Vliegen naar Indonesië

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Indonesie. Reist u af naar deze bestemming dan vliegt u er altijd via een van de grote Aziatische steden naartoe. Zo kunt u met Singapore Airlines via Singapore vliegen, met KLM via Singapore of met Cathay Pacific via Hong. Afhankelijk van uw begin- en eindbestemming kijken we samen met u welke maatschappij het meest geschikt is.

Tours & Transfers in Indonesië

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Indonesië, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en -chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer bij die ene tempel rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk. Omdat we rekening dienen te houden met de verkeersdrukte op de wegen naar de luchthavens, mogelijke stremmingen en omdat door verscherpte veiligheidsprocedures op de luchthavens (ook voor de binnenlandse vluchten) de rijen soms lang kunnen zijn, wordt de vertrektijd uit uw hotel soms ruim genomen. Doorgaans wordt twee tot drie uur van tevoren op het vliegveld aanwezig zijn als richtlijn gehanteerd. Met de transfertijd hierbij opgeteld kan het hierdoor voorkomen dat u vroeg uit uw hotel vertrekt.

Klimaat in Indonesië

Het klimaat van Indonesie kent grofweg twee seizoenen: een nat seizoen en een droog seizoen. De noordoost moesson zorgt tussen november en april voor overvloedige regenval op Java. De luchtvochtigheid is in deze periode overal hoog. In het droge seizoen, van mei tot en met oktober, voert de zuidoost moesson vanaf Oceanie droge lucht aan. Hoe verder u naar het oosten reist, hoe korter het regenseizoen is. De overgangsperiode van nat naar droog worden gekenmerkt door een afwisseling van zonnige dagen en regenbuien. Houdt u er overigens rekening mee dat het in hooggelegen gebieden, zoals in Malang bij de Bromo vulkaan, een stuk koeler kan zijn. Op Bali en Lombok is het weer het gehele jaar door prachtig. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 30ºC en er is een hoge luchtvochtigheidsgraad. De regentijd loopt van november tot en met maart. De natste maand is januari, maar zelfs dan duren de buien vrijwel nooit langer dan een paar uur.

Eten en drinken in Indonesië

Het milde tropische klimaat en de vruchtbare vulkanische bodem hebben de eilanden Java en Bali gezegend met de perfecte omstandigheden voor het verbouwen van bijna alle soorten groenten, fruit, specerijen en natuurlijk rijst. De Indonesische keuken is dan ook heel erg gevarieerd en kent door het koloniale verleden ook wat invloeden uit het westen. Zo is de bekende rijsttafel een van oorsprong Nederlandse uitvinding! De basis van elke Indonesische maaltijd is rijst. Wat er bij geserveerd wordt, is deels afhankelijk van het eiland waar u zich bevindt. Zo bevinden zich op Bali veel hindoes, waardoor hier nauwelijks rundvlees maar juist veel varkensvlees wordt gegeten. Op Java is rundvlees wel volop verkrijgbaar. Een van de meest beroemde Indonesische gerechten is sate, lokaal ook wel bekend als sateh. Dit lijkt echter niet op de sate die wij hier in Europa kennen. Er zijn vele soorten sate, die vernoemd zijn naar het vlees wat wordt gebruikt, of naar het gebied waar deze soort veel gegeten wordt. De bekendste soorten zijn sate babi, bereid met varkensvlees en sate ajam, die met kip wordt bereid. Het grootste deel van Indonesie is islamitisch, wat betekent dat alcohol eigenlijk verboden is. Toch wordt hier niet zo n heel groot probleem van gemaakt en wordt er gewoon Indonesisch bier geschonken. Sterke drank is moeilijker verkrijgbaar en bovendien erg duur. In de hotels kunt u uiteraard wel terecht voor een wijntje. Het kraanwater is in Indonesie niet drinkbaar. We raden u daarom aan ook geen water uit de kraan te drinken, maar gebruik te maken van verzegelde flessen mineraalwater, die overal volop zijn te verkrijgen.

