Chiloé. Onderweg ziet u reigers, aalscholvers en verschillende soorten eenden die alleen in dit deel van Zuid-Amerika voorkomen. In het duingebied bij de monding van de rivier maakt u een korte wandeling.
- Een dagexcursie naar Chonchi en het eiland Lemuy, vooral interessant voor de liefhebbers van houten kerken waarvan er 16 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan (in totaal zijn er zo'n 150 houten kerken op de archipel!). Maar ook de landschappen die u tijdens deze excursie zult zien zijn indrukwekkend. U reist helemaal naar Detif, een dorp op de uiterste oostpunt van het eiland Lemuy. Onderweg ernaartoe ziet u aan weerskanten de zee, in de verte is de Corcovado-vulkaan goed te zien.
- Een wandeling van 2 uur door Bosquepiedra, een schitterend bos waar u bomen ziet die alleen in dit deel van Chili voorkomen.
- Een dagexcursie naar Cucao aan de Pacifische zijde van het eiland, waar een 5 à 6 uur durende wandeling begint door het Nationale Park Chiloé. Een goede fysieke conditie is voor deze excursie vereist.
- Een boottocht met de Williche van 4 uur (heen en terug) naar de bijzondere Chauques-eilanden, onderweg naar de haven bezoekt u de waterval van Tocoihue en het dorpje Tenaún. De bijzondere mythologie van de 'chilotes' staat tijdens deze excursie centraal, uw gids zal er veel over vertellen. In Mechuque, het voornaamste dorp op de Chauques-eilanden, geldt het cliché 'De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan' meer dan waar ook in Chili. De lunch kunt u nuttigen in een typische 'fogón' of aan boord van de Williche en bestaat, het zal u niet verbazen, uit zeegerechten. Vooral deze excursie mag u eigenlijk niet missen: een beter beeld van de bijzondere wereld die Chiloé nog steeds is zult u niet krijgen.
- Diverse kanotochten, paardrijdtochten en fietstochten op het schiereiland waarop hotel Tierra Chiloé ligt.

Tripadvisor over Tierra Chiloé