Algemene informatie

De algemene informatie over China, zoals de cultuur in China of het klimaat en seizoen op deze bestemming, hebben wij voor u gebundeld in een handig online magazine.

Download de algemene informatie over China hier.

Tours & Transfers

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door China, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en -chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Wilt u nog even wat langer bij die ene tempel rondstruinen, een pauze inlassen tijdens een trekken of een extra fotostop maken; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in China

China heeft als enorm land in Azië te maken met een groot aantal klimaatsoorten. Ook staat het land bekend om de extreme weersomstandigheden die hier voor kunnen komen. Overstromingen, orkanen (tyfonen), zandstormen, zware hagel, extreme hitte en serieuze vorst zorgen ervoor dat het land meerdere keren per jaar het internationale nieuws haalt. Wat betreft weer en klimaat is China een land van contrasten. Terwijl het oosten in de zomer gebukt kan gaan onder zware regenval kan er tegelijkertijd in het westen sprake zijn van langdurige droogte. Tevens wat betreft temperatuur kunnen er binnen China op het zelfde moment grote verschillen ontstaan. Verschillen van enkele tientallen graden zijn zowel in de winter als in de zomer mogelijk. Ook lokaal zijn de contrasten tussen de seizoenen soms zeer groot. Zo zorgt het woestijnklimaat in het noorden voor flinke kou in de wintermaanden -tot rond de min dertig graden- terwijl het in de zomer gemakkelijk maar liefst 30 tot 40ºC boven nul wordt.

Eten en drinken in China

In China bestaat een gezegde: Chinezen eten alles wat poten heeft, behalve een tafel, en alles met vleugels, behalve een vliegtuig. Dit lijkt waar te zijn, want zeker op de markten treft u werkelijk het meest uiteenlopende voedsel: van traditionele gerechten tot niet alledaagse delicatessen op stokjes, zoals schorpioenen, zijderupsen, krekels en kippenhartjes en het wordt allemaal met smaak verorberd. Uiteraard kunt u hier ook genieten van de meer gangbare keuken. China wordt ook wel het culinaire paradijs van de wereld genoemd. Elk deel van het land kent zijn eigen specialiteit. Zo geniet u in de provincie Sichuan van een zeer pittige keuken, treft u in de Kantonese keuken veel vis en zoete sauzen en staat Beijing bekend om haar heerlijk geurende Pekingeend. Het is in China de gewoonte om met stokjes te eten. In het begin kost dit misschien wat moeite, maar de meeste reizigers zijn er zo aan gewend. Thee staat in China absoluut op nummer een als favoriete nationale drank. Het is zelfs zo dat veel Chinezen de hele dag een glazen afgesloten theebeker met theeblaadjes met zich meedragen en deze regelmatig vullen met kokend water. Thee speelt dus een belangrijke rol in het leven van de Chinezen, met name vanwege het positieve effect dat deze warme drank op de gezondheid heeft. Bent u theeliefhebber? In Peking en Chengdu bevinden zich de beste theehuizen, waar thee nog op authentieke wijze wordt geschonken. Koffie is in China minder populair. Het is overigens belangrijk om tijdens uw reis veel te drinken. Wij raden u af om in China water uit de kraan te drinken, maar in plaats daarvan flesjes goed afgesloten mineraalwater te kopen, die door het hele land verkrijgbaar zijn.

