Vliegen naar Myanmar

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Myanmar. Reist u af naar deze bestemming dan vliegt u altijd via een van de grote Aziatische steden. Zo kunt u met Singapore Airlines via Singapore vliegen, met Emirates via Dubai, of met KLM of Eva Air via Bangkok. U vliegt over het algemeen aan op de hoofdstad van Myanmar: Yangon.

Tours & Transfers in Myanmar

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Myanmar, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en -chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer bij die ene tempel rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Klimaat in Myanmar

Myanmar kent grofweg drie seizoenen. De droge periode heerst van maart tot half mei. De temperaturen kunnen hoog oplopen, tot zelfs 45 graden in Bagan. Reist u in deze tijd, dan zorgt uw gids ervoor dat u niet te veel last heeft van de hitte: de auto's zijn voorzien van airconditioning en er wordt voor voldoende water en schaduwplekjes gezorgd. Naast het droge seizoen is er ook een regenperiode. Deze loopt van half mei tot oktober. De meeste regen valt in de maanden juni, juli en augustus. Ondanks de regenperiode is dit toch een goed moment om Myanmar te bezoeken. Het is dan namelijk minder druk en de natuur is uitbundig groen. Houdt u er wel rekening mee dat de delta- en kustgebieden in deze periode moeten worden vermeden, maar dat centraal Myanmar goed te bereizen is. De allerbeste periode om Myanmar te bezoeken is in de maanden november tot februari, tijdens het zogenaamde koele seizoen. De temperaturen liggen dan tussen de 21 en 28 graden.

Eten en drinken in Myanmar

Myanmar heeft geen uitgesproken eigen keuken. De maaltijden zijn beïnvloed door andere culturen, waaronder de Indiase, de Thaise en de Chinese. Gestoomde rijst vormt vaak het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Het wordt geserveerd met een niet al te pittige curry, een groene salade met theebladeren en kokosnoot en eventueel een pasta van vis. Iedere staat heeft zo zijn eigen specialiteiten, wat u duidelijk zult merken tijdens uw rondreis door Myanmar. De nationale drank van Myanmar is thee. U vindt hier zelfs een vorm van een -high tea-, maar dan in Aziatische stijl. Bij de theehuisjes kunt u, zittend op een krukje aan een lage tafel, genieten van thee met melk en allerlei lekkers: van zoete cakejes tot hartige deegpakketjes gevuld met groenten en vlees. Naast thee worden er lokale zoete frisdranken gedronken. Wij raden u aan geen water uit de kraan te drinken. Ook ijsblokjes kunt u het beste vermijden tenzij het water eerst gekookt of op andere wijze gesteriliseerd is. Flessen water zijn verkrijgbaar in het gehele land.

