Vliegen naar Ecuador

Reist u naar Ecuador, dan vliegt u vrijwel altijd op de hoofdstad Quito aan, waar zich de grootste internationale luchthaven van het land bevindt. KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Quito, vanwaar u nog door kunt vliegen naar Guayaquil. Als u vanuit Quito terugvliegt naar Amsterdam, dan maakt het toestel een stop in Guayaquil.

Uiteraard kunnen ook de binnenlandse vluchten naar de Galápagos archipel door Talisman worden verzorgd. Voor deze vluchten maken wij gebruik van de lokale luchtvaartmaatschappijen die vrijwel allen samenhangen met een cruise door de archipel.

Tours & Transfers in Ecuador

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Ecuador, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en -chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer op de markt rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Er zijn echter uitzonderingen, want soms is het niet mogelijk om arrangementen op privébasis te bezoeken. Bijvoorbeeld de cruises naar de Galápagos archipel. Cruises naar dit prachtige stukjes natuurschoon worden uitgevoerd met prachtige, luxe jachten. Deze schepen zijn niet privé, maar bieden plaats aan een groter aantal reizigers. De hoeveelheid andere reizigers hangt af van uw keuze voor het schip, maar houdt u rekening met circa 18 tot 50 medepassagiers.

Klimaat in Ecuador

Ecuador kent per gebied een ander klimaat. Desondanks kunt u het gehele jaar naar Ecuador reizen, want elk seizoen heeft zo zijn aantrekkelijkheden. Er zijn grofweg vier grote gebieden te onderscheiden: de kust, het Andesgebergte, de Amazone en de Galápagos archipel.

De kust van Ecuador heeft een warm en vochtig tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 30ºC. Het klimaat wordt beïnvloedt door de Humboldt golfstroom en de warme zeestroming (El Nino). Van februari tot mei is er de meeste kans op regen.

In het Andesgebergte of de 'Sierra' genoemd is de temperatuur afhankelijk van de hoogte. Met name 's nachts kan het kwik dalen tot onder het vriespunt. Overdag is het gemiddeld 20ºC. De zon kan erg fel en zeer warm zijn. Breng altijd hoge factor zonnebrand en een hoofddeksel mee. Het regenseizoen is van oktober tot mei, waarbij eind december een korte droge periode kent. Maar, zoals een schrijver van reisgidsen eens opmerkte: 'The best thing to say about the weather in Ecuador is its unpredictability'. En dat is volkomen waar. Voor de bergen geldt dit in nog grotere mate dan voor andere gebieden. Daarnaast heeft het verschijnsel van de klimaatverandering er voor gezorgd dat het in de droge periode soms behoorlijk kan regenen terwijl er in de regenperiode dagen achtereen geen druppel regen valt.

In het oosten bevindt zich het Amazonebekken wat een tropisch klimaat kent. De regen valt in korte maar hevige buien voornamelijk in de periode van april tot juni. De temperatuur ligt het gehele jaar boven de 25ºC.

De Galápagos archipel bevindt zich zon 1.000 km van de kust van Ecuador. De eilanden van deze archipel bevinden zich bij de evenaar en het klimaat wordt beïnvloed door warme en koude zeestromingen. Van juni tot december ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 15º tot 25º C en waait er een windje. Januari tot mei zijn de warmste maanden met temperaturen tussen de 20º en 28º C. Het gehele jaar door is er kans op regen.

