Vliegen naar Singapore

Er zijn twee maatschappijen die vanaf Amsterdam dagelijks rechtstreeks naar Singapore vliegen: KLM en Singapore Airlines. Voor veel reizigers vormt een verblijf Singapore een korte tussenstop op weg naar een andere bestemming in Azië of Oceanië. Singapore Airlines biedt vanaf Singapore vele vluchten naar bestemmingen in onder andere Cambodja, Vietnam, Indonesië, Myanmar, Australië en Nieuw-Zeeland.

Tours & Transfers in Singapore

Met Talisman reist u altijd op privébasis. Verblijft u tijdens uw reis in Singapore, dan heeft u hier de beschikking over uw eigen privégids en -chauffeur. U wordt vervoerd in een luxe privé-auto die uiteraard voorzien is van airconditioning en wordt bestuurd door een ervaren chauffeur. U hoeft uw gids niet te delen waardoor u niets hoeft te missen van zijn of haar uitgebreide kennis over deze staat. Het grootste voordeel van een privégids is dat het programma bijzonder flexibel is en moeiteloos aan uw wensen aangepast kan worden.

Klimaat in Singapore

Singapore heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt het gehele jaar door rond de 30ºC en de nachttemperatuur rond de 24ºC. De meeste neerslag valt in de maanden oktober tot en met januari, maar ook dan is de stad goed te bereizen en kan een bui juist heerlijk verfrissend zijn.

Eten en drinken in Singapore

Singapore is een walhalla voor de liefhebber van de Aziatische keuken. Door de etnische verscheidenheid van de bevolking zijn hier vele keukens vertegenwoordigd, met als koplopers de Chinese, Maleisische en Indische keuken. Singapore is streng als het om hygiëne gaat. Restaurants worden regelmatig gecontroleerd en hebben, bij goed resultaat, een certificaat. Vaak kunt u bij de deur al zien of een restaurant in het bezit is van zo n certificaat en dat u hier dus met een gerust hart kunt gaan eten. In Singapore worden alle denkbare dranken geschonken; van bekende frisdrankmerken tot bier, wijn en koffie. Door de invloed van de Chinese cultuur is thee hier populair. De nationale drank van Singapore is de beroemde Singapore Sling, een heerlijke cocktail gemaakt van sinaasappelsap, citroensap, cherry, ginger ale, gin en rode cocktailkersen, werd uitgevonden in het legendarische Raffles Hotel in de haven. Het water uit de kraan is niet drinkbaar. We adviseren u daarom om uitsluitend water te drinken uit verzegelde flesjes, die op veel plekken verkrijgbaar zijn.

Cultuur in Singapore

Singapore biedt een interessante mix van moderniteit en oude cultuur. De stad wekt bij velen beelden op van luxueuze winkelcentra en moderne wolkenkrabbers, maar er wordt vaak vergeten dat de stad ook een rijke historie heeft en dat er naast alle moderniteit ook nog stukjes van het -oude Singapore- zijn terug te vinden. De stad bestaat uit een mengeling van verschillende culturen. Onder de inwoners bevinden zich een kleine groep Indiërs en Maleisiërs, de oorspronkelijke bewoners, en een groot aantal Chinezen. Er wordt Maleis gesproken, maar ook Tamil, diverse Chinese dialecten en ook Engels is een veel voorkomende taal. Veel oorspronkelijke gebruiken en gewoonten zijn door de verwestering in de verdrukking gekomen, maar op plekken als, Kampong Glam, Chinatown en Little India ziet u nog veel van de oude culturen terug. Singapore staat wereldwijd bekend om haar strenge regelgeving, met name als het om hygiëne gaat. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels, want wanneer men zich hier niet aan houdt, kan dit resulteren tot (hoge) boetes. Zo is kauwgom bijvoorbeeld verboden, evenals het op straat spugen of het deponeren van afval op straat. Ook roken is op veel plaatsen verboden, zoals in restaurants en in het openbaar vervoer. Oversteken mag alleen op de daarvoor bestemde plekken als een zebrapad of voetgangerslicht. Zelfs op het niet doorspoelen van een openbaar toilet staat een boete.

Reisdocumenten
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit dienen in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in Singapore nog tenminste zes maanden geldig is. Een visum is niet nodig. Mocht u Singapore combineren met een andere bestemming dan kunt u via de website www.visumcentrale.nl/talisman checken welke documenten er voor deze bestemming nodig zijn.

