Vliegen naar Nieuw Zeeland

Een vliegreis naar Nieuw-Zeeland is een hele onderneming. Vanwege de grote afstand zijn er uiteraard geen directe vluchten. Er zijn diverse maatschappijen waarmee u via een van de grote Aziatische steden naar Nieuw-Zeeland kunt vliegen. Talisman maakt graag gebruik van Singapore Airlines (via Singapore), Cathay Pacific (via Hong Kong) en Emirates (via Dubai). Al deze maatschappijen bieden business class of zelfs first class, zodat u uitgerust op uw bestemming kunt aankomen.

Ook binnenlandse vluchten kunnen wij voor u regelen. Deze worden meestal met Air New Zealand of per privévlucht uitgevoerd. Afhankelijk van de route van uw rondreis kunt u in Nieuw-Zeeland aanvliegen op Auckland, Wellington en Christchurch. Onze specialisten adviseren u graag welke luchtvaartmaatschappij het beste bij uw reisroute en wensen past.

Tours & Transfers in Nieuw Zeeland

In Nieuw-Zeeland reist u over het algemeen altijd met een eigen huurauto. De transfers en excursies zijn over het algemeen met een privégids. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer rondstruinen over de stranden van het Abel Tasman National Park of onderweg een extra fotostop maken; het is allemaal mogelijk. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Zo worden enkele activiteiten als boottochten of helikoptertours in klein groepsverband uitgevoerd.

Autorijden in Nieuw-Zeeland
Het is in Nieuw-Zeeland heel goed mogelijk om zelf met een huurauto rond te reizen. De meeste routes lopen vanuit Auckland naar Christchurch of andersom. Een groot voordeel van het rijden per huurauto is flexibiliteit. U kunt eenvoudig van de geplande route afwijken. Verder bepaalt u uw eigen tempo, zodat u kunt stoppen waar en wanneer u dat wilt. Individueler kan niet! Voorafgaand aan de reis leggen wij de hotelovernachtingen voor u vast, zodat u altijd weet welke afstand u moet overbruggen en wat uw bestemming is. Wij zorgen ervoor dat de afstanden tussen de plaatsen goed te overzien zijn, zodat u nooit een hele dag aan het rijden bent. Zo houdt u genoeg tijd over om de omgeving goed in u op te nemen. Bovendien is Nieuw-Zeeland een uitermate veilig land. De bevolking is uitermate gastvrij en zal u graag de weg wijzen. Er wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Het wegennetwerk is goed onderhouden en overzichtelijk. In de grote steden kan het verkeer drukker zijn. Het derde eilandje, Stewart Island, heeft weinig verharde wegen en is minder geschikt om per huurauto te verkennen.

In Nieuw-Zeeland dient u in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Deze kunt u verkrijgen bij de ANWB. De minimum leeftijd als bestuurder is 21 jaar. Voor jonge bestuurders geldt een toeslag. Vraag de verhuurder om uitleg over de verkeersregels. De maximum snelheid is 100km/uur, in de bebouwde kom 50 km/uur. De bewegwijzering is goed, navigatiesystemen werken prima. Er zijn voldoende tankstations in Nieuw-Zeeland echter op het Zuidereiland dient u er rekening mee te houden dat buiten de grote en middelgrote plaatsen weinig tankstations te vinden zijn.

De autohuur brengt Talisman onder bij Hertz. De autohuur is op basis van een ongelimiteerd aantal kilometers. Inbegrepen is een verzekering waarmee u uw eigen risico is afgekocht en een GPS. Het is verplicht om bij schade of een ongeval een politierapport op te laten maken en dit binnen 24 uur te melden bij de autoverhuurder. Houdt u er rekening mee dat u in het bezit dient te zijn van een creditcard, aangezien hiervan als borg een afdruk wordt gemaakt. Met een huurauto is het niet toegestaan om te rijden over ongeasfalteerde wegen, de -dirt roads-. U bent dan namelijk niet verzekerd.

Klimaat in Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt op het zuidelijk halfrond. Hierdoor lopen de seizoenen anders dan in Nederland, namelijk precies andersom. De zomer duurt van november tot en met maart en de winter van april tot en met oktober. Daarbij zijn de temperaturen op het Noorder- en het Zuidereiland verschillend. Hoe verder u zuidwaarts reist, hoe koeler het wordt. Over het algemeen is het op het Noordereiland dus iets warmer.

