Praktische informatie Slovenië A-Z

Handig, een A-Z lijst met praktische informatie over Slovenië.

Afdingen
Afdingen is niet gebruikelijk in Slovenië.

Buitenlandse Zaken Reis app
Met de 24/7 Buitenlandse Zaken Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, de meest actuele reisadviezen en u heeft de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. Ook heeft u met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De app is te downloaden in Google Play en de App Store (24/7 BZ Reis).

Drinkwater
Het kraanwater is in Slovenië gewoon drinkbaar.

Elektriciteit
De spanning in Slovenië is, net als in Nederland, 220 volt. U hoeft geen universele reisstekker mee te nemen, omdat de Nederlandse stekkers gewoon in het stopcontact passen.

Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Slovenië wel gebruikelijk. De hoogte van het bedrag is geheel vrijblijvend, maar graag geven we u een richtlijn! In restaurants is het gebruikelijk een fooi van maximaal 10% van de rekening te geven.

Fotografie
Slovenië is een land vol natuurschoon wat erom vraagt vastgelegd te worden. Het nemen van foto's is op de meeste plaatsen geen enkel probleem. Wel is het raadzaam om toestemming te vragen wanneer u mensen of religieuze plaatsen of gebeurtenissen wilt fotograferen.

Gezondheid
Talisman is geen medische instantie en mag daarom geen officiële adviezen geven. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met de GGD, die up-to-date informatie krijgt van de World Health Organisation.
Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden.
Landelijke Vaccinatielijn: 0900-2025505
KLM Travel Clinic: 0900-1091096
Thuisvaccinatie: 0900-1212888 of maak online een afspraak.

Kleding
Slovenië is een mediterrane, Midden-Europese bestemming en in het reisseizoen kunt u over het algemeen volstaan met luchtige kleding. In het voor- en naseizoen kan het frisser zijn, met name in de avonden. Het is dan raadzaam om ook warmere kleding bij u te hebben. Er gelden geen strikte kledingvoorschriften en formele kleding wordt eigenlijk nergens verwacht.

Valuta
De munteenheid in Slovenië is de Euro.

Veiligheid
Slovenië is een veilig land om te bereizen. Zoals in elk land is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Visum / reisdocumenten
Slovenië is aangesloten bij de Europese Unie en maakt onderdeel uit van het Schengenverdrag. Voor een verblijf in Slovenië heeft u enkel een geldige identiteitskaart of paspoort nodig. 

Vliegen naar Slovenië
U kunt natuurlijk met de auto naar Slovenië reizen, maar dit raden we eerlijk gezegd af. U bent dan zowel heen als terug twee volle dagen onderweg en de route over de Duitse en Oostenrijkse Autobahn is niet erg inspirerend. Ons advies is te vliegen op Ljubljana. Ook de Kroatische hoofdstad Zagreb is een mooi aanvliegpunt.

Veelgestelde vragen

Heb ik bereik met mijn telefoon in Slovenië?
Slovenië maakt onderdeel uit van de Europese Unie. Dit betekent dat u normaal gesproken ongestoord van uw abonnement van uw Nederlandse provider gebruik kunt maken, aangezien de roaming kosten afgeschaft zijn. Het is raadzaam dit te checken bij uw mobiele provider. Daarnaast bieden vrijwel alle accommodaties wifi faciliteiten.

Welke kleding neem ik mee naar Slovenië?
Slovenië is een mediterrane, Midden-Europese bestemming en in het reisseizoen kunt u over het algemeen volstaan met luchtige kleding. In het voor- en naseizoen kan het frisser zijn, met name in de avonden. Het is dan raadzaam om ook warmere kleding bij u te hebben. Er gelden geen strikte kledingvoorschriften en formele kleding wordt eigenlijk nergens verwacht.

Feestdagen

Feestdagen in Slovenië in 2019

8 februari: Dag van de Sloveense Cultuur
27 april: Resistance Dag
9 mei: Dag van Europa
25 juni: Onafhankelijkheidsdag
15 augustus: Maria Hemelvaart
17 augustus: Hereniging Prekmurje Slovenen met het Moederland
15 september: Hereniging Primorska met het Moederland
31 oktober: Reformatiedag
23 november: Dag van Rudolf Maister