Vliegen naar Japan

Reist u naar Japan, dan vliegt u, afhankelijk van het startpunt van uw reis, aan op Tokyo of Osaka. Beide steden hebben meerdere grote, internationale luchthaven. KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Tokyo Narita International Airport en Osaka Kansai International Airport. Deze vlucht duurt ongeveer elf uur. Overigens zijn er ook enkele maatschappijen die met een tussenstop naar Japan vliegen, bijvoorbeeld Emirates (via Dubai), Singapore Airlines (via Singapore), Cathay Pacific (via Hong Kong), China Airlines (via Taipei) en Lufthansa (via Frankfurt). 

Tours & Transfers in Japan

Met Talisman reist u waar mogelijk altijd op privébasis. Dit betekent dat u de beschikking heeft over privévervoer met een privégids en -chauffeur. U reist in een goede auto met airconditioning en hoeft uw gids niet te delen, waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Bovendien is het programma bijzonder flexibel en kan moeiteloos aan uw wensen worden aangepast. Nog even wat langer bij die ene tempel rondstruinen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten: het is allemaal mogelijk. Voor Japan maken we een paar uitzonderingen wat betreft het vervoer. Uiteraard zijn er privétransfers te regelen. Binnen de grote steden vragen wij altijd Engelssprekende chauffeurs voor uw privétransfers aan. Bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld tijdens het weekend, in het hoogseizoen en bij een last minute boeking, kan het zijn dat u reist met een Japanssprekende chauffeur. Buiten de grote steden zijn Engelssprekende chauffeurs schaars. Hier is de kans dus groot dat u met een Japanssprekende chauffeur reist. We bieden niet alleen privétransfers aan. Japan is een groot land en kent uitstekende treinverbindingen, denk aan de wereldberoemde kogeltrein, wat het reizen per trein een hele goede manier maakt om u door het land te bewegen. Om deze reden maakt Talisman graag gebruik van deze vorm van openbaar vervoer. U reist dan uiteraard niet privé, maar met de locals die de trein ook gebruiken om zich van A naar B te begeven. Op sommige plekken maken we ook gebruik van de bus of een shuttlebus. Daarnaast is het mogelijk om een deel van uw reis per huurauto af te leggen.

Klimaat in Japan

Japan kent net als Europa vier hele duidelijke seizoenen die qua maanden bijna gelijk zijn met die van ons. De beste reistijd is het voorjaar, vanaf eind maart tot en met juni en het najaar, van september tot en met oktober. Het klimaat is dan heel goed met gemiddelde temperaturen varierend van 15 tot 25ºC. Vooral het voorjaar is een prachtige tijd om naar Japan te reizen. De beroemde kersenbloesems staan dan prachtig in bloei en zetten de steden in een roze gloed. Ook de herfst met zijn kleurenpracht is een zeer mooie reistijd. Overigens kunt u ook in de zomer en winter door Japan reizen, maar houdt u er rekening mee dat het in de zomer drukkend warm kan zijn en in de winter erg koud, met sneeuw en temperaturen die op sommige plaatsen onder het vriespunt zakken. Japan wordt het meest bezocht in de lente en in de herfst. Houdt u er rekening mee dat het in deze periode erg druk kan zijn in Japan. Japan wordt regelmatig geteisterd door orkanen en aardbevingen, waardoor delen van het land in bepaalde periodes niet bereikbaar zijn. Voor de meest actuele informatie hierover kunt u een kijkje nemen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz.

