Vliegen naar Mozambique

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Mozambique. Reist u af naar deze tropische bestemming, dan vliegt u altijd via een stad zoals Johannesburg in Zuid-Afrika of Dar es Salaam in Tanzania, afhankelijk of u in het noorden of zuiden van Mozambique verblijft. U kunt vanuit Amsterdam rechtstreeks met KLM naar Johannesburg of Dar es Salaam vliegen. Vanuit deze steden vliegt u met South African Airways naar Vilanculos of Maputo in het zuiden van Mozambique of met Precision Air naar Pemba in het noorden van Mozambique. Binnenlandse vluchten Binnenlandse kunnen wij eveneens voor u regelen. Deze vluchten worden uitgevoerd met kleine toestellen.

Gewicht- en Bagagebeperkingen voor airtransfers in Afrika

 

 

Gewicht- en bagagebeperkingen in Mozambique

U dient er rekening mee te houden dat er specifieke regels van toepassing zijn wanneer u reist per airtransfers in Afrika.
1) Bagage, waaronder camera-apparatuur en handbagage, wordt als volgt beperkt per persoon:
- 20kg (44lbs) in Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe
- 15kg (33lbs) voor trajecten naar en in Malawi, Mozambique, Kenia en Tanzania
2) Alleen zachte tassen (soft bags) worden geaccepteerd. Wieltjes, frames of niet buigbare structuren kunnen niet worden vervoerd.
3) Wanneer u een soft bag nodig heeft, kunt u tegen een redelijke prijs een zachte nylon tas aanschaffen. Houd er rekening mee dat de bagage compartimenten op airtransfers slechts 25 cm hoog (10 inch) zijn.
4) Bagage met inklapbare wielen is toegestaan, mits de tas verder vergelijkbaar is met een soft bag.
5) Het kan voorkomen dat airlines naar uw gewicht vragen. Wanneer u 100 kg of meer weegt, kan het zijn dat er een extra stoel geboekt dient te worden in verband met veiligheid en comfort.
6) Deze voorwaarden zijn van toepassing op passagiers die reizen op een 'één stoel tarief basis'. Wanneer u per privécharter reist, is het gewicht afhankelijk van het type vliegtuig en het aantal passagiers die hebben geboekt.

Tours & Transfers in Mozambique

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Reist u naar Mozambique, dan heeft u voor uw transfer naar uw hotel aan de kust altijd de beschikking over een luxe privé-auto met chauffeur. Verblijft u op een van de eilanden voor de kust van Mozambique, dan reist u hier per helikopter of een kleiner vliegtuig naartoe. De helikopters bieden plaats aan zes personen. Wanneer uw reisgezelschap kleiner is, kan het voorkomen dat er andere reizigers met u mee vliegen. Dit geldt eveneens voor de vluchten per vliegtuig; deze bieden eveneens plaats aan meerdere reizigers.

Klimaat in Mozambique

Mozambique kent een overwegend tropisch (in het noorden) tot subtropisch (in het zuiden) klimaat. In de kustgebieden schommelt de temperatuur het gehele jaar door tussen de 25 en 30ºC. In de plaatselijke zomer, tussen de maanden december en maart, is de temperatuur het hoogst. Ook s nachts blijven de gemiddelden hoog. Het regenseizoen loopt in het zuiden van het land van oktober tot maart. In deze periode regent het echter niet de gehele dag door, maar valt er aan het einde van de middag meestal een flinke bui.

Eten en drinken in Mozambique

De lokale keuken is vooral geinspireerd door de Portugese en Oosterse keuken, wat te merken is aan het gebruik van hete pepers en piri-piri. Er wordt, met name aan de kust, veel vis gegeten, waaronder inktvis en schaaldieren als mosselen en gambas. Het kraanwater is in Mozambique niet drinkbaar. Wij raden u aan om uitsluitend mineraalwater uit verzegelde flesjes te drinken, die op veel plekken worden verkocht.

