Ontdek de verborgen kanten van Bali

Bali, verrassend anders! Het eiland Bali is een populaire vakantiebestemming. Ondanks dat het er in de zuidelijke kustplaatsjes behoorlijk bevolkt kan zijn, biedt het eiland ook nog een aantal plekken waar u in alle rust kunt genieten van het 'andere' Bali. Tijdens deze zevendaagse tour nemen we u mee naar deze onbevlekte kant en beleeft u Bali in een bijzondere mix van cultuur en activiteit.

Dag 1

Vanuit het zuiden van Bali reist u naar het dorpje Guliang Kangin in de regio Bangli. Hier bezoekt u een typisch Balinese 'compound', een soort dorpje in een dorp waar diverse generaties uit één familie bij elkaar wonen en werken. Na een warm welkom met koffie, thee en huisgemaakte lekkernijen krijgt u een rondleiding en ziet u hoe het handwerk volgens eeuwenoude tradities wordt uitgeoefend; van het vervaardigen van kokosolie tot het weven van matten gemaakt van de schroefpalm. U neemt ook een kijkje bij het lokale schooltje. De nieuwsgierige kinderen zijn in het begin misschien even verlegen, maar zullen al snel het hemd van uw lijf vragen! Na een verfrissende kokosnoot, die voor u vers van de palm wordt geplukt, bezoekt u de rijstvelden waar u alles leert over het verbouwen en oogsten van rijst. De lunch met allerlei Balinese gerechtjes wordt geserveerd in een traditionele 'gazebo'. Na de lunch heeft u een transfer naar Sidemen in het rustige oosten van Bali, een voor spiritueel ingestelde Balinezen een belangrijke plek. Hier verblijft u twee nachten in een eenvoudige in Balinese stijl ingerichte kamer in Subak Tabola Villa.

Dag 2

Op de tweede dag kunt u uw wandelschoenen tevoorschijn halen. Uw gids neemt u mee op een mooie actieve trekking door de omgeving van Sidemen. U begint in het dorpje, waarna u een prachtige tocht dwars door rijstvelden, koffieplantages en een bamboebos maakt. U ziet hoe de Balinezen op hun land aan het werk zijn en leert bovendien meer over het waterbeheer en het irrigatiesysteem dat hier al in de 9e eeuw werd ontwikkeld. Na de wandeltocht wordt u naar een lokaal restaurant gebracht waar u kunt genieten van een welverdiende lunch.

Dag 3

Vanuit Sidemen gaat uw reis verder naar Kintamani in centraal Bali. U brengt allereerst een bezoek aan de voor de Balinezen belangrijkste tempel op het eiland: de Besakih tempel oftewel de 'moedertempel', gelegen op de flank van de Agung vulkaan. Hierna bezoekt u het dorpje Trunyan, dat bekend is vanwege het feit dat men hier overledenen niet begraaft of cremeert, maar de dode lichamen in bamboe 'huisjes' op natuurlijke wijze laat vergaan. Voor ons een macaber idee, maar voor de inwoners van Trunyan de normaalste zaak van de wereld. Als u het 'kerkhof' wilt bezoeken, dan kan dat door met een bootje het meer over te steken. Na deze bijzondere gebeurtenis is het tijd voor iets heel anders. Uw gids neemt u mee naar de natuurlijke warmwaterbronnen waar u een weldadig bad kunt nemen, gevolgd door een lunch in een lokaal restaurant. 's Middags wordt u naar de plaats Sebatu gebracht, waar u twee nachten in het kleinschalige Puri Sebatu Resort verblijft. Het resort heeft een mooie hoge ligging en kijkt uit over de groene Sebatu vallei.

Dag 4

Op dag vier staat er een actieve trekking naar de top van Mount Batur op het programma. Het bijzondere aan deze tour is dat deze 's nachts zal plaatsvinden; u bent dan vroeg in de ochtend namelijk getuige van misschien wel een van de mooiste zonsopkomsten die u ooit heeft meegemaakt. Rond 1.30 uur 's nachts verlaat u het resort en heeft u een transfer naar het startpunt bij de Pura Jati, waar de trekking om 03.00 uur zal starten. Gewapend met een zaklamp loopt u de route naar de top, die u na 1 á 2 uur zult bereiken. Terwijl de zon langzaam opkomt en haar licht over het magische landschap laat glijden geniet u van een het ontbijt, dat bestaat uit verse sandwiches en hete koffie. Na het ontbijt is het tijd om de vulkaan weer af te dalen, waarna u weer wordt teruggebracht naar het resort.

Dag 5

Op naar de derde en tevens laatste locatie van deze zevendaagse trip: Munduk. Op de weg hier naartoe maakt u een stop bij de bijzondere hindoeïstische Ulun Danu tempel gelegen in het Beratan meer. Vervolgens wordt u naar het Bedugual Mountain Resort; niet om hier te verblijven, maar om vanaf hier te genieten van het schitterende uitzicht over het meer. Als u wilt, kunt u ook nog een bezoek brengen aan de Candi Kuning markt, maar houdt u er rekening mee dat u hier niet de enige zult zijn. 's Middags arriveert u bij het Munduk Moding Coffee Plantation Nature Resort & Spa, gelegen op een 500 hectare grote vruchtbare koffieplantage. U verblijft hier twee nachten in één van de twaalf kamers die alle goed in het groen verstopt liggen en veel privacy bieden. De middag is ter vrije besteding, maar u kunt alvast zelf een mooie wandeling maken over de plantage. Een ideale introductie met de flora van Bali en het zien van de inheemse vogelsoorten.

Dag 6

Deze dag is ter vrije besteding. Wilt u ook vandaag actief op pad, dan bieden we u een optionele tour vol actie! Met een zogenaamd Fin Komodo voertuig, een soort quad met een dakje, maakt u een (deels offroad) tocht door de omgeving. Tip: Doet u vooral geen nette kleding aan.Naast het rijden met de Komodo quad verkent u de omgeving ook gedeeltelijk per mountainbike. De omgeving is heuvelachtig, maar het grootste deel van de tocht gaat heuvelafwaarts. Na het fietsten stapt u weer op de quad voor een tocht naar een waterval, waar u de mogelijkheid heeft een plons in het verfrissende water te nemen. Tenslotte keert u terug naar het beginpunt van de tour, waar een late lunch op u staat te wachten.

Dag 7

De zevendaagse tour is bijna ten einde, maar ook de laatste dag belooft nog veel moois. Na het ontbijt wordt u naar de rijstterrassen van Jatiluwih gebracht, misschien wel de mooiste terrassen op het hele eiland. Niet voor niets is Jatiluwih uitgeroepen tot werelderfgoed! U maakt hier een schitterende fietstocht, waarna u op een prachtig plekje van de lunch geniet. Vervolgens rijdt u via Monkey Forest naar een van de meest bekende tempels van Bali: Tanah Lot. Deze kleine, maar bijzondere tempel ligt bovenop een rots en met name bij zonsondergang met het geruis van de golven die tegen het strand slaan op de achtergrond, straalt deze plek iets magisch uit... Een mooie afsluiting van een bijzondere zevendaags avontuur.