De beste reisperiode om Nieuw-Zeeland te bezoeken is de Nieuw-Zeelandse zomer, van november tot en met maart. Het Zuidereiland wordt van het Noordereiland gescheiden door de Straat van Cook, waar het door de stevige windhozen vaak stormachtig is. Op het Zuidereiland bevinden zich de Zuidelijke Alpen, een enorme bergketen die door zijn ligging het weerbeeld bepaalt. Er waaien hier heftige westenwinden die tegen de bergen opstijgen en voor neerslag zorgen, wat als voordeel heeft dat het westelijk deel van het eiland prachtig groen is. In het oosten valt veel minder regen, waardoor het landschap droog is en meer geschikt is voor bijvoorbeeld wijnbouw.

Eten en drinken in Nieuw Zeeland

In Nieuw-Zeeland kunt u heerlijk eten! De Nieuw-Zeelandse keuken is sterk beïnvloed door de Britse keuken, wat niet verwonderlijk is aangezien vele inwoners van het land van oorsprong van Britse afkomst zijn. Daarnaast zult u op de menukaarten ook Aziatische gerechten tegenkomen. De Nieuw-Zeelanders maken in hun gerechten graag gebruik van lamsvlees, wild en varkensvlees, maar natuurlijk ook allerlei soorten vis en schaal- en schelpdieren. Wilt u tijdens uw reis eens iets typisch Nieuw-Zeelands proberen, kies dan een gerecht met paua, een schelpdier, of kumura, een zoete aardappel. Bij gerechten wordt vaak een rode of witte wijn geschonken, afkomstig van de wijngaarden in eigen land. Ook de toetjes zijn niet te versmaden. Er wordt vaak fruit geserveerd, van kiwi's tot sinaasappels en soorten waarvan u nog nooit gehoord heeft, zoals tamarillos. Een stuk ongezonder, maar overheerlijk, is het mierzoete dessert pavlova, een soort schuimtaart met slagroom. Het kraanwater is in Nieuw-Zeeland gewoon drinkbaar.

Cultuur in Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland is een fascinerende bestemming. Hier vindt u 's werelds mooiste natuur, bijzondere inheemse diersoorten en de bevolking is ontzettend vriendelijk. Nieuw-Zeeland heeft een multiculturele samenleving. De oorspronkelijk bewoners van het land, de Maori, vormen nog maar 15% van de bevolking. Het overgrote deel van de rest van de bevolking bestaat uit Europeanen, hoofdzakelijk Britten, en een klein deel wordt vertegenwoordigd door immigranten uit Azië. Hoewel de samenleving veelzijdig is, heeft het land toch duidelijk haar eigen kenmerken en gewoonten. Heel populair is de nationale sport rugby en ook zeilen is een steeds groter wordende sport. De Nieuw-Zeelanders zijn zelfs zo fanatiek, dat er wedstrijd na wedstrijd wordt gewonnen. De originele bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori, leiden een veel traditioneler leven. Voor belangrijke gebeurtenissen in hun leven wordt nog altijd het bijzondere ritueel Karakia uitgevoerd, wat gepaard gaat met zang en dans.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Nieuw-Zeeland korter dan drie maanden geen visum nodig. U krijgt bij aankomst in uw paspoort een toeristenvisum (stempel) waarmee u maximaal drie maanden in het land mag verblijven. Verblijft u er langer, dan kunt u dit visum met maximaal drie maanden verlengen. Bij aankomst dient u een 'Arrival Card' met persoonlijke gegevens in te vullen; deze wordt reeds aan boord van het vliegtuig uitgedeeld. Deze regels kunnen wijzigen. Om het land in te mogen moet u een geldig retourticket kunnen tonen. Om het land in te mogen moet u een geldig retourticket kunnen tonen. Daarnaast dient uw paspoort na terugkomst nog drie maanden geldig te zijn. Echter met een overstap in Azië dient uw paspoort nog 6 maanden, na terugkomst in Nederland of België, geldig te zijn. Mocht u Nieuw-Zeeland combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Douaneformaliteiten
In Nieuw-Zeeland gelden strenge invoerregels voor levensmiddelen en organische stoffen. Het land is hier zelfs strenger in dan Australië! Bij aankomst wordt u gevraagd een verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. We adviseren u geen levensmiddelen mee te nemen in uw bagage.

