Vliegen naar Laos

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Laos. Reist u af naar deze bestemming dan vliegt u er altijd via een van de grote Aziatische steden naartoe. De meest logische aanvlieghaven voor een reis naar Laos is Bangkok. KLM en China Airlines vliegen dagelijks rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Ook Eva Air vliegt deze route een aantal keer per week. Vanaf Bangkok kunt u vervolgens met Lao Airlines of Bangkok Airways naar Luang Prabang, Vientiane of Pakze vliegen. Naast Bangkok biedt ook Singapore een verbinding met Vientiane in Laos. U vliegt dan met respectievelijk Singapore Airlines of KLM naar Singapore en dan met Lao Airlines naar Vientaine.

Tours & Transfers in Laos

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Laos, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en -chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer bij die ene tempel rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Laos

Laos heeft een tropisch klimaat en kent drie seizoenen. Het droge, warme seizoen loopt van maart tot juni. Tijdens deze periode is de gemiddelde temperatuur 35ºC en kan het landschap er op sommige plekken droog en dor uitzien. In juni gaat het droge seizoen over in het regenseizoen, dat tot oktober duurt. In deze periode is de gemiddelde temperatuur 25 tot 30ºC. De meeste regen valt in de namiddag en 's avonds. In het noorden van Laos valt over het algemeen wat meer regen dan in het zuiden. Het droge, koele seizoen begint in november en duurt tot eind februari. Deze periode kenmerkt zich door koude nachten en een altijd aanwezige koele bries. De gemiddelde temperatuur is 20 tot 25ºC. In de hoger gelegen gebieden, zoals Luang Prabang en omgeving, kan het dan zelfs kouder zijn. In Noord-Laos en Cambodja worden doorgaans in de maanden maart en april en soms in mei 'landbouw' velden verbrand. Hierdoor kunt u last hebben van rook. Deze activiteit kan tussen de een en twee maanden duren en vinden niet op vaste tijden of data plaats. Doorgaans hangt het ook af van weersomstandigheden en andere lokale factoren. Officieel is het nu illegaal, maar het is voor de overheid onmogelijk om continue te controleren.

Eten en drinken in Laos

De Laotiaanse keuken lijkt erg veel op die van buurlanden Thailand en Cambodja. Net als daar vormt rijst de basis voor haast iedere maaltijd. Kleefrijst is het populairst en wordt geserveerd met Nam Pa, traditionele vissaus en vis uit de Mekong of vlees. Heel kenmerkend voor de Laotiaanse keuken is het overvloedige gebruik van specerijen als citroengras, peper, gember en kokos om de gerechten een kruidig karakter te geven, al zijn de gerechten meestal niet heel pittig. Naast invloeden uit de Thaise keuken ziet u in Laos, in de grote steden als Luang Prabang en Vientiane, ook invloeden terug uit de Franse keuken. De menukaarten van de betere restaurants worden gesierd door Franse gerechten en ook stokbrood, croissants en wijn zijn hier niet onbekend. De nationale drank van Laos is Lao Lao, een zeer smakelijke rijstwijn die overal te verkrijgen is. Ook het nationale Lao bier is uitstekend te drinken. Verder wordt er veel thee en koffie gedronken. Een aanrader is de Laotiaanse ijskoffie, een heerlijke traktatie. Het kraanwater is in Laos niet drinkbaar. We raden u daarom aan ook geen water uit de kraan te drinken, maar gebruik te maken van verzegelde flessen mineraalwater, die overal volop zijn te verkrijgen.