Cultuur in China

China is een indrukwekkende bestemming. De mensen, de gewoonten, de natuur, het eten; het is allemaal zo anders dan hier! Het is heel bijzonder om u in het lokale leven te mengen en u te verdiepen in deze fascinerende cultuur. In het hele land vindt u sporen van verschillende religies, een belangrijk onderdeel van het leven van de Chinezen. Er zijn veel verschillende religies in China, maar het boeddhisme, afkomstig uit India en het taoisme, het Chinese volksgeloof, komen het meest voor. Naast deze twee religies treft u in China ook aanhangers van de islam en het christendom. Het is eenvoudig om in contact te komen met de Chinezen. Ze zijn over het algemeen heel nieuwsgierig, en als ze Engels spreken komt een gesprek al gauw tot stand. De eerste begroeting verloopt meestal zoals wij dat hier gewend zijn: met het geven van een hand. Een begroeting in Chinese stijl, waarbij beide partijen licht vooroverbuigen, wordt echter zeer op prijs gesteld! Chinezen hechten veel waarde aan etiquette. Een goed voorbeeld is het gebruik van eetstokjes. Deze dienen namelijk uitsluitend om voedsel mee op te pakken en dit vervolgens te eten. Het is erg onbeleefd om met de stokjes in eten te prikken of er voedsel aan te spiesen. Ook is het niet netjes om de stokjes te gebruiken om iets aan te wijzen of gebaren te maken. Als u de stokjes niet gebruikt, leg ze dan niet in uw kommetje met rijst, maar op de speciale stokjeslegger ernaast. Een laatste tip: laat de stokjes nooit rechtop staan in een volle rijstkom, dit wordt namelijk geassocieerd met de wierookstokjes die gebrand worden bij een begrafenis. Heel kenmerkend voor de Chinezen is dat ze conflicten liever uit de weg gaan dan opzoeken. Is er een probleem, dan bereikt u vaak meer door kalm en beleefd te blijven. Ook lijden de Chinezen niet graag gezichtsverlies. Als ze een antwoord op uw vraag niet weten of u niet goed hebben begrepen uiten ze dit vaak door te lachen of een ontwijkend antwoord te geven. China kent een aantal landelijke feestdagen, maar ook, door de aanwezigheid van de vele minderheden, veel lokale feestdagen. De bekendste en tevens belangrijkste nationale feestdagen zijn uiteraard het Chinese Nieuwjaar, dat altijd uitbundig wordt gevierd, de Dag van de Arbeid op 1 mei en de viering van de Volksrepubliek China, die elk jaar op 1 oktober wordt gehouden. Tenslotte willen we u graag meegeven dat de Chinese cultuur in zijn totaliteit zo anders is dat u wellicht een cultuurshock beleeft als u het land bezoekt. Enkele voorbeelden: boeren en slurpen tijdens het eten zijn hier meer dan normaal, evenals het in het openbaar spugen op straat. In restaurants is het niet meer dan normaal dat etensresten als kippenbotjes of visgraten op tafel of zelfs op de grond worden gegooid, waardoor het een flinke bende kan worden. Het lijkt allemaal weerzinwekkend, maar de mooie kanten van de Chinese cultuur, zoals de eeuwenoude mystieke tradities, maken alles goed!

Reisdocumenten
Reist u naar China, dan heeft u een geldig internationaal paspoort nodig dat tenminste zeven maanden oud is en na thuiskomst nog tenminste zes maanden geldig is (voor een visum van drie maanden). Iedere reiziger die getrouwd is en naar China reist is ook verplicht om een kopie paspoort van zijn/haar echtgeno(o)t(e) aan te leveren. Daarnaast heeft u voor een reis door China ook een visum nodig. Dit visum is verkrijgbaar via een visumdienst of rechtstreeks via het Consulaat in Den Haag. Het aanvragen voor het visum duurt vier werkdagen. U kunt het visum voor China laten regelen door een visumdienst. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van €5,00 per persoon. U kunt er ook voor kiezen het visum rechtstreeks via het Consulaat in Den Haag te regelen. Op de website van het consulaat, www.visaforchina.org/HAG_EN/, kunt u het aanvraagformulier downloaden. Mocht u in de gelegenheid zijn om de gegevens bij hen af te geven, dan kan dat op onderstaand adres. Het Consulaat is geopend van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 15:00. U kunt ze uiteraard ook bellen.

Consulaat China
Den Haag Willem Lodewijklaan 10
2517 JT 's-Gravenhage
Tel: 070-3065091
Fax: 070-3551651

Voor het verkrijgen van het visum gelden een aantal strenge regels. U dient een aanvraagformulier in te vullen en daaraan de volgende documenten toe te voegen:
- het aanvraagformulier, compleet ingevuld
- het paspoort, nog minimaal zes maanden geldig na vertrek uit China en voorzien van tenminste twee lege visumpagina's naast elkaar
- een officiële pasfoto in kleur en met een lichte achtergrond, vastgeniet aan het aanvraagformulier
- een hotelboeking
- een Engelstalig reisschema
- een kopie van uw e-ticket of vluchtschema

Deze documenten moeten als set worden aangeboden. Indien dit niet het geval is, kan de aanvraag vertraging oplopen. Hong Kong heeft binnen China een aparte status. Voor Hong Kong is geen apart visum nodig tenzij u langer dan 90 dagen in deze stad wilt verblijven. Let op: onderbreekt u uw reis door China met enkele dagen in Hong Kong dan heeft u voor China een (double entry) visum nodig!

