Vliegen naar Kenia

Reist u vanuit Nederland naar Kenia dan vliegt u altijd aan op Nairobi, de hoofdstad van het land. KLM en Kenya Airways verzorgen dagelijks twee rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar Nairobi. Er zijn ook maatschappijen die met een tussenstop naar Nairobi vliegen, Emirates -via Dubai- of Etihad -via Abu Dhabi-. Een enkele keer komt het voor dat u op Mombasa aanvliegt. Vluchten van en naar Mombasa gaan altijd via Nairobi. Binnenlandse vluchten Binnenlandse kunnen wij eveneens voor u regelen. Deze vluchten worden uitgevoerd met kleine toestellen.

Gewicht- en Bagagebeperkingen voor airtransfers in Afrika

Gewicht- en bagagebeperkingen in Kenia

U dient er rekening mee te houden dat er specifieke regels van toepassing zijn wanneer u reist per airtransfers in Afrika.
1) Bagage, waaronder camera-apparatuur en handbagage, wordt als volgt beperkt per persoon: - 20kg (44lbs) in Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe - 15kg (33lbs) voor trajecten naar en in Malawi, Mozambique, Kenia en Tanzania
2) Alleen zachte tassen (soft bags) worden geaccepteerd. Wieltjes, frames of niet buigbare structuren kunnen niet worden vervoerd.
3) Wanneer u een soft bag nodig heeft, kunt u tegen een redelijke prijs een zachte nylon tas aanschaffen. Houd er rekening mee dat de bagage compartimenten op airtransfers slechts 25 cm hoog (10 inch) zijn.
4) Bagage met inklapbare wielen is toegestaan, mits de tas verder vergelijkbaar is met een soft bag.
5) Het kan voorkomen dat airlines naar uw gewicht vragen. Wanneer u 100 kg of meer weegt, kan het zijn dat er een extra stoel geboekt dient te worden in verband met veiligheid en comfort. 6) Deze voorwaarden zijn van toepassing op passagiers die reizen op een 'één stoel tarief basis'. Wanneer u per privécharter reist, is het gewicht afhankelijk van het type vliegtuig en het aantal passagiers die hebben geboekt.

Tours & Transfers in Kenia

Met Talisman reist u op de meeste bestemmingen altijd op privébasis. Er zijn echter uitzonderingen, want op sommige bestemmingen is het niet mogelijk of exorbitant prijzig om op privébasis rond te reizen. Een van deze bestemmingen is Kenia. Maakt u een reis door dit land dan verplaatst u zich, afhankelijk van de afstand tussen de lodges waarin u verblijft, veelal per kleine vliegtuigjes. Deze vliegtuigen fungeren hier als een soort bus; er worden mensen opgepikt en bij diverse lodges afgezet. De transfers per vliegtuig zijn niet privé, maar aangezien ze niet over veel zitplaatsen beschikken hoeft u het toestel maar met een paar mensen te delen. Liggen de lodges waarin u verblijft dicht bij elkaar, dan worden de transfers overland uitgevoerd. De activiteiten, waaronder gamedrives, wandelsafari's en boottochten, worden in klein groepsverband uitgevoerd, met uitsluitend reizigers die in dezelfde lodge verblijven. Wij kiezen voor kleinschalige lodges op de meest bijzondere plekken. De groepjes zijn hierdoor niet heel groot en bovendien komt u tijdens uw avonturen vrijwel geen reizigers uit andere lodges tegen.

