Algemene informatie

De algemene informatie over Peru, zoals de cultuur in Peru of het klimaat op deze bestemming, hebben wij voor u gebundeld in een handig online magazine. 

Download de algemene informatie over Peru hier

Praktische informatie Peru A-Z

Een handige A-Z lijst met praktische informatie over Peru.

Drinkwater
U kunt beter geen water uit de kraan drinken. Drink enkel water uit goed verzegelde flessen en vermijd ijsklontjes in uw drankjes. Drink ook geen ongekookte melk of producten die hiermee bereid zijn, zoals ijs. 

Elektriciteit
De netspanning in Peru is 220 volt. De stopcontacten kunnen ingesteld zijn op andere stekkers, zorg dat u een zogenaamde Amerikaanse stekker bij u heeft voor de zekerheid. Het kan overigens nog wel eens voorkomen dat de elektriciteit uitvalt. Het meenemen van een zaklamp is aan te bevelen! 

Fooien
Het geven van fooien is in Peru heel gebruikelijk. U kunt als richtlijn voor fooien 15% van de totale rekening hanteren. Het personeel ontvangt een minimaal inkomen en ieder extraatje wordt zeer gewaardeerd. Soms is het servicegeld al inbegrepen. In dat geval staat dit op de nota aangegeven.

Fotografie
U mag overal fotograferen en filmen. Als u mensen fotografeert, vraag dan van te voren even om toestemming. Het kan zijn dat vrouwen en kinderen wat geld vragen. Het is verboden om foto's van militaire objecten te maken. 

Gezondheid
Reist u af naar een Zuid-Amerikaans land dan is het verstandig u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. Over het algemeen worden vaccindaties tegen hepatitis A, DTP en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. 

Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900 2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900 5034090) of de KLM Travel Clinic (0900 1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten inenten! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u hier meer informatie over. 

Hoogteziekte
Peru heeft een aantal gebieden die boven de 3.500 meter liggen. Door het lage zuurstofgehalte in de lucht kunt u op deze hoogte last van hoofdpijn, misselijkheid, duizelingen of kortademigheid krijgen. U zult even aan de hoogte moeten wennen. Wij raden u aan om, wanneer u last krijgt, fysieke inspanning te vermijden en veel water te drinken. 

Kleding
Over het algemeen kunt u het beste veel laagjes meenemen. En zorgt u dat u goede wandelschoenen inpakt? In de hoger gelegen gebieden is het wat koeler en hier komt warme kleding goed van pas. Tenslotte is regenkleding geen overbodige luxe, er kan tenslotte altijd een bui vallen! 

Let op! Wanneer u de treinreis naar Machu Picchu heeft geboekt, mag u slechts een tas van 5 kilo per persoon meenemen. Het is daarom handig een aparte tas mee te nemen en deze in te pakken voor de nachten bij Machu Picchu. De rest van uw bagage kunt u dan achterlaten bij uw hotel in Cusco of de Heilige Vallei. 

Medische voorzieningen
In Peru bevinden zich in de grote steden ziekenhuizen met goede faciliteiten en medische specialisten. In het binnenland is de kwaliteit van de ziekenhuizen matig, maar zijn de privéklinieken goed. Medicijnen zijn op veel plaatsen verkrijgbaar, maar gebruikt u medicijnen zorg er dan voor dat u er voldoende van meeneemt op reis. Daarnaast raden wij u aan om medicijnen tegen diarree en uitdroging mee te nemen. Ook een goede zonnebrandcrème en zonnebril mogen tijdens uw reis niet ontbreken. 

Valuta
De munteenheid van Peru is de nuevo sol (PEN). Kijk op www.wisselkoers.nl voor de actuele koers. 
Buitenlandse valuta kan worden ingewisseld bij de grote banken. In sommige steden komt u geldwisselaars tegen op straat, dit is legaal. Let u er wel op dat zij zijn aangesloten bij een organisatie! In de steden en luchthavens vindt u pinautomaten, in de afgelegen gebieden komt u deze iets minder vaak tegen. Het is dan raadzaam om wat geld op zak te hebben. 

Veiligheid
Peru is een veilig land om rond te reizen. En net zoals in andere landen zijn diefstal en criminaliteit helaas nooit geheel uit te sluiten. De bevolking is arm en zeker in de grote steden is een gezonde oplettendheid gewenst. Wees ook op uw hoede bij drukke locaties zoals markten en treinstations en zorg dat u dure producten niet al te opzichtig bij u draagt. Ga 's avonds niet alleen over straat en mijdt bepaalde wijken op late tijdstippen. Uw lokale gids kan u van meer informatie voorzien. 

