U vindt 150 pottenbakkerijen van verschillende grootte in het kleine bergachtige gebied van Arita

Uw gids haalt u op in uw hotel en neemt u mee naar het treinstation. Het is een treinrit van zo'n twee uur, alvorens u het hart van de provincie Saga bereikt, vanwaar u direct naar het Kyushu Keramiek Museum gaat. Een goede start van de dag want het museum vertelt u de geschiedenis van het Japanse porselein, die zo'n 400 jaar terug gaat. Als er een medewerker van het museum beschikbaar is, zal hij u vergezellen om u van meer achtergrondinformatie te voorzien.

Het kleine stadje Arita ligt op het eiland Kyushu in het zuiden van Japan. Het was hier dat, in het begin van de 17e eeuw, de kunst van porselein maken voor het eerst in Japan werd geïntroduceerd door een Koreaanse vakman; Yi Sam-pyeong. De speciale steen die nodig is om het porselein te maken werd hier gevonden, een steengroeve werd gebouwd en Arita werd al snel het epicentrum voor porseleinproductie in Japan. Aritaware (of Aritayaki of Imariware, het aardewerk is bekend onder vele namen) floreerde verschillende eeuwen en de stad Arita werd het synoniem voor porseleinindustrie. Door de V.O.C. is ons Delfts blauw van invloed geweest op dit porselein, maar ook andersom beïnvloede Arita ook onze productie.

Tegenwoordig, meer dan 400 jaar later, blijft Arita een belangrijk centrum voor de productie van Japans porselein. Ondanks ernstige problemen blijft een kleine gemeenschap van lokale vakmensen producten van uitzonderlijke kwaliteit maken met materialen en processen die uniek zijn voor Aritaware. Momenteel zijn er 150 pottenbakkerijen van verschillende grootte in het kleine bergachtige gebied van Arita.

Na uw bezoek aan het museum vertrekt u naar Okawachiyama. Aan drie zijden ingesloten door bergen is het dorpje een goed bewaard geheim gebleven. Okawachiyama is naast Arita de volgende plaats waar porselein werd gemaakt na de vondst van Kaolien en het brengen van Koreaanse kunstenaars naar het gebied. De porseleinproductie was extreem belangrijk voor de lokale heersers. Vanwege zijn superieure kwaliteiten was het enorm kostbaar. Daarom wilde de regerende Nabeshima clan de porselein productie in Okawachiyama het dorpje beschermen en isoleren om de kunst van het maken van het beroemde porselein niet af te laten kijken. Dit gaf Okawachiyama de naam 'Village of the Secret Kilns' (Stad van de Geheime Ovens). 

Vandaag de dag vindt u hier veel werkplaatsen en vele overgebleven (geheime) droogovens die u kunt bekijken. Het dorpje is klein, de straatjes zijn er smal en het is relatief makkelijk om dit te voet te verkennen. Uw gids gaat met u mee, ook om als tolk te dienen wanneer u een praatje wilt aanknopen met de lokale kunstenaars. 

Wanneer u weer terug bent in Arita, en er is nog wat tijd over, raden wij u aan om het Kami-Arita gebied te bezoeken. Het stadsgezicht hier is een mix van Japanse en Westerse behuizing, 

Aan het einde van de dag stapt u samen met uw gids weer op de trein terug naar Nagasaki. Wederom een rit van zo'n twee uur.