Cultuur in Myanmar

Myanmar is een van de meest tot de verbeelding sprekende bestemmingen van Azië. Het land laat bij elke reiziger een enorme indruk achter. Niet alleen vanwege de verscheidenheid aan landschappen, maar ook vanwege de cultuur en de vriendelijke, nieuwsgierige inwoners. De bevolking van Myanmar bestaat uit vele etnische groepen, waaronder de Shan, de Karen, de Rakhine, de Mon en de Kachin. Ze zijn woonachtig in verschillende staten die dezelfde naam dragen. Het grootste gedeelte van de bevolking, zo'n 80% is boeddhistisch. Andere belangrijke religies zijn het christendom en de islam en een heel klein deel van de bevolking is animistisch. De gewoontes met betrekking tot cultuur zijn vergelijkbaar met die van de buurlanden. Het hoofd en de voeten hebben een speciale betekenis. Het hoofd vormt letterlijk en figuurlijk het hoogste punt van het lichaam, waardoor het ongebruikelijk is om iemands hoofd aan te raken, ook bij kinderen. De voeten vormen het minst reine deel van het lichaam en het is dan ook niet netjes om iets met de voeten aan te wijzen of met uw voeten richting een Boeddhabeeld te wijzen. Het is gebruikelijk schoenen en zelfs sokken uit te trekken als u een woning of een tempel betreedt. De Birmezen hechten veel waarde aan hun boeddhistische levenswijze. Monniken worden in heel het land zeer gerespecteerd en heel respectvol behandeld. Het is voor vrouwen niet toegestaan om een monnik aan te raken -of andersom- of iets direct aan een monnik aan te reiken. Als u iemand begroet dan volstaat een handdruk. Doe dit altijd met de rechterhand en houdt daarbij eventueel met uw linkerhand uw rechterelleboog vast. De Birmezen gaan respectvol met elkaar om. Er is vooral veel respect voor de ouderen uit het gezin, die vaak de beste plek hebben en als eerste worden begroet. Het is belangrijk om tijdens uw verblijf in Myanmar gesprekken over politiek en het regime zoveel mogelijk te vermijden, om niemand onbedoeld in verlegenheid te brengen. Gedurende het jaar worden er in Myanmar diverse festivals en feestdagen gevierd. Het meest bekende feest is Nieuwjaar, ook wel Thingyan genoemd. Het feest is gebaseerd op de maankalender en valt meestal in maart of april. De data kunnen dus elk jaar anders zijn! Thungyan wordt ook wel het 'waterfeest' genoemd, omdat iedereen elkaar gedurende drie dagen met water nat mag gooien. Op deze manier wordt iedereen aan het einde van het droge seizoen gezuiverd.

Reisdocumenten
Reist u naar Myanmar, dan heeft u naast een geldig paspoort, dat na vertrek uit Myanmar nog tenminste zes maanden geldig dient te zijn, een visum nodig. Het is mogelijk een elektronische visumautorisatie aan te vragen via een eenvoudige online procedure. U krijgt voorafgaand aan uw reis de permissie en ter plaatse ontvangt u bij aankomst de visumstempels. Let op: dit is alleen mogelijk wanneer u Myanmar binnenkomt via Yangon of Mandalay. De kosten bedragen USD 50,- persoon en kunt u middels uw creditcard voldoen. De procedure duurt circa 3 dagen. We raden u ten strengste aan hier wat meer tijd voor in te plannen en de aanvraag ten minste drie weken van tevoren in te dienen. Dien de aanvraag echter ook niet te vroeg in omdat de autorisatie vanaf het moment van goedkeuring slechts drie maanden geldig is. Op de website evisa.moip.gov.mm vindt u informatie over de aanvraag. Een andere mogelijkheid is het daadwerkelijke visum voorafgaand aan uw reis reeds te ontvangen. Deze dient u dan voorafgaand aan uw reis via de ambassade in Brussel of via een visumbureau in Nederland te regelen. Talisman werkt samen met een betrouwbare partner, de Visumcentrale. Via de website www.visumcentrale.nl/talisman kunt u per bestemming checken welke documenten er nodig zijn en tevens het visum aanvragen met een korting van €5,00 per persoon.

Nuttige addressen
Consulate General of Myanmar, Nederland
Johan Willem Frisolaan 11A
4835 AA Breda 
Fax: 076-5317327
consul@hjstevens.nl

Ambassade Myanmar, België
Generaal Wahislaan 9
B-1030 Brussel (Schaarbeek)
Tel: +32-2-7019380
Fax: +32-2-7055048

Gezondheid
Reist u af naar de tropen dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Myanmar komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, waaronder malariatabletten.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten: heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld 
De munteenheid van Myanmar is de Kyat (spreek uit tsjat) en kent biljetten van 5000, 1000, 500 en 200. De laatste jaren schommelde de Kyat tussen 800 en 1100 Kyats voor 1 US Dollar.

We raden u aan om contant geld in Euro’s of Amerikaanse Dollars mee te nemen. Neemt u biljetten mee in grote coupures. Ter plaatse wisselt u deze om voor de lokale valuta, de Kyatt (en wat u over heeft kunt u voor vertrek weer terug wisselen).

