Vliegen naar Marokko

Er gaan vanuit Nederland dagelijks diverse vluchten naar verschillende aanvlieghavens in Marokko. Welke luchtvaartmaatschappij voor u geschikt is, hangt af van uw reisroute en de luchthaven vanwaar u in Nederland wilt vertrekken. Talisman werkt voor de vluchten naar Marokko samen met Royal Air Maroc, maar ook met -low cost airlines- als Transavia. Zo kunt u vanaf Amsterdam met Royal Air Maroc direct naar Casablanca vliegen, vanwaar deze maatschappij doorvluchten naar plaatsen als Marrakech, Fez en Agadir aanbiedt. Transavia vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Marrakech, Casablanca en Agadir. Wilt u vanaf Eindhoven vertrekken, dan kunt u met Ryanair naar Marrakech en Fez vliegen.

Tours & Transfers in Marokko

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Marokko, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Marokko

In het grootste deel van Marokko heerst een landklimaat, met uitzondering van de kustgebieden, hier heerst een zeeklimaat. Het zuiden en zuidoosten van Marokko kennen milde winters en warme tot hete zomers. In juli en augustus kan de temperatuur overdag hoog oplopen (droge hitte), maar zijn de nachten heel koel. Met name in de woestijn zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht erg groot. In het noorden, in de bergachtige gebieden, is de kans op neerslag groter dan in de rest van het land. s Winters kan er in de bergen sneeuw vallen. Het voor- en najaar vormen de beste periode om Marokko te bezoeken. De temperaturen zijn dan aangenaam.

Eten en drinken in Marokko

Eten en drinken vormen een belangrijke rol bij de dagindeling van de Marokkanen. Ze houden van eten en voor elke gelegenheid, of dit nu iets feestelijks is als een geboorte of iets naars als een begrafenis, wordt er van alles op tafel gezet. De Marokkaanse keuken wordt wereldwijd geprezen! De meest bekende gerechten zijn onder andere de smakelijke tajines, die met lam of rundvlees worden bereid, couscous, gekruide kebabs, harira (bonensoep) en briouats (bladerdeegpakketjes met vis of vlees). Ook zoete lekkernijen, met ongekend grote hoeveelheden suiker en honing, horen thuis in de Marokkaanse keuken. Traditiegetrouw eten Marokkanen met hun handen. Met plat brood worden lekkernijen uit een schaal geschept. Wanneer men met meerdere mensen van één gerecht eet en dit met de hand uit de schaal pakt, is het gebruikelijk hiervoor de rechterhand te gebruiken. In de steden vindt u volop restaurants. Deze variëren van eenvoudige straattentjes tot restaurants met de Franse, Italiaanse en Chinese keuken. Marokkanen eten veel vlees. Bent u vegetariër, houdt u er dan rekening mee dat de keuze aan vegetarische gerechten in traditionele restaurants vaak niet zo groot is. De nationale drank van Marokko is muntthee. Deze bestaat uit groene Chinese thee geserveerd met verse munt en heel veel suiker! Ook koffie, verse vruchtensappen en de nationale frisdrank, citroensap met water en suiker, worden vrijwel overal geschonken. Alcohol is in Marokko niet overal verkrijgbaar. In de steden wordt alcohol uitsluitend in de grotere hotels en betere restaurant verkocht. In de kustplaatsen vindt u echter wel een aantal bars waar alcohol geschonken kan worden. De kans op het last krijgen van de darmen is in Marokko misschien wat groter dan in andere landen. Het is daarom belangrijk dat u goed let op wat u eet. Kies restaurants waar het druk is, want daar is het eten goed! Drink daarbij voldoende en was de handen regelmatig. Op een warme bestemming is het belangrijk om veel te drinken. Wij raden u echter aan om geen leidingwater te drinken, maar uitsluitend mineraalwater uit verzegelde flessen, die overigens bijna overal verkrijgbaar zijn.

Cultuur in Marokko

Marokko is een fascinerende bestemming. Niet alleen vanwege het veelzijdige landschap en het heerlijke eten, maar ook vanwege de bijzondere gewoonten en gebruiken. Het is niet alleen leuk om meer te leren over de cultuur in Marokko, maar ook heel respectvol om u naar de gewoonten en gebruiken aan te passen. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is het grote verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben een ondergeschikte rol in het gezin. Mannen werken en gaan uit, vrouwen blijven over het algemeen in en rond het huis en dienen zich bedekt te kleden. Blote schouders en blote knieën worden door veel Marokkanen als aanstootgevend beschouwd en om starende blikken te voorkomen kunt u het beste deze lichaamsdelen bedekken. Dit geldt overigens voor zowel mannen als vrouwen. Familie is in Marokko heel belangrijk. Vooral de ouders en grootouders hebben in het gezin een belangrijke rol. Daarbij zijn de Marokkanen ook bijzonder gastvrij tegenover vreemden. 'Marhaba', het Marokkaanse woord voor welkom, zult u vaak horen! In onze ogen zijn de Marokkanen misschien wat opdringerig als ze u uitnodigen voor het eten, maar ze menen het oprecht!