Nuttige adressen
Consulate-General of the Republic of Singapore
Westerlaan 10
3016 CK Rotterdam
Tel: 010-4403650
Fax: 010-4403651
E-mail: consultate.singapore@vopak.com 
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 09.00 - 12.00 uur, dinsdag en donderdag ook van 13.00 - 16.00 uur

Ambassade van de Republiek Singapore, België
Avenue Franklin Roosevelt 198
B-1050 Brussel
België
Tel: +32-2-26602979
Fax: +32-2-6635850
Website: www.mfa.gov.sg/brussels 
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 - 12.30 uur en 14.00 - 17.00 uur

Gezondheid
Reist u af naar het verre oosten dan is het heel verstandig om u te verdiepen in de vaccinaties die u nodig zou kunnen hebben. Talisman is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096). Het is ook mogelijk om u thuis te laten adviseren en inenten; heel persoonlijk en gemakkelijk! Op de website www.thuisvaccinatie.nl vindt u meer informatie over de mogelijkheden voor reisvaccinaties aan huis.

Geld
De munteenheid van Singapore is de Singapore dollar (SGD). 1 SGD is, afhankelijk van de koers, ongeveer €0,58. U kunt op de luchthaven en bij de ATM's in de stad heel eenvoudig dollars pinnen als uw bankpas is voorzien van het Maestro of Cirrus logo. Creditcards, met name Visacard en Mastercard, worden bij veel hotels en restaurants geaccepteerd.

Het geven van fooien is in Singapore wat minder gebruikelijk dan in andere Aziatische landen. Toch kunt u, als blijk van waardering, uw gids en chauffeur belonen met een tip. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar u kunt ongeveer SGD 4,- tot 5,- per dag aanhouden. In restaurants is de fooi, een service charge van 10%, vaak al opgenomen in de rekening.

Afdingen is gebruikelijk op markten en in souvenirwinkels. De vraagprijs ligt hier vaak een stuk hoger dan de prijs die de verkoper voor het product wil hebben. Als u goed uw best doet, lukt het soms om de helft van de prijs af te krijgen. In luxe winkelcentra is afdingen niet gebruikelijk.

Kleding
Singapore is een warme bestemming. Anders dan in veel andere Aziatische landen zijn de kledingvoorschriften hier vrij soepel en kunt u zonder problemen een korte broek en shirts met korte mouwen dragen. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen zijn het prettigst om te dragen. Wanneer u religieuze gelegenheden bezoekt raden wij u aan om bedekt gekleed te gaan uit respect voor de cultuur. Denkt u bijvoorbeeld aan een broek tot over de knieën of een sarong en een shirt dat de schouders bedekt. Tijdens een bezoek aan een tempel of een Thais huis is het gebruikelijk om uw schoenen en sokken uit te doen. Ook is het heel respectvol om uw pet of hoed af te nemen. Tenslotte raden we u aan om een poncho mee op reis te nemen; u bent immers in de tropen en daar kan altijd wel een buitje vallen.

Fotografie
Het nemen van fotos is op de meeste plekken in Singapore geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen. Houdt u er rekening mee dat hiervoor soms een kleine bijdrage voor wordt gevraagd. Communicatie Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit bijna overal. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés. Vandaag de dag bieden veel hotels ook uitstekende wifi faciliteiten, waar u vaak gratis gebruik van mag maken.

Elektriciteit
De spanning is in Singapore 220 of 240 volt. De stopcontacten zijn over het algemeen geschikt voor de zogenaamde driepolige Engelse stekkers. Om gebruik te kunnen maken van opladers raden wij u daarom aan om een wereldstekker en een universele adapter mee te nemen.

Veiligheid
Singapore is veilig om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen. Lokale wetgeving In Singapore wordt bij overtreding van de wet zwaar gestraft en de pakkans is groot. Het oplossingspercentage van misdrijven ligt doorgaans rond de 90%. De doodstraf wordt in sommige gevallen opgelegd, zoals bij bezit van, handel in of smokkel van 15 gram of meer hard drugs of 500 gram of meer aan soft drugs. Ook handel in en smokkel of gebruik van chemische drugs -zoals XTC- of -het roken- van hasj of marihuana is ten strengste verboden. Men dient zich ervan bewust te zijn dat wat in Nederland soms wordt gedoogd, in Singapore strafbaar is. Het is dus van belang in het geheel niet in contact te komen met drugs.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).