Vliegen naar Maleisië

Reist u naar Maleisie, dan vliegt u vrijwel altijd eerst op de hoofdstad Kuala Lumpur aan, waar zich de grootste internationale luchthaven van het land bevindt. Afhankelijk van uw reisschema, kunt u vanaf Kuala Lumpur door middel van een binnenlandse vlucht naar andere bestemmingen binnen het land vliegen, ook naar de provincies Sabah en Sarawak op Maleisisch Borneo. KLM vliegt dagelijks vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Kuala Lumpur.

Tours & Transfers in Maleisië

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Maleisië, dan heeft u, op een enkele uitzondering na, op elke bestemming de beschikking over uw eigen privéchauffeur, die tevens uw gids is. U wordt vervoerd in een privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer bij die ene tempel rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Maleisië

Maleisië is een warme en vochtige bestemming. De temperatuur schommelt gedurende het hele jaar tussen de 20 en de 30 graden. Het klimaat wordt beheerst door de noordoost en de zuidwest moesson, die beurtelings het weer beïnvloeden. De noordoost moesson duurt van november tot april. De noordoostelijke winden zorgen tussen december en januari regelmatig voor overstromingen en zware regenval aan de oostkust, een gebied wat u in deze periode het beste kunt vermijden. De provincies Sabah en Sarawak op Maleisisch Borneo hebben gedurende deze periode eveneens hun meest natte seizoen. De zuidwest moesson duurt van mei tot oktober. De winden zorgen nu voor droger weer, maar de kans op regen blijft. De hoogte temperaturen worden in de loop van de middag bereikt, waarna ene flinke bui voor een koelere avond zorgt. De hoog gelegen gebieden zijn wat frisser.

Eten en drinken in Maleisië

De Maleisische samenleving is multicultureel, wat u ook zult terugzien in de keuken. De Maleisische keuken kent namelijk veel invloeden uit de Indiase, Indische, Chinese en westerse keuken. Gek genoeg vindt u in Maleisië sneller een Chinees of een Indiaas restaurant, dan een Maleisisch restaurant. Wilt u proeven van de echte Maleisische keuken dan kan dit bij de kraampjes langs de weg en op markten. Hier wordt vaak de specialiteit van Maleisië verkocht: pittige satay. Naast satay eet men veel gekruid vlees, viscurry's, kokosrijst, noedels, mie en gebakken sojabonen. Ook vindt u op de markten ontzettend veel soorten vers fruit, die vaak veel lekkerder smaken dan wij gewend zijn. Reist u af naar Borneo, dan zijn de gerechten wat authentieker en de ingrediënten heel anders. Zo staat hier bijvoorbeeld ook wild zwijn op het menu. Door het warme klimaat is het raadzaam om veel te drinken. Het kraanwater is in Maleisië niet drinkbaar, maar er zijn volop verzegelde flessen mineraalwater verkrijgbaar. Ook frisdrank, verse vruchtensappen en lokale dranken als kokosmelk, sojamelk zijn volop te krijgen. Bent u theeliefhebber, probeer dan eens een kopje in een Chinees theehuis, waar u thee (of koffie) geserveerd krijgt met veel melk.

