Praktische informatie A-Z over Oman

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Oman.

Afdingen
Afdingen is niet heel gebruikelijk.  Op toeristische plaatsen en markten kunt u afdingen. 

Autohuur
In Oman wordt rechts gereden. De wegen zijn uitstekend, alhoewel nog niet alles is geasfalteerd. De bewegwijzering is goed en meestal tweetalig; in afgelegen gebieden echter alleen in het Arabisch. Bezienswaardigheden staan soms gebrekkig aangegeven en buiten de stad ontbreekt soms de wegverlichting. Oman heeft ook een ANWB, de AAA (Arabian Automobile Alliance) die 24 uur per dag bereikbaar is. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht. Benzine is goedkoop en het wordt aangeraden om te tanken als uw tank nog maar halfvol is, omdat niet overal in het land benzinepompen te vinden zijn als u ze nodig heeft. Neem ook altijd voldoende water mee! Als u de woestijn in gaat, is het belangrijk de lucht uit de banden te laten lopen zodat u meer grip heeft in het zand.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is niet drinkbaar en we raden u daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken, die overal verkrijgbaar zijn.

Elektriciteit
De spanning in Oman is 220 - 240 volt. De stopcontacten zijn over het algemeen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Wij raden u daarom aan om een universele reisstekker mee te nemen, zodat u toch gebruik kunt maken van uw opladers.

Fooien
Het geven van fooien aan obers, kamersmeisjes, bell boys, chauffeurs en gidsen is niet verplicht, maar in Oman wel heel gebruikelijk. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en afhankelijk van de mate van uw tevredenheid! In een restaurant is het gebruikelijk een fooi van 10-15% van de rekening te geven, als u tevreden bent. Bij sommige restaurants zit de service charge al bij de rekening inbegrepen.

Fotografie
Het nemen van foto’s is op de meeste plekken geen probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak

De medische voorzieningen in Oman zijn modern en betrouwbaar. Lokale bewoners kunnen gratis gebruik maken van medische diensten, voor toeristen kunnen de kosten van een behandeling aardig oplopen. Indien u medicijnen meeneemt die onder verdovende middelen vallen, is het verstandig een Engelstalige verklaring van de arts mee te nemen. 

Kleding
Over het algemeen is het verstandig om kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen, mee te nemen die de schouders en knieën bedekken. Oman is een islamitisch land en van toeristen wordt verwacht dat zij hun kledingstijl aanpassen aan de strenge kledingvoorschriften die gelden voor de lokale bevolking. Zwemkleding, korte broeken, rokjes en mouwloze shirts kunnen prima bij het zwembad of op het strand worden gedragen, maar in het openbare leven wordt aanstootgevende kleding niet gewaardeerd. Topless zwemmen en/of zonnen is streng verboden.

Valuta
De munteenheid in Oman is de Omani Rial (OMR). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Op de luchthavens en in de grote steden bevinden zich geldautomaten waar u eenvoudig rial kunt pinnen. U kunt in Oman zowel Amerikaanse dollars als euro’s inwisselen.

Wat betreft uw betaalpas; de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard ‘uit’ om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank (of controleer het online bij internetbankieren) of dit voor uw pas van toepassing is zodat u dit (tijdelijk) kunt laten aanpassen naar ‘Wereld’. 

Veiligheid
Oman is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Visum / reisdocumenten
Uw Nederlandse of Belgische paspoort dient na vertrek vanuit Oman nog tenminste zes maanden geldig te zijn. Indien u alleen verblijft in het Six Senses Zighy Bay Resort in het noorden van Oman, heeft u geen visum nodig, maar een border crossing pass wat met behulp van uw paspoortgegevens kan worden verkregen. Voor het vasteland van Oman heeft u enkel een visum nodig bij een verblijf langer dan 14 dagen. Talisman kan dit visum in combinatie met VIP service bij aankomst regelen, maar u kunt er ook voor kiezen om voorafgaand aan de reis een e-visum te regelen. 