Eten en drinken in Ecuador

Ecuador kent een zeer gevarieerde keuken, die verrijkt is met ingrediënten en kruiden vanuit andere Zuid-Amerikaanse landen en Europa. Een zeer bekend gerecht dat afstamt van de Inca cultuur is 'cuy': gegrilde wilde cavia. Dit gerecht vindt u zowel in restaurants als in kraampjes op straat. Ook erg bekend zijn de tortilla's, gevuld met aardappelpuree en kaas. In Ecuador kunt u ook terecht voor heerlijke vismaaltijden, vooral aan de kust. De meest voorkomende vis en zeevruchten zijn zeebaars, garnalen en kreeft. In Ecuador drinkt men veel 'jugos', verse vruchtensappen bereid met exotisch fruit als passievrucht en papaja. Plaatselijke wijnen zijn niet aan te raden, tenzij ze afkomstig zijn uit de buurlanden Chili en Argentinië. De lokale bieren zoals Pilsener en Club, de lokale rum en tequila zijn echter wel goed van kwaliteit. Houdt u er rekening mee dat u zich op grote hoogte bevindt en dat alcohol het krijgen van hoogteziekte kan versnellen. Wij adviseren u geen water uit de kraan te drinken. Drink uitsluitend water uit goed verzegelde flessen. Vermijd ijsklontjes in dranken en niet gekookte melk of producten die daarmee bereid zijn, zoals ijs.

Cultuur in Ecuador

Ecuador is een fantastische bestemming als het gaat om afwisselend natuurschoon. Maar ook de cultuur van het land en de vriendelijke bevolking zullen positief bijdragen aan uw reiservaring door dit fascinerende land. De Ecuadorianen zijn een bijzonder beleefd volk. U hoeft dan ook niet vreemd op te kijken wanneer u uitbundig begroet wordt met de vraag hoe het met u gaat. Mannen geven elkaar vriendschappelijke schouderklopjes en soms een korte omhelzing. Vrouwen kunt u bij de begroeting de hand schudden. Bij het afscheid wordt onderling vaak een kus op de wang gegeven.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Ecuador geen visum nodig. Houdt u er rekening mee dat uw paspoort na terugkomst in Nederland nog tenminste zes maanden geldig moet zijn en dat u in het bezit dient te zijn van een retourticket. Voor aankomst krijgt u in het vliegtuig een immigratieformulier en een verklaring voor de douane uitgereikt. Deze dient u in te vullen. Een deel van het formulier dient u te bewaren totdat u het land weer verlaat. Dit staat op de formulieren duidelijk aangegeven. Bij de douane ontvangt u een stempel in uw paspoort. Deze stempel geeft aan hoe lang u in het land mag blijven. Meestal is dit 90 dagen, maar soms wordt er 30 dagen ingevuld. Verblijft u langer dan 30 dagen, dan dient u dit direct aan te geven om eventuele problemen te voorkomen. Mocht u Ecuador combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting voor binnenlandse vluchten (circa USD 5 per persoon) is niet inbegrepen maar dient ter plaatse bij vertrek uit het land op de luchthaven te worden betaald. Ook de vertrekbelasting die bij het verlaten van Ecuador dient ter plaatse op de luchthaven te worden betaald (circa USD 45 per persoon). In sommige gevallen is deze belasting al bij de kosten van het vliegticket inbegrepen. Dit is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Is uw reis inclusief een bijzondere cruise naar de Galápagos archipel, dan dient u bij aankomst op de luchthaven een entrance fee van USD 100 te betalen. Deze fee is over het algemeen inbegrepen bij de schepen aangeboden door Talisman. In andere gevallen moeten deze kosten in contanten worden voldaan. Tevens dient u een Transit Control Card te kopen. De kosten van deze kaart bedragen USD 10 per persoon.

Nuttige adressen 
Ambassade van Ecuador, Nederland
Koninginnegracht 84
2514 AJ Den Haag
Tel: 070-3469563
Fax: 070-3658910
E-mail: info@embassyecuador.eu 
Website: www.embassyecuador.eu/ 
Openingstijden: Ambassade: maandag t/m vrijdag van 09.30 - 13.30 uur en van 14.30-17.00 uur
Consulaat: maandag t/m vrijdag van 09.00 - 13.00 uur