Eten en drinken in Japan

Bij de termen Japan en culinair denken veel mensen meteen aan sushi en sashimi, maar Japan biedt natuurlijk nog veel meer dan alleen deze smakelijke hapjes met rauwe vis, wasabi en zeewier. Vis vindt u hier in overvloed en vele gerechten zijn hier dan ook op gebaseerd. Ook als u minder van vis houdt, is er echter voldoende om uit te kiezen, want er zijn ook veel gerechten met kip en rundvlees. Rijst of noedels (ramen, soba en udon) vormt vaak het hoofdbestanddeel van een maaltijd, en wordt geserveerd met heerlijke sausjes en een smakelijke miso-soep. Overigens worden de meeste maaltijd niet met bestek, maar met stokjes, die hier 'hashi' worden genoemd, aangeboden! In Japan wordt veel groene thee gedronken, die hier 'ocha' wordt genoemd. Het is zelfs zo populair dat u bij aankomst in een restaurant soms geen water, maar thee wordt aangeboden. Naast thee wordt er ook veel koffie gedronken en opvallend genoeg ook vrij veel alcohol. Erg bekend is sake, de traditionele rijstwijn, maar ook bier van lokale merken als Asahi en Sapporo winnen populariteit in het land. In Japan kunt u gerust water uit de kraan drinken, hoewel het licht naar chloor kan smaken. Vindt u dit niet prettig, dan zijn er in de winkeltjes en supermarkten uiteraard flesjes mineraalwater verkrijgbaar. In veel van de hotels waar Talisman mee werkt, zult u per dag een gratis flesje mineraalwater per persoon op uw kamer vinden.

Cultuur in Japan

Japan, het land van de rijzende zon, is een fascinerend land; niet alleen om de uitstekende keuken en de afwisselende landschappen, maar ook om de bijzondere gebruiken en gewoontes. Dat zijn er ontzettend veel! We noemen de belangrijkste. U komt al in aanraking met de Japanse cultuur zodra u uw gids ontmoet. Als Japanners elkaar begroeten maken ze een buiging en zij zullen het zeker waarderen als u hen ook op die manier groet! Westerlingen zijn veelal gewend om elkaar de hand te schudden en tegenwoordig kijken de Japanners hier niet meer gek van op. Een stukje cultuur vindt u ook terug in de huizen van de Japanners. In grote steden woont men, vanwege het gebrek aan ruimte en de daardoor hoge prijzen, in grote flats. Op het platteland ziet u de traditionele huizen met een open ontwerp en verschillende ruimtes die worden gescheiden door schuifdeuren gemaakt van hout en papier. Als u een Japans huis betreedt, dient u altijd uw schoenen uit te doen en deze te vervangen voor pantoffels. Betreedt u een ruimte waarvan de vloer is bedekt met tatami matten, dan dient u ook uw pantoffels uit te doen.
Het badritueel is ontzettend belangrijk in Japan. Veel Japanners hebben een bad in huis waar het ritueel soms meerdere malen per dag wordt herhaald en voor de mensen die geen bad hebben zijn er openbare badhuizen. Ook in de traditionele ryokans en hotels wordt aan het baden veel aandacht besteed. Het baden gebeurt hier in een -onsen-, een groot bad gevuld met heet bronwater. Alvorens het bad mag worden betreden, dient men zich eerst heel goed met water en zeep te reinigen, dit omdat de onsen door meerdere mensen wordt gebruikt en niet verontreinigd mag raken. In Japan kent men vele plaatsen met heetwaterbronnen, waaromheen een bad is gebouwd. Deze