Door: Dhr. Keustermans
Als je in het weekend in Oaxaca bent, ga dan zeker ook eens na 20.00 uur op het plein wandelen. Er speelt dan overal muziek op de terrasjes en de sfeer is super relaxed

Quinten,

Hier volgt onze reiservaring. Het was super. Weeral, na China en Japan en een kort verblijf in Rio, is dit zeker niet de laatste reis met jullie. Januari 2018 plan ik Argentinië. Tegen eind dit jaar kom ik daar op terug.

Reis van 2 t/m 18 april 2016
Onze vlucht met KLM en het doorlopen van douane liep allemaal vlekkeloos. Ons eerste Hotel Las Alcobas is perfect gelegen om vlot Mexico City te ontdekken. Wij hadden ervoor gekozen om op zaterdagavond toe te komen zodat we zondag zonder files vlot alle bezienswaardigheden konden bezoeken. De stad voelt nooit onveilig aan en iedereen is vriendelijk.

Met enkele leuke tussenstops zijn we dan richting Taxco gereden, een absolute must in het programma. Dit is een zilverstadje tegen een heuvel waar nog hopen VW-kevers door de kleine straatjes rijden met gezellige winkeltjes en restaurantjes. Bezoek zeker de kerk, heel speciaal en ga op de hoek aan de kerk een Berta drinken. Typische cocktail voor hier.

Hotel De Cantera y Plata. Ik raad iedereen aan om hier de Vista Suite te nemen. De 100 euro per dag extra zal je niet betreuren. Je moet geen gordijnen dichtdoen, je gaat slapen en wordt wakker met een 180 graden zicht op het stadje. De grotten in de nabijheid zijn wel de moeite. In tegenstelling tot in België, heb je hier grote zalen tot 50 meter hoog. Ga zeker 's morgens vroeg want het kan er heel druk worden.

Daarna richting Puebla met stop bij Cholula en enkele supermooie barokkerkjes, absoluut de moeite. De piramide van Cholula was heel verrassend. Het Hotel Meson de Sacristia is een specialleke. Zeker de moeite om een nacht te verblijven en als je buiten komt voel je meteen de sfeer in Puebla. Eet zeker de 'mole poblano' typisch voor hier in de gezellige patio van het hotel. Bezoek ook zeker de bibliotheek, Unesco erfgoed. Ook Puebla net als Taxco en zelfs Mexico City voelt heel veilig aan. Niemand valt je lastig en verkopers spreken je aan maar zijn nooit opdringerig.

Voor de middag nog churro's gegeten met chocolademelk, typisch Mexicaans ontbijt in Puebla. Daarna een vlotte transfer naar Oaxaca. Hotel Casa Oaxaca, absolute aanrader als je van lekker eten houdt. Poblane soep heerlijk alsook de visgerechten. Op michelinster niveau. Het hotel ligt op 10 min. van het centrale plein. In tegenstelling tot Puebla vind je hier geen auto's op het plein. Wel heel veel terrasjes. Bestel een biertje en geniet van de Mexicanen die voorbijwandelen. Veel verkopers, maar 'no, gracias' en ze gaan verder. 

Volgende morgen naar Monte Alban. Absoluut de moeite! Je hebt een soort 'Machu Picchu' gevoel als je vanop een hoogte naar de site kijkt. In de namiddag is het heerlijk relaxen aan het zwembad van Casa Oaxaca. Als je in het weekend in Oaxaca bent, ga dan zeker ook eens na 20.00 uur op het plein wandelen. Er speelt dan overal muziek op de terrasjes en de sfeer is super relaxed. 

Vandaag uitstap naar de vallei van Oaxaca met eerst bezoek aan Hierve del Agua. Waterbronnen prachtig gelegen. Stevige wandeling naar beneden en naar boven, maar de moeite. Het was ook vandaag weer een topdag.

Transfer van Oaxaca met het vliegtuig via Mexico City naar Tuxtla Gutiérrez en van daaruit met de wagen tot aan de Cañon del Sumidero. Onze gids had voor privéboot gezorgd en we hebben op ongeveer anderhalf uur het belangrijkste stuk gevaren. Mooi maar zeker voldoende als je in je vorige reizen al heel wat canyons, krokodillen en fjorden hebt gezien. Daarna nog een korte stop in een nabijgelegen dorpje en rond 16.00 uur in hotel Bo na een korte rondrit door het stadje San Cristóbal de las Casas voor een eerste indruk. Lijkt op het eerste zicht meer toeristisch (voor blanken) dan de vorige stadjes. In tegenstelling tot vorige plaatsen koelt het hier wel snel af 's avonds. 

Hotel Bo is een redelijk nieuw hotel met een goede vooral Europese keuken en een uitgebreid Amerikaans ontbijt. Wil je echt Mexicaans eten: 2 blokken van het hotel begint de voetgangerszone met vele terrasjes en eetgelegenheden. De volgende dag hebben we twee Indiaanse dorpjes bezocht, echt authentiek en zeker de moeite. Daarna bezoek San Cristóbal. Ook deze stad leent zich tot het opzoeken van een terrasje gewoon om wat rond te kijken. 

Als natuuruitstap zijn we naar de Chiflon watervallen gereden en bijna tot Guatemala voor een bezoekje aan de meren. Waterval absoluut de moeite, de meren iets minder indien je bv al in West Canada bent geweest. 

Vandaag de lange rit van San Cristóbal naar Palenque. Vlot verlopen met enkele haltes tussendoor en als kers op de taart de watervallen van Agua Azul. Prachtig. Door ons vroeg vertrek, 6 uur, reeds om 14 uur in ons hotel Quinta Cha Nab Nal waar we de presidentiële suite hebben gereserveerd. Zelden zo'n suite gehad. Privézwembad en ligstoelen buiten. Binnen zoals een mayatempel met hemelbed en een jacuzzi voor twee personen. 

Vandaag laatste bezoek aan de Maya site van Palenque. Een laatste bezoek aan de geschiedenis van Mexico. Zeer goede uitleg gekregen over de verschillende gebouwen en hun betekenis vroeger. Zeer mooi tussen de jungle gelegen. Gelukkig al om 08.00 uur gestart met het bezoek want dit is echt al heel toeristisch. Een beetje de reden waarom we Yucatán niet doen deze vakantie. We wilden het authentieke Mexico ontdekken op een evenwichtige en niet te gehaaste manier en dat is perfect gelukt. Deze reis is een absolute aanrader voor wie natuur en cultuur wil beleven gecombineerd met een gezellig verblijf in luxueuze boetiekhotels die ieder op zich ook Mexico uitstralen, het nieuwe en het oude. 

Morgen nog een dagje rusten en dan terug naar huis. Geweldig verlof en super ervaring! 

P.S. Volgens onze eerste gids in Mexico City hadden wij een perfect programma. Ze vroeg ons wie dit had samengesteld, omdat alle dingen die erin moesten zitten aanwezig waren, ook de dingen die niet meteen in iedere toeristische gids aanwezig waren. Een pluim voor Quinten en Talisman!