Gezondheid
De medische kennis is goed in China. Er is echter gebrek aan medische technologie op het platteland waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Beijing, Shanghai of Hong Kong te vliegen. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken dient u hiervan een exacte omschrijving in het Engels of indien mogelijk Frans mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Wanneer u Tibet of Zhongdian in uw reisschema heeft opgenomen, kunt u geconfronteerd worden met hoogteziekte. Hoogteziekte is volkomen onvoorspelbaar. Het kan gewoonlijk optreden vanaf 3.000 meter hoogte. Het is het beste om het na aankomst rustig aan te doen, zodat u uw lichaam de kans geeft om aan de hoogte te wennen. Reist u af naar de tropen dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In China komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van China is de yuen, officieel bekend als de renminbi (CNY). CNY 10 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €1,16. Kijk hier voor de actuele koers. In de grote steden bevinden zich voldoende ATM's waar u met uw bankpas, voorzien van het Maestro of Cirrus logo, geld kunt pinnen. In grote hotels, luxe restaurants en bepaalde luxe winkeltjes kunt u met een creditcard betalen, bijvoorbeeld een Visacard of Mastercard. Reist u af naar de kleine dorpjes op het platteland dan is het raadzaam om voor voldoende contanten te zorgen, aangezien u hier veelal geen geld kunt pinnen of per creditcard kunt betalen. Heeft u traveller cheques of cash geld dan kunt u dit wisselen bij de bank, onder andere bij de Bank of China. Daarnaast hebben ook veel hotels een kleine wisselbalie waar u geld kunt wisselen. U hoeft hiervoor geen Amerikaanse dollars aan te schaffen, want de euro wordt overal zonder probleem gewisseld. Vraagt u bij het wisselen van grote geldbedragen wel altijd even of de biljetten op echtheid gecontroleerd kunnen worden. Accepteer geen gescheurde biljetten! Verblijft u in Hong Kong, dan kunt u niet of nauwelijks gebruik maken van yuens. Hong Kong heeft namelijk een eigen valuta, de Hong Kong dollar (HKD). HKDS 10 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €0,93. In de stad zelf bevinden zich voldoende pinautomaten en creditcards worden in de hotels en in de luxe winkels en luxe restaurants geaccepteerd.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar in China wel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend. Uw chauffeur, gids en het hotelpersoneel zal een kleine fooi zeer appreciëren. Een goede richtlijn is RMB 200,- per dag voor de gids en RMB 100 per dag voor de chauffeur. Bij het bepalen van het bedrag geldt natuurlijk ook: bent u tevreden, deed de gids/chauffeur ook meer dan enkel zijn/haar job, hoe lang en zwaar was u op pad, wat is de lokale levensstandaard. Een tip wordt altijd dankbaar ontvangen! In restaurants kunt u, als u tevreden bent over de service en de kwaliteit van het eten, 5 tot 10% fooi achterlaten. Wanneer u per taxi reist, is het voldoende om het totaalbedrag naar boven af te ronden.

Afdingen is in China gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. Bent u goed in het spel van onderhandelen, dan lukt het vaak om 60 tot 70% van de vraagprijs af te krijgen! Over het algemeen boekt u het meeste resultaat als u aardig blijft en steeds met een grote glimlach uw tegenbod doet.

Kleding
In China is het op veel plekken voor het grootste deel van het jaar tropische warm. Luchtige, katoenen kleding is dan het meest prettig om te dragen. Overigens zijn de kledingvoorschriften in China soepel en kunt u gerust een korte broek dragen. Houdt u er wel rekening mee dat er in noord en centraal China een landklimaat heerst en dat het 's winters erg koud kan zijn, evenals in de bergen. Warme kleding, bijvoorbeeld wollen truien of fleecetruien, handschoenen en een muts zijn dan geen overbodige luxe. Wanneer u religieuze gelegenheden als tempels bezoekt raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt.

Fotografie
China is een droombestemming voor fotografen! Drukke stadsbeelden, de authenticiteit van de hutongs, eeuwenoude heiligdommen en waanzinnige landschappen zijn fascinerende plaatjes om op de gevoelige plaat vast te leggen en ook de kleurrijke bevolking en minderheidsvolken tonen zich bijzonder fotogeniek. Het nemen van foto's is op de meeste plekken in China geen probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. Soms wordt hiervoor een kleine bijdrage gevraagd.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op veel plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés. Vandaag de dag bieden veel hotels ook uitstekende wifi faciliteiten.

Elektriciteit
De spanning is in China net als in Nederland 220 volt. Hierdoor kunt u de Nederlandse stekkers op de meeste plaatsen gewoon gebruiken. Mocht dat niet het geval zijn dan hebben hotels vaak een adapter voor u te leen, maar u kunt voor de zekerheid natuurlijk zelf ook een reisstekker meenemen.

Veiligheid
China is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).