Cultuur in Indonesië

Indonesie is een fascinerend land; niet alleen om de uitstekende keuken en de vele verschillende eilanden die zo hun eigen karakter hebben, maar ook om de bijzondere gebruiken en gewoontes. Het is niet alleen heel respectvol om u aan te passen aan de Indonesische omgangsvormen, maar ook heel bijzonder om u op die manier in het lokale leven te mengen en u te verdiepen in de cultuur. Het is gemakkelijk om met de Indonesiers in contact te komen. Bij een eerste begroeting kunt u gerust een rechterhand geven, waarbij een slappe handdruk beleefder is dan een ferme handdruk. De rechterhand wordt ook gebruik wanneer u aangeeft of in ontvangst neemt. De linkerhand wordt namelijk als onrein gezien! Overigens is het heel onbeleefd om met de wijsvinger is aan te wijzen of iemand te wenken; doe dit altijd met de hele hand. Ook de voeten hebben in Indonesie een speciale betekenis. Bent u samen met anderen, kruis uw benen dan niet over elkaar. In zittende houding, bijvoorbeeld in een moskee, dient u uw voeten weg te stoppen: zowel de tenen als de onderkant van de voet mogen niet naar iemand wijzen. Het hoofd is het meest gerespecteerde lichaamsdeel. Raak daarom nooit iemands hoofd aan, ook niet bij kinderen. Verder wordt het niet gewaardeerd om als partners in het openbaar hand in hand te lopen of genegenheid naar elkaar te tonen. Indonesiers zijn over het algemeen vriendelijk en rustig van karakter, maar zijn soms niet zo stipt, simpelweg omdat ze zich niet druk maken om de tijd. Indonesiers zijn erg geneigd om iemand op zijn uiterlijk te beoordelen. Netjes gekleed gaan en er verzorgd uitzien is heel belangrijk in de Indonesische cultuur. Verder zijn ze erg nieuwsgierig en vragen ze gerust het hemd van het lijf. Met humor en vriendelijkheid is een goede sfeer gegarandeerd. Kwaadheid wordt echter als een teken van zwakte gezien. Bent u het ergens niet mee eens? Los het op met een glimlach! Zoals in veel Aziatische landen wordt er in Indonesie een paar keer per jaar en bij bepaalde gelegenheden flink gefeest, meestal met dans, muziek en theater of poppenspel. Het meest bekende feest is Nyepi Day op Bali, of de Dag van de Stilte, een hindoeistische feestdag. Op de dag voorafgaand aan Nyepi Day is het een drukte van jewelste op het eiland. Op de dag zelf ligt het leven even stil; er wordt niet gewerkt en er vinden geen activiteiten plaats. Lebaran is de belangrijkste vakantieperiode in Java. Er heerst dan topdrukte op de wegen en bij de bezienswaardigheden, waardoor wij u aanraden deze periode te vermijden. Lebaran vindt in augustus plaats.

Reisdocumenten
Uw Nederlandse of Belgische paspoort dient na vertrek uit Indonesië nog tenminste zes maanden geldig zijn. Voor Nederlandse en Belgische paspoorten krijgt u een gratis stempel in uw paspoort bij aankomst met een geldigheid tot 30 dagen. Wanneer u langer dan 30 dagen in Indonesië wilt verblijven, dient u wel vooraf een visum te regelen. U kunt dit visum laten regelen door een visumburo. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van €5,00 per persoon. Tijdens uw vlucht ontvangt u een immigratieformulier en een douaneverklaring die u voor aankomst in Indonesië moet invullen.

Nuttige adressen
Ambassade van Indonesië, Nederland
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel: 070-3108100
Fax: 070-3643331
Openingstijden: maandag t/m vrijdagen van 09.00 - 13.00 uur & 14.00 - 17.00 uur.

Ambassade van Indonesië, België
Tervurenlaan 294
1150 Brussel
Tel: +32-2-7711776, 7712014
Fax: +32-2-7712291

Gezondheid
De medische kennis is goed op Java en op Bali. Er is echter gebrek aan medische technologie waardoor het bij ernstige ziekte soms beter is naar Singapore te vliegen. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken dient u hiervan een exacte omschrijving in het Engels of indien mogelijk Frans mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Reist u af naar de tropen dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Indonesië komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, DTP en buiktyfus aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Indonesië is de rupiah (IDR). IDR 10.000 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €0,63. U kunt op de luchthaven en bij de ATMs in de stad heel eenvoudig rupiahs pinnen. U kunt -onbeschadigde!- euro's en dollars wisselen bij de banken. Ook traveller cheques worden geaccepteerd, al biedt contant geld meestal de beste koers. Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Indonesië wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor de gids kunt u IDR 30.000 per dag aanhouden en voor de chauffeur IDR 15.000 per dag. Bellboys verwachten IDR 1.000 tot 3.000 per koffer of tas. In de meeste restaurants wordt er 21% belasting en bedieningsgeld doorberekend op de rekening, wat betekent dat de fooi al inclusief is. Desondanks wordt een klein extraatje zeer gewaardeerd. Ook afdingen is heel gebruikelijk in Indonesië. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. Afdingen is zeer gebruikelijk op markten, in souvenirwinkels en op ritjes per becak. Het is een spel: de vraagprijs ligt vaak op bijna het dubbele wat de verkoper er echt voor wil hebben. Wilt u gaan bieden, begin dan op ongeveer 1/3 van de vraagprijs. Na flink onderhandelen lukt het vaak om op de helft van de gevraagde prijs uit te komen.

Kleding
Vanwege het warme klimaat raden we u aan om vooral kleding in luchtige stoffen als linnen en katoen mee te nemen. Brengt u een bezoek aan een heilig bouwwerk, bijvoorbeeld een tempel of bezoekt u een lokaal dorpje, zorg dan dat u bedekt gekleed gaat en niet al te veel blote huid laat zien. Bij veel tempels dienen blote benen te worden bedekt met een sarong. Op Bali is het gebruikelijk om naast de sarong ook een tempelband te dragen, die u ter plekke vaak kunt lenen.

Fotografie
Indonesië is een waanzinnige bestemming voor het maken van mooie foto's. De landschappen van Java en bijzondere heiligdommen als de Borobudur en Balinese tempels lijken er haast om te vragen om op de gevoelige plaat te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op de meeste plekken in Indonesië geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit bijna overal. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés.

Elektriciteit
De spanning is in Indonesië net als in Nederland 220 volt. Het is verstandig om een universele adapter mee te nemen, mochten de Nederlandse stekkers niet passen. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat het licht uitvalt.

Veiligheid
Indonesië is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).