Culinaire verkenning en wandeling over wondermooi Brač

De tocht begint met een bezoek aan Škrip, de oudste ‘nederzetting’ van het eiland. U loopt ‘door de eeuwen heen’ en onderweg komt u onder andere langs een Romeinse sarcofaag, een mausoleum, een paar kerkjes en restanten van de oude fortificaties. Aan het eind van de wandeling arriveert u bij het ‘olijfoliemuseum’. Hier wordt uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken om van olijven tot olijfolie te komen. Hier krijgt u ook de eerste ‘gang’ voorgeschoteld bestaande uit eilandspecialiteiten als olijvenpatés, ansjovis, kappertjes, schapenkaas en huisgemaakte vijgenmarmelade. Deze culinaire introductie wordt begeleid door een zeer drinkbare lokale wijn.

De volgende stop is het dorpje Donji Humac, het centrum van de ‘steenindustrie’ in Braè. Het eiland is al vanaf het begin van de jaartelling bekend vanwege het prachtig witte marmer dat er gevonden wordt. Zo is het Paleis van Diocletianus hiermee gebouwd en zelfs het Witte Huis in Washington bestaat voor een deel uit deze steensoort. Tegenwoordig wordt het marmer vrijwel aansluitend voor artistieke doeleinden gebruikt. In de galerie van de befaamde Jakšiæ familie zult u verbaasd aanschouwen wat voor fraais zij vervaardigen uit deze oeroude steensoort. 

Daarna is het tijd voor de tweede gang: het beste lamsvlees van Braè. Deze traditionele maaltijd wordt geserveerd in een restaurant waar toeristen een nauwelijks bekend fenomeen zijn, maar het is des te populairder bij de lokale bevolking. De lunch bestaat uit leverpaté van lam en gegrild lamsvlees, begeleid door geroosterde aardappelen en een heerlijke salade. De begeleidende lokale wijn mag hier natuurlijk ook niet ontbreken. De afsluiter is een verrassingsdessert, waarna u teruggebracht wordt naar uw accommodatie.