Culinair hoogtepunt in afgelegen vallei

Pule Estate is een wonderlijk mooie plek, een plateau, omgeven door Sloveense heuvels en wouden. Het schaduwrijke centrum van het maar liefst 125 hectare grote landgoed is de enorme walnootboom die in 1819 door de familie Anderlic is geplant.

Pule Estate

In 2005 zijn er onder aan de heuvel, naast het wellness centre, negen zeer comfortabele chalets gebouwd. Zes met een slaapkamer en drie met twee slaapkemrs. De huisjes zijn rustiek ingericht en van alle gemakken voorzien. Het uitzicht vanuit de chalets is schitterend.. Op deze idyllische plek kom je vanzelf tot rust. Maar van vervelen hoeft absoluut geen sprake te zijn. Zo is het gebruik van de prima mountain bikes inbegrepen en is er een keur aan wandelpaden in de directe omgeving. Een aanrader is om een rondje om het landgoed te lopen. Trek daar wel 1,5 uur voor uit, aangezien de omtrek maar liefst 6,4 kilometer bedraagt. Als je wat verder weg wil kun je een bezoek brengen aan de vlak bij gelegen plaatsjes Otocec en Novo Mesto. Het op een uur rijden gelegen Ljubljana is een heel leuke bestemming voor een dagtocht. Onderdeel het landgoed is ook een uitstekend geoutilleerd welness centre waar je terecht kunt voor massages en andere behandelingen. Het gebruik van de sauna's is bij de prijs inbegrepen.

Van alles te doen

Het estate is al die tijd in handen geweest van de familie, met uitzondering van een periode na 1943, toen een van de nazaten het landgoed vergokte tijdens een kaartspel. Dat waren roerige tijden, maar inmiddels is het weer een oase van vrede en rust op maar een uur rijden van zowel Zagreb als Ljubljana. Marko zwaait hier al 12 jaar de scepter. Een uiterst aardige en ietwat laconieke man die er voor zorgt dat zijn gasten het 100% naar hun zin hebben. Een grappig detail: Als je aan Marko vraagt waar een bepaald product vandaan komt, wijst hij in een richtingen vertelt van hoeveel heuvels verderop de spullen afkomstig zijn.

In het oorspronkelijke familiehuis wordt nu het meer dan uitstekende ontbijt geserveerd en restaurant van het estate geniet volkomen terecht een grote faam. Er wordt hier zonder opsmuk op hoog niveau gekookt met ingrediënten die vrijwel uitsluitend uit de directe omgeving afkomstig zijn. De bijbehorende Sloveense wijnen zijn verrassend goed. Het Estate beschikt dan ook over een grote wijnkelder, die een bezoek meer dan waard is. Een wijn die je in ieder geval moet drinken is de Pinot Gris Kobal (een heuvel verderop in zuidoostelijke richting) die voor 18 euro op de kaart staat: verrassend lichtroze en overheerlijk. Een andere aanrader is de Sloveense variant van de Gruner Veltliner, die met een iets hoger alcoholpercentage dan zijn Oostenrijkse en Duitse pendanten, verrassend vol van smaak uit de bus komt.