Vliegen naar Chili

KLM vliegt driemaal per week (op dinsdag, vrijdag en zondag) rechtstreeks van Amsterdam naar Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili. Op de overige dagen kunt u met KLM/Air France via Parijs of met LAN Chile via Madrid naar Santiago vliegen.

Uiteraard kunnen ook de binnenlandse vluchten door Talisman worden verzorgd. Voor deze vluchten maken wij gebruik van de lokale luchtvaartmaatschappij LAN Chile.

Tours & Transfers in Chili

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Chili, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en -chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer op de markt rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Chili

Omdat Chili van noord naar zuid meer dan 4300 km lang is, is het niet verrassend dat we verschillende klimaatzones aantreffen in dit land.

In het noorden overheerst het woestijnklimaat. Vergelijkt u het met een reis van Noorwegen naar Mali! In de Atacamawoestijn kan het overdag wel 30ºC worden maar 's nachts kan het afkoelen tot het vriespunt. Dit gebied is het hele jaar door te bezoeken, al kan het er in januari en februari soms behoorlijk regenen, het feit dat dit het droogste gebied ter wereld is ten spijt. Vanwege de helderblauwe lucht die hier meestal te zien is heeft men in de Atacamawoestijn de grootste sterrenwacht ter wereld gebouwd.

Het midden van Chili kent een mediterraan klimaat, met koele, soms natte winters en warme zomers. Wel is er een groot verschil tussen bijvoorbeeld Santiago en Valparaiso; in Santiago is het 's zomers veel warmer en s winters veel kouder dan in Valparaiso, dit vanwege het feit dat Santiago aan de voet van de Andes ligt en Valparaiso aan de kust. Het prachtige merengebied heeft een gematigd regenklimaat, in de Chileense zomer is het over het algemeen droog, de rest van het jaar is er eigenlijk altijd wel kans op regen. Weinig gebieden in de wereld zijn dan ook zo groen.

Het zuiden van Chili, onderdeel van Patagonië, kent een continentaal steppeklimaat. Wind is hier een belangrijke factor waardoor het gevoelsmatig erg koud aanvoelt. Warm zal het in Patagonië niet worden, in dit gebied zijn veel gletsjers. De meest geschikte periode om dit gebied te bezoeken is van oktober tot en met april.

Paaseiland heeft weer een heel ander klimaat, namelijk subtropisch. Het ligt dan ook erg ver uit de kust, zo'n 3.700 km ten westen van Valparaiso; het is per vliegtuig in circa 5 uur te bereiken. Paaseiland kan het gehele jaar door bezocht worden, het heeft een gemiddelde temperatuur van 20ºC. De kans op regen is altijd aanwezig, maar de zon overheerst. Niet voor niets vindt u hier het enige bountystrand van Chili: het Playa de Ana Kena.

Eten en drinken in Chili

Chili kent een gevarieerde keuken. Een van de meest populaire gerechten is 'pastel de choclo', een ovenschotel met mais en gehakt. De Chilenen nemen ook graag deel aan een 'asado', een gezellige barbecue met vrienden en familie waarbij flinke stukken vlees worden gegrild. Naast vlees wordt er ook veel vis gegeten, in alle soorten en maten: van een moot tonijn tot schaaldieren als krab. Let u tijdens uw reis goed op wat u eet en waar u eet. Eet geen gedeeltelijk gekookte groenten, vlees of schelp- en schaaldieren en eet fruit uitsluitend als deze ontdaan is van de schil. In Chili drinkt men graag met mate, een sterke kruidendrank die doet denken aan thee. Daarnaast staat Chili bekend om haar uitstekende wijnen, met name de wijnen uit de valleien rondom Santiago en de Colchagua vallei. Wij adviseren u geen water uit de kraan te drinken. Drink uitsluitend water uit goed verzegelde flessen. Vermijd ijsklontjes in dranken en niet gekookte melk of producten die daarmee bereid zijn, zoals ijs.

Cultuur in Chili

Het afwisselende natuurschoon met de meest uiteenlopende flora en fauna, spectaculaire rotsformaties, vulkanen, gletsjers en zoutmeren maken van Chili een unieke bestemming. Niet minder boeiend is de lokale cultuur met haar vriendelijke bevolking en idyllische haciënda's waar u het landelijke leven op haar puurst kunt ervaren. De Chilenen vormen een vriendelijk volk. Hoewel ze zich bij een eerste ontmoeting misschien wat formeel opstellen, zijn ze heel hartelijk van karakter. Bij een eerste kennismaking is het gebruikelijk een hand te geven en bij informele gelegenheden een zoen op de rechterwang. Een man spreekt u aan met señor en een vrouw met señora. Typerend voor de Chilenen is het tijdstip waarop ze de maaltijden nuttigen; veelal een stuk later dan wij. De lunch vindt meestal rond 14.00 uur plaats en het diner vangt vaak pas om 21.00 uur aan. Vanwege dit gebruik gaan restaurants voor het diner pas rond 20.30 uur open. 

