De Borobudur, 's werelds grootste boeddhistische tempelcomplex, is een waar icoon op Java

Het is een van de meest bezochte plaatsen in Indonesië; de Borobudur. Sinds 1991 staat deze magische plek op de Unesco lijst van Werelderfgoederen, een ware zegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het vandaag de dag nog steeds zeer de moeite waard is het heiligdom te bezoeken.

Weet u dat de Borobudur de grootste boeddhistische tempel ter wereld is? Het enorme bouwwerk is in de 9e eeuw gebouwd door de koningen van de Shaleindra dynastie als symbool voor de boeddhistische kosmos en de setting van de Borobudur kan haast niet mooier. Gelegen op een bergtop middenin de smaragdgroene velden van Indonesië. Met op de achtergrond de meest actieve vulkaan van Indonesië: de Merapi. Het is bijna niet voor te stellen dat het heiligdom is gebouwd in de periode 750-850, en de tand des tijds zo goed heeft doorstaan! Dit komt doordat de Borobudur bijna honderden jaren verstopt heeft gelegen onder een laag as, het gevolg van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Het complex werd daarnaast langzaam opgeslokt door de overwoekerende jungle…. Tot een Nederlandse ingenieur op onderzoek uitging en de tempel stukje bij beetje wist te ontdekken. Pas in 1885 kon de tempel in volle glorie worden aanschouwd.

De eerste grote restauratie werd uitgevoerd van 1907 – 1911. Het was een groot succes. In de jaren daarna werden er nog een aantal kleinere restauraties uitgevoerd, tot er in de periode 1973 – 1984 een massale restauratie werd uitgevoerd, mede gefinancierd door Unesco. 

Het complex bestaat uit negen terrassen: zes vierkante en drie ronde en heeft een omtrek van meer dan 120 meter x 120 meter. De bovenste drie terrassen zijn rond en worden bezet door zeker 400 stoepa’s. De verschillende stoepa’s vertegenwoordigen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk in het nirvana te worden opgenomen.

Uw Talisman specialist Annelies: ‘Borobudur is een overweldigend mooi openluchtmuseum. Neem de tijd. Elk detail is de moeite waard.’

Het meest bijzonder is een bezoek aan de Borobudur bij zonsopkomst. De plek dient dan nog steeds als gebedsoord, echt een magisch begin van uw dag. Reist u met Talisman dan is een bezoek tijdens zonsopkomst of zonsondergang (het is dan ook het meest rustig) goed te realiseren. U verblijft in Villa Borobudur Resort, met uitzicht op de Borobudur. Dit heiligdom ligt slechts drie kilometer van u vandaan. Vanuit het resort wordt er met veel plezier een tocht naar de Borobudur voor u geregeld.

Verblijven in Borobudur