Cultuur in Maleisië

Maleisie is een fascinerend land. Door de multiculturele samenleving is de bevolking erg gemengd, wat u terugziet in onder andere de religie, de keuken en de gewoonten en gebruiken. De nationale religie is de islam, die een groot aantal stromingen kent. Naast de van origine Maleisische bevolking leven er in Maleisie ook veel Chinezen, vaak aanhanger van het boeddhisme of het Chinese taoisme en hindoeistische Indiers. Een heel klein deel van de bevolking is christen. De veelzijdige cultuur zorgt ervoor dat er in Maleisie veel andere gewoonten en gebruiken zijn dan wij hier gewend zijn. Zoals op veel plekken in Azie is het gebruikelijk om bij een bezoek aan een heiligdom, bijvoorbeeld een tempel of moskee, deze blootsvoets te betreden en daarbij bedekt gekleed te gaan. Aan vrouwen wordt soms gevraagd een sjaal om het hoofd en de schouders te slaan. Ook in woningen, hoe klein deze ook zijn, is het gebruikelijk om schoenen en eventueel sokken uit te doen als u de woning binnengaat. Familie is erg belangrijk in Maleisie. Er is veel respect voor de ouderen uit het gezin, die vaak de beste plek hebben. Brengt u een bezoek aan een lokale familie, dan is het de gewoonte om de oudste persoon als eerste te groeten, wat met een handdruk kan volstaan. Overigens wordt iedereen met respect behandeld; het lijden van gezichtsverlies is de grootste angst van iedere Maleisier. In het openbaar kritiek uiten of iemand op zijn fouten wijze is daarom ook uit den boze. Zoals in veel Aziatische landen staat ook Maleisie diverse malen per jaar in het teken van allerlei festiviteiten. Ook hier is de mengelmoes van culturen weer duidelijk te zien. Zo wordt er Chinees Nieuwjaar gevierd, doen veel mensen mee met de Ramadan en vinden er een aantal keer per jaar hindoeistische feesten plaats, waaronder het vijf dagen durende Deepavali.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor Maleisie geen visum nodig als u hier korter dan drie maanden verblijft. Wel dient uw paspoort na terugkomst nog tenminste zes maanden geldig te zijn. Op de luchthaven van Kuala Lumpur ontvangt u een stempel in het paspoort en dient u een vingerafdruk te geven. Mocht u Maleisie combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Nuttige adressen
Ambassade van Maleisie, Nederland
Rustenburgweg 2 2517 KE - Den Haag
Tel: 070-3506506
Fax: 070-3506536
E-mail: malaysia@euronet.nl
Openingstijden: maandag t/m vrijdagen van 09.00 - 17.00 uur.

Ambassade van Maleisie, België
Tervuren Laan 414A B-1150 Brussel
Tel: +32-2-7760340
Fax: +32-2-7625049
E-mail: mwbrusel@euronet.be

Gezondheid
Reist u af naar de tropen dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Maleisie komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus en gele koorts. Reist u af naar Maleisisch Borneo, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden. Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn -0900-2025505-, het Havenziekenhuis in Rotterdam -0900-5034090- of de KLM Travel Clinic -0900-1091096-. Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis. Houdt u er rekening mee dat het in Maleisië niet is toegestaan om bij een zwangerschap van 24 weken of langer het land in te reizen.

Geld
De munteenheid van Maleisie is de ringgit -MYR-. MYR 10 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €2,30. U kunt op de luchthaven en bij de ATMs in de stad heel eenvoudig ringgits pinnen als uw bankpas is voorzien van het Maestro of Cirrus logo. Creditcards, met name Visacard en Mastercard, worden bij veel hotels en restaurants geaccepteerd. Verblijft u in meer afgelegen gebieden dan is het raadzaam om cash geld op zak te hebben. Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Maleisie wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! Voor een gids en chauffeur kunt u circa MYR 10 per dag aanhouden, voor kamermeisjes MYR 2 per dag en voor bellboys MYR 5 per koffie of tas. Het geven van fooien is ook gebruikelijk in restaurants. Als u na een diner in een restaurant de rekening krijgt ziet u dat hier vaak al 10% service charge in is opgenomen. Desondanks wordt een kleine extra fooi zeer gewaardeerd. Ook afdingen is heel gebruikelijk in Maleisie. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur! Afdingen is zeer gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. De vraagprijs ligt vaak op bijna het dubbele wat de verkoper er echt voor wil hebben. Wilt u gaan bieden, begin dan op ongeveer 1/3 van de vraagprijs. Na flink onderhandelen, vaak met gebruik van een rekenmachine waarop bedragen kunnen worden ingetoetst, komt u vaak op zo'n 60% van de vraagprijs uit.

Kleding
Maleisië is een warme bestemming. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn het prettigst om te dragen. Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een lokaal huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen; u bent immers in de tropen en daar altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Fotografie
Maleisië is met haar moderne stadsbeelden die scherp in contrast staan met kleine, lokale dorpjes, de mooiste tropische stranden en dichtbegroeide jungle bewoond door orang-oetans een heel fotogenieke bestemming. Het nemen van fotos is op de meeste plekken in Maleisie geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. Houdt u er rekening mee dat hiervoor een kleine vergoeding kan worden gevraagd.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op veel plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels ook uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Elektriciteit
De spanning is in Thailand net als in Nederland 220 volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor zogenaamde Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een reisstekker mee te nemen. Veiligheid Maleisie is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).