Praktische informatie Malediven A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over de Malediven.

Afdingen
Afdingen is niet gebruikelijk op de Malediven.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal verkrijgbaar zijn.

Elektriciteit
De spanning op de Malediven is, net als in Nederland, 220 volt. Hierdoor kunt u de Nederlandse stekkers op de meeste plaatsen gewoon gebruiken. Natuurlijk kunt u voor de zekerheid ook een universele reisstekker meenemen.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar op de Malediven wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor het kamerpersoneel kunt u circa USD 10 per week aanhouden, voor een bell boy circa USD 1 per koffer of tas en voor obers en barkeepers een bedrag van ongeveer USD 5 per week.

Fotografie
De exotische eilanden van de Malediven zijn met hun stralend witte stranden, weelderige vegetatie en azuurblauwe wateren bijzonder fotogeniek! Het nemen van foto's is hier geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt, worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus en gele koorts. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Op een aantal eilanden binnen de Malediven bevinden zich artsenpraktijken (zoals Villa Sun, Bandos Island en Kuramathi). Desondanks adviseren we u om zelf een aantal EHBO spullen mee te nemen. Indien u medicijnen meeneemt die onder verdovende middelen vallen, is het verstandig om een brief van uw dokter mee te nemen. Stop uw medicijnen altijd in uw handbagage!

Green Tax
Per 1 november 2015 geldt er een zogenaamde 'Green Tax' voor alle reizigers die op de Malediven verblijven. Deze tax bedraagt USD 6,- per persoon per dag, óók voor kinderen, en dient bij aankomst in het resort contant te worden afgerekend.

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen. Daarnaast is het belangrijk om een zonnebril, hoed of pet, insectenwerend middel en zonnebrandcrème met hoge factor in te pakken. De bevolking van de Malediven is streng islamitisch. Topless of naakt zonnen is dan ook ten strengste verboden. Ook tijdschriften met enigszins aanstootgevend beeldmateriaal zijn absoluut niet toegestaan. Schoenen draagt u niet of nauwelijks, aan slippers of sandalen heeft u voldoende. Houdt u er rekening mee dat, afhankelijk van het resort waarin u verblijft, er in bepaalde restaurants kledingvoorschriften gelden. Informeer ernaar bij uw specialist.  

Valuta
De munteenheid op de Malediven is de Maledivische Rufiyaa (MRF). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Op de eilanden betaalt u echter niet in rufiyaa, maar in Amerikaanse dollars (USD). Over het algemeen is het plaatselijk wisselen van euro's tegen dollars, en omgekeerd, niet mogelijk. Om deze reden adviseren we u vooraf dollars aan te schaffen en deze mee te nemen (biljetten uit 2003 tot 2006 worden niet geaccepteerd op de Malediven, alleen biljetten vanaf 2009 of ouder worden geaccepteerd). Of om gebruik te maken van een creditcard, bij voorkeur Visacard of Mastercard.

Veiligheid
De eilanden van de Malediven zijn heel veilig. Criminaliteit komt hier bijna niet voor. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Visum / reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor de Malediven vereist. Voor een verblijf tot maximaal 30 dagen hoeft u geen visum aan te vragen. Zodra u op de luchthaven arriveert, ontvangt u een stempel in uw paspoort. Wel moet u, voordat u naar de Malediven reist, een zogenaamde “Traveller Declaration”, digitaal indienen via IMUGA, binnen 96 uur voor vertrek. Dit geldt óók voor de terugreis. Uw paspoort dient bij thuiskomst nog minstens zes maanden geldig te zijn en minimaal één lege visumpagina te bevatten. 

Let op! Reizigers met een stempel van een bezoek aan Israël in hun paspoort, worden niet toegelaten op de Malediven.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon op de Malediven?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op vrijwel alle eilanden. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend, want deze kunnen hoog oplopen. Vandaag de dag bieden veel resorts uitstekende wifi faciliteiten.

Welke kleding neem ik mee naar de Malediven?
Op de Malediven heerst een heerlijk tropisch klimaat. Wij raden u daarom aan om zomerkleding van luchtige stoffen in te pakken. Vergeet niet om uw zonnebril, een insectenwerend middel, zonnebrandcrème met een hoge factor en een hoed of pet in te pakken! De bevolking van de Malediven is streng islamitisch. Topless of naakt zonnen is dan ook ten strengste verboden. Ook tijdschriften met enigszins aanstootgevend beeldmateriaal zijn absoluut niet toegestaan. Schoenen zult u tijdens uw vakantie op de Malediven niet of nauwelijks dragen. U zult merken dat u vaak op blote voeten loopt en anders zijn slippers of sandalen voldoende. Houdt u er rekening mee dat, afhankelijk van het resort waarin u verblijft, er in bepaalde restaurants kledingvoorschriften gelden. Informeer ernaar bij uw specialist.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en de Malediven?
In de Malediven is het 3 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor de Malediven?
De beste reisperiode voor de Malediven is van december tot en met april.

Feestdagen

Feestdagen op de Malediven in 2024

13 april t/m 12 mei Ramadan
1 mei: Dag van de Arbeid
6 mei t/m 4 juni: Ramadan
13 t/m 15 mei: Eid al-Fitr (Suikerfeest)
19 juli: Hajj Day (Arafa)
20 t/m 22 juli: Eid al-Adha (offerfeest)
26 juli: Onafhankelijkheidsdag
9 augustus: Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
8 oktober: Nationale dag
18 oktober: Mawlid al-Nabi (geboortedag van de profeet Mohammed) 
3 november: Dag van de Overwinning
11 november: Dag van de Republiek