Vliegen naar Malediven

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar de Malediven. Reist u af naar deze bestemming dan vliegt u er altijd via een van de grote Aziatische steden naartoe. Ook kunt u ervoor kiezen om vanaf Brussel of Dusseldorf naar de Malediven te vliegen. Emirates vertrekt zowel vanaf Amsterdam als Dusseldorf en vliegt via Dubai naar Male, de aanvlieghaven voor de Malediven. Ook is het mogelijk om vanaf Amsterdam, Amsterdam, Brussel of Dusseldorf met Etihad Airways naar Male te vliegen. U vliegt dan via Abu Dhabi.

Tours & Transfers in Malediven

Met Talisman reist u over het algemeen altijd op privébasis, maar er zijn enkele uitzonderingen. Reist u naar de Malediven, dan regelen wij voor u de transfer van Male naar het eiland waarop uw resort gelegen is. Deze transfer vindt altijd per speedboot of een klein watervliegtuig plaats. Deze transfer is niet privé. U deelt de boot of het vliegtuig met eventuele andere reizigers die naar dezelfde bestemming reizen. Wij reserveren voorafgaand aan de reis geen excursies. Eventuele activiteiten als sunset cruises of duikexcursies kunt u het beste ter plaatse bij het resort boeken. Bij sommige resorts zijn het gebruik van materialen voor ongemotoriseerde watersporten inbegrepen.

Klimaat in Malediven

Door de ligging van de Malediven, ter hoogte van de evenaar, heerst er een tropisch klimaat. Dit heeft tot gevolg dat het hier doorgaans warm en vochtig is. Door de tropische warmte en doordat 99,7% van de natie uit zee bestaat, is de luchtvochtigheid heel hoog: in de droge tijd 74% en in de natte tijd 81%. De gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 24 en de 34 graden. De altijd aanwezige lichte zeebries zorgt voor natuurlijke verkoeling. De zeewatertemperatuur varieert van 27 tot 29 graden. U kunt de Malediven het hele jaar door bezoeken, maar houdt u rekening met de moessonperiodes. Er zijn twee hoofdseizoenen die door passaatwinden worden bepaald. De noordoost moesson, iruvai genaamd, zorgt voor een droog seizoen. Deze duurt van november/december tot april. De wind komt uit noordoostelijke richting, waardoor er relatief droge lucht vanuit het Indiase subcontinent wordt aangevoerd. In de periode is het droog weer en schijnt de zon uitbundig. Een prima tijd om te reizen! Na de iruvai komt de hulhangu, de zuidwest moesson. Dit seizoen loopt van april tot november. De wind komt nu uit het zuidwesten en brengt met vocht verzadigde oceaanlucht mee. In deze periode komt de regen in korte, heftige buien naar beneden. Tussen deze tropische buiten door komen beslist periodes met zonneschijn voor, maar het zicht is niet zo helder als in het droge seizoen. Gemiddeld is er in deze periode per dag zon zes tot zeven uur zon om van de genieten. Net als hier zijn door de klimaatsverandering de seizoenen de laatste jaren steeds minder vast geworden, waardoor het weerbeeld kan schommelen. Zo is het mogelijk dat het in het natte seizoen prachtig weer is, en dat er in het droge seizoen ineens een bui valt.

Eten en drinken in Malediven

Met een afgelegen ligging in zee, ver van de bewoonde wereld, is het niet verwonderlijk dat er in de Malediven veel vis op het menu staat. Vis wordt op vele manieren geserveerd: gezouten, gedroogd, gekookt of gebakken. Ook kreeft is er populair. De lokale gerechten worden met rijst of roschi, gebakken brood, geserveerd. Over het algemeen zijn de gerechten vrij scherp door het veelvuldig gebruik van rode pepers. Naast complete maaltijden worden er in de Malediven ook veel snacks genuttigd. Populair zijn de gefrituurde met vlees en groenten gevulde deegenvelopjes of 'gulha', deegballetjes gevuld met vis. De volgende gerechten komen veel op de menukaart voor: Garudihiya (vissoep), Kukulhu Biriyani (kipgerecht), Maybaiy (paella), Kirukeyo (rijstepap), Gulaabu Jaamoo (deegballetjes met pijnboompitten in zoete siroop) en verse tropische vruchten. Naast gerechten uit de lokale keuken bieden veel resorts ook eetgelegenheden die gespecialiseerd zijn in verschillende wereldkeukens als de Franse of de Italiaanse keuken. Door de afgelegen ligging van de Malediven is het noodzakelijk om de meeste etenswaren en dranken te importeren. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen op de menukaarten behoorlijk hoog liggen.

