Vliegen naar Mauritius

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Mauritius. Reist u af naar deze bestemming, dan vliegt u altijd via een grote stad als Parijs of Dubai. Bij Talisman maken we graag gebruik van Emirates. Hiermee vliegt u via Dubai naar Mauritius. Ook Air Mauritius vliegt, in combinatie met een vlucht die door Air France wordt uitgevoerd, naar het eiland. U maakt dan een tussenstop in Parijs (Charles de Gaule).

Tours & Transfers in Mauritius

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Reist u naar Mauritius, dan heeft u voor uw transfer van en naar uw hotel de beschikking over een luxe privé-auto met uw eigen chauffeur.

Klimaat in Mauritius

Mauritius is het gehele jaar door goed te bereizen. Er heerst een aangenaam klimaat en er zijn geen extreme temperatuursverschillen tussen de zomer en de winter. De temperatuur van de zee varieert tussen de 22 en 27ºC. In de zomer, van november tot en met mei, schommelt de dagtemperatuur tussen de 25 en de 35ºC. In de winter, van juni tot en met oktober, ligt de temperatuur rond de 20 tot 25ºC. Van januari tot april is het hoogseizoen, ook al valt in deze periode de meeste regen. Het regent echter niet constant, maar er valt af en toe een buitje. De temperatuur is aangenaam. In de periode van februari tot en met maart vormt zich eens in de paar jaar een cycloon op de Indische Oceaan. Soms wordt de weerssituatie op Mauritius hierdoor beïnvloed, maar een cycloon komt op het eiland zelf maar zelden voor. In mei begint het laagseizoen, dat tot en met september duurt. De temperatuur is koel en het weer overwegend droog. In deze periode wordt, zo rond augustus, de rietsuiker geoogst. De periode van oktober tot en met december is de allerbeste periode om naar Mauritius te reizen. Het weer is erg aangenaam en het is tevens een goed seizoen om te duiken.

Eten en drinken in Mauritius

Op culinair gebied is Mauritius al net zo veelzijdig als op cultureel gebied. Ook in de keuken ziet u de mengeling van verschillende culturen weer terug. De Franse, Indiase en Creoolse keuken hebben de sterkste invloed op de Mauritiaanse gerechten. De basis van de creoolse keuken is rougaille, een saus van tomaten, uien, knoflook, chili en gember. Op de menukaart vindt u curry's met rijst en naanbrood, maar ook veel pittige groenten, vis en schaal- en schelpdieren. Ook vers fruit van allerlei exotische soorten als de mango, lychee, watermeloen en ananas, wordt in veel gerechten verwerkt. Als tussendoortjes worden vaak typisch Indiase snacks als samosas gegeten. Een typisch Mauritiaanse drank is rum, die van de plaatselijke rietsuiker wordt gemaakt. Daarnaast drinkt men veel koffie, die op (zijn creools) wordt geserveerd met vanillearoma. Hoewel het leidingwater op Mauritius drinkbaar is, raden wij u vanwege de smaak en de veiligheid aan om uitsluitend water uit verzegelde flesjes te drinken. Deze zijn overal verkrijgbaar.

Cultuur in Mauritius

Mauritius is een fascinerende bestemming. Het land is een smeltkroes van culturen. Dit ziet u niet alleen terug in de bevolking en het eten, maar ook in de gewoonten en gebruiken. Doordat het eiland midden in de Indische Oceaan ligt en zich dus letterlijk tussen Afrika en Azie bevindt, ziet u veel kenmerken uit deze werelddelen. Maar ook invloeden van de Nederlandse en Franse koloniale periode zijn goed merkbaar. De Mauritiaanse bevolking bestaat hoofdzakelijk uit Indiers, Chinezen en creolen. Anders dan in sommige andere delen van de wereld, leven al deze gemeenschappen hier heel gemoedelijk samen. Met Frans en Engels kunt u hier heel goed uit te voeten, al wordt er ook creools gesproken.

