Culinair hoogtepunt in afgelegen vallei

Pule Estate is een wonderlijk mooie plek, een plateau, omgeven door Sloveense heuvels en wouden. Het schaduwrijke centrum van het maar liefst 125 hectare grote landgoed is de enorme walnootboom die in 1819 door de familie Anderlic is geplant.

Pule Estate

Het estate is al die tijd in handen geweest van de familie, met uitzondering van een periode na 1943, toen een van de nazaten het landgoed vergokte tijdens een kaartspel. Dat waren roerige tijden, maar inmiddels is het weer een oase van vrede en rust. In 2005 zijn er onder aan de heuvel, naast het wellness centre, negen zeer comfortabele chalets gebouwd. Zes met een slaapkamer en drie met twee slaapkamers. De huisjes zijn rustiek ingericht en van alle gemakken voorzien. Het uitzicht vanuit de chalets is schitterend. Onderdeel het landgoed is ook een uitstekend geoutilleerd welness centre met een binnen- en een buitenbad waar u terecht kunt voor massages en andere behandelingen.

Van alles te doen

Op deze idyllische plek komt u vanzelf tot rust. Maar van vervelen hoeft absoluut geen sprake te zijn. Zo is het gebruik van de prima mountain bikes inbegrepen en is er een keur aan wandelpaden in de directe omgeving. Een aanrader is om een rondje om het landgoed te lopen. Trek daar wel 1,5 uur voor uit, aangezien de omtrek maar liefst 6,4 kilometer bedraagt. Als u wat verder weg wil kunt u een bezoek brengen aan de vlak bij gelegen Middeleeuwse stadjes Otocec en Novo Mesto. Zowel Ljubljana als Zagreb ligt op maar een uur rijden, dus stadse geneugten zijn nabij.

Verrassend culinair niveau

In het oorspronkelijke familiehuis wordt nu het meer dan uitstekende ontbijt geserveerd en restaurant van het estate heeft al heel lang een grote reputatie. Die goede naam werd nog luider verspreid nadat topchef Urh Kapelar in 2019 de scepter overnam. Er wordt hier zonder opsmuk op hoog niveau gekookt met ingrediënten die vrijwel uitsluitend uit de directe omgeving afkomstig zijn. De bijbehorende Sloveense wijnen zijn verrassend goed. Het Estate beschikt dan ook over een grote wijnkelder, die een bezoek meer dan waard is. Een wijn die u wat ons betreft in ieder geval zou moeten drinken is de Pinot Gris Kobal die aangenaam geprijsd op de kaart staat: verrassend lichtroze en overheerlijk. Een andere aanrader is de Sloveense variant van de Gruner Veltliner, die met een iets hoger alcoholpercentage dan zijn Oostenrijkse en Duitse pendanten, verrassend vol van smaak uit de bus komt.