Klimaat in Kenia

Kenia heeft het gehele jaar door aangename temperaturen waardoor het land ook gedurende het hele jaar bezocht kan worden. Door de omvang van het land en grote hoogteverschillen heeft elke regio zo zijn eigen klimaat. De kustgebieden zijn veelal warm en vochtig, de laaglanden warm en droog en in de hooglanden kan het s nachts behoorlijk afkoelen. In de periode van oktober tot februari zijn de temperaturen in Kenia het hoogst. In de maanden oktober tot december kan er af en toe een korte regenbui vallen. Het natste seizoen loopt van april tot juni. Dit is de lange regentijd, waarin dagelijks buien kunnen vallen. Hoewel de natuur uitbundig groen is, zijn de wegen minder goed begaanbaar en veel accommodaties sluiten in deze periode hun deuren voor jaarlijks onderhoud. Wilt u tijdens uw reis de indrukwekkende wildebeestmigratie meemaken, het moment dat grote kuddes wildebeesten vanuit Tanzania naar de Masai Mara trekken, boek uw reis dan in de periode van juli tot oktober, de tijd dat de migratie plaatsvindt. Bovendien is het in deze periode droog en is de temperatuur aangenaam.

Eten en drinken in Kenia

Op culinair gebied komt u tijdens uw reis door Kenia niets te kort. In welke safarilodge u ook verblijft, alle maaltijden zijn overal inbegrepen en van een uitstekende kwaliteit. Soms zijn ook de lokale dranken en extraatjes als snacks inbegrepen. Het meest bijzondere aan de maaltijden is de setting waarin u deze nuttigt. Onder een rieten dak, met uitzicht op een waterhole of in de open lucht, omringd door niets anders dan sfeervolle lantaarns en de geluiden van de bush; het is hoe dan ook heel anders dan u gewend bent! De eerste gamedrives vinden over het algemeen vroeg plaats. Na een 'early wake up call' en een kopje koffie of thee en een lichte snack gaat u op pad. Eenmaal terug in de lodge staat vervolgens een uitgebreide brunch op u te wachten. Vaak volgt er in de middag, net na de siësta, een afternoon tea. Absoluut hoogtepunt is het diner. Deze maaltijd bestaat doorgaans uit drie gangen en de chefs pakken echt uit! De maaltijden worden begeleid door uitstekende geïmporteerde Zuid-Afrikaanse wijnen. In de originele Keniaanse keuken worden vooral producten als vlees, kip en diverse soorten groenten gebruikt. Aan de kust wordt meer vis gegeten. In Kenia ziet u duidelijk invloeden uit India. Zo bestaan tussendoortjes vaak uit typisch Indiase snacks als samosas. Wij raden u aan om tijdens uw reis door Kenia geen water uit de kraan te drinken. In de lodge en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.

Cultuur in Kenia

Kenia is een fascinerend land. Niet alleen vanwege de indrukwekkende landschappen en het uitbundige wild, maar ook om de boeiende cultuur. De Kenianen hanteren andere omgangsvormen dan wij hier gewend zijn. Het is niet alleen heel respectvol om u hiernaar aan te passen, maar ook heel bijzonder om u in de cultuur te mengen. De Kenianen onderscheiden zich door hun oprechte vriendelijkheid, behulpzaamheid, humor en gemoedelijke karakter. Pogingen om de lokale taal te spreken, het Swahili, worden zeer gewaardeerd. Maakt u voor het eerst kennis met een lokale stam, laat hen u dan de weg wijzen en wacht tot u door hen wordt uitgenodigd om een kijkje te mogen nemen in hun hutten. Overigens vinden de Kenianen het niet alleen heel leuk om u kennis te laten maken met hun gewoonten en gebruiken, maar ze zijn ook gefascineerd door onze cultuur. Houdt u er rekening mee dat u in veel delen van het land armoede zult tegenkomen; van bedelaars op straat tot scholen waar een hele klas een boek moet delen. Om bedelen niet in de hand te werken, dit is erg vernederend voor de lokale cultuur, raden we u aan kinderen geen snoep, geld of pennen te geven, maar te doneren aan het hoofd van een school of een liefdadigheidsinstelling. In verschillende delen van het land heerst een islamitische cultuur. Het is de gewoonte elkaar te begroeten met de rechterhand. De linkerhand wordt namelijk als onrein gezien. Ook is het gebruikelijk niet te bloot gekleed te gaan.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben naast een paspoort, dat na vertrek uit Kenia nog tenminste zes maanden geldig moet zijn, een visum nodig. Voor dit visum moet uw paspoort voorzien zijn van minimaal twee lege pagina's. Alle buitenlandse reizigers die een visum nodig hebben voor Kenia kunnen alleen een elektronisch visum aanvragen. Wij raden u aan om uw visum op tijd aan te vragen, aangezien het 7 werkdagen kan duren voordat de visumaanvraag wordt goedgekeurd. U kunt het visum aanvragen via de website http://evisa.go.ke/evisa.html (houdt u uw paspoort, een pasfoto en creditcard bij de hand). Houdt u er dus rekening mee dat u geen visum meer kunt aanschaffen bij aankomst in Kenia. Reizigers die een visum meer meerdere inreizen nodig hebben, kunnen geen gebruik maken van het elektronische visum en dienen een traditioneel visum aan te vragen bij de Keniaanse ambassade. Talisman werkt ook samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van 5,00 euro per persoon.