Cultuur in Laos

In Laos lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Dit fascinerende land biedt u een kijkje in een van de meest ongerepte gebieden van Azië, waar de cultuur nog heel puur is. De Laotianen hanteren een aantal bijzondere gebruiken, gewoontes en omgangsvormen. Het is niet alleen heel respectvol om u hiernaar aan te passen, maar ook heel bijzonder om u op deze manier in het lokale leven te mengen. De Laotianen zijn erg vriendelijk, behulpzaam en nieuwsgierig. Kijkt u niet raar op als u, zeker in gebieden waar minder toeristen komen, bestookt wordt met vragen. De Laotiaanse gewoontes met betrekking tot cultuur en religie zijn vergelijkbaar met die van de buurlanden. Het hoofd en de voeten hebben in Laos een speciale betekenis. Het hoofd vormt letterlijk en figuurlijk het hoogste punt van het lichaam, waardoor het ongebruikelijk is om iemands hoofd aan te raken, ook bij kinderen. De voeten vormen het minst reine deel van het lichaam en het is dan ook niet netjes om iets met de voeten aan te wijzen of met uw voeten richting een Boeddhabeeld te wijzen. De Laotianen hechten veel waarde aan hun boeddhistische levenswijze. Monniken worden in heel het land zeer gerespecteerd en heel respectvol behandeld. Het is voor vrouwen niet toegestaan om een monnik aan te raken -of andersom- of iets direct aan een monnik aan te reiken. Laos kent een aantal feestdagen. De meest bekende en tevens de belangrijkste is Pi Mai, het Laotiaans Nieuwjaar dat in april wordt gevierd. Het feest duurt drie dagen, maar in de praktijk nemen de meeste Laotianen een hele week vrij. Het land ligt gedurende deze week plat en staat in het teken van feest! Pi Mai vindt elke jaar in april plaats en wordt ook wel het 'waterfeest' genoemd, omdat iedereen elkaar gedurende drie dagen met water nat mag gooien. Op deze manier wordt iedereen aan het einde van het droge seizoen gezuiverd. In de ochtend wassen de monniken de Boeddhabeelden -en smeken om genoeg regen voor de rijstvelden- en vaak worden kleine dieren vrijgelaten uit hun kooi. Ook worden tijdens deze dagen de grootouders, oudere familieleden en leraren geëerd door de jongere generatie. Met de handpalmen tegen elkaar gieten de jongeren ongeparfumeerd water over de handen van ouderen. In ruil hiervoor wordt hen een goede gezondheid, een lang leven en welvaart toegewenst.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben naast een paspoort, dat na vertrek uit Laos nog tenminste zes maanden geldig moet zijn, een visum nodig. Bij aankomst op de luchthaven van Vientiane en Luang Prabang en over land bij Houeixay en via de Friendship Bridge kunt u een standaardvisum voor 30 dagen kopen. De kosten hiervoor zijn USD 35 per persoon. In het vliegtuig worden formulieren uitgereikt voor de douane. Het is aan te raden deze al voor de landing in te vullen, omdat dit veel tijd bespaart in de rij bij de douane. U dient naast uw paspoort tevens twee losse pasfotos in uw bezit te hebben. De pasfoto's moeten aan de volgende eisen voldoen: ze moeten goedgelijkend zijn en in kleur, het officiële formaat hebben (35mm breed en 45mm hoog) en de achtergrond moet een egale witte, lichtblauwe of lichtgrijze achtergrond hebben. Reizigers die over land vanuit Cambodja komen, dienen vooraf een visum geregeld te hebben. U kunt dit visum laten regelen door een visumburo. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van €5,00 per persoon.

Nuttige adressen
Ambassade van Laos
Bismarckallee 2A
14193 Berlijn
Duitsland
Tel: +49-30-89060647
Fax: +49-30-89060648

Gezondheid
Reist u af naar de tropen dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Laos komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Laos is de kip (LAK). LAK 10.000 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €0,88. Er zijn geen munten in omloop, maar alleen biljetten die starten vanaf een waarde van 500 kip. In de grote steden bevinden zich een aantal ATM's waar u geld kunt pinnen, maar zorg er altijd voor dat u cash geld op zak heeft (dit kunnen ook euro's of dollars zijn, die u bij de banken in de grote steden kunt inwisselen), mocht een automaat defect zijn. Creditcards worden uitsluitend in de meest luxe hotels geaccepteerd en zijn elders niet bruikbaar. 

Het geven van fooien is in Azië erg gebruikelijk, maar in Laos nog niet echt ingeburgerd. Echter kunt u als blijk van waardering voor de goede service natuurlijk altijd een tip achterlaten, wat een mooie aanvulling is op het vaak lage loon van mensen werkzaam in het toerisme in Laos. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids is USD$ 12 a 15,- per dag en voor een chauffeur eveneens USD 12,- per dag. Voor een adventure gids (fietsgids bijvoorbeeld) is de richtlijn USD$ 25,- in totaal. Voor dragers is USD$ 1,- per tas een goede indicatie. Voor een bestuurder van een cyclo of tuk tuk is USD$ 2,- per persoon een richtprijs. In Laos heeft u ook soms te maken met boottochten. Voor een korte tocht (1 a 2 uur) wordt vaak USD$ 2,- per persoon gegeven en voor een langere boottocht USD$ 4,- per persoon. Voor restaurants kunt u 5 tot 10% van de rekening aanhouden als fooi.

Afdingen is erg gebruikelijk in Laos. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. Afdingen is gebruikelijk op markten, in souvenirwinkels en op ritjes per tuk tuk en fietsriksja's en in taxi's zonder meter.

Kleding
De Laotianen hechten veel waarde een uiterlijk en kleden zich doorgaans conservatief. Van toeristen wordt verwacht dat zij zich hiernaar aanpassen. Zo is het respectvol om niet al te bloot gekleed te gaan en de knieën en schouders bedekt te laten. Vanwege het tropische klimaat raden we u aan kleding van lichte, luchtige stoffen te dragen, bijvoorbeeld een linnen of katoenen broek. Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een lokaal huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen: u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken. In de periode van november tot en met januari kan de temperatuur in het noorden van Laos flink zakken. Soms is het zelfs echt koud. Het is verstandig om in deze periode ook warmere kleding mee te nemen.

Fotografie
Laos is met haar ongerepte landschappen, glimmende heiligdommen en kleurrijke bevolking een heel fotogeniek land. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen, zeker bij de lokale bergvolken. Sommige bergvolken zijn er namelijk niet van gediend als u foto's van hen maakt. Vraag altijd bij uw gids na of het toegestaan is om foto's te maken.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit bijna overal. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés.

Elektriciteit
De spanning is in Laos net als in Nederland 220 volt. U doet er verstandig aan om een wereldstekker mee te nemen, mochten uw Nederlandse stekkers niet in het stopcontact passen. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat het licht uitvalt.

Veiligheid
Laos is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).