Talisman werkt samen met de Visum Centrale. Zij hebben een team van landenspecialisten dat 7 dagen per week voor u klaar staat en zorgen ervoor dat u met een gerust hart op reis kunt gaan. Vraag hier uw visum voor Oman aan.

Houdt u er rekening mee dat u na uitgifte van het visum binnen één maand Oman moet betreden. Zorgt u er dus voor dat u het visum niet te vroeg aanvraagt, zodat uw visum nog geldig is zodra u Oman binnen komt.

Vliegen naar Oman
Reist u naar Oman, dan vliegt u naar de hoofdstad Muscat waar zich de grootste internationale luchthaven van het land bevindt. KLM vliegt vijf keer per week van Amsterdam naar Muscat, met een tussenlanding in Doha. Overigens zijn er ook andere maatschappijen die naar Oman vliegen. U heeft dan wel een tussenstop in bijvoorbeeld Dubai of Abu Dhabi. Ideaal wanneer u een flitsbezoek aan de Emiraten wilt brengen.

Weekend in Oman
Houdt u er rekening mee dat het weekend in Oman op vrijdag en zaterdag valt en dat zodoende bezienswaardigheden op vrijdag gesloten zijn en op zaterdag beperkte openingstijden kennen. 

Veelgestelde Vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Oman?
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit op diverse plekken. Controleer vooraf bij uw provider of uw telefoon geschikt is voor het netwerk en de kosten die worden berekend. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Vandaag de dag bieden veel hotels uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Welke kleding neem ik mee naar Oman?
Oman is een warme tot zeer warme bestemming. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen, zoals katoen en linnen, zijn dan het prettigst om te dragen. Oman is een islamitisch land, met traditionele gewoonten en gebruiken. De Omani kleden zich conservatief en ook van toeristen wordt verwacht dat zij hun kledingstijl enigszins aanpassen. Het is heel respectvol om niet te bloot gekleed te gaan, zeker bij religieuze plaatsen als een moskee. Denkt u aan lange broeken of jurken en rokken tot over de knie en een shirt, overhemd of blouse die de schouders bedekt. Aan vrouwen die een moskee binnengaan wordt gevraagd het hoofd en de schouders te bedekken met een sjaal. Bij veel moskeeën is het verboden om deze als niet moslim te betreden. Uw gids kan u prima vertellen bij welke moskeeën dit van toepassing is.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Oman?
In Oman is het 2 uur later dan in Nederland.

Wat is de beste reisperiode voor Oman?
De beste reisperiode in Oman is tussen november en april.

Feestdagen in Oman

Feestdagen in Oman in 2023

18 februari: Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
23 maart t/m 20 april: Ramadan
21 t/m 23 april: Eid al-Fitr (Suikerfeest)
26 t/m 30 juni: Id-ul-Hadj (Bedevaart naar Mekka)
27 juni: Arafa
28 juni t/m 2 juli: Eid al-Adha (Offerfeest)
23 juli: Renaissance Day
19 juli: Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
27 september: Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed)
18 november: Nationale Dag

Ramadan
De Ramadan valt elk jaar in een andere periode en duurt circa een maand. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen moslims niet eten, drinken en roken. Tijdens de Ramadan is het ook als toerist verboden om in het openbaar te eten, te drinken en te roken. In uw hotel is het geen probleem. Alcohol wordt echter in deze periode alleen op de kamer geschonken en niet in de restaurants. Soms zijn niet alle restaurants geopend of worden delen van restaurants afgeschermd. Ook andere gelegenheden, zoals musea, kunnen afwijkende openingstijden hanteren.

Offerfeest (Eid Al-Ahda)
De Eid Al-Ahda vakantie is een erg drukke periode in Oman. Niet alleen toeristen van buiten Oman bezoeken het sultanaat, maar ook de Omani zelf maken excursies en rondreizen. De meeste toeristische attracties, zoals de wadi's en het gebergte, trekken veel locals aan.