Vliegen naar Mexico

U kunt vanuit Amsterdam dagelijks rechtstreeks met KLM naar Mexico City vliegen. Uiteraard kunnen ook de binnenlandse vluchten door Talisman worden verzorgd. Voor deze vluchten maken wij gebruik van de lokale luchtvaartmaatschappij Aero Mexico.

Tours & Transfers in Mexico

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis naar Mexico, dan heeft u voor de transfers van en naar uw accommodatie de beschikking over een eigen privéchauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning. Excursies ter plaatse worden eveneens op privébasis uitgevoerd. U heeft dan niet alleen de beschikking over uw eigen auto met chauffeur, maar ook over een privégids. Het grootste voordeel van een privégids is dat u hem of haar niet hoeft te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en haar bezienswaardigheden. Nog een voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer op de markt rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Mexico

Mexico heeft een tropisch klimaat met grofweg twee seizoenen: een droge periode en een natte periode. In de periode van november tot en met mei heeft u de meeste kans op droog en zonnig weer. In de maanden juni tot en met oktober is de luchtvochtigheid hoger en voelt het warmer aan. Juli en augustus zijn de warmste maanden. Deze periode wordt gezien als het natte seizoen, omdat er zo nu en dan een tropische bui kan vallen. De temperatuur is vrij constant en afhankelijk van de hoogteverschillen. Aan de kustgebieden is het weer over het algemeen aangenaam. De temperatuur ligt tussen de 26 en 30 ºC. In de avond kan het iets afkoelen. In de binnenlanden en hoger gelegen gebieden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 16 en 28 ºC. In de periode van augustus tot en met begin november heerst het orkaanseizoen. De kans op een orkaan is het grootst aan de kust van Yucatan. Eenmaal landinwaarts neemt een orkaan doorgaans snel in kracht af. Ook al is een orkaan ver weg, dan kan deze alsnog harde windstoten en regen veroorzaken.

Eten en drinken in Mexico

De basis van de gevarieerde Mexicaanse keuken wordt gevormd door mais en bonen. Mais wordt veelal verwerkt tot tortilla's die worden gevuld met vlees, groenten, bonen, zoete aardappelen, kaas en saus. U kunt deze gerechten zo pittig maken als u wilt, want in elk restaurant staat er wel een flesje tabasco op tafel. Let u tijdens uw reis goed op wat u eet en waar u eet. Eet geen gedeeltelijk gekookte groenten, vlees of schelp- en schaaldieren en eet fruit uitsluitend als deze ontdaan is van de schil. De meest populaire lokale dranken zijn gin, rum en tequila. Daarnaast wordt hier uitstekend bier geschonken, waaronder Sol en het bekende merk Corona. Mexico's koffielikeur Kahlua is wereldberoemd! Wij adviseren u geen water uit de kraan te drinken. Drink uitsluitend water uit goed verzegelde flessen. Vermijd ijsklontjes in dranken en niet gekookte melk of producten die daarmee bereid zijn, zoals ijs.

Cultuur in Mexico

Niet alleen het prachtige natuurschoon, ook de overheerlijke keuken en bijzondere werelderfgoederen als de piramides sieren een land als Mexico enorm. De vriendelijke bevolking draagt bij aan een fantastische reiservaring door dit bijzondere land. Mexicanen zijn vriendelijk en ontzettend beleefd. U hoeft dan ook niet vreemd op te kijken wanneer u begroet wordt met de vraag hoe het met u gaat, soms gevolgd door een gesprek. Er heerst echter wel een machocultuur onder de mannen, iets waar u als vrouw rekening mee dient te houden. De Mexicaanse mannen kunnen soms opdringerig overkomen. De beste manier om dit te voorkomen is door niet te bloot gekleed te gaan en oogcontact te vermijden.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Mexico geen visum nodig voor een verblijf korter dan 180 dagen. Wel dient uw paspoort na terugkomst nog zes maanden geldig te zijn en dient u minimaal een lege visumpagina te hebben. Daarnaast dient u in het bezit te zijn van een retourticket en een document voor de eerstvolgende bestemming. Bij aankomst ontvangt u een toeristenvisum. Bij vertrek dient u dit document weer te overhandigen. Verliest u dit document, dan kan hier een bedrag voor in rekening worden gebracht. Mocht u Mexico combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Nuttige adressen
Ambassade Mexico in Nederland
Nassauplein 28
2585 EC 's-Gravenhage  
Tel: +31703602900
Fax: +31703617688
Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 09.00-13.00 uur

