Algemene Informatie over Oman

De algemene informatie over Oman is samengevat in een handig online magazine. 

Download deze hier. 

Praktische informatie A-Z over Oman

Een handige A-Z lijst met praktische informatie over Oman.

Autohuur
In Oman wordt rechts gereden. Het sultanaat heeft uitstekende wegen alhoewel nog niet alles is geasfalteerd. De bewegwijzering is goed en meestal tweetalig (in afgelegen gebieden echter alleen in het Arabisch). Bezienswaardigheden staan soms gebrekkig aangegeven, en buiten de stad ontbreekt soms de wegverlichting. Oman heeft ook een ANWB, de AAA (Arabian Automobile Alliance) die 24 uur per dag bereikbaar is. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht. Benzine is goedkoop en het wordt aangeraden om te tanken als uw tank nog maar halfvol is, omdat niet overal in het land benzinepompen te vinden zijn als u ze nodig heeft. Neem ook altijd voldoende water mee! Als u de woestijn in gaat is het belangrijk de lucht uit de banden te laten lopen zodat u meer grip heeft in het zand. 

Elektriciteit
De netspanning in Oman is meestal 220 - 240 volt. De stopcontacten zijn driepolig (Engels). HEt verdient daarom aanbeveling een universele stekker mee te nemen.

Fooien
Het is gebruikelijk om obers, kamermeisjes, kruiers, chauffeurs en gidsen een fooi te geven. De hoogte van uw fooi is afhankelijk van de mate van uw tevredenheid. 

Fotografie
Het nemen van foto's is geen enkel probleem. Het is wel aan te raden om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. 

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation. U kunt ook contact opnemen met de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Over het algemeen worden vaccinaties geadviseerd tegen Hepatitis A en DTP. Als u van de gebaande paden af gaat kan ook het gebruik van Malariatabletten worden aangeraden. 

De medische voorzieningen in Oman zijn modern en betrouwbaar. Lokale bewoners kunnen gratis gebruik maken van medische diensten, voor toeristen kunnen de kosten van een behandeling aardig oplopen. Indien u medicijnen meeneemt die onder verdovende middelen vallen, is het verstandig een Engelstalige verklaring van de arts mee te nemen. 

Kleding
Oman is een islamitisch land en u dient zich te houden aan de kledingvoorschriften. Zwemkleding, korte broeken, rokjes en mouwloze shirtjes kunnen prima bij het zwembad of op het strand worden gedragen, in het openbare leven wordt strakke of aanstootgevende kleding niet gewaardeerd. In het algemeen voldoet luchtige zomerkleding die de schouder, bovenarmen en knieën bedekt. 

Offerfeest (Eid Al-Ahda)
De Eid Al-Ahda vakantie is een erg drukke periode in Oman. Niet alleen toeristen van buiten Oman bezoeken het sultanaat maar ook de Omani zelf maken excursies en rondreizen. De meest toeristische attracties zoals de wadi's en het gebergte trekken veel locals aan. Over het algemeen vindt de Eid Al-Ahda vakantie plaats in de maand oktober. 

Ramadan
De vastenmaand valt elk jaar in een andere periode en duurt circa een maand. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen Moslims niet eten, drinken en roken. Tijdens de Ramadan is het ook als toerist verboden om in het openbaar te eten, te drinke en te roken. Het is geen probleem in uw hotel. Alcohol wordt echter alleen op de kamer geschonken en niet in de restaurants. Het kan zijn dat niet alle restaurants geopend zijn, of deels zijn afgeschermd. 

Valuta
In Oman betaald men in Rial Omani (RO). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. Er zijn geldautomaten in de grote plaatsen. Euro's, Amerikaanse dollars en Traveler Cheque kunt u wisselen.

Veiligheid
Oman kan als een veilig land bestempeld worden. Zoals in bijna alle landen dient u natuurlijk wel op zakkenrollers te letten. 

Visum/ Reisdocumenten
Naast uw Nederlandse of Belgische paspoort dat na vertrek vanuit Oman nog tenminste zes maanden geldig moet zijn, heeft u een visum nodig. Dit visum is eenvoudig verkrijgbaar bij aankomst op de luchthaven en bij grensovergangen. 

Indien u alleen verblijft in het Six Senses Zighy Bay Resort in het noorden van Oman, heeft u geen visum nodig. Wel heeft u een bordercrossing pass nodig welke uiterlijk 3 dagen voor aankomst in Zighy Bay moet worden aangevraagd bij Zighy Bay. Dit kan uw Talisman specialist uiteraard voor u doen. We hebben daarvoor een kopie van uw paspoort nodig.

Lees meer over visum en reisdocumenten voor Oman. 

Vliegen naar Oman
Reist u naar Oman, dan vliegt u naar de hoofdstad Muscat waar zich de grootste internationale luchthaven van het land bevindt. KLM vliegt vijf keer per week van Amsterdam naar Muscat met een tussenlanding in Doha. Overigens zijn er ook andere maatschappijen die naar Oman vliegen. U heeft dan wel een tussenstop in bijvoorbeeld Dubai of Abu Dhabi. Ideaal wanneer u een flitsbezoek aan de Emiraten wilt brengen.

Weekend in Oman
Hou er rekening mee dat het weekend in Oman op vrijdag en zaterdag valt en dat zodoende bezienswaardigheden op vrijdag gesloten zijn, en op zaterdag beperkte openingstijden kennen. 

Veelgestelde Vragen

Wat is de beste reistijd voor Oman?
Oman heeft een subtropisch klimaat, de temperatuur is het hele jaar door hoog. De beste reistijd voor Oman is de periode van november t/m april, dus onze winter. Dit is de droge periode. De luchtvochtigheid is laag en de temperatuur schommelt tussen de 25 en 30°C. In de periode van mei t/m augustus is het ondraaglijk heet. Om deze reden raden we u af om in deze periode naar Oman te reizen.

Hoe zit het met de Ramadan in Oman?
De vastenmaand valt elk jaar in een andere periode en duurt circa een maand. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen Moslims niet eten, drinken en roken. Tijdens de Ramadan is het ook als toerist verboden om in het openbaar te eten, te drinken en te roken. In uw hotel is het geen probleem. Alcohol wordt echter in deze periode alleen op de kamer geschonken en niet in de restaurants. Soms zijn niet alle restaurants geopend of worden delen van restaurants afgeschermd. 

Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Oman?
Oman is een warme tot zeer warme bestemming. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen en linnen zijn het prettigst om te dragen. Oman is ook een islamitisch land, met traditionele gewoonten en gebruiken. De Omani kleden zich conservatief en ook van toeristen wordt verwacht dat zij hun kledingstijl enigszins aanpassen. Het is heel respectvol om niet te bloot gekleed te gaan, zeker bij religieuze plaatsen als een moskee. Denkt u aan lange broeken of jurken en rokken tot over de knie en een shirt, overhemd of blouse die de schouders bedekt. Aan vrouwen die een moskee binnengaan wordt gevraagd het hoofd en de schouders te bedekken met een sjaal. Bij veel moskeeën is het verboden om deze als niet moslim te betreden. Uw gids kan u prima vertellen bij welke moskeeën dit van toepassing is. 

Feestdagen in Oman 2017

1 januari: Nieuwjaarsdag
24 april: Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
27 mei t/m 25 juni: Ramadan
26 t/m 28 juni: Id-al-Fitr (Suikerfeest)
1 t/m 4 september: Eid Al-Adha (Offerfeest)
22 september: Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
18 november: Nationale Dag
19 november: Verjaardag van de Sultan
1 december: Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed)