Wat Goran niet weet over Kroatische wijn, is de moeite van het onthouden niet waard

Vandaag maakt u intensief kennis met de wijnen van Istrië, gevolgd door een heerlijke lunch in een lokaal restaurant: een compleet culinair avontuur. Uw gids is Goran Zgrabliæ, in het dagelijks leven een professor in de natuurkunde aan de universiteit van Triëst. Zijn echte passie is echter culinair Kroatië, of preciezer, culinair Istrië. Hij is de oprichter van Taste of Croatia, schrijft restaurantrecensies in de grootste krant van Kroatië en heeft een eigen food- en wijnblog. Wat hij niet weet van de wijnen van Istrië is de moeite van het weten ook niet waard. Een wijntour met Goran is altijd een bijzondere aangelegenheid. Hij kent alles en iedereen in Istrië en combineert steeds een aantal wijnhuizen die niet alleen heel verschillende wijnen produceren, maar ook volstrekt andere methodes gebruiken. 

De variatie in unieke druivensoorten in Istrië is enorm en daarnaast zijn er heel veel verschillen in terroir. Dezelfde druif kan op een andere bodem, hoogte of ligging ten opzichte van de zon, tot een volstrekt ander resultaat leiden. Goran verschaft inzicht in de geheimen van de wijnbouw en de tour is nooit hetzelfde. Steeds maakt hij een keuze uit zijn enorme arsenaal aan wijnvrienden. Dus nooit een standaard verhaaltje van een verveelde wijnboer, maar altijd een fris en vers betoog van mensen die u en Goran willen verrassen met de mooist mogelijke producten. Van een hobbyist met een tank in de garage tot een hypermodern wijnhuis, waar met de meest moderne technieken wordt gewerkt.