Het mooiste (Unesco) nationale park van Kroatië

Plitvice
De Plitvice meren is een magisch natuurgebied dat al sinds 1979 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Het is een waarlijk indrukwekkend en zeer druk bezocht gebied, waar het ene plaatje nog mooier is dan het andere. 

Het is een groot park met in totaal 16 meren, verdeeld in de ‘upper lakes’ en de ‘lower lakes’. De routes leiden u langs stroompjes, watervallen en nog meer watervallen en overal ziet u het onwaarschijnlijk blauwe en kristalhelder water. 

Als u alles te voet wilt doen, bent u ongeveer zes uur onderweg. Neemt u een van de boten, de trein of de shuttle om een stuk af te snijden, dan kan het een flink stuk sneller. De meeste mensen vinden de watervallen van de ‘upper lakes’ het mooist, hoewel de meest spectaculaire waterval van allemaal bij de ‘lower lakes’ te vinden is. 

Keerzijde van de medaille is dat het enorm druk is in het park, met name in het hoogseizoen. Een heel vroege start wordt daarom dringend aanbevolen, zodat u om 8 uur ‘s morgens het park binnen kunt. De rijen zijn dan een stuk korter en u blijft de drukte voor.