Algemene informatie

De algemene informatie over Kroatië, zoals de cultuur of het klimaat en de seizoenen op deze bestemming, hebben wij voor u gebundeld in een handig online magazine.

Download de algemene informatie over Kroatië hier.

Praktische informatie Kroatië A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Kroatië.

Afdingen
Afdingen is niet gebruikelijk in Kroatië.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is in Kroatië gewoon drinkbaar.

Elektriciteit
De spanning in Kroatië is, net als in Nederland, 220 volt. U hoeft geen universele reisstekker mee te nemen, omdat de Nederlandse stekkers gewoon in het stopcontact passen.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Kroatië wel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! In restaurants en hotels is het gebruikelijk een fooi van maximaal 10% van de rekening te geven.

Fotografie
Kroatië is met haar kleurrijke steden, bijzondere bouwwerken, gebergten en prachtige stranden een heel fotogeniek land! Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen wordt een vaccinatie tegen DTP aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Kroatië is een mediterrane bestemming en in het reisseizoen kunt u over het algemeen volstaan met luchtige kleding. In het voor- en naseizoen kan het frisser zijn, met name in de avonden. Het is dan raadzaam om ook warmere kleding bij u te hebben. Er gelden geen strikte kledingvoorschriften en formele kleding wordt eigenlijk nergens verwacht. Het is echter ‘not done’ om in de steden en dorpjes in badkleding rond te lopen.

Valuta
De munteenheid in Kroatië is de Kroatische Kuna (HRK). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. In Kroatië kunt u overal pinnen, waarbij u steeds de keuze heeft tussen het pinnen tegen een tevoren vastgesteld bedrag of u kunt kiezen voor de dagkoers. Kies in dat geval altijd voor de dagkoers, omdat deze ongeveer 5% voordeliger is dan de vastgestelde koers. De meeste restaurants in de stad accepteren ook creditcards, hoewel er bij echt lokale zaakjes vaak alleen maar cash afgerekend kan worden.

Veiligheid
Kroatië is een veilig land om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Visum / reisdocumenten
U heeft een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om naar Kroatië te reizen. U heeft geen visum nodig. Lees meer

Vliegen naar Kroatië
U kunt natuurlijk met de auto naar Kroatië reizen, maar dit raden we eerlijk gezegd af. U bent dan zowel heen als terug twee volle dagen onderweg en de route over de Duitse en Oostenrijkse Autobahn is niet erg inspirerend. Ons advies is om naar Kroatië te vliegen. Er zijn verschillende verbindingen en u bent in een uur of twee ter plaatse. Een ander groot voordeel is dat u op de ene plaats aan kunt vliegen en weer terug kunt vliegen vanaf een andere bestemming. Onze belangrijkste partner voor Kroatië is Transavia, die van april tot oktober een aantal keer per week in ongeveer twee uur tijd rechtstreeks van Rotterdam naar Pulu, Split of Dubrovnik vliegt. Daarnaast vliegen KLM en Croatia Airlines dagelijks het hele jaar door vanuit Schiphol naar Zagreb. KLM vliegt van april tot september ook op Split en in juli en augustus zelfs dagelijks. Easyjet heeft in de zomer een frequente vliegverbinding tussen Schiphol en Split. Er zijn ook verbindingen vanuit Belgie: vanaf het charmante vliegveldje in Antwerpen vliegt u bijvoorbeeld rechtstreeks naar Split. Ryanair vliegt regelmatig vanuit Charleroi naar Pula, Rijeka en Zadar.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Kroatië?
Kroatië maakt onderdeel uit van de Europese Unie. Dit betekent dat u normaal gesproken ongestoord van uw abonnement van uw Nederlandse provider gebruik kunt maken, aangezien de roaming kosten afgeschaft zijn. Daarnaast bieden vrijwel alle accommodaties wifi faciliteiten.

Welke kleding neem ik mee naar Kroatië?
Kroatië is een mediterrane bestemming en in het reisseizoen kunt u over het algemeen volstaan met luchtige kleding. In het voor- en naseizoen kan het frisser zijn, met name in de avonden. Het is dan raadzaam om ook warmere kleding bij u te hebben. Er gelden geen strikte kledingvoorschriften en formele kleding wordt eigenlijk nergens verwacht. Het is echter ‘not done’ om in de steden en dorpjes in badkleding rond te lopen.

Wat is de beste reisperiode voor Kroatië?
Bekijk de informatie over het klimaat en de seizoenen in Kroatië in ons handige magazine.

Feestdagen

Feestdagen in Kroatië in 2019

6 januari: Epifanie
19 juni: Corpus Christi
22 juni: Dag van de Strijd tegen de Fascisten
25 juni: Dag van de Staat
5 augustus: Dag van Bevrijding en Nationale Dankbaarheid
15 augustus: Maria Hemelvaart
8 oktober: Onafhankelijkheidsdag
25 en 26 december: Kerstmis en Sint Stefanus