Door: Meneer & mevrouw Keustermans
In Kyoto genoten we van een theeceremonie en het Maiko diner, waarvan het laatste toch een van de highlights was van onze toer.

In Tokyo werden we netjes opgehaald bij de luchthaven en naar het Conrad hotel gebracht. We kregen op de luchthaven meteen al onze vouchers en kaartjes voor het openbaar vervoer, netjes in een mapje. Ondanks het vroege aankomstuur (iets voor 12 uur), hoefden we maar 20 minuutjes te wachten voordat we naar de kamer konden. Prachtige kamer met bay view en zicht op de tuin, die we de volgende dag bezocht hebben met de gids. Het hotel was perfect als start, met een gezellige bar om 's avonds nog wat te zitten. Onze tip zou zijn om hier zeker een Bay View kamer te nemen. Die zijn hun geld dubbel en dik waard. Je hebt een mooi uitzicht op de tuinen. Vergeet niet om in de bar 's avonds een tafeltje te nemen aan het raam en jezelf te trakteren op een lekkere gin tonic! Het hotel heeft een zeer uitgebreid en enorm lekker ontbijt. Een lekkere snack vind je vlakbij in The Victoria Rose & Crown. Goedkoop en heel lekker!

De eerste twee dagen regende het, dus ook de dag met onze gids, maar dit was niet zo'n probleem omdat we veel met de metro van hier naar daar zijn gereisd. De derde dag kregen we bericht dat onze helikoptervlucht een uur later zou zijn en dus een nachtvlucht werd. In het ruim hebben we wel een gratis glas champagne gekregen en een individuele vlucht. We weten niet wat beter is, maar nu was het in ieder geval prachtig.

Met de trein naar Matsumoto verliep prima. Steeds werden we netjes opgehaald en afgeleverd. We zijn het kasteel gaan bekijken en daarna naar het hotel gebracht. We verbleven in Myojinkan. Uitstekende ryokan, mooi gelegen en alles zeer verzorgd. Franse keuken uitstekend, Japanse keuken vonden wij iets minder in vergelijking met andere ryokans, zeker omdat het een Relais & Chateaux-accommodatie is. Goede Franse en Italiaanse wijnen en heel lekkere champagne. Vergeet niet naar de loungebar te gaan, indien je er toegang tot krijgt. Hier krijg je gratis Champagne.

Zeer mooi gelegen, maar met een beperkte shuttledienst naar het station. Kijk zeker deze uren na als je uitstappen plant in de regio (Kamikochi is een aanrader bij goed weer). Een taxi kost je al snel 5000 yen (35 euro). Op onze vrije dag zijn we naar Kamikochi geweest. Dit stond niet vermeld in jullie reisomschrijving, maar ik had zelf wat opzoekwerk verricht en dit is een absolute aanrader bij goed weer. We zijn vertrokken om 09:20 op het station en waren net op tijd terug voor de gratis shuttle van het hotel. Eventueel leuk om dit in het programma op te nemen.

Van Matsumoto zijn we via Nagoya naar Furukawa gereisd, met het Sumo-toernooi onderweg. Bij het toernooi zijn we een uurtje geweest, voldoende om het eens te zien. De treinreis naar Furukawa was mooi, maar niet zo uitzonderlijk als ik verwacht had. Hangt natuurlijk af van wat je al gezien hebt.

De ryokan in Furukawa was een topper. Geweldig lekker Japans eten en je wandelt vanuit de ryokan zo het dorpje in. Super rustige sfeer. Privé onsen beschikbaar waar je als koppel kan baden. Perfect. Ook de fietstocht de volgende dag was erg leuk!

De volgende dag was buiten Tokyo de enige dag met regen. Op zich niet zo erg. De verplaatsing naar Yamashiro onsen met de auto en het bezoek aan de typische huisjes kon ook in de regen. Onze chauffeur was zo vriendelijk om ons twee dorpjes te laten zien. Ik had dat met mijn vertaler op de iPhone ingegeven en zo gevraagd. Zo zijn we zowel naar Shirakawa-go geweest als naar Ainokura. Het eerste vond ik zeker ook de moeite waard, omdat je er een prachtig uitzicht hebt op het dorpje. Het tweede is rustiger, maar ik kan ze nog steeds allebei aanraden.

De ryokan Beniya Mukaya zou ik een moderne ryokan noemen. Klassiek gecombineerd met design op een zeer geslaagde manier. Zeer toffe kamers, wij hadden een met privé-onsen. Op je terras wordt een hangmat geplaatst zo gewenst. Lekker kaiseki diner en westers ontbijt. Zeer persoonlijke service, zowel door de eigenaars zelf als door hun zoon, die er met zijn enthousiasme voor zorgt dat de toekomst is verzekerd. Na het diner heb je niet veel anders te doen dan naar je kamer gaan, want er is geen bar of plaats waar je nog iets kan drinken. Maar dat is in bijna alle ryokans het geval, dus dat waren we al gewend.

Onze uitstap naar Kanazawa was heel plezant. Zoals altijd waren we ook op tijd weer terug in het hotel, zodat alles relaxed verliep.

In Kyoto genoten we van een theeceremonie en het Maiko-diner, waarvan het laatste toch een van de highlights was van onze tour. We hebben echt heel de tijd vragen kunnen stellen aan de Maiko, die ook voor ons muziek speelde, gedanst heeft en spelletjes gespeeld. Dit was heel tof en exclusief. Onze ryokan was wat minder klassiek, maar prachtig gelegen en had vooral een ongelofelijk goede keuken. We hebben hier veruit de beste maaltijd gekregen van onze reis. Steeds kaiseki, maar nu met allemaal lekkere dingen. Een absolute aanrader voor fijnproevers.

Onze ryokan in Kyoto heette Hoshinoya en is heel tof gelegen aan de rivier. Het is moeilijk bereikbaar, hetzij via boot hetzij via een autootje dat over een smalle weg langs de rivier tot aan de ryokan rijdt. Je kan ook gemakkelijk te voet. Dat duurt een kwartiertje op een weg met een kleine helling. Kamers zijn eerder modern opgevat, maar heel mooi. Eten was hier gewoon subliem. De kok combineert de klassieke kaiseki-keuken met zijn ervaring in Europa en dat proef je. Ieder gerecht is een streling voor de tong. Je hebt iets minder een ryokan-gevoel, maar de ligging en het eten compenseren dit helemaal. Als je eens heel lekker Japans wilt eten als Belgische Bourgondiër is dit the place to be. Ook goed gelegen om op je vrije dag kleine uitstapjes te doen vlakbij het hotel.

We verbleven hier in Kurashiki Ryokan. Deze ryokan was vroeger een graanschuur en nu omgebouwd tot hotel. Het is een waar doolhof. Je kamer bestaat uit veel verschillende kamers die kriskras door elkaar liggen. De ligging is super romantisch en de bediening heel persoonlijk. Je maaltijd is privé, wat alles super persoonlijk maakt. Wij werden bediend door Kyokoko, die geen woord Engels sprak, maar daardoor werd het een heel persoonlijke beleving. Je wordt hier ontvangen als koningen: zeker een hidden gem. Op weg van Kyoto of Osaka naar Hiroshima is dit zeker een goede plaats om te overnachten. Er zijn maar enkele kamers, dus boek op tijd. Het is echt de moeite.

Meneer & mevrouw Keustermans

Items uit dit reisverslag

Myojinkan

Matsumoto