De Mekong is in de regio Si Phan Don maar liefst 14 kilometer breed en bezaaide met duizenden, veelal onbewoonde, eilandjes

Vandaag staat een veelzijdige en actieve dag in de regio Si Phan Don op de planning. De reis gaat over de Mekong. Die is hier maar liefst veertien kilometer breed en ligt bezaaid met duizenden kleine eilanden 4000 beweren boze tongen! De meeste zijn onbewoond. Onderweg verkent u een van die eilandjes op de fiets, bezoekt overblijfselen van de Franse spoorweg en neemt een kijkje bij een paar prachtige watervallen. De gids staat op het afgesproken tijdstip bij de receptie! In de boot vaart u naar de twee 'laidback' eilandjes Don Det en Don Khone vlakbij de grens met Cambodja. Met name Don Khone is een eiland waar de tijd heeft stilgestaan. Overdag is hier geen elektriciteit. Auto's zijn er niet. De beste manier om dit eiland te verkennen is op de fiets. Die staan voor u klaar! De bevolking leeft van de teelt van kokosnoten, kapok en bamboe. De plantages geven een helder beeld van het leven hier. 

Na Don Khone brengt u een bezoek aan de overblijfselen van de enige spoorweg in Laos. De Fransen hebben deze lijn aan het eind van de 19e eeuw aangelegd in een poging de grillen van de Mekong te bedwingen door een verbinding tussen Laos en Cambodja te realiseren. De Mekong is niet te bedwingen! Een eeuw later nog niet. Het trace is al lang buiten gebruik gesteld. Tegenwoordig is het mooi wandelen over de oude lijn. Vlakbij de grens met Cambodja ligt de prachtige Lippi waterval. De overleveringen zeggen dat de echte naam 'Tad Somphamit' iets als 'geestenval' betekent. Kwade geesten verdwijnen hier in de kolkende watermassa. Terug aan boord vaart de boot langs dorpjes waar af en toe wordt aangelegd om de bewoners te ontmoeten. Na de bezichtiging van de watervallen van Khone Papheng vaart de boot terug naar Pakse. Nog een klein detail: de lunch onderweg is inbegrepen. 

Verblijven in Champassak