Vliegen naar Peru

U kunt vanuit Amsterdam dagelijks rechtstreeks naar Lima vliegen, de hoofdstad van Peru. Begint of eindigt uw reis in Cusco, dan vliegt u ook altijd via Lima.

Uiteraard kunnen ook de binnenlandse vluchten door Talisman worden verzorgd. Voor deze vluchten maken wij gebruik van de lokale luchtvaartmaatschappij LAN Airlines.

Tours & Transfers in Peru

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Maakt u een reis door Peru, dan heeft u op elke bestemming de beschikking over uw eigen privégids en -chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over het land en al haar bezienswaardigheden. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden. Nog even wat langer op de markt rondstruinen, onderweg een extra fotostop maken, samen met uw gids een onontdekt straatje verkennen of een restaurant uitzoeken waar u de komende avond gaat eten; het is allemaal mogelijk.

Er zijn echter uitzonderingen, want soms is het niet mogelijk om arrangementen op privébasis te bezoeken. Bijvoorbeeld de junglecruise door de Amazone. Een cruise naar dit prachtige stukje natuurschoon wordt uitgevoerd met het prachtige luxe schip M/V Aria. Deze schepen zijn niet privé, maar bieden plaats aan een groter aantal reizigers. De hoeveelheid andere reizigers hangt af van uw keuze voor het schip, maar houdt u rekening met circa 24 tot 32 medepassagiers. Ook de excursies die door de junglelodges in het Amazone regenwoud worden verzorgd, zijn niet privé. U beleeft de Amazone samen met de andere gasten die in de lodge verblijven. Dit geldt ook voor de activiteiten die u vanuit Hotel Titilaka bij het Titikaka meer onderneemt. De laatste uitzondering is de actieve Lodge to Lodge trek naar Machu Picchu, die wordt georganiseerd door de organisatie Mountain Lodges of Peru. Met een groep van maximaal 14 reizigers loopt u in 5 dagen naar de oude Incastad.

Klimaat in Peru

Peru is een groot land en kent hierdoor per gebied ook grote klimaatverschillen. Regionaal kan er zelfs al een groot verschil zitten in de temperatuur. Vooropgesteld staat dat de seizoenen in vergelijking met hier precies andersom zijn. Is het bij ons zomer, dan is het in Peru winter. Ondanks de verschillen is het land het gehele jaar bereisbaar, met april tot en met november als de meest geschikte reisperiode. Aan de kust heerst een droog klimaat. In de strook woestijnlandschap is regen zeldzaam met uitzondering van af en toe een kort buitje met motregen. Hier loopt de zomerperiode van december tot april. De temperatuur kan gedurende deze maanden oplopen tot 30ºC. In de wintermaanden juni, juli en augustus komt het kwik niet boven de 19ºC. In de Sierra, de bergketens van de Andes, vormen de maanden mei tot september het droge seizoen. Overdag wordt het gemiddeld 18ºC. s Avonds is het erg fris en 's nachts kan het zelfde vriezen, zeker in de hoger gelegen dorpen. De regentijd loopt van december tot april. In deze periode vallen er enorme slagregens, die zelfs voor wegverzakkingen kunnen zorgen. De Selva en het tropisch junglegebied van Peru kennen een tropisch klimaat met temperaturen tussen de 25 en 30ºC. Er is veel zon en af en toe valt er een korte, hevige regenbui. Hier is de luchtvochtigheid groot. Het droge seizoen loopt van mei tot september. In de maanden januari tot april kan het erg nat zijn.

Eten en drinken in Peru

De Peruaanse keuken kan worden bestempeld als een van de beste ter wereld. Lima staat al jarenlang bekend als de culinaire hoofdstad van Latijns Amerika. Eten vormt al sinds eeuwen een heel belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. In de loop der tijd ontstond er een echte eetcultuur met een fusion van Indiaanse, Spaanse en soms ook Afrikaanse kookkunsten. Meer recent zijn daar ook Japanse en Chinese invloeden bij gekomen. De Peruaanse keuken omvat de rijke tafels van de elite uit de stad, maar ook de lokale smaken van de boeren in de Andes. Uit het 'geboorteland' van de aardappel komen vanzelfsprekend talloze overheerlijke aardappelgerechten zoals Papa a la Huancaina, gekookte aardappel in een pittige kaassaus of Papa Rellena; aardappels gevuld met vlees. Een van de bekendste gerechten is ceviche: rauwe vis, gemarineerd in een mengsel van limoen en chilipepers en geserveerd met mais, uien en garnalen. Dit nationale gerecht van Peru wordt in kuststeden als Lima voortreffelijk bereid.

Let u tijdens uw reis goed op wat u eet en waar u eet. Eet geen gedeeltelijk gekookte groenten, vlees of schelp- en schaaldieren en eet fruit uitsluitend als deze ontdaan is van de schil. Het nationale aperitief heet Pisco. Dit is een aguardiente, gemaakt van druiven, die meestal in een cocktail wordt gemixt. De meest beroemde Pisco, de Pisco Sour, bestaat uit geklopt eiwit, suiker, limoensap en ijs. Salud! Wij adviseren u geen water uit de kraan te drinken.