Cultuur in Mozambique

Bijna vijf eeuwen lang was Mozambique een Portugese kolonie. De invloed van de Portugezen is vandaag de dag nog sterk merkbaar in de cultuur, maar ook Afrikaanse en Arabische invloeden zijn merkbaar. Verblijft u aan de kust of op een van de eilanden, dan zult u hier echter weinig van merken. De inwoners van Mozambique zijn bijzonder vriendelijke en beleefde mensen. U kunt iedereen hier begroeten met een handdruk. Er wordt overwegend Portugees gesproken, maar in het binnenland treft u ook lokale talen. Diverse kunstvormen, waaronder muziek en dans, spelen een grote rol in het dagelijks leven van de Mozambikanen. Hoewel er jaarlijks naast enkele landelijke feestdagen geen grote festivals zijn, wordt er genoeg tijd opgevuld met zingen en het bespelen van lokale zelfgemaakte instrumenten.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Mozambique naast een paspoort, dat na terugkomst nog tenminste zes maanden geldig dient te zijn, een visum nodig. U kunt dit visum laten regelen door een visumburo. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van 5,00 euro per persoon.

Reizen met kinderen
Wanneer u reist via Zuid-Afrika of uw reis combineert met Zuid-Afrika dan gelden er belangrijke regels wat betreft het reizen met kinderen. Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vanaf 1 oktober 2014 een nieuwe plicht ingesteld voor reizende ouders met minderjarige kinderen (kinderen tot 18 jaar) om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kind(eren). Volgens de immigratiewet moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van beide ouders staan vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte. Wanneer u met kinderen reist, treft u meer informatie bijgevoegd. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid voor kinderen te verhogen en gaat in op 1 oktober 2014. Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen. Tot eind september mogen gezinnen met minderjarige kinderen nog zonder origineel geboorteakte reizen. Dit betekent dat de gezinnen die nog geen maatregelen hebben getroffen met betrekking tot de wetsherzieningen van 2007 en 2011 en de nieuwe immigratieregulaties nog de mogelijkheid krijgen om op vakantie te gaan met hun kinderen.

Nuttige adressen
Ambassade van de Republiek Mozambique in België
Boulevard Saint Michel 97 B-1040 Brussel België
Telefoon: +32-2-7362564/0096
Fax: +32-2-7356207
Openingstijden maandag - vrijdag 09:30 - 13:00 en 14:00 - 17:00

Gezondheid
Reist u af naar Afrika dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Mozambique komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat vaccinaties tegen gele koorts en een choleraverklaring (stempel) verplicht zijn. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatie-boekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest in) een gebied waar gele koorts voorkomt of één van de volgende landen met een laag risico op gele koorts (Sao Tome en Principe, Somalië en Tanzania). Zorg daarom dat u het vaccinatie-boekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Mozambique is de nieuwe metical (MZN). MZN100 is, afhankelijk van de koers, ongeveer 2,36 euro. Op de luchthaven kunt u pinnen. Creditcards worden niet overal geaccepteerd, om die reden adviseren wij om recent uitgegeven Amerikaanse dollars in kleine coupures mee te nemen.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wordt wel erg gewaardeerd. Het vormt voor gidsen, chauffeurs en andere mensen die werkzaam zijn in het toerisme een welkome toevoeging aan de inkomsten. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u baseren op uw enthousiasme over de geleverde diensten. Ook bellboys, kamermeisjes en in restaurants kunt u de inspanningen belonen met een fooi. In restaurants kunt u als tip ongeveer 10% van de rekening aanhouden.

Afdingen is alleen gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels.

Kleding
Op Mozambique heerst een aangenaam klimaat. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn dan het prettigst om te dragen. Hoewel het in de zomer 's avonds en 's nachts maar nauwelijks afkoelt, raden we u aan om, zeker wanneer u buiten deze maanden reist, ook een trui of een vest mee te nemen.

Fotografie
Mozambique is met haar exotische eilanden met parelwitte stranden en schitterende natuur een hele fotogenieke bestemming! Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op een aantal plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er in de grotere plaatsen internetcafés. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges op de eilanden niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een netwerk en internet.

Elektriciteit
De spanning is in Mozambique 220/240 volt. De meest voorkomende stekker is de Engelse 'driepoot'. U kunt uw Nederlandse stekkers niet gebruiken. Om deze reden raden we u aan om een universele reisstekker mee op reis te nemen.

Veiligheid
Mozambique is veilig om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).