Algemene informatie

De algemene informatie over Indonesië, zoals de cultuur of het klimaat en de seizoenen op deze bestemming, hebben wij voor u gebundeld in een handig online magazine.

Download de algemene informatie over Indonesië hier. 

Praktische informatie Indonesië A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Indonesië.

Afdingen
Afdingen is heel gebruikelijk in Indonesië. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. Afdingen is zeer gebruikelijk op markten, in souvenirwinkels en op ritjes per becak (fietstaxi). De vraagprijs ligt vaak op bijna het dubbele van wat de verkoper er echt voor wil hebben. Wilt u gaan bieden, begin dan op ongeveer 1/3 van de vraagprijs. Na flink onderhandelen lukt het vaak om op de helft van de gevraagde prijs uit te komen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal verkrijgbaar zijn.

Elektriciteit
De spanning in Indonesië is, net als in Nederland, 220 volt. Wij raden u aan om een universele reisstekker mee te nemen, mochten de Nederlandse stekkers niet passen. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat de stroom uitvalt.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Indonesië wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor de gids kunt u IDR 30.000 per dag aanhouden en voor de chauffeur IDR 15.000 per dag. Bell boys verwachten IDR 1.000 tot 3.000 per koffer of tas. In de meeste restaurants wordt er 21% belasting en bedieningsgeld doorberekend op de rekening, wat betekent dat de fooi al inclusief is. Desondanks wordt een klein extraatje zeer gewaardeerd. In etablissementen waar geen bedieningsgeld wordt gerekend, kunt u een fooi aanhouden van 10% van de rekening.

Fotografie
Indonesië is een waanzinnige bestemming voor het maken van mooie foto's. De landschappen van Java en bijzondere heiligdommen als de Borobudur en Balinese tempels, lijken er haast om te vragen om op de gevoelige plaat te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, DTP en buiktyfus aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

De medische kennis is goed op Java en op Bali. Er is echter gebrek aan medische technologie, waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Singapore te vliegen. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders, is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, dient u hiervan een exacte omschrijving in het Engels, of indien mogelijk in het Frans, mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen. Wanneer u een lokaal dorpje of religieuze gebouwen bezoekt, raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Bij veel tempels dienen blote benen te worden bedekt met een sarong. Ook blote schouders moeten bedekt worden.
Op Bali is het gebruikelijk om naast de sarong ook een tempelband te dragen, die u ter plekke vaak kunt lenen.

Transfers
Bij aankomst in Indonesië wordt u welkom geheten door onze lokale partner Pacto en ontvangt u, naast wat algemene informatie, tevens een overzicht met de ophaaltijden voor de transfers tijdens uw reis. Deze tijden worden een dag voordat de transfer zal plaatsvinden nogmaals aan u bevestigd in uw hotel.

Indien uw aankomsttransfer door het hotel zelf zal worden uitgevoerd, ontvangt u van Pacto in uw hotel bericht over de ophaaltijden voor het vervolg van uw reis.

Omdat we rekening dienen te houden met de verkeersdrukte op de wegen naar de luchthavens, mogelijke stremmingen en omdat door verscherpte veiligheidsprocedures op de luchthavens zelf (ook voor de binnenlandse vluchten) de rijen soms lang kunnen zijn, wordt de vertrektijd uit uw hotel soms ruim genomen. Doorgaans wordt twee tot drie uur van tevoren op het vliegveld aanwezig zijn als richtlijn gehanteerd. Met de transfertijd hierbij opgeteld, kan het voorkomen dat u vroeg uit uw hotel vertrekt.

