Door: Marieke, Levent en Temren
Wij zijn nu een paar dagen terug en zijn nog aan het nagenieten van een fantastische reis. Het was heerlijk en iedereen heeft er enorm van genoten.

Beste Annelies,

Hierbij dan eindelijk de beloofde referentie. Sorry dat het zo lang duurde. Na onze terugkomst zijn we weer volop aan het werk gegaan en kwam het er steeds niet van, maar we denken vaak terug aan de vakantie en hebben het er nog heel vaak over. In ieder geval krijg je nu wel een heel  uitgebreid verhaal, kijk maar wat je ervan wilt gebruiken. Onze volgende bestemming zal waarschijnlijk Canada worden. We vonden het dus leuk de nieuwsbrief hierover te ontvangen deze week. Kunnen jullie ons iets meer specificaties hierover sturen. Ik denk wel dat we pas in september zullen gaan, dus als het daar Indian summer is. Ik hoor altijd dat dit de beste periode is. Hierbij onze referentie over Maleisië.

Vakantie Maleisië
Net na kerst vertrokken we naar Maleisië. We vlogen met KLM, doordat Talisman voor ons economy plus had geboekt hadden we lekker ruime stoelen en zaten we heel comfortabel. Met de leuke films van het in-flight entertainment programma en de vriendelijke bemanning ging de vlucht eigenlijk vrij snel. In Kuala Lumpur werden we al opgewacht door de transfer service die ons naar ons hotel bracht. Annelies van Talisman had ons het Westin hotel aangeraden en dat was een hele goede keuze. Dit is een modern en zeer luxueus hotel bovendien ligt het midden in het centrum van Kuala Lumpur.

We hebben de restaurants van dit hotel niet geprobeerd maar wel elke ochtend het ontbijt buffet en ik moet zeggen dat ik nog nooit ergens zo'n goed en uitgebreid ontbijt ben tegengekomen. Dit was elke ochtend genieten.

De mooiste shoppingmall van Kuala Lumpur, The Pavillion ligt pal tegenover het hotel. Ook kan je nog naar een aantal andere shoppingmalls lopen maar Pavillion is verreweg de mooiste. Er zijn prachtige winkels van Dior, Gucci, Armani enz. deze zijn zeker niet goedkoper dan in Nederland maar wel ruimschoots aanwezig en leuk om te zien. Kies je voor de lokale winkels, waar ook mooie warenhuizen bij zitten dan kan je wel veel goedkoper winkelen dan in Nederland en ook bijvoorbeeld de Levi's jeans zijn de helft goedkoper. Onderin de Pavillion is een foodcourt met veel restaurants. Meestal gingen we hier Japans eten, superlekker en helemaal niet duur.

Ook zit er een mooie bioscoop in de Pavillion. Qua films loopt het daar wel wat voor op Nederland en de prijzen zijn een stuk lager. We hebben daar dus al een aantal nieuwe films gezien. De taxi's in Kuala Lumpur zijn erg goedkoop, over het algemeen rijden ze met de meter aan, dus geen discussies achteraf over prijzen. Met de taxi zijn we zelf naar het Vogelpark gegaan, naar de Batu Caves en een Chinese tempel. Na een paar dagen vlogen we naar Kota Kinabalu. Ook nu was de pick-up van ons hotel naar het vliegveld en  de transfer daar naar ons hotel weer prima geregeld. We logeerden in het Shangri La Tanjung Aru hotel. Hier hadden we zelf voor gekozen. We wilden nl. veel gaan snorkelen bij de eilandjes van het Abdul Rahman Park. Deze prachtige eilandjes bereik je met een boottochtje van 10 minuten, vanaf de Marina van het Tanjung Aru hotel. Ook regelen ze daar de verhuur van vinnen, en eventueel ander duik- en snorkelmateriaal. De staf verblijft ook op deze eilandjes en als Shangri La gast krijg je gelijk comfortabele ligstoelen aangewezen. Er is een speciale ruimte gereserveerd voor de Shangri La gasten. Duiken is niet eens nodig, met snorkelen hier zie je al veel koraal, clowns visjes, roggen en allerlei tropische vissen. Echt prachtig. We hebben nog een uitgebreidere snorkeltocht gemaakt van ruim een uur, dan zie je ook  black tip sharks (als je geluk hebt) en barracuda's.

