Algemene informatie

De algemene informatie over Mozambique, zoals de cultuur of het klimaat en de seizoenen op deze bestemming, hebben wij voor u gebundeld in een handig online magazine.

Download de algemene informatie over Mozambique hier. 

Praktische informatie Mozambique A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Mozambique.

Afdingen
Afdingen is in Mozambique alleen gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar de vraagprijs is erop aangepast door de verkopers

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die op veel plekken verkrijgbaar zijn.

Elektriciteit
De spanning in Mozambique is 220/240 volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt in Mozambique wel erg gewaardeerd. Het vormt voor gidsen, chauffeurs en andere mensen die werkzaam zijn in het toerisme een welkome toevoeging aan de inkomsten. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u baseren op uw enthousiasme over de geleverde diensten. Ook de inspanningen van bell boys en kamermeisjes kunt u belonen met een fooi. In restaurants kunt u als fooi ongeveer 10% van de rekening aanhouden.

Fotografie
Mozambique is een fotogeniek land. Wij raden u aan voldoende fotografiemateriaal vanuit Nederland mee te nemen. U kunt hierbij denken aan meerdere geheugenkaartjes, extern geheugen, extra camerabatterijen en/of oplader.
Naar aanleiding van de vroegere burgeroorlog is het streng verboden politieagenten, soldaten, vliegvelden, bruggen, dammen en openbare gebouwen te fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat vaccinaties tegen gele koorts en een choleraverklaring (stempel) verplicht zijn. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest zijn in) een gebied waar gele koorts voorkomt of één van de volgende landen met een laag risico op gele koorts (Sao Tome en Principe, Somalië en Tanzania). Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet, wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen. Het is ook raadzaam om een trui of vest mee te nemen, zeker buiten de zomermaanden.

Reisdocumenten
Een geldig internationaal paspoort en visum voor Mozambique zijn vereist. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst. Lees meer

Reizen met kinderen
Wanneer u via Zuid-Afrika of Namibië reist of uw reis combineert met Zuid-Afrika of Namibië, dan gelden er belangrijke regels wat betreft het reizen met kinderen. Lees meer

Valuta
De munteenheid in Mozambique is de Mozambique metical (MZN). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Op de luchthaven kunt u meticals pinnen. Creditcards worden niet overal geaccepteerd, om die reden adviseren wij u om recent uitgegeven Amerikaanse dollars in kleine coupures mee te nemen.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Mozambique is een veilig land om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting voor internationale vluchten bedraagt USD 20,- per persoon en dient bij vertrek te worden betaald. De vertrekbelasting voor nationale vluchten bedraagt USD 5,- per persoon.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Mozambique?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op een aantal plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges en op de eilanden niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een netwerk en internet.

Welke kleding neem ik mee naar Mozambique?
Op Mozambique heerst een aangenaam klimaat. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, zijn dan het prettigst om te dragen. Hoewel het in de zomer 's avonds en 's nachts maar nauwelijks afkoelt, raden we u aan om, zeker wanneer u buiten deze maanden reist, ook een trui of een vest mee te nemen.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Mozambique?
Bekijk de informatie over het tijdsverschil in ons handige magazine.

Wat is de beste reisperiode voor Mozambique?
Bekijk de informatie over het klimaat en de seizoenen in Mozambique in ons handige magazine.

Feestdagen

Feestdagen in Mozambique in 2019 

3 februari: Heroes’ Day
7 april: Dag van de Mozambikaanse vrouw
1 mei: Dag van de Arbeid
25 juni: Onafhankelijkheidsdag
7 september: Dag van het Lusaka akkoord
25 september: Dag van de Revolutie
4 oktober: Dag van de Vrede
19 oktober: Samora Machel Dag
10 november: Maputo dag