De honden zijn zo mogelijk nog enthousiaster dan u

Drie generaties Karlic en 12 honden
Op deze dag kunt u het ontbijt beter grotendeels aan u voorbij laten gaan: het is truffeldag! Istrië is een culinair paradijs en de truffel is het belangrijkste gastronomische symbool van de verfijnde keuken. Opa Karlic begon in 1966 met de truffeljacht in het bos van Motovun, dat destijds een stuk groter was dan tegenwoordig. Hier werden en worden de allerbeste truffels van heel Istrië gevonden. En nu, ruim 50 jaar later, speurt de familie Karlic nog steeds met drie generaties en 12 honden naar truffels. Ze geven u graag een inkijkje in hun buitengewoon interessante metier.

De Karlic familie woont in het piepkleine dorpje Paladini, niet ver van de truffelhoofdstad Buzet. Na een introductie van de geschiedenis van de familie Karlic, komen de eerste gerechten al snel op tafel. Lokale kaas en ham, rijkelijk voorzien van truffel en begeleid door een karafje rode en witte wijn, die - hoe kan het ook anders – uit de eigen wijngaarden afkomstig zijn. Daarna komt mama Karlic tevoorschijn om te beginnen aan het piece de resistente van dit luxueuze late ontbijt: de truffelomelet. Uw ogen zullen bijna uit de kassen vallen als u ziet hoe royaal de truffel in en over de omelet wordt geschaafd. Vervolgens komt u erachter dat dit de allerbeste versie is van dit eiergerecht die u ooit zult eten. Dan wordt het tijd voor een heuse truffeljacht. U hoeft niet bang te zijn dat er tijdens deze jacht misbruik wordt gemaakt van de honden. Integendeel, de uitverkoren honden zijn door het dolle heen dat ze mee mogen. De achterblijvers piepen en zuchten als teleurgestelde kinderen die zien dat de anderen wel een lolly krijgen…

Eenmaal aangekomen in het bos beginnen de honden aan hun enthousiaste speurwerk. Het is hollen of stilstaan. Daarbij is het  wel zaak dat de begeleider ze goed in de gaten houdt, om te voorkomen dat de truffels in een hap worden verorberd, aangezien de honden er ook dol op zijn. Het succes van de jacht varieert van keer tot keer. Na ongeveer 1,5 uur wordt de ‘jacht’ beëindigd en vervolgt u uw weg; een hele mooie ervaring rijker.