Het personeel van dit hotel is erg vriendelijk. De ligging is ook erg goed, aan zee, met zicht op de eilanden en een mooie tuin. Ook ligt dit hotel dichtbij de stad Kota Kinabalu. Alleen het eten in dit hotel is niet echt goed en zeker niet volgens de Shangri La maatstaven. Ik moet er wel bij zeggen dat Talisman ons het andere Shangri La hotel had aangeraden, Rasa Ria, dit hebben wij niet gekozen omdat daar geen snorkel en duikmogelijkheden zijn zoals bij Tanjung Aru. We zijn wel een dagje naar Rasa Ria gegaan. Er rijdt een shuttle tussen deze 2 hotels (deze moet je wel tijdig reserveren). Vanuit de tuin van Rasa Ria loop je zo het Orang Utan sanctuary center in. Dit moesten we wel vooraf reserveren, gezien het aantal beperkte bezoekers per dag. Dit bezoek was echt de moeite waard. Er kwamen 3 jonge Orang Utans eten. Ze bleven na het eten nog lang spelen. We konden volop foto's maken. Het was ontzettend leuk. Je zit daar wel gelijk in de jungle. We waren blij dat we goede insecten repellent op hadden, dat was echt wel nodig en het was er echt tropisch benauwd. Die dag konden we in dit hotel blijven en van de faciliteiten gebruik maken. Het heeft een prachtig strand en een heerlijke warme zee.

Voor gezinnen met kleine kinderen is deze lagune ideaal, de zee blijft ook lang ondiep. Het water is er echter niet helder en niet te vergelijken met het kristalheldere water als bij de koraal eilanden van het Abdul Rahman park. Ook ligt dit hotel echt ver van de stad. Je gaan niet even naar KK om wat te shoppen of te eten. Vanuit ons Tanjung Aru hotel deden we dat wel dagelijks. Het bezoekje aan de zondagse Gaya markt was de moeite waard. Ook leuk zijn de Philippino market voor de souvenirs. De lokale vismarkt moet je ook wel gezien hebben. KK  zelf is een klein stadje maar je kunt ook hier leuk shoppen, lekker koffie drinken bij de Starbucks en heerlijk seafood en Japans eten, tegen hele redelijke prijzen.We waren er wel in het  regenseizoen. In principe heb je hier niet zoveel last van. Elke ochtend begon de dag stralend alleen in de loop van de middag betrok het dan en ging het regenen. De temperatuur blijft onverminderd hoog. Door de regen hebben we wel de spectaculaire zonsondergangen steeds gemist. Dat was wel jammer maar dat is de consequentie als je in deze periode gaat. Onze zoon van 18 was ook mee deze vakantie en heeft het ook ontzettend naar zijn zin gehad. Het is makkelijk dat in Maleisië iedereen goed Engels spreekt. Het is er veilig, hij kon ook makkelijk zelf op stap gaan en vond de winkels erg de moeite waard. Alle hotels hebben Wifi. De uitbundige natuur, het snorkelen en prachtige onderwater sealife hebben op hem ook een onuitwisbare indruk gemaakt. Ook voor kinderen, jong of ouder, is Maleisië een heel leuk vakantieland. Na een paar dagen volgen we weer naar KL en verbleven nog een paar dagen in het Westin. Onze laatste shopping gedaan en met een zeer tevreden gevoel naar huis gevlogen, waar bij thuiskomst Talisman nog een hele leuke verrassing voor ons in petto had. Kortom een top vakantie.

Met vriendelijke groet,

Marieke, Levent en Temren

Items uit dit reisverslag