Marokko is een overwegend islamitisch land. Overal in het land staan moskeëen die al voor dag en dauw, zo rond half vijf 's morgens, hun speakers aanzetten om de bevolking op te roepen tot het gebed. Houdt u er rekening mee dat het oproepen een flink kabaal met zich meebrengt, wat lichte slapers wellicht wat vroeger uit hun slaap kunnen halen. Gedurende het jaar worden er in Marokko diverse festivals en feestelijkheden gevierd. Er zijn feestdagen, maar ook festivals die meerdere dagen duren. Erg belangrijke feesten zijn Aid el Khebir, het Offerfeest, het Islamitisch Nieuwjaar en het Suikerfeest, dat na afloop van de Ramadan plaatsvindt. Ramadan Marokko is een overwegend islamitisch land. Elk jaar vindt hier de Ramadan plaats, de vastenmaand waarin een maand lang overdag niet gegeten en gedronken mag worden. De Ramadan heeft voor ook voor westerlingen gevolgen. Het is heel respectvol om u een beetje aan te passen en tijdens de Ramadan overdag niet in het openbaar te eten of te drinken. Overdag is het dan ook vrij rustig, maar zodra de zon ondergaat komen de straten weer tot leven, want er mag weer gegeten worden. De stemming is uitgelaten, vooral in de buurt van moskeeën. Naast eten zijn er nog een paar andere zaken om rekening mee te houden. Tijdens de Ramadan hebben winkels, restaurants, banken en bezienswaardigheden vaak aangepaste openingstijden. Daarnaast is het, zodra de zon is ondergegaan, erg druk in de steden en kan het lastig zijn om een taxi te krijgen.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben naast een paspoort, dat na vertrek uit Marokko nog tenminste drie maanden geldig dient te zijn, geen visum nodig. Mocht u Marokko combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Nuttige adressen
Ambassade van het Koninkrijk Marokko
Oranjestraat 9 2514 JB 's-Gravenhage
Tel. +31 (0) 70 3602203
Fax. +31 (0) 70 3562829

Marokkaans Consulaat Generaal
Vondelstraat 65-67 1054 GK Amsterdam
Tel. +31 (0) 20 6181616 / +31 (0) 20 6181786 / +31 (0) 20 6182367
Fax. +31 (0) 20 6832540

Gezondheid
Reist u af naar een ver land dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Marokko komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, bijvoorbeeld tegen buiktyfus.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Valuta
De munteenheid van Marokko is de dirham. 100 dirham is, afhankelijk van de koers, ongeveer €8,90. Deze valuta is in Nederland niet verkrijgbaar. Wel kunt u bij aankomst op de luchthaven uw euro's omwisselen voor dirhams. In de grotere steden zijn eveneens wisselkantoren tegen en punten waar u met uw pinpas, voorzien van het Maestro of Cirrus logo, geld kunt pinnen. De meeste restaurants in de stad accepteren ook creditcards.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Marokko wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is natuurlijk geheel vrijblijvend, maar gebruikelijk is 100 dirham per dag voor uw gids en 50 dirham per dag voor de chauffeur. Natuurlijk alleen als u tevreden bent over de geleverde diensten. In restaurants en hotels is het gebruikelijk een fooi van circa 10% van de rekening achter te laten.


Ook afdingen is heel gebruikelijk in Marokko. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur. Afdingen is gebruikelijk in soukhs. Schrikt u niet van de eerste vraagprijs, want na flink onderhandelen kunt u vaak op ongeveer de helft uitkomen!

Kleding
Marokko is een overwegend warme bestemming. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn het prettigst om te dragen. Houdt u er rekening mee dat er in Marokko vrij strikte kledingvoorschriften gelden. Korte broeken, korte rokjes of tops zonder mouwen worden door de inwoners niet gedragen en ook van toeristen wordt verwacht dat zij hun kledingkeuze enigszins aanpassen. Lange -linnen- broeken of een jurk of rok tot over de knieën en een overhemd, blouse of T-shirt met mouwen zijn zeer geschikt. Mocht u na een reis door Marokko een strandverlenging aan zee hebben bijgeboekt, bijvoorbeeld in Agadir, dan gelden er minder strikte kledingvoorschriften. Wij raden u aan om als vrouw zijnde wel altijd een sjaal bij de hand te hebben om eventueel om u heen te slaan. Reist u af naar de bergen dan kan het, vooral in de avonden, flink afkoelen. Warmere kleding als een fleecetrui of een windjack is dan aan te raden. In de winter ligt in de bergen zelfs sneeuw! Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken.

Fotografie
Marokko is met haar kleurrijke steden, zandduinen, bijzondere bouwwerken, gebergte en prachtige stranden en heel fotogeniek land! Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Houdt u er echter wel rekening mee dat niet alle leden van de bevolking het prettig vinden om op de foto te gaan. Wilt u een persoon op de foto nemen, vraag dan vooraf altijd toestemming!

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op een aantal plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In het land bevinden zich op diverse plekken ook 'teleboutiques', waar u tegen betaling kunt bellen. Wilt u gebruik maken van het internet, dan bieden veel hotels en restaurants wifi. Houdt u er rekening mee dat de verbinding soms slecht of heel traag is.

Elektriciteit
De spanning is in Marokko net als in Nederland 220 volt. U hoeft geen adapter mee te nemen, want de Nederlandse stekkers passen hier gewoon in het stopcontact. Veiligheid Marokko is een veilig land om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).