worden -onsen- genoemd. In de loop van de tijd werden hieromheen ryokans en hotels gebouwd zodat de bezoeker zich al badende kan omringen met allerlei comfort. In de onsen bevinden zich allerlei mineralen die een geneeskrachtige werking hebben. Naast de geneeskrachtige werking wordt het baden voornamelijk gezien als een ontspannende activiteit. Hoewel de onsen ook in de buitenlucht kan zijn, zij heten dan rotemburo, leiden veel hotels en ryokans het hete water via leidingen naar inpandige baden waardoor men ook binnenshuis kan genieten van de onsen. Bij het baden in een onsen gelden huisregels: zo dient men zich volledig te ontkleden en is badkleding niet toegestaan. Tatoeages moeten bedekt zijn. Het enige dat men mee mag nemen is een klein handdoekje wat in de kleedruimte voorradig is. Eenmaal in de badruimte -binnen of buiten- dient men zich eerst te reinigen met heet water en zeep bij de aparte waszitjes. Daarna goed afspoelen met het hete water uit een emmertje. In sommige onsen kan het hete water uit de bron zelf gebruikt maar dit mag niet vermengd worden met het water in de onsen zelf. Pas als men goed schoon is en er absoluut geen zeepresten meer aanwezig zijn, kan men zich langzaam, vooral langzaam, in het hete water laten zakken. Het meegenomen handdoekje dient om het gezicht af en toe af te vegen, maar het mag niet in het water komen. Voorkom dit, want het kan voor hilariteit zorgen. Vaak ziet men baders met het opgevouwen doekje op het hoofd maar men kan het ook naast het bad neerleggen. Na 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de temperatuur, kan men zich bijv. weer naar het wasgedeelte begeven om zich nog eens te wassen. Als er meerdere baden zijn kan men later ook weer naar een ander bad gaan maar men kan ook even gaan slapen In ryokans zijn meestal gescheiden ruimten voor mannen en vrouwen. Enkele kamers beschikken over een prive onsen.
Het meest traditionele kledingstuk van Japan is toch wel de kimono, een soort lange jurk van een vaak glimmende stof in allerlei mooie kleuren een voorzien van versieringen. U ziet ze echter niet meer zoveel als vroeger en vooral de mannen dragen de kimono alleen nog op speciale gelegenheden. Bij een verblijf in een traditionele Ryokan waan je je in huiselijke sferen en wordt het dragen van een Yukata op prijs gesteld. De Yukata is een Japans kledingstuk, gebaseerd op de kimono. In tegenstelling tot de traditionele kimono wordt deze gemaakt van katoen of synthetische stof in plaats zijde. Yukata's werden vooral gedragen als gewaden om het vocht te absorderen na een onderdompeling in de onsen. Hedendaags zie je dit vooral nog terug in de traditionele hot-spring resorts. De meeste japanners dragen nu de yukata als zomer kimono omdat ze koel en comfortabel zijn.
Heel bijzonder is het bijwonen van een theeceremonie, echt iets typisch Japans. Dit gebeurt bij de mensen thuis, in een speciaal theehuisje of een daarvoor bestemde ruimte. De ceremonie wordt volgens een bepaald ritueel uitgevoerd door de gastheer en -vrouw. Er wordt veel tijd voor genomen en alle handelingen worden op bijzonder gracieuze wijze uitgevoerd, waardoor het theedrinken wel een hele spirituele lading krijgt. Een onvergetelijke ervaring! 

