Voor wie het echte ongerepte Myanmar wil ervaren is deze vierdaagse tour door de provincie Kayah een must

Myanmar barst haast uit zijn voegen van grootse bezienswaardigheden en uiteenlopende highlights. Naast de tempels, kloosters en overweldigende natuur is het een eer te mogen kennismaken met haar vriendelijke en betrokken bevolking. Vanuit het hill station plaatsje Kalaw maakt u een meerdaagse tour door de Kayah provincie. De focus ligt tijdens deze tocht op ontmoetingen met en de verhalen van de lokale bevolking. Qua accommodatieniveau zult u een paar nachten een stapje terug moeten doen. We beloven echter dat het een ervaring wordt die u prachtige herinneringen en nieuwe vrienden brengt. De Kayah provincie is de kleinste van het land en ligt pal naast de Thaise grens. Verschillende groepen en gemeenschappen wonen hier al eeuwenlang in deze heuvelachtige omgeving samen. De meest bekende zijn waarschijnlijk de groep waarbij vrouwen rond hun nek koperen ringen stapelen waardoor ze ook wel de naam 'Langnek' dragen. Op deze vier daagse tour reist u per trein, auto en boot en ontdekt het pure en ongerepte deel van Myanmar.

Dag 1

Vanuit uw hotel of vanaf de luchthaven wordt u door uw gids opgehaald en naar het treinstation gebracht. De start van een avontuurlijke rit! De trein heeft gedurende de reis weinig snelheid en kronkelt zich door het berglandschap heen. Dit is zelfs per fiets eenvoudig bij te houden. U stapt van boord en gaat per fiets verder en arriveert nog voor de trein op het volgende station. Sportief en een geweldige manier om te genieten van de omgeving. Een unieke hop on - hop off wijze om van a naar b te reizen. Lunch staat gereed bij een lokaal huis waar u bij een traditionele familie een warm welkom ontvangt. Het laatste traject legt u verder per trein af en arriveert aan het einde van de middag in Saung Bayaung. U neemt afscheid van uw gids en reist verder met een lokale Kayah gids. Per auto reist u naar Loikaw, de hoofdstad van de provincie.

Dag 2

De dag begint met een bezoek aan de levendige markt en een korte introductie in het museum waar prachtige kunstvoorwerpen uit de regio te zien zijn. Belangrijk is de recente betrokkenheid van het Nederlandse ministerie van Economische zaken waarbij er een programma is opgezet om de gemeenschap duurzaam te ondersteunen. Tegelijkertijd motiveert het de lokale bevolking om met kleinschalige en lokale ondernemingen producten te exporteren en het toerisme daarbij een als ondersteunende factor te zien. Deze dag zult u twee van deze projecten bezoeken en zien hoe de koperen nekringen worden geproduceerd, kenmerkend voor de kleding en traditionele kostuums van de vrouwen. Vanuit Pemsong Village start de trekking van vier uur onder begeleiding van een lokale gids die samen met een tolk terug gaat in de tijd via verhalen van hun voorouders. Een bijzondere ontmoeting waarbij de beeldende storytelling alle symboliek en waardes van deze groepen toelicht. Aan het einde van de wandeling ontmoet u de vrouwen met hun zware halssieraden en kent u de achtergronden en gebruiken. Velen van deze Padaung gemeenschap leven tegenwoordig in Thailand maar hun oorsprong ligt hier. Op de terugreis naar Loikaw neemt u een kijkje in een Kayah boxing centre en met een beetje geluk treft u sportievelingen in actie.

Dag 3

De kleine tempel van Hta Nee La Leh is in de ochtend al een en al bedrijvigheid. Ook hier zal via een tolk en een gids een indrukwekkende rondleiding worden gegeven. Mensen uit de omgeving lichten graag hun animistische rituelen toe en zorgen voor een gemoedelijke ontmoeting. Per ossenwagen maakt u een rit door de omgeving die eindigt bij de 'zeven meren' waar een Kayah BBQ lunch wordt geserveerd. Een mooi afscheid van Kayah en zijn gastvrije gemeenschappen. Na de lunch verlaten we de provincie en ontmoet u een nieuwe gids uit de Shan groep. Per privéboot reist u van Pekon naar het kleine plaatsje Samkar waar u overnacht in de toepasselijke kleine lodge van Samkar aan de zuidelijke tip van Inle Lake. 

Dag 4

Met uw eigen boot vervolgt u de route noordwaarts en naar het Inle Lake en het hotel van uw keuze. De rest van de dag brengt u op en rond het meer door waar u de eenvoudige paalwoningen, de drijvende markten en de unieke peddelvissers zult aanschouwen. De bijzondere peddel manier met hun beide benen zorgt ervoor dat ze hun handen vrij hebben voor andere zaken. Bijvoorbeeld om te werken aan de tomatenvelden die over het meer dobberen. Het natuurschoon is prachtig en de Phaung Daw Oo Pagoda is ook zeker een bezoek waard. Afsluitend wordt er na een heerlijke lunch bij een Intha familie desgewenst een weefwerkplaats bezocht. Maak eerst vrienden, daarna pas foto's.