Zowel Euro als Dollarbiljetten kunt u wisselen op de luchthaven of bij lokale banken. Gedurende de reis worden Euro’s zelf niet geaccepteerd terwijl Dollars wel worden aangenomen bij eventuele betalingen in hotels. Zowel de Euro als de Dollarbiljetten dienen nieuw of tenminste in zeer goede staat te verkeren. Biljetten met vouwtjes, kreukels en/of vlekken worden niet geaccepteerd.

Pinnen in Myanmar kan met uw creditcard (VISA en Mastercard) maar hier kan niet 100% op worden vertrouwd. Soms zijn de automaten buiten gebruik. Houdt u ook rekening met een percentage extra kosten wanneer u met uw creditcard geld opneemt.

Het is mogelijk om per creditcard (VISA/MasterCard) te betalen in de accommodaties waar u verblijft. Houdt u er rekening mee dat er bij betaling per creditcard een toeslag kan worden geheven tussen de 3 en de 5% (aan veranderingen onderhevig). Mogelijk berekent uw creditcardmaatschappij ook nog extra kosten.

Toeristen mogen buitenlands geld invoeren tot 10.000 USD per persoon zonder het aan te geven, samen met juwelen en camera’s. Als het meer is, dient u dit aan te geven.

De uitvoer van archeologische kostbaarheden en antiek is verboden. Alleen in erkende winkels gekochte edelstenen, juwelen en zilverwerk mogen uitgevoerd worden.

Voor wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’.

Kleding
Myanmar is een warme bestemming. Ondanks de hoge temperaturen gaat de lokale bevolking vrij conservatief gekleed. Van toeristen wordt verwacht dat zij zich in enige mate aanpassen. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen of linnen zijn het prettigst om te dragen. Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Tijdens een bezoek aan een tempel of een lokaal huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen: u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken in te pakken. Van november tot februari kan het in de hogere gebieden flink afkoelen, bijvoorbeeld in Kalaw en aan het Inle Lake. Hier kan het na 16.00 uur en voor 10.30 uur nog echt fris zijn. Neemt u daarom in die maanden ook een warme trui, fleecejack of  lekkere sjaal mee.

Fotografie
Myanmar is met haar verscheidenheid aan landschappen, glimmende heiligdommen en kleurrijke bevolking bijzonder fotogeniek. Het nemen van foto's is op de meeste plekken in Myanmar geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Communicatie
Tijdens uw reis door Myanmar bent u even weg van alles. U kunt meestal niet bellen via uw eigen provider. Op sommige locaties en afhankelijk van uw provider is het wel mogelijk sms berichten te versturen en ontvangen. Wilt u toch bereikbaar zijn, dan kunt u ter plaatse een lokale simkaart kopen. Uw gids kan u hierbij helpen. Op steeds meer plaatsen is een WIFI verbinding, ook in de meeste hotels waar u verblijft. U kunt dus wel e-mails versturen en communiceren via WhatsApp. Houdt u er rekening mee dat de verbinding erg traag kan zijn en er soms helemaal geen verbinding is. Bij de reispapieren ontvangt u van ons een hotellijst met de telefoonnummers van de hotels en het lokale agentschap, zodat u voor het thuisfront toch bereikbaar bent. In noodgevallen kan het contact uiteraard ook via uw gids, ons lokale agentschap en Talisman lopen.

Elektriciteit
De spanning is in Myanmar 220 of 240 volt. Het soort stopcontact kan per regio variëren. De meeste internationale hotelketens hebben standaard de zogenaamde 13A stopcontacten, vierkante stopcontacten met drie pinnetjes. Om gebruik te kunnen maken van opladers raden wij u daarom aan om een wereldstekker en een universele adapter mee te nemen. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat het licht uitvalt.

Veiligheid
Myanmar is een heel veilig land om te bereizen. Toeristen zijn meer dan welkom en worden nieuwsgierig ontvangen en met veel respect behandeld. Uiteraard is het, net als op vele andere bestemmingen, altijd verstandig om waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).