Nuttige adressen
Ambassade van Nieuw-Zeeland, Nederland
Eisenhowerlaan 77N
2517 KK Den Haag
Tel: 070-3469324
Fax: 070-3632983
E-mail: hague.info@mfat.govt.nz 
Website: www.nzembassy.com/netherlands 
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00-12.30 uur, 13.30-17.00 uur

Ambassade van Nieuw-Zeeland, België
Level 7, 9 - 31 Avenue des Nerviens (Nervierslaan)
1040 Brussel België
Tel: +32 2 512 1040
Fax: +32 2 513 4856
Email: nzemb.brussels@skynet.be 
Website: http://www.nzembassy.com/belgium 
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00-13.00 uur, 14.00-17.30 uur

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation. U kunt ook contact opnemen met de Landelijke Vaccinatielijn (tel. 0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (tel. 0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (tel. 0900-1091096).

In Nieuw-Zeeland Zeeland is de gezondheidszorg erg goed en zijn de meeste medicijnen in de apotheek verkrijgbaar. Neemt u medicijnen, dan is het aan te raden de bijsluiter of een medicijnpaspoort mee te nemen. Voor de zekerheid kunt u ook een extra voorraad medicijnen meenemen op reis. Door de dunne ozonlaag is de straling van de zon in Nieuw-Zeeland Zeeland erg sterk, ook op bewolkte dagen. Het is raadzaam om u goed tegen de zon te beschermen met hoeden of petten, zonnebrandcrème met een hoge factor en een goede zonnebril. Let ook goed op dat u voldoende drinkt. In bepaalde gebieden in Nieuw-Zeeland komen meer muggen voor, zoals in het Abel Tasman National Park, Tongariro en Milford Sound. Naast muggen komen hier ook zandvliegen voor die eveneens vervelend bijten. Om u te beschermen raden we u aan een muggenwerend middel mee te nemen, bij voorkeur met DEET.

Geld
De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). NZD 1 is, afhankelijk van de koers, ongeveer 0,64 euro. Over het algemeen kunt u bij de banken, op luchthavens en bij supermarkten geld pinnen als u een pas gebruikt waar het Cirrus of Maestro logo op staat. Houdt u er rekening mee dat u niet bij alle winkels en restaurants kunt pinnen of u creditcard kunt gebruiken. In gelegenheden waar u wel creditcards kunt gebruiken worden bijna alle creditcards gebruikt, waaronder Visa, Mastercard en American Express.

Het geven van fooien is in Nieuw-Zeeland niet heel gebruikelijk in de zin dat er geen fooi van uw verwacht wordt. Uiteraard wordt een fooi wel gewaardeerd. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend. Voor een bellboy kunt u denken aan NZD 1 of 2 per koffer en voor een gids of chauffeur uiteraard wat meer. De kosten voor taxiritten kunt u afronden naar boven. Als u na een diner in een restaurant de rekening krijgt ziet u dat hier vaak al 10% service charge in is opgenomen. Desondanks wordt een kleine extra fooi erg gewaardeerd, met name in de duurdere restaurants.

Afdingen is niet gebruikelijk in Nieuw-Zeeland.

Kleding
Door de grote klimaatverschillen tussen de gebieden is de kans groot dat u zowel luchtige als warme kleding in moet pakken. Kijkt u voorafgaand aan de reis goed wat voor weer het is in de verschillende regio's en pas uw keuzes hiernaar aan. De Nieuw-Zeelanders zelf gaan casual gekleed. Als u graag chic uit eten gaat, dan is nette kleding wat meer gepast. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en sokken in te pakken. Zorg ook voor voldoende bescherming tegen de zon.

Fotografie
Nieuw-Zeeland is met haar waanzinnige landschappen een prachtige bestemming voor het maken van uw mooiste foto's. Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit bijna overal. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk en wat de kosten zijn. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés. Vandaag de dag bieden veel hotels ook uitstekende wifi faciliteiten.

Elektriciteit
De spanning is in Nieuw Zeeland 230 volt. De spanning is dus iets hoger dan in Europa, wat in de praktijk geen gevolgen heeft. Om gebruik te kunnen maken van stopcontacten, heeft u een speciale (platte) stekker nodig. Wij raden u daarom aan om een universele adapter mee te nemen of ter plaatse aan te schaffen.

Veiligheid
Nieuw-Zeeland is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).