Nuttige adressen
Ambassade van Kenia, Nederland
Nieuwe Parklaan 21 2597 LA Den Haag
Tel: 070-3504215 Fax: 070-3504215
E-mail: kenre@dataweb.nl

Ambassade van Kenia, België 
Avenue Winston Churchill 208 1180 Brussel België
Tel: +32-2-3401040

Gezondheid
Reist u af naar Afrika dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Kenia komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat vaccinaties tegen gele koorts en een cholera-verklaring (stempel) verplicht zijn. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden. Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Kenia is de shilling (KES). KES 1000 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €8,26. Deze valuta is in Nederland niet verkrijgbaar. De mogelijkheden om in Kenia te pinnen zijn erg beperkt. Wij raden u daarom aan om een creditcard mee te nemen, bij voorkeur een Mastercard of Visacard. Creditcards van American Express worden op de meeste plekken niet geaccepteerd. Daarnaast is het verstandig om recent uitgegeven Amerikaanse dollars of euros in kleine coupures mee te nemen. Oude biljetten worden niet altijd geaccepteerd.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u baseren op uw enthousiasme over de geleverde diensten. Voor een gids of chauffeur kunt u als richting USD 5 tot USD 10 per dag aanhouden. Ook voor het geven van fooien is het handig om Amerikaanse dollars en euro's in kleine coupures bij u te hebben.

Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels. Wilt u de beste prijs, dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.

Kleding
In Kenia is het overdag meestal aangenaam warm. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn dan het prettigst om te dragen. s Avonds en in de hoger gelegen gebieden kan het fris zijn en is het raadzaam om een warme trui of jas mee te nemen. Houdt u er rekening mee dat het ook s nachts flink kan afkoelen. Gaat u op safari dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, dit kan de dieren namelijk afschrikken. Kleding in aardetinten als groen, beige en bruintinten zijn het meest geschikt. Brengt u een bezoek aan islamitische gebieden dan is het heel respectvol om bedekt gekleed te gaan. Denkt u hierbij aan shirts of blouses die de schouders bedekken en broeken of rokken tot over de knie.

Fotografie
Kenia is een heel fotogeniek land. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich vaak op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Kenia op een aantal plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er in de grotere plaatsen voldoende internetcafes. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een netwerk en internet.

Elektriciteit
De spanning is in Kenia 220 of 240 volt. Veel lodges en safaricamps werken met hun eigen generator, die niet 24 uur per dag aan staat. Om deze reden is het verstandig om zoveel mogelijk apparaten mee te nemen die werken op batterijen. Wilt u gebruik maken van stroom, dan dient u hiervoor een verloopstekker mee te nemen. De stekkers zijn in Kenia namelijk driepolig. Heeft u nog geen verloopstekker, dan kunt u deze op de meeste grote luchthavens aanschaffen.

Veiligheid
De gebieden die u tijdens een rondreis met Talisman bezoekt zijn veilig om te bereizen. Wilt u het centrum van Nairobi bezoeken, doe dit dan altijd onder begeleiding van een gids. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).