 Hoewel het christendom op het eiland al langer bekend is, is het Hindoeisme de belangrijkste religie. Verkent u het eiland dan zult u op verschillende plekken hindoeistische tempels tegen komen. Wilt u hieraan een bezoek brengen, dan dient u rekening te houden met de kledingvoorschriften. Zo is het gebruikelijk om tijdens een bezoek aan een tempel uw knieën en schouders te bedekken en uw schoenen uit te doen. De mengelmoes van verschillende culturen is eveneens terug te zien in de festivals die elk jaar weer op het eiland terugkeren. Zo wordt hier het Indiase Holi festival uitbundig gevierd, viert men Chinees Nieuwjaar en wordt de Ramadan door moslims elk jaar afgesloten tijdens het Id-el-Fitr feest.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Mozambique naast een paspoort, dat na terugkomst nog tenminste zes maanden geldig dient te zijn, een visum nodig. U kunt dit visum laten regelen door een visumburo. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van 5,00 euro per persoon.

Reizen met kinderen
Wanneer u reist via Zuid-Afrika of uw reis combineert met Zuid-Afrika dan gelden er belangrijke regels wat betreft het reizen met kinderen. Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vanaf 1 oktober 2014 een nieuwe plicht ingesteld voor reizende ouders met minderjarige kinderen (kinderen tot 18 jaar) om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kind(eren). Volgens de immigratiewet moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van beide ouders staan vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte. Wanneer u met kinderen reist, treft u meer informatie bijgevoegd. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid voor kinderen te verhogen en gaat in op 1 oktober 2014. Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen. Tot eind september mogen gezinnen met minderjarige kinderen nog zonder origineel geboorteakte reizen. Dit betekent dat de gezinnen die nog geen maatregelen hebben getroffen met betrekking tot de wetsherzieningen van 2007 en 2011 en de nieuwe immigratieregulaties nog de mogelijkheid krijgen om op vakantie te gaan met hun kinderen.

Nuttige adressen
Ambassade van de Republiek Mozambique in België
Boulevard Saint Michel 97 B-1040 Brussel België
Telefoon: +32-2-7362564/0096
Fax: +32-2-7356207
Openingstijden maandag - vrijdag 09:30 - 13:00 en 14:00 - 17:00

Gezondheid
Reist u af naar Afrika dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Mozambique komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat vaccinaties tegen gele koorts en een choleraverklaring (stempel) verplicht zijn. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatie-boekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest in) een gebied waar gele koorts voorkomt of één van de volgende landen met een laag risico op gele koorts (Sao Tome en Principe, Somalië en Tanzania). Zorg daarom dat u het vaccinatie-boekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Mozambique is de nieuwe metical (MZN). MZN100 is, afhankelijk van de koers, ongeveer 2,36 euro. Op de luchthaven kunt u pinnen. Creditcards worden niet overal geaccepteerd, om die reden adviseren wij om recent uitgegeven Amerikaanse dollars in kleine coupures mee te nemen.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt wel erg gewaardeerd. Het vormt voor gidsen, chauffeurs en andere mensen die werkzaam zijn in het toerisme een welkome toevoeging aan de inkomsten. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u baseren op uw enthousiasme over de geleverde diensten. Ook bellboys, kamermeisjes en in restaurants kunt u de inspanningen belonen met een fooi. In restaurants kunt u als tip ongeveer 10% van de rekening aanhouden.

Afdingen is alleen gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels.

Kleding
Op Mozambique heerst een aangenaam klimaat. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn dan het prettigst om te dragen. Hoewel het in de zomer 's avonds en 's nachts maar nauwelijks afkoelt, raden we u aan om, zeker wanneer u buiten deze maanden reist, ook een trui of een vest mee te nemen.

Fotografie
Mozambique is met haar exotische eilanden met parelwitte stranden en schitterende natuur een hele fotogenieke bestemming! Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op een aantal plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er in de grotere plaatsen internetcafés. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges op de eilanden niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een netwerk en internet.

Elektriciteit
De spanning is in Mozambique 220/240 volt. De meest voorkomende stekker is de Engelse 'driepoot'. U kunt uw Nederlandse stekkers niet gebruiken. Om deze reden raden we u aan om een universele reisstekker mee op reis te nemen.

Veiligheid
Mozambique is veilig om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).