Drink uitsluitend water uit goed verzegelde flessen. Vermijd ijsklontjes in dranken en niet gekookte melk of producten die daarmee bereid zijn, zoals ijs.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Peru geen visum nodig. Houdt u er rekening mee dat uw paspoort na terugkomst in Nederland nog tenminste zes maanden geldig moet zijn en dat u in het bezit dient te zijn van een retourticket. Voor aankomst krijgt u in het vliegtuig een immigratieformulier en een verklaring voor de douane uitgereikt. Deze dient u in te vullen. Een deel van het formulier dient u te bewaren totdat u het land weer verlaat. Dit staat op de formulieren duidelijk aangegeven. Bij de douane ontvangt u een stempel in uw paspoort. Deze stempel geeft aan hoe lang u in het land mag blijven. Meestal is dit 90 dagen, maar soms wordt er 30 dagen ingevuld. Verblijft u langer dan 30 dagen, dan dient u dit direct aan te geven om eventuele problemen te voorkomen. Mocht u Peru combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Nuttige adressen
Ambassade van Peru Nederland
Nassauplein 4
2585 EA Den Haag
Tel: 070-3653500
Fax: 070-3651929
E-mail: info@embassyofperu.nl 
Website: www.embassyofperu.nl 
Openingingtijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.00 uur

Ambassade van Peru, België
Tervurenlaan 179 B-1150
Sint-Pieters-Woluwe
Tel: +32-2-7333319
Fax: +32-2-7334819
E-mail: info@embaperu.be 

Gezondheid
Reist u af naar een Zuid-Amerikaans land dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A, DTP en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd.

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Hoogteziekte
Peru heeft een aantal gebieden die boven de 3.500 meter liggen. Door het lage zuurstofgehalte in de lucht kunt u op deze hoogte last van hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen of kortademigheid krijgen. U zult even aan de hoogte moeten wennen. Wij raden u aan om, wanneer u last krijgt, fysieke inspanning te vermijden en veel te drinken. Medische voorzieningen In Peru bevinden zich in de grote steden ziekenhuizen met goede faciliteiten en medische specialisten. In het binnenland is de kwaliteit van de ziekenhuizen matig, maar zijn de privéklinieken goed. Medicijnen zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Medicijnen Gebruikt u medicijnen, zorg er dan voor dat u er voldoende van meeneemt op reis. Daarnaast raden wij u aan om medicijnen tegen diarree en uitdroging mee te nemen. Ook een goede zonnebrandcrème en zonnebril mogen tijdens uw reis niet ontbreken.

Geld
De munteenheid van Peru is de nuevo sol (PEN). PEN 10 is, afhankelijk van de koers, ongeveer €2,52 waard. Kijk hier voor de actuele koers. Buitenlandse valuta's (bankbiljetten en travellercheques) kunnen ingewisseld worden bij de grote banken. In sommige steden komt u geldwisselaars tegen op straat. Dit is legaal. Let u wel op of zij aangesloten zijn bij een organisatie! In de steden en op luchthavens kunt u echter ook geld pinnen bij de ATM (zowel soles als Amerikaanse dollars). Houdt u er rekening mee dat er in de afgelegen gebieden geen ATM's zijn. Wij raden u aan om dan voldoende cash geld op zak te hebben. In de meeste hotels kunt u met uw creditcard betalen en ook steeds meer winkels accepteren een creditcard als betaalmiddel.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar wel heel gebruikelijk. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend en kunt u laten afhangen van uw mate van tevredenheid over de geleverde diensten. In restaurants kunt u als fooi ongeveer 10% van de rekening aanhouden.

Afdingen is gebruikelijk op markten en in souvernirwinkels. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur.

Kleding
Over het algemeen is het dragen van comfortabele, lichte reiskleding het prettigst. Houdt u er rekening mee dat in het in hoger gelegen gebieden wat koeler kan zijn. Reist u af naar een koeler gebied, dan raden we u aan om warme kleding in te pakken die u in laagjes kunt dragen. Maakt u tijdens uw reis avontuurlijke wandeltochten, dan is het raadzaam om een paar goede wandelschoenen en -sokken mee te nemen. Als ook handschoenen, een muts en thermo-onderkleding in te pakken.

Fotografie
Het nemen van foto's is op de meeste plekken geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen wilt fotograferen. Daarnaast is het belangrijk om voorafgaand aan de reis voor voldoende geheugenkaartjes mee te nemen, zodat u eindeloos veel foto's kunt maken van de waanzinnige landschappen! Het is verboden foto's van militaire objecten te maken.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit in Peru op een aantal plaatsen. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk en wat de kosten zijn. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van internet, dan zijn er in de grote steden voldoende internetcafés en ook veel accommodaties bieden wifi.

Elektriciteit
De spanning is in Peru net als in Nederland 220 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet overal gebruiken. Om deze reden raden we u aan een universele reisstekker mee te nemen. Ook is het verstandig om een kleine zaklamp mee te nemen, want het kan gebeuren dat het licht uitvalt.

Veiligheid
Peru is een veilige bestemming om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Wij raden u aan om stedelijke gebieden na zonsondergang te vermijden en op drukke plaatsen als markten en treinstations goed op eventuele zakkenrollers te letten. Verder is het verstandig om het dragen van sieraden, horloges en andere luxe spullen zoveel mogelijk achterwege te laten.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).