Ambassade Mexico in België 
Avenida Franklin Roosevelt 94 CP
B-1050 Brussel België
Tel: +3226290777
Fax: +3226440819
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00-13.00 uur en van 15.00-18.00 uur

Nederlandse Ambassade in Mexico
Av. Vasco de Quiroga 3000 Piso 7 Edificio Calakmul Colonia Santa Fe 01210 Mexico D.F.
Tel: +525511056550
Fax: +525552588138
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.30-12.30 uur

Gezondheid
Reist u af naar een Mexico dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, hepatitis B en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Mexico is de Mexicaanse Peso (MXN). MXN 10 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €0,55 waard. Er zijn bankbiljetten van 500, 200, 100, 50, 20 en 10 pesos. De munten zijn er in 10, 5, 2 en 1 peso en in 50, 20, 10 en 5 centavos. Buitenlandse valuta -bankbiljetten en travellercheques- kunnen worden ingewisseld worden bij grote banken of wisselkantoren -zogeheten Casas de Cambio-. In de meeste steden in Mexico kunt u pinnen bij de ATM's. Credit Cards, zoals Visa en Mastercard, worden ook geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat in afgelegen gebieden geen ATM voorhanden is. Zorg dat u in dit geval wat extra geld of dollars bij u heeft. In hotels kunt u vaak met creditcard betalen en ook in steeds meer winkels wordt dit betaalmiddel geaccepteerd.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Mexico wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u laten afhangen van uw mate van tevredenheid over de geleverde diensten. In restaurants kunt u als fooi ongeveer 10% van de rekening aanhouden.

Afdingen is gebruikelijk op markten. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur.

Kleding
Mexico is een overwegend warme bestemming. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn het prettigst om te dragen. Voor eventuele koelere avonden kunt u een vest of blouse met lange mouwen inpakken. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen.

Fotografie
Het kleurrijke Mexico is een zeer fotogenieke bestemming! Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. De Indiaanse bevolking stelt het doorgaans niet op prijs gefotografeerd te worden. Het is verboden foto's te maken van militaire objecten, regeringsgebouwen, grensovergangen en luchthavens.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Mexico op veel plaatsen. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk en wat de kosten zijn. In de grotere plaatsen is het telefonienetwerk prima en kunt u ook gebruik maken van telefoons in postkantoren en telefooncellen, waarvoor u telefoonkaarten kunt kopen. Wilt u gebruik maken van internet, dan zijn er in de steden voldoende internetcafés en ook veel accommodaties bieden wifi.

Elektriciteit
De spanning in Mexico is 110 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet overal gebruiken. Om deze reden raden we u aan een universele reisstekker mee te nemen.

Veiligheid
Veel reizigers (en achterblijvers!) maken zich van tevoren vaak zorgen over de veiligheid. Mexico komt vaak negatief in het nieuws en dat heeft het land geen goede reputatie bezorgd. Toch is Mexico over het algemeen een veilig land om doorheen te reizen. Enige waarschuwingen zijn echter op hun plaats. Een gebied dat u absoluut nooit moet bezoeken is de grensstreek met de VS. Deze regio is zonder meer gevaarlijk. Talisman regelt in dit gebied dan ook geen reizen. Verder heeft Mexico Stad z'n typische grotestadsproblematiek, maar wanneer u in gezelschap van een Engelssprekende privégids met Talisman op pad gaat, uw gezond verstand gebruikt, taxis altijd laat regelen door uw hotel, door een luxe restaurant of bij een officiele taxistandplaats, dan kan er weinig misgaan. Laat luxe artikelen zoals dure horloges of juwelen bij voorkeur thuis. Houdt nooit teveel cash geld op zak. Yucatan, Oaxaca en Centraal-Mexico (Taxco, Morelia, Zacatecas, Guanajuato, etc.) zijn veilige gebieden om doorheen te reizen. Chiapas was in het verleden een onrustige streek maar in het laatste decennium is de veiligheidssituatie enorm verbeterd. Weest u niettemin waakzaam wanneer u bijvoorbeeld gaat zwemmen bij de watervallen van Agua Azul (diefstal is hier echt een probleem). Ook wanneer u ergens in Mexico drukke markten of busstations bezoekt, of langdurig verblijft op toeristische plekken in Mexico Stad, dient u extra waakzaam te zijn en goed op uw spullen te letten. Afgezien hiervan is Mexico een heel prettig land om doorheen te reizen. Het is zeker niet nodig om overdreven bezorgd te zijn. De receptie van elk hotel kan u overigens het beste informeren over de meest actuele gegevens met betrekking tot veiligheid.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).