Een mix van rustgevende tempels, sublieme tuinen en kleurrijke heiligdommen

De stad Kyoto biedt een bijzondere mix van rustgevende tempels, sublieme tuinen, kleurrijke heiligdommen en geisha's die schoorvoetend onderweg zijn naar een geheime afspraak. Meer dan 17.000 boeddhistische tempels en heiligdommen sieren het straatbeeld. De belangrijkste hiervan zijn de Kinkaku-ji -het beroemde Gouden Paviljoen-, Higashi Hongan- ji en de Nanzen-ji. Op het tempelterrein stapt u zomaar in een paar van 's werelds meest sublieme tuinen. Bijvoorbeeld het Zen-meesterwerk Ryoan-ji en het losbandige bloesem- en mosparadijs bij Saiho-ji. Bovendien zijn er nog de Shinto heiligdommen. Deze monumenten zijn gewijd aan het inheemse geloof van de Japanners. De Fushimi-Inari -bekend van de film Memoirs of a geisha- heeft betoverende arcades van vermiljoen torii -schrijnpoorten-. Hier is het heerlijk wandelen of verstoppertje spelen.

Het complete spectrum van de Japanse keuken vindt u op elke nieuwe hoek van de straat

Er zijn niet veel steden van deze omvang waar het aanbod van uitstekende restaurants zo groot is. Het complete spectrum van de Japanse keuken vindt u op elke nieuwe hoek van de straat. Van het verfijnde kaiseki-diner tot stevigere gerechten. Veel restaurants hebben een of meerdere Michelinsterren. Aan de andere kant van het spectrum kunt u voor een klein bedrag heerlijk verse sushi proeven in een van de kaiten-sushi (sushi aan de lopende band) restaurants. Zo is Ganko Sanjyou Honten, vlakbij Sanjo station, een leuke lokale sushibar met vriendelijk personeel en een Engelstalige menukaart. De sushi en sashimi hier is hartstikke vers en smelt op uw tong. U hoeft hier niet te reserveren, maar schrijft bij aankomst gewoon uw naam op de lijst en u bent snel aan de beurt. 
Een extraatje van veel restaurants in Kyoto is de huisvesting in traditionele houten gebouwen en de nabijheid van prachtige tuinen. Terwijl grote delen van Japan de moderniteit koesteren, laat Kyoto graag alles bij het oude. De culturele rijkdom maakt de stad dynamisch en leefbaar. En dan is het ook nog eens een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld.

Tip!

Eén van de meest indrukwekkende heiligdommen in Kyoto is volgens ons Fushimi- Inari, ook wel bekend als de  10.000 Torii Gates , gelegen in het zuidelijke deel van Kyoto. Deze betoverende plek is ook te zien in de film 'Memoirs of a geisha'. Geniet van de sprookjesachtige arcades van vermiljoen torii (schrijnpoorten). Door deze uitgestrekte tempel  die een hele kant van de berg beslaat - kunt u heerlijke wandelingen maken. Houdt u er wel rekening mee dat dit een druk bezochte plek is. Hoe verder u door wandelt, hoe rustiger het wordt.

Tip 2!

Japan is rijk aan vele kastelen, de één nog fascinerender dan de ander. Eén van de mooiste voorbeelden op het gebied van historie en architectuur: het schitterende witte Himeji kasteel is gelegen in de gelijknamig plaats Himeji. Het kasteel, officieel Japans erfgoed, wordt door de lokale inwoners van Himeji liefkozend 'Shirasagi-jo' of 'Hakuro-jo genoemd': de witte reiger. Hoewel het niet meteen opvalt, heeft het kasteel door kenmerkende vorm inderdaad iets weg van een witte vogel die zijn vleugels spreidt. Op 10 minuten lopen van het kasteel bevindt zich de Koko tuin, die in 1992 ter ere van de 100-jarige bestaan van de stad werd aangelegd. De tuin is een serene oase vol groen en water. Middenin de tuin bevindt zich Kassui-ken, een Japans restaurant waar lokale specialiteiten als 'anago' (gegrilde paling) op het menu staan. Ook bevindt er zich een theehuisje waar u, als u wilt, deel kunt nemen aan een traditionele theeceremonie. Heeft u interesse in een maaltijd in het restaurant of deelname aan de theeceremonie, dan dienen we dit vooraf alvast vast te leggen! 

Tip 3!

Op korte afstand van Kyoto vindt u het historische Nara, de thuisbasis van enkele van de meest belangrijke historische en culturele bezienswaardigheden van het land. Gedurende 74 jaar in de 8e eeuw was Nara de hoofdstad van Japan en veel van de tempels en heiligdommen die toentertijd gebouwd zijn, zijn nu nog in prachtige staat. Dompel uzelf onder in de fascinerende wereld van de keizerlijke Japanse geschiedenis.