Ambassade van Ecuador, België
Louizalaan 363
B-1050 Elsene
Tel: +32-2-6443050
Fax: +32-2-6442813
E-mail: amb.equateur@skynet.be 
Website: www.ecuador.be 
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00-13.00 uur en van 14.00-16.00 uur

Gezondheid
Reist u af naar een Zuid-Amerikaans land dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, DTP en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties of het gebruik van malariatabletten geadviseerd.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Hoogteziekte
Ecuador heeft een aantal gebieden die boven de 3.500 meter liggen. Door het lage zuurstofgehalte in de lucht kunt u op deze hoogte last van hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen of kortademigheid krijgen. U zult even aan de hoogte moeten wennen. Wij raden u aan om, wanneer u last krijgt, fysieke inspanning te vermijden en veel te drinken.

Geld
In Ecuador wordt betaald met de Amerikaanse dollar (USD). USD 1 is, afhankelijk van de koers, ongeveer 0,88 euro waard. Kijk hier voor de actuele koers. Buitenlandse valuta's (bankbiljetten en travellercheques) kunnen ingewisseld worden bij de grote banken. In sommige steden komt u geldwisselaars tegen op straat. Dit is legaal. Let u wel op of zij aangesloten zijn bij een organisatie! In de steden en op luchthavens kunt u echter ook geld pinnen bij de ATM. Houdt u er rekening mee dat er in de afgelegen gebieden geen ATM's zijn. Wij raden u aan om dan voldoende cash geld op zak te hebben. In de meeste hotels kunt u met uw creditcard betalen en ook steeds meer winkels accepteren een creditcard als betaalmiddel. Het is aan te raden wat kleine USD biljetten mee te nemen in verband met het wisselgeld op bijvoorbeeld marktjes, winkels en terrassen.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een chauffeur kunt u circa USD 3 tot 6 per dag aanhouden en voor een gids USD 6 tot 8 per dag. In restaurants kunt u als fooi ongeveer 10% van de rekening aanhouden. De schepen die cruises uitvoeren naar de Galápagos archipel hebben een eigen richtlijn wat betreft de fooien. Aan boord vindt u hier meer informatie over.

Afdingen is gebruikelijk op markten en in souvernirwinkels. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur.

Kleding
Over het algemeen is het dragen van comfortabele, lichte reiskleding het prettigst. Houdt u er rekening mee dat in het in hoger gelegen gebieden wat koeler kan zijn en in het zuiden zelfs koud. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, bijvoorbeeld tijdens uw bezoek aan de Galápagos archipel, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen. De Ecuadorianen hechten veel waarde aan uiterlijke verzorging. Zelf dragen ze vrijwel nooit een korte broek en T-shirt. Het is daarom aan te raden om in de niet toeristische gebieden netjes gekleed te gaan in een lange broek. In toeristische gebieden is men echter gewend aan zomerse kleding. Het is in de door de Spanjaarden gebouwde katholieke kerken erg belangrijk dat de schouders en knieën bedekt zijn uit respect voor de lokale bevolking.

Fotografie
Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. Daarnaast is het belangrijk om voorafgaand aan de reis voor voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, zodat u eindeloos veel foto's kunt maken van de waanzinnige landschappen!

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Ecuador op veel plaatsen. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk en wat de kosten zijn. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van internet, dan zijn er in de grote steden voldoende internetcafés en ook veel accommodaties bieden wifi. Houdt u er rekening mee dat u in de Galápagos archipel niet of nauwelijks verbinding heeft.

Elektriciteit
De spanning is in Ecuador is 110 of 220 volt. U kunt de Nederlandse stekkers niet overal gebruiken. Om deze reden raden we u aan een universele reisstekker mee te nemen.

Veiligheid
Ecuador is een veilige bestemming om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te vermijden en op drukke plaatsen als markten en treinstations goed op eventuele zakkenrollers te letten. Verder is het verstandig om het dragen van sieraden, horloges en andere luxe spullen zoveel mogelijk achterwege te laten.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).