Praktische informatie Mauritius A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Mauritius.

Afdingen
Afdingen is niet heel gebruikelijk op Mauritius. Op toeristische markten kunt u afdingen, echter raden wij u aan hier niet zelf mee te beginnen. Vindt u de prijs te hoog? Loop dan weg, mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs. In winkels gelden vaste prijzen, hier kunt u niet afdingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater op Mauritius is drinkbaar, echter is het drinken van mineraalwater uit flessen het veiligst. Verzegelde flessen water zijn overal verkrijgbaar.

Elektriciteit
De spanning op Mauritius is 230 volt. De stopcontacten zijn over het algemeen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt op Mauritius wel erg gewaardeerd. Het vormt voor gidsen, chauffeurs en andere mensen die werkzaam zijn in het toerisme een welkome toevoeging aan de inkomsten. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u baseren op uw enthousiasme over de geleverde diensten. Ook de inspanningen van bell boys en kamermeisjes kunt u belonen met een fooi. In restaurants kunt u als fooi ongeveer 10% van de rekening aanhouden. In sommige restaurants is de 10% service charge al in de rekening opgenomen.

Fotografie
Mauritius is erg fotogeniek. Met de gele stranden, turquoise zee, blauwe lucht en witte wolken geeft een polarisatiefilter prachtige foto's.
Fotografie artikelen zijn op Mauritius gewoon verkrijgbaar, echter in verband met de prijs raden wij u aan zelf voldoende fotografiemateriaal mee te nemen. U kunt hierbij denken aan meerdere geheugenkaartjes, extern geheugen, extra camerabatterijen en/of oplader.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat een vaccinatie tegen gele koorts verplicht is. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest zijn in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet, kunnen aanvullende vaccinaties geadviseerd worden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig zowel luchtige als warme kleding mee te nemen. In de meeste exclusieve resorts is smart casual kleding aan te bevelen voor tijdens het diner. Wanneer u religieuze gebouwen bezoekt, is bedekkende kleding vereist. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Daarnaast dient u uw schoenen uit te doen.

Reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort is voor Mauritius vereist. Voor een verblijf tot maximaal 90 dagen, hoeft u geen visum aan te vragen. Wel dient uw paspoort bij terugkomst nog minstens zes maanden geldig te zijn en moet u minimaal één lege visumpagina in uw paspoort hebben.

Valuta
De munteenheid op Mauritius is de Mauritiaanse Roepie (MUR). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Bij aankomst op de luchthaven kunt u pinnen. Tevens kunt u uw geld omwisselen bij banken verspreid over het land of in uw hotel. De belangrijkste creditcards worden geaccepteerd door banken en hotels.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Mauritius is een veilig land om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon op Mauritius?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Mauritius?
Overdag is het meestal aangenaam warm. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn dan het prettigst om te dragen. Voor de avonden of een bezoek aan de hoger gelegen gebieden is het raadzaam een trui of jas mee te nemen. Op Mauritius kan het waaien en regenen. In de meeste exclusieve resorts is smart casual kleding aan te bevelen voor tijdens het diner. Wanneer u religieuze gebouwen bezoekt, is bedekkende kleding vereist. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Daarnaast dient u uw schoenen uit te doen.

Ik wil graag iets uit Mauritius meenemen als aandenken. Waar kan ik aan denken?
Op Mauritius wordt sinds 1892 thee verbouwd. De grootste producent van thee is Bois Chéri. Zij verkopen verschillende smaken, waaronder vanillethee. Het is mogelijk de fabriek en plantage te bezoeken. Naast thee is Mauritius ook bekend om zijn modelboten. Historische schepen worden (in opdracht) op schaal nagebouwd. Houdt u meer van muziek, dan is een Ravane een leuk aandenken. Dit is een traditioneel muziekinstrument, dat lijkt op een tamboerijn maar iets groter is.

Hebben jullie suggesties voor uitstapjes op Mauritius?
De hoofdstad Port Louis en het kustplaatsje Grand Baie zijn zeker een bezoek waard. Ook interessant zijn de botanische tuinen Pamplemousses Gardens en Black River Gorges National Park.

Hebben jullie boekentips voor Mauritius?
Wilt u alvast in de sfeer komen voor uw reis naar Mauritius, of wilt u gewoon een goed boek lezen, dan raden wij u de volgende boeken aan:

- The Dodo and Mauritius Island: Imaginary Encounters - Harri Kallio
- The Dive Sites of Mauritius - Alan Mountain
- Culture Shock!: Mauritius - Roseline Lum

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Mauritius?
In Mauritius is het 2 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Mauritius?
De beste reisperiode voor Mauritius is van mei tot en met november. In juli en augustus is het winter en kan het wat kouder zijn. In de maanden december t/m maart regent het meer en kan er af en toe een tropische storm voorbij komen. Zoals overal ter wereld is ook in Mauritius het klimaat aan veranderingen onderhevig. Deze informatie is dan ook bedoeld als richtlijn, wij kunnen geen garanties geven.

Feestdagen

Feestdagen op Mauritius in 2023
Door de vele culturele en religieuze groepen kent Mauritius veel feestdagen. De Hindoe-festivals zijn het grootst en het meest kleurrijk.

22 januari: Chinees Nieuwjaar
1 februari: Abolition of Slavery (viering afschaffing van de slavernij)
4 februari: Thaipoosam Cavadee
18 februari: Maha Shivaratri (hindoeïstisch feest ter ere van Shiva) 
8 maart: Holi-Phagwa
12 maart: Onafhankelijkheidsdag 
13 maart: Commonwealth Day
22 maart: Hindoe Nieuwjaar 
21 en 22 april: Eid al-Fitr (Suikerfeest)
1 mei: Dag van de Arbeid 
5 mei: Internationale Dag van de Lusofonie 
15 augustus: Assumption of the Blessed Virgin Mary (Maria Tenhemelopneming) 
6 en 7 september: Janmashtami (Krishna Janmashtami)
20 september: Ganesh Chaturthi (hindoeïstische feestdag ter ere van de god Ganesha) 
24 oktober: Dashera (Vijayadashami)
12 november: Divali (hindoeïstisch feest van het licht)
1 november: Allerheiligen
2 november: First Labourers’ Day