Cultuur in Malediven

Er heerst op de Malediven een eigen cultuur, al zult u daar niet heel veel van merken tijdens uw verblijf op een van de exotische eilanden. Toerisme en het lokale leven worden hier namelijk strikt gescheiden gehouden. Desondanks is het interessant om u in de gewoonten en gebruiken van uw vakantiebestemming te verdiepen. Met honderden ongerepte, verlaten eilanden klinkt het u misschien vreemd in de oren dat de Malediven een van de meest dichtbevolkte bestemmingen ter wereld is. Het land heeft maar een kleine 400.000 inwoners die op een relatief kleine oppervlakte samenleven. De Maldivische bevolking bestaat uit een multiculturele mix van Afrikanen, Arabieren, Indiërs en Indonesiërs. Het land is in zijn geheel soennitisch islamitisch, wat een aantal gewoonten en gebruiken met zich meebrengt. Zo gaat men hier wat meer bedekt gekleed, is alcohol verboden en zijn de meeste winkels op het hoofdeiland op vrijdagen gesloten. Naast het islamitische geloof hecht de Maldivische bevolking, vooral de oudere generatie, veel waarde aan alternatieve bijgeloven en het bovennatuurlijke. Zo gelooft men in jinnis (zeegeesten), handlezen en zwarte magie.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hoeven voor een verblijf tot maximaal 30 dagen geen visum aan te vragen. Zodra u op de luchthaven arriveert, ontvangt u een stempel in uw paspoort. Dit visum is 30 dagen geldig. Uw paspoort dient na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

 Mocht u de Malediven combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Green Tax
Per 1 november 2015 geldt er een zogenaamde 'Green Tax' voor alle reizigers die op de Malediven verblijven. Deze tax bedraagt USD 6,- per persoon per dag, ook voor kinderen, en dient bij aankomst in het resort contant te worden afgerekend.

Gezondheid
Reist u af naar de tropen dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In de Malediven komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus en gele koorts. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis. Op een aantal eilanden binnen de Malediven bevinden zich artsenpraktijken (zoals Villa Sun, Bandos Island en Kuramathi). Desondanks adviseren we u om zelf een aantal EHBO spullen mee te nemen. Indien u medicijnen meeneemt die onder verdovende middelen vallen is het verstandig om een brief van de dokter mee te nemen. Stop uw medicijnen altijd in uw handbagage!

Geld
De munteenheid van de Malediven is de Maledivische rufiyaa (MVR). MVR 10 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €0,47. Op de eilanden betaalt u echter niet in rufiyaa, maar in USD. Over het algemeen is het plaatselijk wisselen van euro's tegen dollars en omgekeerd niet mogelijk. Om deze reden adviseren we u vooraf dollars aan te schaffen en deze mee te nemen, of gebruik te maken een creditcard, bij voorkeur een Visacard of Mastercard.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar in de Malediven wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor het kamerpersoneel kunt u circa USD 10 per week aanhouden, voor een bellboy circa USD 1 per koffer of tas en voor obers en barkeepers een bedrag van ongeveer USD 5 per week.

Kleding
Op de Malediven heerst een heerlijk tropisch klimaat. Wij raden u daarom aan om zomerkleding van luchtige stoffen in te pakken. Vergeet niet om uw zonnebril, een insectenwerend middel, zonnebrandcrème met een hoge factor en een hoed of pet in te pakken! De bevolking van de Malediven is streng islamitisch. Het is ten strengste verboden om naakt of topless te zonnen. Ook tijdschriften met enigszins aanstotend beeldmateriaal is absoluut niet toegestaan. Schoenen zult u tijdens uw vakantie op de Malediven niet of nauwelijks dragen. U zult merken dat u vaak op blote voeten loopt, en anders zijn slippers of sandalen voldoende. Houdt u er rekening mee dat, afhankelijk van het resort waarin u verblijft, er in bepaalde restaurants kledingvoorschriften gelden. Informeer ernaar bij uw specialist.

Fotografie
De exotische eilanden van de Malediven zijn met hun stralend witte stranden, weelderige vegetatie en azuurblauwe wateren bijzonder fotogeniek! Het nemen van foto's is hier geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Communicatie
Wilt u tijdens uw vakantie toegang hebben tot internet en gebruik maken van uw telefoon, dan kan dit op vrijwel alle eilanden. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en check goed wat de kosten zijn voor bellen vanuit het buitenland, want deze kunnen hoog oplopen. Wilt u gebruik maken van het internet, dan bieden de meeste resorts hier faciliteiten voor.

Elektriciteit
De spanning is in de Malediven net als in Nederland 220 volt. Hierdoor kunt u de Nederlandse stekkers op de meeste plaatsen gewoon gebruiken. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt voor de zekerheid natuurlijk zelf ook een reisstekker meenemen. Veiligheid De eilanden van de Malediven zijn heel veilig. Criminaliteit komt hier bijna niet voor. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).