Valuta
De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. U kunt op de luchthaven en bij de ATM’s in de grotere steden heel eenvoudig rupiahs pinnen. U kunt onbeschadigde euro's en dollars wisselen bij de banken of erkende geldwisselaars.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Indonesië is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting is reeds inbegrepen in uw ticketprijs.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor Indonesië vereist. Voor een verblijf tot maximaal 30 dagen, hoeft u geen visum aan te vragen. Zodra u op de luchthaven arriveert, ontvangt u een stempel in uw paspoort. Uw paspoort dient na thuiskomst nog minstens zes maanden geldig te zijn en minimaal één lege visumpagina te bevatten. Lees meer

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Indonesië?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Indonesië?
Vanwege het warme klimaat raden we u aan om vooral kleding gemaakt van luchtige stoffen, zoals linnen en katoen, mee te nemen. Brengt u een bezoek aan een heilig bouwwerk, bijvoorbeeld een tempel, of bezoekt u een lokaal dorpje, zorg dan dat u bedekt gekleed gaat uit respect voor de cultuur. Bij veel tempels dienen blote benen te worden bedekt met een sarong. Op Bali is het gebruikelijk om naast de sarong ook een tempelband te dragen; deze kunt vaak ter plekke lenen.

Ik wil graag iets typisch Indonesisch meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Met name Bali staat bekend om zijn houtsnijwerk en Sasak handwerk. Kenners zeggen dat het houtsnijwerk uit Bali, het beste houtsnijwerk is. Let u wel goed op dat u een handgemaakt kunstwerk koopt en geen fabrieksproduct. Sasak handwerk zijn gevlochten manden en aardewerken producten die op traditionele Balinese wijze gemaakt zijn. Een ander traditioneel aandenken aan Indonesië is een Wajangpop. Er bestaand verschillende soorten Wajangpoppen, zo zijn er de houten poppen, maar ook de leren poppen die gebruikt worden voor schimmenspellen.

Op Bali kunt u ook biologische koffie kopen van één van de twee biologische plantages in de Kintamani bergen. De koffiebonen worden hier met de hand geroosterd vlak voor ze in de winkel verschijnen. Dit resulteert in heerlijke verse koffie.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Indonesië?
Bekijk de informatie over het tijdsverschil in ons handige magazine.

Wat is de beste reisperiode voor Indonesië?
Bekijk de informatie over het klimaat en de seizoenen in Indonesië in ons handige magazine.

Feestdagen

Feestdagen in Indonesië in 2019 

5 februari: Chinees Nieuwjaar
4 maart: Maha Shivaratri
7 maart: Hari Raya Nyepi (Dag van de stilte op Bali)
10 maart: Holi
3 april: Hemelvaart van de profeet Mohammed
3 april: Israj Miraj
19 april: Goede Vrijdag
21 april: Kartini-dag (soort moederdag)
6 mei t/m 4 juni: Ramadan
19 mei: Waisak
30 mei: Hemelvaartsdag
1 juni: Hari Pancasila
5 t/m 7 juni: Id-al-Fitr (Suikerfeest)
24 juli: Galungan (alleen op Bali)
3 augustus: Kuningan (alleen op Bali)
11 augustus: Idul Adha (Offerfeest) 
17 augustus: Onafhankelijkheidsdag
1 september: Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
27 oktober: Deepavali
9 november: verjaardag van de profeet Mohammed

Hari Raya Nyepi op Bali
Deze hindoeïstische nieuwjaarsviering volgens de Balinese kalender wijkt totaal af van de westerse nieuwjaarsviering. Op deze dag heerst er namelijk een totale stilte op Bali. Er is geen feest, geen muziek en dans, maar iedereen blijft thuis om te mediteren. Er wordt deze dag niet gegeten en gedronken, niet gereisd, niet gewerkt. Het sociale leven komt tot een complete stilstand. Er wordt ook niet gevlogen, er zijn geen tours of transfers. Hotelgasten wordt dringend aangeraden die dag geen activiteiten buiten het hotel te ondernemen, zoals zwemmen in zee.

De dag voorafgaand aan Nyepi dag is een dag van heilige ceremonies, processies, gamelanmuziek en fakkeloptochten.

Suiker- en offerfeesten
Voor heel Java geldt rondom half juni en medio augustus 2019 topdrukte op de wegen en bij de bezienswaardigheden. Er wordt afgeraden in deze periode op Java te reizen.