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hoeven voor een verblijf tot 90 dagen geen visum aan te vragen. Zodra u op een van de internationale luchthaven arriveert, krijgt u een stempel in uw paspoort die 90 dagen geldig is. Voor veel landen geldt dat een paspoort na vertrek nog 6 maanden geldig dient te zijn, maar Japan kent deze regel niet. Zolang uw paspoort zowel bij aankomst als vertrek nog geldig is, mag u door Japan reizen.

Gezondheid
In tegenstelling tot sommige andere Aziatische landen is Japan een uiterst hygiënisch land! De mensen worden hier gemiddeld het oudst. Doordat er hier geen huisartsen zijn maar uitsluitend ziekenhuizen en specialisten zijn de medische kosten hier hoog. Zorgt u daarvoor voor de zekerheid voor een goede (reis)verzekering als u naar Japan reist. Over het algemeen worden er voor Japan geen vaccinaties of malariapillen voorgeschreven. Talisman is echter geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie en eventuele benodigde inentingen adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten: heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Japan is de Yen (JPY). JPY 1000 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €7,00. Bekijk hier de actuele koers. U kunt in Japan betalen met zowel muntgeld als bankbiljetten. De munten varieren in waarde van JPY 1 tot 500 en de biljetten van JPY 1.000, 5.000 en 10.000. U kunt op de luchthaven en bij de ATMs in de stad heel eenvoudig yens pinnen. Wilt u geld wisselen, dan kan dat op de luchthaven, bij banken en bij veel hotels. Houdt u er echter rekening mee dat de wisselkoers vaak veel hoger ligt dan wanneer u pint. Overigens worden niet bij alle bankpassen bij de pinautomaten geaccepteerd. De beste plek om te pinnen is bij een ATM, het postkantoor of de bekende 7-eleven winkels die 24/7 open zijn. Overigens kunt u op veel plekken ook met creditcard betalen, met name met de Visacard en Mastercard. Waar het in veel Aziatische landen gebruikelijk is om fooien te geven, is het in Japan minder gebruikelijk om iemand voor zijn of haar diensten door middel van een fooi te belonen. Vaak ziet men dit zelfs als beledigend. U kunt een uitzondering maken voor uw gids en chauffeur. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar ligt vaak rond de JPY 2.000 tot 3.000. Als u bij een ryokan een fooi wilt achterlaten voor het kamermeisje, dan zal dit zeker gewaardeerd worden. Het is belangrijk om het geld altijd in een envelop te overhandigen. In restaurants hoeft u geen fooi achter te laten, want deze wordt vaak al in de rekening opgenomen. Meestal is dit 10 tot 15% van de rekening.

Kleding
Door de uitgestrektheid van het land van noord naar zuid, kent Japan verschillende klimaten. Welke kleding fijn is om te dragen hangt dus sterk af van het seizoen waarin u reist. Reist u in de winter, dan adviseren wij niet te lichte kleding, want temperaturen kunnen, afhankelijk van uw bestemming, zakken tot aan het vriespunt. In het voor- en najaar varieert de temperatuur van 15 tot 25ºC, en is luchtigere kleding, in combinatie met een vest of jas toereikend. 's Zomers is het in Japan erg warm en adviseren we luchtige stoffen als katoen en linnen te dragen. Houdt u er rekening mee dat er altijd wel een bui kan vallen, dus een poncho of regenjas is geen overbodige luxe. Er gelden in Japan veelal geen strenge kledingvoorschriften. Bij het betreden van een Japans huis of hotel dient u uw schoenen te verruilen voor pantoffels en uw pantoffels te verruilen voor bloten voeten zodra de vloer bedekt is met tatami matten. Betreedt u een religieuze gelegenheid, bijvoorbeeld een tempel, dan dient u uw schouders te bedekken. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Fotografie
Japan is een fotogeniek land. De waanzinnige landschappen, de kersenbloesems die in het voorjaar weelderig in bloei staan, de prachtige tuinen en spirituele heiligdommen lijken er haast om te vragen om op de gevoelige plaats te mogen worden vastgelegd. Het nemen van foto's is op veel plaatsen geen enkel probleem, maar er zijn uitzonderingen. Zo mag er soms in tempels en musea niet gefotografeerd worden. Over het algemeen wordt dit duidelijk aangegeven. Desondanks is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit bijna overal. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés. Vandaag de dag bieden veel hotels ook uitstekende wifi faciliteiten, waar u veelal gratis gebruik van mag maken.

Elektriciteit
De spanning in Japan is maar 100 volt, met uitzondering van hotels waar de spanning vaak 110 tot 220 volt is. Desondanks kunt u de Nederlandse stekkers op de meeste plaatsen niet gebruiken. De stekkers die in Japan worden gebruikt, ook wel bekend als de Amerikaanse stekkers, zijn herkenbaar aan de 2 platte pennen. Heeft u stroom nodig, dan kunt u een wereldstekker meenemen.

Veiligheid
Japan is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Japan wordt regelmatig geteisterd door orkanen en aardbevingen, waardoor delen van het land in bepaalde periodes niet bereikbaar zijn. Voor de meest actuele informatie hierover kunt u een kijkje nemen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).