Vliegen naar Namibië

Er zijn vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Windhoek, de belangrijkste aanvlieghaven voor Namibië. De beste manier om naar Windhoek te reizen is via Johannesburg in Zuid-Afrika. KLM vliegt dagelijks vanuit Amsterdam rechtstreeks naar deze stad. U komt hier altijd later op de avond aan, waardoor een overnachting in Johannesburg (in een hotel in de stad of in een prettig hotel nabij de luchthaven) noodzakelijk is. De volgende dag kunt u met South African Airways of Air Namibië in ongeveer twee uur naar Windhoek vliegen. Indien u een overnachting heeft in Johannesburg alvorens door te vliegen naar Namibië, dan willen wij u adviseren er bij check-in goed op te letten dat de bagage niet wordt doorgelabeld naar Windhoek, maar naar Johannesburg. Binnenlandse vluchten Binnenlandse kunnen wij eveneens voor u regelen. Deze vluchten worden uitgevoerd met kleine toestellen.

Gewicht- en Bagagebeperkingen voor airtransfers in Afrika

Gewicht- en bagagebeperkingen in Namibië

U dient er rekening mee te houden dat er specifieke regels van toepassing zijn wanneer u reist per airtransfers in Afrika.
1) Bagage, waaronder camera-apparatuur en handbagage, wordt als volgt beperkt per persoon:
- 20kg (44lbs) in Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe
- 15kg (33lbs) voor trajecten naar en in Malawi, Mozambique, Kenia en Tanzania
2) Alleen zachte tassen (soft bags) worden geaccepteerd. Wieltjes, frames of niet buigbare structuren kunnen niet worden vervoerd.
3) Wanneer u een soft bag nodig heeft, kunt u tegen een redelijke prijs een zachte nylon tas aanschaffen. Houd er rekening mee dat de bagage compartimenten op airtransfers slechts 25 cm hoog (10 inch) zijn.
4) Bagage met inklapbare wielen is toegestaan, mits de tas verder vergelijkbaar is met een soft bag.
5) Het kan voorkomen dat airlines naar uw gewicht vragen. Wanneer u 100 kg of meer weegt, kan het zijn dat er een extra stoel geboekt dient te worden in verband met veiligheid en comfort.
6) Deze voorwaarden zijn van toepassing op passagiers die reizen op een 'één stoel tarief basis'. Wanneer u per privécharter reist, is het gewicht afhankelijk van het type vliegtuig en het aantal passagiers die hebben geboekt.

Tours & Transfers in Namibië

Met Talisman reist u op de meeste bestemmingen altijd op privébasis. Er zijn echter uitzonderingen, want op sommige bestemmingen is het niet mogelijk of exorbitant prijzig om op privébasis rond te reizen. Een van deze bestemmingen is Namibië. Maakt u een reis door dit land, dan verplaatst u zich veelal per huurauto. Namibië is uitermate geschikt en veilig om een auto te huren en zelf rond te rijden. De infrastructuur bestaat uit enkele geasfalteerde hoofdwegen door het land, maar het grootste gedeelte bestaat uit gravelwegen (zand- en zoutwegen). Op deze wegen is het raadzaam uw snelheid aan te passen naar gemiddeld 60 km a 80 km per uur. Wij raden u af om na zonsondergang de weg op te gaan in verband met de vele dieren die in het wild rondlopen. Namibië is een uitgestrekt en dunbevolkt land, zorgt u daarom altijd voor voldoende brandstof en water. Met een gedetailleerde kaart en routebeschrijving, die ter plaatse wordt besproken en meegegeven, kunt u prima uw weg vinden door dit prachtige land! Een internationaal rijbewijs is verplicht. U kunt een internationaal rijbewijs aanschaffen bij elk ANWB-verkooppunt in Nederland. De kosten bedragen ongeveer €18,95 per rijbewijs. U dient uw rijbewijs en een pasfoto mee te nemen. Een andere manier om Namibie te verkennen is per kleine vliegtuigjes (cessna's). Deze vliegtuigjes fungeren hier als een soort bus; er worden mensen opgepikt en bij diverse lodges afgezet. De transfers per vliegtuig zijn niet privé, maar aangezien ze niet over veel zitplaatsen beschikken hoeft u het toestel maar met een paar mensen te delen. Liggen de lodges waarin u verblijft dicht bij elkaar, dan worden de transfers overland uitgevoerd. De activiteiten, waaronder gamedrives, wandelsafari's en boottochten, worden in klein groepsverband uitgevoerd, met uitsluitend reizigers die in dezelfde lodge verblijven. Wij kiezen voor kleinschalige lodges (soms zelfs lodges met slechts enkele tenten) op de meest bijzondere plekken. De groepjes zijn hierdoor niet heel groot en bovendien komt u tijdens uw avonturen vrijwel geen reizigers uit andere lodges tegen.