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Chili geen visum nodig. Houdt u er rekening mee dat uw paspoort na terugkomst in Nederland nog tenminste zes maanden geldig moet zijn en dat u in het bezit dient te zijn van een retourticket. Voor aankomst krijgt u in het vliegtuig een immigratieformulier en een verklaring voor de douane uitgereikt. Deze dient u in te vullen. Een deel van het formulier dient u te bewaren totdat u het land weer verlaat. Dit staat op de formulieren duidelijk aangegeven. Bij de douane ontvangt u een stempel in uw paspoort. Deze stempel geeft aan hoe lang u in het land mag blijven. Meestal is dit 90 dagen, maar soms wordt er 30 dagen ingevuld. Verblijft u langer dan 30 dagen, dan dient u dit direct aan te geven om eventuele problemen te voorkomen. Mocht u Chili combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman  checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting voor binnenlandse vluchten (USD 10 per persoon) is niet inbegrepen maar dient ter plaatse bij vertrek uit het land op de luchthaven te worden betaald. Ook de vertrekbelasting bij het verlaten van Chili dient ter plaatse op de luchthaven te worden betaald (USD 30 per persoon).

Nuttige adressen
Ambassade van Chili, Nederland
Mauritskade 51
2514 HG Den Haag
Tel: 070-3123640
Fax: 070-3452109
E-mail: echile.holanda@minrel.gob.cl 
Website: http://chili.nlambassade.org/ 
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur

Ambassade van Chili, België
Rue des Aduatiques 106
B-1040 Brussel België
Tel: +32-2-7433660
Fax: +32-2-7364994
E-mail: echilebelgica@minrel.gob.cl 
Website: http://chile.gob.cl/belgica/en/ 
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 - 19.00 uur

Gezondheid
Reist u af naar een Zuid-Amerikaans land dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, DTP en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Hoogteziekte
Chili heeft een aantal gebieden die boven de 3.500 meter liggen, zoals bij de grenzen met Bolivia en Argentinië. Door het lage zuurstofgehalte in de lucht kunt u op deze hoogte last van hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen of kortademigheid krijgen. U zult even aan de hoogte moeten wennen. Wij raden u aan om, wanneer u last krijgt, fysieke inspanning te vermijden en veel te drinken.

Medische voorzieningen
In Chili bevinden zich in de grote steden ziekenhuizen met goede faciliteiten en medische specialisten. In het binnenland is de kwaliteit van de ziekenhuizen matig, maar zijn de privéklinieken goed. Medicijnen zijn vrijwel overal verkrijgbaar.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen, zorg er dan voor dat u er voldoende van meeneemt op reis. Daarnaast raden wij u aan om medicijnen tegen diarree en uitdroging mee te nemen. Ook een goede zonnebrandcrème en zonnebril mogen tijdens uw reis niet ontbreken.

Geld
De munteenheid van Chili is de peso (CLP). CLP 1.000 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €1,28 waard. Houdt u er rekening mee dat de waarde van de peso sterk fluctueert! Kijk hier voor de actuele koers. Buitenlandse valuta's (bankbiljetten en travellercheques) kunnen ingewisseld worden bij de grote banken. In de steden en op luchthavens kunt u echter ook geld pinnen bij de ATM. Houdt u er rekening mee dat er in de afgelegen gebieden geen ATM's zijn. Wij raden u aan om dan voldoende cash geld op zak te hebben. In de meeste hotels kunt u met uw creditcard betalen en ook steeds meer winkels accepteren een creditcard als betaalmiddel.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel heel gebruikelijk. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u laten afhangen van uw mate van tevredenheid over de geleverde diensten. In restaurants kunt u als fooi ongeveer 10% van de rekening aanhouden.

Afdingen is gebruikelijk op markten en in souvernirwinkels. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur.

Kleding
Over het algemeen is het dragen van comfortabele, lichte reiskleding het prettigst. Houdt u er rekening mee dat het in hoger gelegen gebieden wat koeler kan zijn en in het zuiden zelfs koud. Reist u af naar een koeler gebied, dan raden we u aan om warme kleding in te pakken die u in laagjes kunt dragen en wanten, een muts en thermo-onderkleding in te pakken. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Fotografie
Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. Daarnaast is het belangrijk om voorafgaand aan de reis voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, zodat u eindeloos veel foto's kunt maken van de waanzinnige landschappen!

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Chili op veel plaatsen. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk en wat de kosten zijn. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van internet, dan zijn er in de grote steden voldoende internetcafés en ook veel accommodaties bieden wifi.

Elektriciteit
De spanning is in Chili net als in Nederland 220 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet overal gebruiken. Om deze reden raden we u aan een universele reisstekker mee te nemen.

Veiligheid
Chili is een veilige bestemming om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn, met name waar het uw persoonlijke bezittingen betreft. Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te vermijden en op drukke plaatsen als markten en treinstations goed op eventuele zakkenrollers te letten. Verder is het verstandig om het dragen van sieraden, horloges en andere luxe spullen zoveel mogelijk achterwege te laten.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).