Visum/ Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor een verblijf in Peru geen visum nodig. Houdt u er wel rekening mee dat uw paspoort na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig moet zijn en dat u in het bezit dient te zijn van een retourticket? Voor aankomst krijgt u in het vliegtuig een immigratieformulier en een verklaring voor de douane uitgereikt. Deze dient u in te vullen, en een deel van het formulier dient u te bewaren totdat u het land weer verlaat. Bij de douane ontvangt u een stempel in uw paspoort. Deze geeft aan hoe lang u in het land mag blijven. Meestal is dit 90 dagen, maar soms wordt er 30 dagen ingevuld. Verblijft u langer dan 30 dagen dan dient u dit direct door te geven om eventuele problemen te voorkomen! 

 

 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste reistijd voor Peru?
Dat ligt helemaal aan de gebieden die u wilt bezoeken en wat u wilt beleven. Talisman specialisten Ronda en Sheila adviseren u graag en denken met u mee. Kijk ook alvast hier voor meer informatie over de seizoenen en beste reisperiode voor Peru. 

Kan ik afdingen op souvenirs?
Afdingen is gebruikelijk op marktjes en in souvenirwinkels. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen maar het hoort hier echt bij de cultuur. 

Wat voor kleding neem ik mee?
Over het algemeen kunt u het beste comfortabele reiskleding meenemen, en een paar goede wandelschoenen. In de hoger gelegen gebieden kan het wat koeler zijn dus dan komt warmere kleding goed van pas. Het beste kunt u meerdere soorten kleding meenemen, zodat u laagjes over elkaar kan dragen. Gaat u naar de Amazone dan is een paar stevige schoenen, shirts met lange mouwen en lange broeken aan te raden. Tenslotte is het verstandig om regenkleding mee te nemen omdat er altijd wel een buitje kan vallen. 

 • Wandelschoenen
 • Jas
 • T-Shirt met lange mouwen
 • Paraplu of regenjas
 • Antimuggencrème
 • Zonnebrandcrème
 • Hoed of pet
 • Extra reistas of rugzak als u de treinreis naar Machu Picchu maakt
 • Nordic walking stokken
 • Thermo onderkleding
 • Handschoenen - muts

Hebben jullie goede tips voor restaurants?
Jazeker! Wij vinden dat een culinaire beleving altijd bijdraagt aan uw vakantieplezier. Daarom houden wij nieuwe restaurant openingen altijd goed in de gaten en proeven we op heel veel plaatsen tijdens onze inspectiereizen. Een aantal van onze tips:

 • Lima: Hacienda Moreyra, Astrid y Gaston, Sonia Restaurant, Matsuei, Wa Lok, Rosa Nautica.
 • Cusco: Cicciolina (vraag een tafeltje bij het raam!), Chi Cha, Map Cafe, Illary, El B Aco, Bistro 370, Greens (puur natuur gerechten), Pacha Papa, Le Soleil.
 • Arequipa: Zigzag, Sol de Mayo, Montonero
 • Heilige Vallei: Hacienda Huayocari, Wayra, El Huacatay, El Huerto.

We maken natuurlijk graag de reserveringen voor u!

Wat kan ik doen tegen hoogteziekte?
Het vermijden van fysieke inspanningen en het drinken van veel water helpt u sneller te herstellen van hoogteziekte. 

 

 

 

Feestdagen en festivals in Peru

1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
15 januari - Fiesta del Nino Perdido Huancavelica
24 januari - Feria de la Alasita
14 april - Goede Vrijdag
16 & 17 April - Pasen
25 mei - Hemelvaartsdag
4 & 5 juni - Pinksteren
24 juni - Inti Raymi
29 juni - Heilige Petrus & Paulus
28 juli - Onafhankelijkheidsdag
5 augustus - Virgen de las Nieves
23 augustus - Sint Rosa van Lima
8 oktober - Slag bij Angamos
18 oktober - El Senor de los Milagros
1 november - Allerheiligen
2 november - Allerzielen
8 december - Maria Onbevlekte Ontvangenis
24 december - Kerstavond
25 december - Kerstmis
31 december - Oudjaarsavond