Klimaat in Namibië

Namibie is een zonnig land. De zon laat zich gemiddeld 300 dagen per jaar goed zien en het regent maar weinig! Ondanks dat er verschillende seizoenen zijn, kan het land het gehele jaar door goed bereisd worden. In de periode van januari tot en met maart is het in Namibie warm, maar ook vochtig. Dagenlang grijze luchten zoals in Nederland komen hier niet voor, maar het kan zijn dat er plots hevige onweersbuien plaatsvinden die vervolgens ook zo weer voorbij zijn. De buien zorgen voor indrukwekkende luchten en natuurverschijnselen. Doordat de wegen door de regenval soms wat minder goed begaanbaar zijn, is deze periode uitermate geschikt voor een fly-in safari. Tegen april houdt de regen op en is de vegetatie prachtig. Bloemen bloeien, het gras is lang en groen en al het stof is weggespoeld. Voor fotografen die niet alleen de fauna maar ook de flora goed willen vastleggen is dit een hele geschikte periode om te reizen. In de periode van mei tot en met oktober daalt de temperatuur naar 20 tot 30ºC. De lucht is overwegend onbewolkt en helder blauw! De avonden en nachten kunnen koud zijn, met temperaturen die het vriespunt naderen. In deze periode wordt het land door de meeste reizigers bezocht per huurauto. Wilt u in deze periode reizen, dan is het raadzaam om ver van tevoren te boeken. Vanaf november wordt het warmer en schiet de dagtemperatuur omhoog met gemiddelden tussen de 30 en 35ºC. De temperatuur zakt weer zodra de eerste regen zich aandoet. Ook deze periode is geschikt voor het maken van een fly-in safari of een selfdrive. Daarnaast zijn deze maanden bijzonder interessant voor liefhebbers van watervogels als flamingos.

Eten en drinken in Namibië

De Namibische keuken is sterk beinvloed door de Zuid-Afrikaanse en de Duitse keuken. Er wordt veel vlees gegeten, waaronder wild als springbok en struisvogels, maar ook lam en geit. Ook vis wordt veel gegeten, zeker in de kustgebieden. Maaltijden worden vaak bereid met rijst en groenten als pompoenen, mais, paprika en uien. Er wordt gekookt op een -braai-, een Afrikaanse barbecue of in een -potjie-, een pot boven het vuur. Verblijft u in Windhoek of Swakopmund, dan vindt u daar diverse restaurants waar verschillende wereldkeukens vertegenwoordigd zijn. In Namibie zijn bijna alle denkbare dranken verkrijgbaar, waaronder -lokale- frisdranken, verse vruchtensappen, koffie, thee en Zuid-Afrikaanse wijn. Wij raden u aan om tijdens uw reis door Namibie geen water uit de kraan te drinken. In de lodges en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.

Cultuur in Namibië

Namibie is een fascinerend land. Niet alleen vanwege de desolate landschappen, de mogelijkheid om per luchtballon over de glinsterende zandduinen van de Sossusvlei te vliegen en de woestijnolifant, maar ook om de boeiende cultuur. Namibie is een van s werelds meest dunbevolkte landen. Tijdens een reis door dit land zult u soms urenlang helemaal niemand zien, maar zodra u in de bewoonde wereld komt, wordt u met open armen ontvangen. De inwoners van Namibie zijn over het algemeen ontzettend vriendelijk en heel gastvrij. Ze vinden het leuk om mensen uit andere landen te ontmoeten en te leren over elkaars cultuur. In het land leven een aantal boeiende volksstammen, waaronder de gracieuze Himbas die te herkennen zijn aan hun met klei beschilderde gezichten en de Bosjesmannen, die over een geweldige kennis van de natuur beschikken. Het is heel bijzonder om ze in hun kleine dorpen te ontmoeten.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hoeven voor een verblijf tot maximaal drie maanden geen visum aan te vragen. Uw paspoort dient minimaal drie blanco pagina's te hebben en moet na terugkomst nog tenminste zes maanden geldig zijn. Mocht u Namibië combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Reizen met kinderen
Wanneer u reist via Zuid-Afrika of uw reis combineert met Zuid-Afrika dan gelden er belangrijke regels wat betreft het reizen met kinderen. Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vanaf 1 oktober 2014 een nieuwe plicht ingesteld voor reizende ouders met minderjarige kinderen (kinderen tot 18 jaar) om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kind(eren). Volgens de immigratiewet moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van beide ouders staan vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte. Wanneer u met kinderen reist, treft u meer informatie bijgevoegd. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid voor kinderen te verhogen en gaat in op 1 oktober 2014. Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen. Tot eind september mogen gezinnen met minderjarige kinderen nog zonder origineel geboorteakte reizen. Dit betekent dat de gezinnen die nog geen maatregelen hebben getroffen met betrekking tot de wetsherzieningen van 2007 en 2011 en de nieuwe immigratieregulaties nog de mogelijkheid krijgen om op vakantie te gaan met hun kinderen.

