Door: Marieke, Levent en Temren
Wij zijn nu een paar dagen terug en zijn nog aan het nagenieten van een fantastische reis. Het was heerlijk en iedereen heeft er enorm van genoten.

Beste Annelies,

Net na kerst vlogen we met KLM naar Maleisië. Doordat Talisman voor ons economy plus had geboekt hadden we lekker ruime stoelen en zaten we heel comfortabel. Met de leuke films van het in-flight entertainment programma en de vriendelijke bemanning ging de vlucht eigenlijk vrij snel. In Kuala Lumpur werden we al opgewacht door de transferservice, die ons naar ons hotel bracht. Annelies van Talisman had ons het Westin hotel aangeraden en dat was een hele goede keuze. Dit is een modern en zeer luxueus hotel. Bovendien ligt het midden in het centrum van Kuala Lumpur.

We hebben de restaurants van dit hotel niet geprobeerd, maar wel elke ochtend het ontbijtbuffet. Ik moet zeggen dat ik nog nooit ergens zo'n goed en uitgebreid ontbijt ben tegengekomen. Dit was elke ochtend genieten.

De mooiste shopping mall van Kuala Lumpur, The Pavillion, ligt pal tegenover het hotel. Er zijn ruimschoots prachtige winkels van Dior, Gucci, Armani etc. Kies je voor de lokale winkels, waar ook mooie warenhuizen bij zitten, dan kan je wel veel goedkoper winkelen dan in Nederland en ook bijvoorbeeld de Levi's jeans zijn  hier de helft goedkoper. Onderin de Pavillion is een food court met veel restaurants. Meestal gingen we hier Japans eten: super lekker en helemaal niet duur.

Ook zit er een mooie bioscoop in de Pavillion. Qua films loopt het daar wel wat voor op Nederland en de prijzen zijn een stuk lager. We hebben daar dus een aantal nieuwe films gezien. De taxi's in Kuala Lumpur zijn erg goedkoop. Over het algemeen rijden ze met de meter aan, dus geen discussies achteraf over prijzen. Met de taxi zijn we zelf naar het Vogelpark gegaan, naar de Batu Caves en naar een Chinese tempel.

Na een paar dagen vlogen we naar Kota Kinabalu. Ook nu waren de pick-up en de transfer van het hotel naar het vliegveld en andersom weer prima geregeld. We logeerden in het Shangri La Tanjung Aru hotel, waar we zelf voor gekozen hadden. We wilden namelijk veel gaan snorkelen bij de eilandjes van het Abdul Rahman Park, en die bereik je met een boottochtje van 10 minuten vanaf de Marina van het hotel. Ook regelen ze daar de verhuur van vinnen en eventueel ander duik- en snorkelmateriaal. De staf verblijft ook op deze eilandjes en als Shangri La-gast krijg je meteen comfortabele ligstoelen aangewezen. Er is een speciale ruimte gereserveerd voor de Shangri La-gasten. Duiken is niet eens nodig: met snorkelen zie je al veel koraal, clownvisjes, roggen en allerlei tropische vissen. Echt prachtig. We hebben nog een uitgebreidere snorkeltocht gemaakt van ruim een uur, dan zie je ook black tip sharks (als je geluk hebt) en barracuda's.

Het personeel van Tanjung Aru is erg vriendelijk. De ligging is ook erg goed, aan zee, met zicht op de eilanden en een mooie tuin. Ook ligt dit hotel dichtbij de stad Kota Kinabalu. Alleen het eten in dit hotel is niet echt goed en zeker niet volgens de Shangri La-maatstaven. Ik moet er wel bij zeggen dat Talisman ons het andere Shangri La-hotel had aangeraden, Rasa Ria. Dit hebben wij niet gekozen, omdat daar geen snorkel- en duikmogelijkheden zijn zoals bij Tanjung Aru. We zijn wel een dagje naar Rasa Ria gegaan. Er rijdt een shuttle tussen deze twee hotels (deze moet je wel tijdig reserveren). Vanuit de tuin van Rasa Ria loop je zo het Orang Utan Sanctuary Center in. Ook dit hebben we vooraf gereserveerd gezien het beperkte aantal bezoekers per dag. Dit bezoek was echt de moeite waard. Er kwamen drie jonge orang-utans eten en spelen. We konden volop foto's maken en het was ontzettend leuk. Je zit daar wel gelijk in de jungle, dus we waren blij dat we goede insectenspray op hadden. Dat was echt wel nodig. Daarnaast was het er echt tropisch benauwd. Die dag konden we in Rasa Ria blijven om van de faciliteiten gebruik te maken. Het heeft een prachtig strand en een heerlijke warme zee.

Voor gezinnen met kleine kinderen is deze lagune ideaal; de zee blijft ook lang ondiep. Het water is er echter niet helder en niet te vergelijken met het kristalheldere water bij de koraaleilanden van het Abdul Rahman park. Ook ligt dit hotel echt ver van de stad. Je gaat niet even naar Kota Kinabalu om wat te shoppen of te eten. Vanuit Tanjung Aru deden we dat wel dagelijks. Het bezoekje aan de zondagse Gaya-markt was de moeite waard. Ook leuk is de Philippino market, voor de souvenirs. De lokale vismarkt moet je ook wel gezien hebben.

Kota Kinabalu zelf is een klein stadje, maar je kunt ook hier leuk shoppen, lekker koffie drinken bij de Starbucks en heerlijk seafood en Japans eten, tegen hele redelijke prijzen. We waren er wel in het  regenseizoen, maar in principe heb je hier niet zoveel last van. Elke ochtend begon de dag stralend, alleen in de loop van de middag betrok het en ging het regenen. De temperatuur bleef onverminderd hoog. Door de regen hebben we wel de spectaculaire zonsondergangen steeds gemist. Dat was wel jammer, maar dat is de consequentie als je in deze periode gaat.

Onze zoon van 18 was ook mee deze vakantie en heeft het ook ontzettend naar zijn zin gehad. Het is makkelijk dat in Maleisië iedereen goed Engels spreekt. Het is er veilig; hij kon ook makkelijk zelf op stap gaan en vond de winkels erg de moeite waard. Alle hotels hebben wifi. De uitbundige natuur, het snorkelen en het prachtige onderwaterleven hebben op hem ook een onuitwisbare indruk gemaakt.Ook voor kinderen, jong of ouder, is Maleisië dus een heel leuk vakantieland.

Na een paar dagen vlogen we weer naar Kuala Lumpur en verbleven we nog een paar dagen in het Westin. Hier hebben we onze laatste boodschappen gedaan, waarna we met een zeer tevreden gevoel naar huis zijn gevlogen. Bij thuiskomst had Talisman nog een hele leuke verrassing voor ons in petto. Kortom: een topvakantie.

Met vriendelijke groet,

Marieke, Levent en Temren

Items uit dit reisverslag