Nuttige adressen
Ambassade van Namibië voor België en Nederland
Tervurenlaan 454 B-1150 Brussel België
Tel: +32-2-7711410
Fax: +32-2-7719689
E-mail: info@namibiaembassy.be 
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 - 13.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur.

Gezondheid
Reist u af naar Afrika dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. In Namibië komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat vaccinaties tegen gele koorts en een cholera-verklaring (stempel) verplicht zijn. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. De gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of in transit geweest in) een gebied waar gele koorts voorkomt. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Namibië is de Namibische dollar (NAD). NAD 100 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €6,84. Kijk hier voor de actuele koers. De waarde van de Namibische dollar staat gelijk aan de waarde van de Zuid-Afrikaanse Rand. Het is daardoor ook mogelijk om met deze valuta te betalen. De Namibische dollar is in Nederland niet verkrijgbaar. Bij aankomst op het vliegveld kunt u geld pinnen, evenals in de grotere steden als Windhoek, Otjiwarongo en Swakopmund. Reist u per huurauto dan betaalt u bij benzinestations in de lokale munteenheid. Zij accepteren geen dollars. Wij raden u aan om naast cash geld ook een creditcard mee te nemen en daarnaast recent uitgegeven Amerikaanse dollars in kleine coupures. Biljetten van grotere waardes als vijftig en honderd dollar worden nogal eens vervalst en kunnen daarnaast niet overal worden gewisseld. Euro's worden niet geaccepteerd.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel heel gebruikelijk. Het is zelfs zo dat fooien een belangrijk deel van de inkomsten vormt voor mensen die werkzaam zijn in het toerisme. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u baseren op uw enthousiasme over de geleverde diensten. Ook voor het geven van fooien is het handig om Amerikaanse dollars in kleine coupures bij u te hebben.

Afdingen is alleen gebruikelijk in souvenirwinkels. Wilt u de beste prijs, dan is het verstandig om bij verschillende aanbieders naar de prijs te informeren, zodat u een goed beeld krijgt van de waarde van een artikel.

Kleding
 In Namibië is het overdag meestal aangenaam warm. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn dan het prettigst om te dragen. 's Avonds en in de hoger gelegen gebieden kan het fris zijn en is het raadzaam om een warme trui of jas mee te nemen. Houdt u er rekening mee dat het ook 's nachts flink kan afkoelen, zeker in de woestijn. Gaat u op safari dan raden we u aan geen felle kleuren te dragen, dit kan de dieren namelijk afschrikken. Kleding in aardetinten als groen, beige en bruintinten zijn het meest geschikt.

Fotografie
Namibië is een heel fotogeniek land. Fotografeert u graag en wilt u dieren, die zich vaak op wat grotere afstand bevinden, in close-up vastleggen, dan is het raadzaam om een telelens mee te nemen. Voor de meeste reizigers biedt een lens van 300 mm voldoende vergroting.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Namibië op een aantal plekken. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er in de grotere plaatsen voldoende internetcafés. Houdt u er rekening mee dat u tijdens uw verblijf in de lodges niet of nauwelijks de beschikbaarheid heeft over een netwerk en internet of wifi. Sommige lodges hebben een computer bij de receptie staan waar gasten gebruik kunnen maken van internet.

Elektriciteit
De spanning is in Namibië 220 of 240 volt. Wilt u gebruik maken van stroom, dan dient u hiervoor een verloopstekker mee te nemen. De stekkers zijn in Namibië namelijk driepolig. Heeft u nog geen verloopstekker, dan kunt u deze op de meeste grote luchthavens aanschaffen.

Veiligheid
Namibië is een veilig land om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).